Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο ... Πέρσι Τζάκσον και το ΚΑΣ




Η ελληνική και παγκόσμια μυθολογία έχει κατακρεουργηθεί πολλάκις από το Χόλιγουντ. Οι έφηβοι στις ΗΠΑ έχουν τσουβαλιάσει τον Ηρακλή, τον Θησέα και τις Αμαζόνες μαζί με τον Μπάτμαν, την Κατγούμαν και τον Σπάιντερμαν. Αυτή η επίθεση στη συνείδηση αφορά όλο τον κόσμο. Διότι οι μυθολογίες των λαών της Γης αποτελούν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης, Ιστορίας. Δεν είναι «σενάρια», για κέρδος και ιδεολογική χειραγώγηση.


Τέτοια περίπτωση είναι η ταινία της χολιγουντιανής «FOX» υπό τον τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η κλοπή της αστραπής». Ο Πέρσι είναι ένας πιτσιρικάς στα πρότυπα του Χάρι Πότερ, ο οποίος είναι ...«ημίθεος», απόγονος Ολύμπιου θεού, ενώ ο ίδιος ο Ολυμπος είναι ...η ταράτσα του ουρανοξύστη της Ν. Υόρκης «Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ»!


Όλα αυτά θα αποτελούσαν ακόμη μια περίπτωση «μπλοκμπάστερ» που θα έκανε κατά μερικά δισ. δολάρια πλουσιότερη τη «FOX», χωρίς να αντέχει σοβαρής κριτικής. Κι όμως! Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομοφώνως μάλιστα (!), να δώσει άδεια για τη συνέντευξη των συντελεστών της ταινίας - μεταξύ αυτών οι «σταρ» Ούμα Θέρμαν και Πιρς Μπρόσναν και ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους - στο προαύλιο του εστιατορίου «Διόνυσος» απέναντι από την Ακρόπολη, στα τέλη του μήνα. Ετσι, το ελληνικό κράτος θέτει, ουσιαστικά, υπό την «αιγίδα» του την ταινία. Το επιχείρημα; «Διαφήμιση» της χώρας και «προσέλκυση» τουριστών στα μουσεία, διότι πέφτει η επισκεψιμότητα.


Γι' αυτό όμως πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία; Γι' αυτό σκάβουν οι κακοπληρωμένοι και υπό συνεχή εργασιακή ομηρία αρχαιολόγοι για να αναδείξουν το παρελθόν αυτού του τόπου; Γι' αυτό αγωνιούν οι δάσκαλοι στα σχολειά, μπας και καταφέρουν να «φυτέψουν» ένα δράμι γνώσης στα παιδιά, που βομβαρδίζονται με τις «εκδοχές» του Χόλιγουντ για την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας τους; Ας αντικατασταθούν, λοιπόν. Με τους σεναριογράφους της «FOX»...

Πηγή:Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΝΑΡ:Η κλιμάκωση της επίθεσης ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-κεφαλαίου απαιτεί συνολική αντιπαράθεση και ρήξη




Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ενεργητική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, διαμορφώνει και προωθεί ταχύτατα μια αντιδραστική στρατηγική αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα (οικονομία, κοινωνία, πολιτικό κρατικό σύστημα, διεθνείς σχέσεις). Όπως εκτιμά το Γραφείο της Π.Ε. του ΝΑΡ «πρόκειται για ένα συνολικό, επείγον σχέδιο για το κεφάλαιο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εργατική τάξη που επιδιώκει ενιαία:
-Να περάσει τόσο τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης όσο και της υπέρβασής της στους εργαζόμενους εφαρμόζοντας επιθετικά την πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης), με «επιστημονική» όμως μεθόδευση, που θα αποτρέπει τις λαϊκές αντιστάσεις.
-Να προωθήσει την αντιδραστική ανασυγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, μέσα από τον «Καλλικράτη», την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την αναδιαμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και των κατασταλτικών μηχανισμών.
-Να καταφέρει ένα συνολικό ιδεολογικό - πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα στις δυνάμεις της εργασίας, στο μαζικό κίνημα, στην αριστερά, ιδιαίτερα στις επαναστατικές τάσεις της. Να εξουδετερώσει τις απειλητικές εργατικές και αριστερές πτέρυγες, αλλά και τις στοιχειώδεις αντιστάσεις.
-Να αναβαθμίσει, με τον τρόπο αυτό, τον ελληνικό καπιταλισμό στο πλαίσιο της ΕΕ και του διεθνούς καταμερισμού, να τον θωρακίσει απέναντι στην απειλή του «εσωτερικού εχθρού». Να ενοποιήσει σε στόχους, σε συμμαχίες και σε τακτική τις καθεστωτικές δυνάμεις.»
Όπως τονίζει το Γραφείο της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ «Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος νέας βαθύτερης όξυνσης του κοινωνικού προβλήματος και των κοινωνικών -πολιτικών συγκρούσεων. Οι αγώνες, το κίνημα και η πάλη των εργαζόμενων και της νεολαίας, οι παρεμβάσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, όλα πρέπει να στοχεύουν με ενιαίο κριτήριο, στην ανάπτυξη ενός πολιτικού ρεύματος μαχητικής εργατικής αριστερής αντιπολίτευσης, ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής δράσης και κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης.
Πολιτικός στόχος πρέπει να είναι η απόκρουση- ρήξη και αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του κεφαλαίου και του αστικού συνασπισμού εξουσίας, στο μέτωπο των κοινωνικο-οικονομικών δικαιωμάτων, των ελευθεριών και συνολικά, την αμφισβήτηση και την δημιουργία ρωγμών στην αστική κυριαρχία, σε σύγκρουση με την εκμετάλλευση, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το αστικό κράτος και την Ε.Ε. στην πορεία για την αντικαπιταλιστική επανάσταση. Για να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και τραπεζίτες και όχι οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Το κίνημα έχει αποδείξει ότι δεν είναι παντοδύναμοι, ότι μπορεί να ανατραπεί η επίθεσή τους, να μπει σε κρίση και να ανατραπεί και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
noeu.gifΟ κρίκος για την συμπύκνωση των παραπάνω σε μάχιμο πολιτικό πρόγραμμα είναι η πάλη κατά του 3ετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το κάλεσμα σε μάχη για απειθαρχία και την ανατροπή των επιλογών του. Εδώ συγκεντρώνονται όλα τα βασικά νομοσχέδια και μέτρα της επόμενης τριετίας, εδώ συμπυκνώνονται τα βασικά αστικά συμφέροντα, εδώ είναι ο δίαυλος σύνδεσης με τις επιδιώξεις της Ε.Ε. και το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Θα είναι ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης δράσης, ευέλικτο, που θα τροποποιείται ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων και την εξέλιξη της κρίσης. Πάνω στο αίτημα για απονομιμοποίηση, αποσταθεροποίηση και ανατροπή του με πολιτικό απεργιακό μαζικό κίνημα, πρέπει να οικοδομηθεί  η αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση της εργατικής τάξης και του κινήματος.Χρειάζεται επομένως η κινηματική και πολιτική δράση να φτάνει έως την συνολική αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής και ειδικά του ΠΣΑ. Να γίνει επίκεντρο πολιτικών πρωτοβουλιών, απεύθυνσης για μάχη προς τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, με επίκεντρο το σύνθημα «ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας των κερδών του κεφαλαίου και αποσταθεροποίησης των λαϊκών δικαιωμάτων / απειθαρχία-κατάργηση της ΕΕ-ΟΝΕ».
 
Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην ιδεολογική πάλη, στην αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής, την ιδεολογική και πολιτική στήριξη του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος, την συνολική κριτική απέναντι στον καπιταλισμό.
 Εξαιρετικά σοβαρό πολιτικό ζήτημα αποτελούν οι άμεσες κινητοποιήσεις και αντιστάσεις του εργατικού και συνολικά του μαζικού κινήματος, με Απεργιακή πανεργατική απάντηση στην επίθεση, το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων και την ανάπτυξη αγώνων σε όλα τα μέτωπα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, νέα απεργιακή απάντηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις για τις 10 ΦλεβάρηΝα μετατρέψουμε την ημέρα απεργίας σε κοινή απεργιακή δράση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, για την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης και της ΕΕ, με ή χωρίς την ΓΣΕΕ.Να γίνει η 10/2 πανεργατική απεργία παντού!

ΣΥΝ:Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις


Κλιμάκιο του ΣΥΝ στα μπλόκα αγροτών στο Κάστρο και την Αλαμάνα



Τη δική τους απάντηση τους στις εκατό μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, δίνουν οι αγρότες στους δρόμους και στα μπλόκα του αγώνα.
•    Της κυβέρνησης που επί εκατό μέρες, απλά παρακολουθεί την βαθύτατη οικονομική κρίση και την κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, που έχουν γονατίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους αγρότες της χώρας μας.
•    Που αφήνει ανενόχλητη την ασυδοσία της αγοράς, των καρτέλ και των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα.
•    Που, αντί  να πάρει όλα τα μέτρα για να καταβληθούν έγκαιρα οι πολύτιμες για το αγροτικό εισόδημα κοινοτικές ενισχύσεις, τους δίνει ψίχουλα  και μάλιστα σαν δάνειο το οποίο πριν καν φτάσει στα χέρια τους, απομυζήθηκε  από τα κάθε λογής συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια τώρα τον αγροτικό χώρο.
•    Που παρά τα μεγάλα λόγια και τις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν έχει σκοπό να χαράξει καμιά στρατηγική για τον αγροτικό τομέα.
Πέρσι, ο κ. Παπανδρέου απαιτούσε το ένα από τα 28 δις των τραπεζών να δοθεί στους αγρότες.
Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαγγέλλουν δήθεν «αγροτική μεταρρύθμιση» υπονομευμένη εξ αρχής από τα δημοσιονομικά πλαίσια της οικονομικής πολιτικής της σε βάρος των πολλών.
Μάταια προσπαθεί, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να κατευνάσει την οργή των αγροτών και να σταματήσετε τις κινητοποιήσεις, με έωλες υποσχέσεις  και προσχηματικό διάλογο.
Δεν είναι επαίτες οι αγρότες. Δεν ζητάνε ψίχουλα, ούτε κοινωνικά επιδόματα. Απαιτούν ριζοσπαστικές  τομές και αλλαγές τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τρόπο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας .
Πολιτικές μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και πελατειακές εξαρτήσεις.
Ο ΣΥΝ είναι σταθερά στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, στηρίζοντας τους αγώνες για μια ριζοσπαστική εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και την ριζική αλλαγή της ΚΑΠ σε όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών.
Σήμερα κλιμάκιο του ΣΥΝ με επικεφαλής  τον Στέφανο Μπαγιώργο, μέλος Π.Γ. και υπεύθυνο για την αγροτική πολιτική, την υπεύθυνη του τμήματος αγροτικής πολιτικής Ειρήνη Κατσινοπούλου και αντιπροσωπεία των Ν.Ε. Βοιωτίας και Φθιώτιδας, θα επισκεφτεί τα μπλόκα των αγροτών  στο Κάστρο και την Αλαμάνα.
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα !

Γρηγοριάδης Κώστας-Ριζοσπάστης
CITY PRESS
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου


Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να ξεκινήσουν μια σειρά διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια στην Αθήνα θα είναι οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα, με δεδομένες τις τελευταίες θέσεις που παρουσίασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θέσεις που δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την Κυριακή, ο κ. Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να τιμηθεί η πράξη αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007, όταν, με απόφαση του τότε προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε η Κύπρος να αναλάβει την ανοικοδόμηση ενός ολόκληρου χωριού.



Πηγή:www.topontiki.gr

Το Μαρούσι στους 16!!

Ξεπέρασε αδικίες, δυσκολίες, τραυματισμούς, τη γρίπη των χοίρων. Όρθωσε το ανάστημά του σε έδρες παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Εξέπληξε την Ευρώπη και θα συνεχίσει να το κάνει αφού πια ανήκει στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκα. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, το Μαρούσι έκανε αυτό που τον περασμένο Ιούνιο φάνταζε απίθανο!
14 Ιανουαρίου 2010 – Αθήνα Στον πρώτο «τελικό» στη Βιτόρια, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν ανταγωνιστικοί μόνο για ένα ημίχρονο και ηττήθηκαν. Έχασε όμως και η Ρόμα οπότε… μικρό το κακό. Υπήρχε ακόμη μια ευκαιρία. Τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκα και η Μακάμπι του Πίνι Γκέρσον έρχεται στο ΟΑΚΑ. Το οποίο για πρώτη φορά φέτος έχει τόσο κόσμο. Τα πράγματα δεν ξεκινούν καλά. Αλλά το τέλος είναι και πάλι παραμυθένιο. Πρώτη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και πρόκριση στο Top 16. Τώρα, άπαντες περιμένουν την κλήρωση της Δευτέρας (18/1). Και ονειρεύονται. Είναι δικαίωμα που το κέρδισαν επάξια.
Τα αρνητικά νέα – αυτά είναι γνωστά: δεν έχουν κόσμο, δεν έχουν έσοδα, δεν έχουν λεφτά. Και λοιπόν; Μπήκαν στο τοπ-16 με το σπαθί τους και ψήλωσαν 10 πόντους (τουλάχιστον). Με λεφτά και αηδίες θα ασχολούμαστε τώρα;

Εζησε οκτώ μέρες κλεισμένη σε ασανσέρ!


Επί οκτώ μέρες παρέμεινε παγιδευμένη μέσα στο χαλασμένο ασανσέρ του σπιτιού της μία γυναίκα από την πόλη Σίτχες κοντά στην Βαρκελώνη.
Η 35χρονη εντοπίστηκε και απεγκλωβίστηκε την Παρασκευή από αστυνομικούς και πυροσβέστες, είχε τις αισθήσεις της, αλλά βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς η γυναίκα, η οποία έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, κατάφερε να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από συγγενείς της που ζουν στη Μαδρίτη και ανησύχησαν με την εξαφάνισή της. Αστυνομικοί πήγαν τότε στο σπίτι της και άκουσαν τις κραυγές της.
ΠΗΓΗ www.ethnos.gr

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Σχεδιάζονται απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων!





Associated Press
Από παλιότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο στη Ρουμανία


Δέσμη νέων αντιλαϊκών μέτρων προωθεί η κυβέρνηση της Ρουμανίας με στόχο να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου.
Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Σεμπάστιαν Βλαντέσκου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010 υποστήριξε πως «υπάρχουν σχέδια για απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων» ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 15.000 εκπαιδευτικοί και 17.000 στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ηδη, από τον περασμένο Οκτώβρη η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ είχε ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας με περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα.
Σήμερα, η κυβέρνηση της Ρουμανίας, επιδιώκοντας να λάβει τελικά το δάνειο του ΔΝΤ της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ - το οποίο είχε «παγώσει» τον περασμένο Οκτώβρη αφότου έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου η κυβέρνηση - δηλώνει πρόθυμη να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα λιτότητας ώστε για το 2010 το έλλειμμα να είναι 5,9% του ΑΕΠ με ανάπτυξη 1,3%. Τελικά, αργά χτες το απόγευμα, οι Ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό με 198 υπέρ και 132 κατά.
Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mediafax» τα εργατικά σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα διοργανώνονται για να προετοιμάσουν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα μέσα του Γενάρη.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Γενναία κίνηση από την Κομμουνιστική Κούβα:Το δράμα της Αϊτής αίρει προσωρινά το «εναέριο εμπάργκο» ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κούβα

Η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει στις ΗΠΑ την χρήση του εναερίου χώρου στην Αβάνα για τη αεροδιακομιδή των θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι.





Partido Comunista de Cuba


Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου στο Λευκό Οίκος, Τόμας Βάιετορ, τα αμερικανικά αεροσκάφη θα απογειώνονται από τη στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, θα διέρχονται μέσα από το FIR της Αβάνας με προορισμό το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή.
Από εκεί, τα αεροσκάφη θα παραλαμβάνουν τους τραυματίες και θα τους μεταφέρουν μέσα διάστημα μόλις 90 λεπτών στα νοσοκομεία του Μαϊάμι.
Πηγή:www.enet.gr

Ανακοίνωση ΔΗ.Κ.ΚΙ:Η Ελλάδα να συμμετάσχει υλικά και με ανθρώπινο δυναμικό στην αποκατάσταση βασικών υποδομών της Αϊτής (νοσοκομεία, ύδρευση, σχολεία κλπ)

Το ΔΗΚΚΙ εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής. Καλεί τον ελληνικό λαό, την Κυβέρνηση και τους φορείς να εκφράσουν άμεσα την υλική και ηθική συμπαράστασή τους ώστε να κλείσουν οι πληγές που άφησε ο σεισμός.
Προτείνει συμβολικά και ουσιαστικά εκτός από της οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στείλει η χώρα μας (φάρμακα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κ.λ.π), να συμμετάσχει υλικά αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό στην αποκατάσταση βασικών υποδομών της χώρας (νοσοκομεία, ύδρευση, σχολεία κ.λπ.) εκφράζοντας έτσι παράλληλα και την ευγνωμοσύνη της στο λαό της Αϊτής που έστειλε οικονομική και ανθρώπινη βοήθεια στην ελληνική επανάσταση ενώ ταυτόχρονα ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νεοελληνικό κράτος.



Αϊτή: Φουντώνει η οργή καθώς καθυστερεί η βοήθεια





Σε οργή μετατρέπεται η απελπισία των Αϊτινών, την ώρα που προβλήματα στις υποδομές και το συντονισμό προκαλούν καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι πέρασαν τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο, ενώ κάτοικοι μπλόκαραν δρόμους στιβάζοντας σορούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας.Πτώματα είναι ορατά παντού στην πόλη και φορτώνονται σταδιακά σε φορτηγά και μπουλντόζες που τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς - ο διευθυντής Γκι Λαρός εκτιμά ότι περίπου 1.500 έχουν μαζευτεί έξω από το νεκροτομείο.Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ έκανε λόγο για 7.000 σορούς που έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο.Ο Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 45.000 με 50.000, ενώ γνωστοποίησε ότι δεν έχει άλλους σάκους διακομιδής θυμάτων.
Στους 300.000 ανέρχονται οι άστεγοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το 10% των κατοικιών στο Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.Πάνω από 48 ώρες μετά την καταστροφή, οι επιζήσαντες αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα και νερό και προσπαθούν να ανασύρουν τους συγγενείς τους από τα συντρίμμια.«Έχουν αρχίσει να κλείνουν τους δρόμους με πτώματα. Έχει αρχίσει να γίνεται άγρια η κατάσταση. Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι που δεν έρχεται η βοήθεια», δήλωσε φωτογράφος του περιοδικού TIME, επισημαίνοντας ότι είδε τουλάχιστον δύο οδοφράγματα από πτώματα και πέτρες.
Δεκάδες αεροσκάφη με προμήθειες και σωστικά συνεργεία καταφθάνουν στο αεροδρόμιο του Πορτ ο Πρενς, ωστόσο ο περιορισμένος χώρος του αεροδρομίου προκαλεί καθυστερήσεις στην προσγείωσή τους, ενώ το λιγοστό προσωπικό στο έδαφος δεν επαρκεί για να τα ξεφορτώσει γρήγορα. Το λιμάνι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από συντρίμμια.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αναμένεται να φτάσει σύντομα για να συμβάλλει στο συντονισμό της βοήθειας.Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν να συνεργαστούν στην οργάνωση διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Αϊτής μαζί με την Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες. Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Εξωετρικών, η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανώς το Μάρτιο.
Έτοιμος να επιστρέψει δηλώνει ο Αριστίντ.Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της, μετά τον ισχυρό σεισμό.«Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σήμερα, αύριο, οποιαδήποτε στιγμή ώστε μαζί με το λαό της Αϊτής να μοιραστούμε τα δεινά του, να ξεφύγει από τη φτώχεια με αξιοπρέπεια, να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Αριστίντ σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Φίλοι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη βούλησή τους να διοργανώσουν την αποστολή ενός αεροσκάφους το οποίο θα μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης και εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε διαβάζοντας μια δήλωση, ενώ δίπλα στεκόταν η σύζυγός του ντυμένη στα μαύρα, όπως και ο ίδιος.Ύστερα από δεκαετίες δικτατορίας ο Αριστίντ, ένας πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας, έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το 1990. Κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Αϊτής επί σχεδόν 15 χρόνια. Ανετράπη, ύστερα από μια ένοπλη εξέγερση πρώην στρατιωτικών και συμμοριών, βίαιες ταραχές που ακολούθησαν και διεθνείς πιέσεις. Εγκατέλειψε τη χώρα στις 29 Φεβρουαρίου 2004.
Αριθμός λογαριασμού ΥΠΕΞ για τα θύματα.Τα στοιχεία του λογαριασμού που συστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη συγκέντρωση εισφορών για τα θύματα του σεισμού είναι τα εξής:Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή
Αριθμός λογαριασμού: 2341131478
ΙΒΑΝ: GR8701000230000002341131478
Εισφορές μπορούν να πραγματοποιούνται είτε στα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας είτε σε υποκαταστήματα άλλων τραπεζών με χρήση του ΙΒΑΝ.
Πηγές: www.naftemporiki.gr,Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ


1. Οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Το ΠΑΣΟΚ, με ταχύτερους ρυθμούς από ότι και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις είχαν εκτιμήσει προεκλογικά, ολοκληρώνει το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη  παλιότερα και της ΝΔ την τελευταία πενταετία.
Η χώρα μας βιώνει τις πιο οδυνηρές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων  επιλογών, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν ενάμισι χρόνο.
Επί πλέον η μείωση των εισοδημάτων,  η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και η κλιμάκωση της απορρύθμισης της εργασίας,  η νέα φοροεπιδρομή στα μικρά και μεσαία λαϊκά εισοδήματα, τα σχέδια για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλους κρίσιμους τομείς, η ολοκλήρωση της κατεδάφισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και  του κοινωνικού κράτους συνολικά, η ενίσχυση των μέτρων αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, το σχέδιο «Καλλικράτης» και η προετοιμασία ενός ακόμα πιο καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου κλπ., είναι οι βασικές επιλογές που σηματοδοτούν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  σε αυτό το σύντομο πρώτο διάστημα. Οι επιλογές αυτές προωθούνται σε πλήρη συντονισμό με τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική απ’ αυτή την άποψη είναι και η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η συνέχεια στην κατολίσθηση του ΠΑΣΟΚ στη λογική του νεοφιλελευθερισμού προβλέπεται  ακόμα χειρότερη.
Μέσα  σε αυτό το τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, επιδιώκει να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και κλιμάκωση των αντιστάσεων απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η καμπάνια για την επισφάλεια είναι μια από τις κεντρικές του πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη διαφωνία του με το σύμφωνο σταθερότητας και υπογραμμίζει την  απαίτηση για κατάργηση αυτού του συμφώνου και την ακύρωση του προγράμματος σταθερότητας που, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ,προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας έτσι να κλειδώσει για τρία χρόνια μια αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της ανάγκης διεξόδου από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις δικές του προτάσεις, ενταγμένες σ’ ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις  σε κρίσιμα ζητήματα, και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με στόχο να αντικρούσει της κυβερνητικές πολιτικές. Για τη στήριξη και προώθηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για την οργανωτική του ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της «κοινωνικής γείωσης» του, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της πρόσφατης 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής του.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επανειλημμένα, έχει αποσαφηνίσει ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά βρίσκεται στον αντίποδα της  ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και είναι βασικός πολέμιος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είτε από τις δυνάμεις της Δεξιάς είτε από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Συνεπώς οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις  για συνεργασίες στη λογική της «κεντροαριστεράς»  ή για «εθνική συνεννόηση» και «κοινωνική συναίνεση», είναι  ριζικά αντίθετες με την λογική μας και τους πολιτικούς μας στόχους. Πολύ περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικό σχήμα συνεργασίας των δυνάμεων που τον συναπαρτίζουν  καλεί τον ελληνικό λαό  να μην αποπροσανατολίζεται από τέτοιες επιλογές και ενέργειες και να εντείνει την πάλη του ώστε  να αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του Κεφαλαίου. Καλεί τους βουλευτές, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη αποκάλυψη και καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και  στην οργάνωση της μαζικής αντίστασης του λαού μας.

Aποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο ρ/ς ΘΕΜΑ 989 και το δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου



Για το πρόγραμμα σταθερότητας
Πως βλέπετε το πρόγραμμα σταθερότητας;
«Το αναμενόμενο. Λαιμητόμος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, για τη φτωχή αγροτιά, λαιμητόμος κυριολεκτικά. Άλλωστε το πρόγραμμα σταθερότητας από γεννησιμιού του είναι τέτοιο, άρα το μόνο που είχε να κάνει η κυβέρνηση είναι να το κάνει ακόμα χειρότερο».
Δεν βλέπετε ένα δικαιότερο επιμερισμό στα βάρη και το κόστος αυτή τη φορά, ή μία προσπάθεια να μετατεθεί περισσότερο προς τους έχοντες και όχι στους μη έχοντες;
«Τι έκανε η κυβέρνηση; Επέβαλε ένα εφάπαξ φόρο 850 εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που έχουν πάρει ζεστό χρήμα γύρω στα 70 δις το 2009 μέχρι τώρα. Και εδώ βάζουμε τα 28 δις μέσω των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, οι άμεσες επιχορηγήσεις, τα κοινοτικά κονδύλια κτλ, χώρια η κερδοφορία της περιόδου 2000 έως 2008, για να πάρουμε την τελευταία 8ετία. Επομένως τους πήρε ψίχουλα. Η επιλογή τους είναι: Να πληρώσει όλος ο λαός με άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, συντελείται συγκεντροποίηση της δύναμης των επιχειρηματιών. Πράγμα που θα πλήξει τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους σε αυτούς, γενικότερα λαϊκά - εργατικά στρώματα και η αγροτιά».
Για την κρίση
«Η κρίση είναι μια βαριά αρρώστια. Δεν έχει σημασία να δούμε την αιτία που την προκάλεσε; Δηλαδή, μια ασθένεια πως την αντιμετωπίζεις, με παυσίπονα; Επομένως, τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση -γενικότερα η ΕΕ- για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι τα ίδια τα οποία προκάλεσαν την κρίση. Και επομένως κι αν υπάρχει μια ανάκαμψη στα κέρδη και η Ελλάδα θα μπει σε μια αναιμική γενικά ανάκαμψη, αλλά οι εργαζόμενοι θα βγουν χίλιες φορές περισσότερο ζημιωμένοι απ' ότι είχανε πριν την περίοδο που λέμε της ανάπτυξης. Αυτές είναι οι γενικότερες προβλέψεις, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάνε για ανάκαμψη παντού με αυξανόμενη ανεργία».
Για το λεγόμενο δίκαιο επιμερισμό των βαρών
«Υπάρχει ανάγκη βαθιών αλλαγών, που αν δεν τις θέλει ο λαός αυτές δεν μπορούν να γίνουν, αλλά τουλάχιστον να μην σηκώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται. Δεν είναι ρεαλιστική δηλαδή αυτή η θέση; Θα εκβιάζουν συνέχεια οι επιχειρηματίες "εμείς θέλουμε όλο και περισσότερα κέρδη, ούτε καν μείωση των κερδών"»;
Αυτό που λέτε κα Παπαρήγα έχει να κάνει με τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ανάλογα με την ευθύνη του καθενός.
«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Γιατί ο δίκαιος επιμερισμός που λέτε -και δεν λέω ότι το εννοείτε εσείς- σημαίνει ότι όλοι φταίμε. Δεν φταίμε όλοι».
Η θέση του ΚΚΕ για τις εργατικές κινητοποιήσεις
Εσείς θα πριμοδοτήσετε απεργίες, κινητοποιήσεις, αντιδράσεις μέσα σε αυτό το κλίμα ή θα ρίξετε κάπως τους τόνους;
«Εμείς πολύ πριν εξαγγελθούν οι εκλογές είπαμε ότι έρχεται θύελλα. Τι θα γίνει δηλαδή θα αφήσουμε να μας πλακώσουν τα σπίτια σαν τους κατοίκους της Αϊτής; Πρέπει να οργανώσεις την αντίδρασή σου.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε, δεν είμαστε εμείς που πατάμε κουμπιά και μεθοδεύονται οι λαϊκές αντιδράσεις, να υπάρχει λαϊκό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης της βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων. Δημιουργία θέσεων εργασίας στην Παιδεία, στην Υγεία, σε μια σειρά τομείς που είναι διαπιστωμένες οι ελλείψεις. Αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, κατάργηση έμμεσων φόρων ή και γενικότερα να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Εμείς από εκεί και πέρα ζητάμε από τους εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσης αυτού του αγώνα κατά κλάδο και όλοι μαζί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει, αλλά πρέπει να γίνει μια ώρα αρχύτερα.
Επομένως εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση για την ενότητα των εργαζομένων σε αυτό τον αγώνα και μετά βεβαίως ο κάθε κλάδος, ο κάθε εργαζόμενος παίρνει και την ευθύνη του. Εμείς την νοιώθουμε και θέλουμε να πάρουμε ό,τι ευθύνη μας αναλογεί και μας αναλογούν πολλές, αλλά από εκεί και πέρα δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας επιθυμία.
Πάντως πρέπει να σας πω ότι η τελευταία απεργία στις 17 Δεκέμβρη έδειξε διάθεση δράσης και ριζοσπαστισμού και πάνω από αυτό που περιμέναμε. Μπορεί να μην εκδηλώθηκε στο 100%, αλλά υπάρχουν σημαντικές διεργασίες στους εργαζόμενους, ήδη πολλές αυταπάτες έχουν φύγει από την μέση, είναι αρκετά υποψιασμένοι. Και βεβαίως είμαστε σίγουροι ότι στις 10 Φλεβάρη που έχει εξαγγελθεί επίσης απεργία αυτή θα ανέβει ένα ή γιατί όχι πολλά σκαλοπάτια παραπάνω».

Εργοδοσία και κυβέρνηση εκβιάζουν. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν.

Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες η συνάντηση των εργαζομένων της ELITE με το γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Η εξέλιξη, δυστυχώς, ήταν η αναμενόμενη. Για την ενίσχυση των 1000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ τους ανακοίνωσαν ότι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις από την ερχόμενη Τετάρτη για να την πάρουν σε δύο δόσεις. Αν συνυπολογίσουμε και τη γραφειοκρατία μάλλον κατά το ...Πάσχα θα την πάρουν. Στο θέμα των δεδουλευμένων, που τώρα πια δεν είναι μόνο ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης, μιας και είμαστε ήδη στα μισά του Γενάρη, η "πρόταση" είχε ως εξής:
Θα παίρνανε τα μισά του Νοέμβρη σήμερα ή τη Δευτέρα, τα άλλα μισά στις 28 Γενάρη και του Δεκέμβρη κατά το τέλος του Φλεβάρη όταν και με τη βοήθεια των εκπτώσεων πουληθεί ότι εμπόρευμα υπάρχει! Δηλαδή με λίγα λόγια η κυβέρνηση παίζει ξεκάθαρα το παιχνίδι του εργοδότη εκβιάζοντας και αυτή τους εργάτες να ανοίξουν την αποθήκη του εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν όλη την ώρα της συνάντησης έξω από το υπουργείο ( η πορεία από το εργοστάσιο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού) και έδειξαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκιά τους.

Το μεσημέρι παρουσιάστηκε στο εργοστάσιο εκπρόσωπος της εργοδοσίας όπου το "παχνίδι" του εκβιασμού συνεχίστηκε ακόμη πιο ωμά. Ή ανοίγεται ή τίποτα το οποίο στο τέλος, και μετά την ανυποχώρητη στάση των εργατών, κατέληξε στην απάντηση ότι αύριο θα τους δώσουν 300 ευρώ αντί για τα μισά του Νοέμβρη, εκφράζοντας (η εργοδοσία) την ελπίδα ότι θα το ξανασκεφτούν.
Η εργαζόμενοι στο θέμα των χρημάτων που τους χρωστάνε δηλώνουν ανυποχώρητοι. Τα δούλεψαν, τα δικαιούνται (και με το παραπάνω θα προσθέταμε εμείς) και απαιτούν να τα πάρουν. Μέχρι τότε ούτε τις αποθήκες θα ανοίξουν, ούτε τη κατάληψη θα σπάσουν.
Αυτό που αναμένουν τώρα είναι τη Δευτέρα όπου θα φανούν οι προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας σε σχέση με τη χρηματοδότηση του εργοστασίου για την επαναλειτουργία του. Ελπίζουν οι άνθρωποι και είναι απολύτως κατανοητό. Τους ανησυχούν όμως και οι όροι που θα τεθούν, αν τελικά αποφασίσει να χρηματοδοτήσει την εργοδοσία, από τη τράπεζα. Κυρίως σε σχέση με τη διασφάλιση της δουλειάς όλων. Από τις κουβέντες τους φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ούτε μια απόλυση εργαζομένου.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης μέσα στο εργοστάσιο. Μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ και ακολούθησε μουσική εκδήλωση.
Θεωρούμε ότι το θέμα της αλληλεγγύης όσο περνούν οι μέρες αποκτά ακόμη μεγαλυτερη σημασία. Είναι ανάγκη η πληθώρα των ανακοινώσεων σωματείων και φορέων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους να αποκτήσει και πιο πρακτικά στοιχεία. Η παρουσία κόσμου από άλλους εργασιακούς χώρους και από γειτονιές στο εργοστάσιο και στις πορείες, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις πρέπει να μεγαλώσει. Δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους να συνεχίσουν ένα αγώνα δύσκολο. Χρειάζεται οι κινήσεις αλληλεγγύης από όλους όσους προέρχονται να συντονιστούν και να απλωθούν μαζί με τους εργαζόμενους έξω από τα όρια του εργοστασίου.
Τώρα για όσους ρωτάνε για τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πλήρως απόντες. Αν συνεχίσουμε θα ξεπεράσουμε τα όρια της σοβαρότητάς μας!
Επιφυλλάξεις και σοβαρές αντιρρήσεις έχουμε για τη στάση και τακτική του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλων. Σεβόμενοι όμως τον αγώνα (και τη θέληση) των εργαζομένων, που είναι σε μια κρίσιμη φάση, προς το παρόν δε λέμε πολλά.
Πάντως είναι εμφανής η απουσία εργοστασιακού σωματείου.

Συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Γενάρη, στις 9 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπροστά στην έναρξη της δίκης των δολοφόνων του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου,
Κορκονέα και Σαραλιώτη, στις 20 του Γενάρη 2010 στην Άμφισσα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συλλογικοτήτων και οργανώσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών κοινής δράσης και κινητοποίησης.

Είναι φανερή η προσπάθεια του συστήματος και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσει και να υποβιβάσει το γεγονός της δίκης αυτής, μιας δίκης που διεξάγεται 13 μήνες μετά τη δολοφονία, σε τόπο μακριά απ’ την Αθήνα (παρά τις δύο αιτήσεις της οικογένειας του Αλέξη, για διεξαγωγή της στην Αθήνα), μιας δίκης που περνιέται στα «ψιλά» των Μ.Μ.Ε. και της «τρέχουσας ειδησεογραφίας». Θα’ θελαν, αν μπορούσαν, να «σβήσουν από τη μνήμη» των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας - που αντιστέκονταν καθημερινά και σ’ ολόκληρη τη χώρα, κατά χιλιάδες απέναντι στην δολοφονική αυτή πολιτική, κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 - τόσο το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας, όσο και τις αιτίες του, την πολιτική του συστήματος που όπλισε το χέρι των δολοφόνων.

Μια πολιτική που εφάρμοζε με συνέπεια τη κυβέρνηση της Ν.Δ. και που συνεχίζει αμείωτα σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Αυτή της έντασης, αναβάθμισης, όξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής σ’ όλα τα επίπεδα. Γιατί, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ και ο Χρυσοχοίδης εμφανίζονται ως δήθεν θιασώτες της «εκκαθάρισης» και του «εκδημοκρατισμού» των δυνάμεων καταστολής, η ίδια η πραγματικότητα συνηγορεί για το αντίθετο: Όργιο εκατοντάδων προσαγωγών και συλλήψεων, χωρίς προηγούμενο αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας (και όχι μόνο), ωμή παραβίαση και σχέδια ολοκληρωτικής κατάργησης του πανεπιστημιακού Ασύλου, εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε στέκια συλλογικοτήτων, φασιστικές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, οι λεγόμενες αστυνομικές «αυθαιρεσίες», οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια δηλαδή, με θύματα μετανάστες και νεολαίους, όχι μόνο δεν εκλείπουν, αλλά – το αντίθετο – έρχονται να συμπληρώσουν το όλο τοπίο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του δόγματος της «ασφάλειας», εφαρμόζει επιθετική πολιτική προληπτικής καταστολής και επιχειρεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε «φιλήσυχους και βάνδαλους», «βολεμένους και φτωχούς» κ.ο.κ.

Η πολιτική αυτή απαιτείται για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας απέναντι στη συνολικότερη επίθεση που ήδη έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (μισθοί, φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις), ώστε να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα πλατύ, μαχητικό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών και της αποφασιστικής διεύρυνσής τους.

· ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

· ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΠΛΙΖΕΙ.

· ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Γενάρη,
στις 9 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας.

Οι αναχωρήσεις των πούλμαν από Αθήνα θα γίνουν στις 6:00 και 7:00 το πρωί
από το
Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 18 Γενάρη, 13:00, Αίθουσα ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

Συμμετέχουν:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Κοινή Δράση Αλληλλεγγύης, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ,
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Ομάδα ΡΟΖΑ, ΟΚΔΕ,
ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΣΕΚ