Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύουν τα "Επίκαιρα". Η αρχή του τέλους του δικομματισμού.Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με 12 % και με σημαντική διαφορά 4,5 μονάδων από τους φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ. Στο 5 % ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στο 1 % η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.Σχόλιο του Red Star.

Η νέα Δημοσκόπηση της VPRC για τα "Επίκαιρα" επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μου σε προηγούμενες αναρτήσεις μου για το πού κινούνται τα κόμματα σήμερα.Με την υποσημείωση πως το μεγάλο ποσοστό αποχής-άκυρων-λευκών, μπορεί να αλλάξει λίγο το σκηνικό όταν γίνουν οι εκλογές.Η αφετηρία όμως για όλα τα κόμματα θα είναι αυτή που δείχνει η εικόνα του γκάλοπ και οι δικές μου εκτιμήσεις.

Τρεις επισημάνσεις για τα ευρήματα της έρευνας.

1) Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ολοταχώς κινείται σε ποσοστά 1977 ,κάτω από το 30 %. Είναι εξαιρετικό δύσκολο να ανακάμψει και είναι πιθανό να βρεθεί ακόμα και δεύτερο κόμμα.Μόνο που και η Ν.Δ είναι επίσης δύσκολο να περάσει το όριο του 30 %.Το βέβαιο είναι ότι όποιος και να είναι πρώτος θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό της μεταπολίτευσης.Το 30 % είναι ένα ψυχολογικό όριο κυρίως που θα σημάνει την αρχή του τέλους του δικομματισμού στη συνείδηση του  Έλληνα ψηφοφόρου.

Εργατική Πρωτομαγιά 2011 - Μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ !


Σύντροφοι εργάτες και εργάτριες, Έλληνες και μετανάστες, νέοι και νέες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας
Αυτή την κρίσιμη Πρωτομαγιά είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες, στο φόβο και στη μοιρολατρία. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση. Από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα πρέπει να ακουστεί μυριόστομο: Καμιά θυσία για τους εκμεταλλευτές μας. Ταξική αφύπνιση, ενότητα και οργάνωση παντού. Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής οικογένειας από τη φτώχεια και την ανεργία. Όλοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας. Για να γίνει η εργατική τάξη δύναμη ανατροπής και εξουσίας. 

Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού στη Βενεζουέλα.Το ΚΚ Βενεζουέλας, είχε ζητήσει αύξηση κατά 40% για να καλυφθεί η απώλεια εισοδημάτων εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού (27%).



Την αύξηση του κατώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα κατά 25% ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.
Το κατώτατο όριο αποδοχών θα διαμορφωθεί στα 548 μπολιβάρες (360 δολάρια) όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τσάβες και ουσιαστικά πρόκειται συνολικά για αύξηση της τάξης του 26,5% καθώς οι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση της τάξης του 15% από την πρώτη Μάη και στη συνέχεια αύξηση επί των νέων διαμορφωμένων αποδοχών της τάξης του 10% την 1η Σεπτέμβρη.

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την άνοδο του σπρεντ και τα σενάρια «αναδιάρθρωσης» του δημόσιου χρέους.



H πρωτοφανής άνοδος του σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων, που ξεπέρασε τις 1.300 μονάδες βάσης, και παράλληλα τα σενάρια που δημοσιεύονται στο διεθνή τύπο για επικείμενη «αναδιάρθρωση» του ελληνικού δημόσιου χρέους κάνουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το περίφημο Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς ως προς τους διακηρυγμένους στόχους του: Να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος, να καταστήσει εκ νέου το ελληνικό δημόσιο «φερέγγυο» στις χρηματαγορές.

Ξεκάθαρα-Ιστορικά αποδεδειγμένα το ΑΚΕΛ στην 85χρονη του διαδρομή ήταν το μοναδικό κόμμα που τίμησε όσο καμιά άλλη παράταξη την ελληνική σημαία.



Ιστορικά αποδεδειγμένα το ΑΚΕΛ στην 85χρονη του διαδρομή ήταν το μοναδικό κόμμα που τίμησε όσο καμιά άλλη παράταξη την ελληνική σημαία. Οχι ως παντιέρα απαξίωσης στα γήπεδα και στις αλάνες των φανατικών εξάρσεων και της εθνικιστικής φτήνιας, αλλά στις μαζικές του κινητοποιήσεις και όταν όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα των Αγγλων αποικιοκρατών. 
Οταν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ή ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ή κάποιοι υποψήφιοι για να βγάλουν το άχτιν τους πάνω στο ΑΚΕΛ βγαίνουν για να κάνουν μαθήματα σεβασμού προς την ελληνική σημαία ή να προκαλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια κατά τρόπο ως να ευθύνεται για τις κατάπτυστες πράξεις ανεγκέφαλων και γιατί όχι και προβοκατόρων, είναι καλά να μετροφυλλήσουν την ιστορία του ΑΚΕΛ και θα διαπιστώσουν όσα επιμελώς αποκρύβουν ή θέλουν να αποκρύβουν η δεξιά παράταξη και κάποιοι λεγόμενοι υπερέλληνες. 
Στρατευμένοι ΑΚΕΛιστές ήταν οι τρεις τολμηροί που με κίνδυνο της ζωής τους στις 18 Αυγούστου του 1944 εκτελώντας απόφαση της ηγεσίας του κόμματος και αψηφώντας τους μαχαιροβγάλτες Γκούρκας (κουβαλητούς από το Πακιστάν) ύψωναν την ελληνική σημαία στον Προμαχώνα των Ενετικών τειχών στην είσοδο της πρωτεύουσας.

ΠΑΜΕ: Ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη σκύψουν το κεφάλι !



Η ανακοίνωση των στοιχείων για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος το 2010, ετοιμάζει το έδαφος για νέα βάρβαρα μέτρα. Αναδεικνύει παράλληλα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη σκύψουν το κεφάλι αλλά να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Τα σκληρά μέτρα που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν δεν είναι προσωρινά. Τα παίρνουν για να μείνουν. Θέλουν να γονατίσουν τους εργαζόμενους, να πάρουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες και αίμα.

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.


Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα έκανε την εξής δήλωση:
«Η κυβέρνηση με τις δραστικές περικοπές στη λίστα βαρέων και  ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που προωθεί με βάση το μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα,  επιδιώκει τη βίαιη αφαίρεση ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως των νέων.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τον ενδοαστικό καβγά - πρόκληση προς τον λαό


Ο καβγάς κυβέρνησης - ΝΔ, καθώς και ο εσωκομματικός στη ΝΔ, για την περιβόητη απογραφή αποτελεί κοροϊδία προς το λαό και πρόκληση. Οι πολιτικές και των δύο είναι πολιτικές υπηρέτησης των κερδών του κεφαλαίου, του παράγοντα της καπιταλιστικής κρίσης. Και η κυβέρνηση και η ΝΔ υπηρέτησαν και υπηρετούν την αστική τάξη, που επίσης ευθύνεται για τα ελλείμματα και το χρέος.

Γαλλία:Ενας ακόμη αυτόχειρας στην «France Telecom»



Ένα ακόμη όνομα προστέθηκε στο μακρύ τραγικό κατάλογο των εργαζομένων του κολοσσού τηλεπικοινωνιών «France Telecom - Orange» που έθεσαν τέλος στη ζωή τους. Χθες το πρωί, ένας 57χρονος αυτοπυρπολήθηκε στο χώρο στάθμευσης της εγκατάστασης της εταιρείας στην περιοχή Μερινιάκ, την ώρα που άρχιζε η βάρδια του, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και τέσσερα παιδιά.
Αν και δεν έχει εντοπιστεί σημείωμα του αυτόχειρα, συνάδελφοί του, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους υποστήριζαν ότι ο συγκεκριμένος είχε υποφέρει ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία από τις συνεχόμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων, στις οποίες τον υπέβαλλε η διοίκηση της εταιρείας και είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και των πώληση του σπιτιού του, καθώς άλλαζαν και οι αποδοχές του και οι πόλεις στις οποίες αναγκαζόταν να μετακομίζει.

Τι είναι και τι σημαίνει η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους-Του Στέφανου Κρητικού.


Κρίσιμο ζήτημα το «από ποιον για ποιον», όπως και το περιεχόμενο, αλλά και ο προσανατολισμός της λαϊκής πάλης
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η λέξη «αναδιάρθρωση» έχει μπει στο καθημερινό πολιτικό λεξιλόγιο, αναπαράγεται συνεχώς από τα ΜΜΕ και συνδέεται με την υπόθεση του κρατικού χρέους. Γύρω από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους πλέκονται διάφορα σενάρια για την οικονομία και τις συνέπειες που θα έχει σ' αυτήν η αναδιάρθρωση. Είναι δε τόσο συχνή και επαναλαμβανόμενη αυτή η προπαγάνδα που δημιουργεί στις λαϊκές δυνάμεις δέος ή πιο σωστά καλλιεργεί μαζικά την ψυχολογία του φόβου των ανθρώπων μπροστά στο άγνωστο

Μ.Α.Σ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς»


«Θυμηθείτε το, αν η Ελευθερία
Δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας
Εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα…»
«1η Μάη», Γιάννης Ρίτσος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς»
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις φετινές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τιμής και δόξας στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων. Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να είναι μέρα ξεχωριστή για όλους μας, αφετηρία νέων αγώνων.
Έχουμε να διδαχθούμε πολλά από την Πρωτομαγιά, από τους ταξικούς αγώνες και τις κατακτήσεις που την έχουν σημαδέψει. Η 1η του Μάη, βαμμένη από το αίμα της εργατιάς, ήταν, είναι και θα είναι «καρφί» στο μάτι της πλουτοκρατίας και του αστικού κράτους. 

Το ΚΚΕ, το «ενιαίο μέτωπο» και το «λαϊκό μέτωπο» - σήμερα και στο παρελθόν


Άρθρο του Σάββα Στρούμπου με αφορμή την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις


Στην απόφαση της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και την ευρύτερη περιοχή (Ριζοσπάστης 20/3/2011, σελ. 26) διαβάζουμε:

«Το Ιράκ έδωσε ένα επιπλέον μεγάλο «μάθημα» και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει αφομοιωθεί. Το μάθημα αυτό διδάσκει πως στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να διαχωρίζονται, ως ενδιάμεσα στάδια, επιμέρους στόχοι των Κομμουνιστικών Κομμάτων από το στρατηγικό τους στόχο, την ανατροπή της αστικής εξουσίας.

»Σε αντίθετη περίπτωση, όταν πχ η πάλη κατά της κατοχής, για τα δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες, διαχωρίζεται από το στρατηγικό στόχο, όπως έγινε στο Ιράκ, μπορεί να οδηγήσει το ΚΚ ακόμη και στη συνεργασία με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στην ενσωμάτωση με το σύστημα.