Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ζήτησα από την αρχή της σημερινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συζήτησης.  Αίτημα που έγινε δεκτό.
Έτσι όλοι, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν την δυνατότητα να βγάλουν  τα συμπεράσματά τους.
Αυτοί που μας κυβέρνησαν δυο χρόνια τώρα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας όχι μόνο δεν έχουν λάβει το μήνυμα της λαϊκής  ετυμηγορίας αλλά παριστάνουν και τους τιμητές.

Ανοιχτό παράθυρο για νέα διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο




Ύστατη λύση θα συνεχίσει να αναζητά και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τα φαινόμενα, μετά από τη σημερινή ανεπιτυχή σύσκεψη με τους προέδρους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την έναρξη της συνάντησης που είχε με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Παπούλιας είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Άκαρπη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών- Σαμαράς και Βενιζέλος αποδίδουν ευθύνες στον Τσίπρα



Σε «ναυάγιο» κατέληξε η πρώτη σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία τελευταία προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους δημοσιογράφους πως «η διαβούλευση συνεχίζεται».  Στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Έντονοι διάλογοι στη σύσκεψη

Μ.Α.Σ: Να τους χαλάσουμε τα σχέδια για την εφαρμογή του νόμου

 Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ
Με αφορμή τις συνεδριάσεις της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας που εξετάζει πώς θα προχωρήσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου επιβεβαίωσε αυτό που το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή: Μετά το "κούρεμα" των αποθεματικών των ιδρυμάτων και το γεγονός πως δεν εγκρίθηκαν ολόκληροι οι προϋπολογισμοί τους για το 2012, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κινδυνεύουν να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές λειτουργίες τους από το Σεπτέμβρη. Μάλιστα μετά τον Ιούλη δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για τις σχολές με ορατό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο.

Ακόμα και τα τελευταία ψίχουλα της φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση πολύ σύντομα θα αφανιστούν αν δεν βρεθούν οι πόροι που χρειάζονται. Ηδη οι λέσχες σίτισης έχουν παραδοθεί σε εργολάβους όπως και πλευρές της λειτουργίας των εστιών. Τώρα θα βάλουν τους φοιτητές να πληρώνουν ακόμα περισσότερα από την τσέπη τους για τη φοιτητική μέριμνα.

ΚΚΕ: Θα υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις

Στο θέμα της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, αναφέρεται το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του. 

«Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς να υψώσουν πιο αποφασιστικά το αγωνιστικό τους ανάστημα για να αποτρέψουν τις νέες μειώσεις των αποδοχών τους, τις ατομικές συμβάσεις, με τη λήξη των συμβάσεων και της μετενέργειας. Είναι στο χέρι τους, με την οργάνωση, την ενότητα, τον αποφασιστικό τους αγώνα και την αλληλεγγύη να αποκρούσουν κάθε απόπειρα της εργοδοσίας, να ματαιώσουν τα σχέδιά της για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Καμία αναμονή, καμία υποταγή στους αντεργατικούς νόμους της ΕΕ και των κομμάτων της! Να διεκδικήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις αξιώσεις της εργοδοσίας».

Μπαταριές, Μπουταριές και το Αξιόπλοον...ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ


Να 'μαστε, λοιπόν, την επόμενη μέρα των πολυπόθητων εκλογών. Ποιος πρωταγωνιστεί τώρα εκ του αποτελέσματος; Μα η απάντηση είναι εύκολη ακόμη και για τα παιδιά του νηπίου. Οι δημοσκοπήσεις και η τρόικα! Η ανεργία και η ακυβερνησία! Η δεξιά και η αριστερά! Με κορυφαία του χορού την... Ερμηνεία των αποτελεσμάτων!
Κακά τα ψέματα, σύντροφοι, έχουμε τόσες ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος όσοι και οι Ελληνες πολίτες και οι ανάγκες τους, όσα τα κόμματα και οι νέες προεκλογικές τους σκοπιμότητες ή στοχοθεσίες. Τι χάθηκε σ' αυτές τις εκλογές είναι βέβαιο.

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ» ΜΕ… 38%;Του Γιώργου Δελαστίκ.


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Στην εντύπωση ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει από κοινού με τη ΝΔ και τοΠΑΣΟΚ στον σχηματισμό μνημονιακής κυβέρνησης δημιούργησε χθες ο Φώτης Κουβέλης προκαλώντας αίσθηση στο πανελλήνιο, αφού υποτίθεται ότι η ΔΗΜΑΡ κατέτασσε τον εαυτό της στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Από το πρωί βοούσαν οι φήμες ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν έτοιμοι να προσφέρουν την πρωθυπουργία στον Φ. Κουβέλη προκειμένου να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεδομένου ότι η ΝΔ έχει 108 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 41 και η ΔΗΜΑΡ 19 - σύνολο 168 έδρες.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων.


Η δραματική αύξηση της ανεργίας καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει κάνει ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων,που, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 1.120 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δε βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ανακοίνωση του Μανώλη Γλέζου.


Από το γραφείο του Μανόλη Γλέζου εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση.

«Προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να ερμηνευθούν οι ενδεικτικές προτάσεις του Μ. Γλέζου για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας . Βασική λογική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναδιανομή του πλούτου , δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό το οποίο εφαρμόζονταν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού .