Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Την επόμενη μέρα ο λαός χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ.Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στη Θεσααλονίκη.


Φίλες και φίλοι.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.


Στη μελέτη αυτής της 100χρονης Ιστορίας, που είναι η ίδια η Ιστορία του λαού μας, χρειάζεται να σκύψει κανείς.
Ιδιαίτερα σήμερα, που κάνουν παρέλαση παλιοί και νέοι «σωτήρες», που πάνε κι έρχονται τα δήθεν «εθνικά συμφέροντα», οι «εθνικές υποθέσεις» και οι θυσίες πια δεν αφορούν στο τι ο καθένας εθελοντικά καταθέτει και για ποιο σκοπό, αλλά στο τι «από τα πάνω» του επιβάλλεται.
Ολα αυτά τα διάφορα δήθεν «εθνικοπατριωτικά», που εκστομίζουν κάθε τρεις και λίγο οι κυβερνώντες και οι προαλειφόμενοι να κυβερνήσουν, είναι τελικά γνώριμες εικόνες, έννοιες, λέξεις και νοήματα, που συνήθως επιστρατεύει η άρχουσα τάξη για να αποπροσανατολίσει, να ξεγελάσει και να συμπαρασύρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στους δικούς της στόχους και σκοπούς, κάτω από τη σημαία των δικών της ιδιοτελών ταξικών συμφερόντων.
Πάντα η αστική τάξη τα δικά της ταξικά συμφέροντα τα βάφτιζε - και συνεχίζει να τα βαφτίζει - εθνικά.

Μόνο με τους αγώνες του μπορεί ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ
Το τελευταίο διάστημα είναι φανερή από τη μεριά του συστήματος η πρόθεση να συνεχίσει την επίθεση του στο λαό και στη νεολαία. Αυτό απαιτεί άλλωστε και η φάση στην οποία βρίσκεται. Μετά τις παταγώδεις διαβουλεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, αποστέλλεται μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κρίση του συστήματος είναι βαθιά και θα είναι διαρκής, ενώ συγχρόνως δια πλέκεται με τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών στην προσπάθεια του καθενός να επωμιστεί την λιγότερη ζημιά και να διεκδικήσει ταυτόχρονα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και κεφάλαιο, με την κηδεμονία των ιμπεριαλιστικών επιτελείων ΕΕ-ΔΝΤ, ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επέλαση, της οποίας κομμάτι είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015. Νέα αντεργατικά μέτρα θα σαρώσουν κατακτήσεις δεκαετιών, ενώ νέα φοροαφαίμαξη του λαού, χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα και παράταση της μνημονιακής κόλασης για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, είναι μερικές από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεταν οι «δανειστές μας» πριν παγώσουν εκβιαστικά τις διαπραγματεύσεις. Σ' αυτό το πολιτικό παιχνίδι, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιαστεί ως “σκληρός” διαπραγματευτής, όμως τα γεγονότα μίλησαν από μόνα τους : με τις επιταγές και κάτω από την τεράστια πίεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ετοιμάζουν νέο σχέδιο παραπέρα εξαθλίωσης, φτωχοποίησης και χρεοκοπίας του λαού.

Ρωσία : Βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι.

Τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης στη Ρωσία, η καπιταλιστική οικονομία της οποίας επιδεινώνεται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όλο και αυξάνονται. 

Η κίνηση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων στο 17% (την προηγούμενη βδομάδα ήταν στο 10,5%), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη συνεχή πτώση του ρουβλιού στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι ένα τελευταίο δείγμα.
Ουσιαστικά, από την αρχή της χρονιάς το ρούβλι έχει χάσει το 44% της αξίας του
και χτες η ισοτιμία έκλεισε σε νέο χαμηλό, 69 ρούβλια / 1 δολάριο.