Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΠΑΜΕ: Συλλαλητήρια Καταγγελίας, Αντίστασης και Καταδίκης την Τρίτη 1 Ιούνη


Τρίτη 1 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα 

στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα.


Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 26 Μάη, καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης – εργοδοτών – Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.

Η προσπάθεια του μαύρου αυτού μετώπου να ξεθεμελιώσουν με σειρά νομοθετημάτων κάθε συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό δικαίωμα, κάθε εργασιακή κατάκτηση πρέπει να απαντηθεί με ακόμα πιο αποφασιστικούς και μαζικούς αγώνες, με ακόμα μεγαλύτερη αποδοκιμασία και καταδίκη των μέτρων και της προπαγάνδας που τα συνοδεύει.

"Ανησυχώ μήπως δούμε στρατό στους δρόμους" Δήλωση του Aliber στο newstime.gr.Μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να κηρύξει στάση πληρωμών.


Συνέντευξη του Robert Aliber στον Γιώργιο Καισάριο-Χρηματοοικονομικό αναλυτή, συντάκτη του www.newstime.gr

Πριν μερικές μέρες είχε έρθει για μια διάλεξη στην Ελληνοαμερικανική ένωση ο Robert Aliber, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Chicago. Ο Robert Aliber έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με τη διεθνή οικονομία και το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Έχει διατελέσει κατά καιρούς σύμβουλος της Αμερικανικής κυβέρνησης, της Fed, Παγκόσμια Τράπεζα και πολλών άλλων οργανισμών. Είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων. Μεταξύ άλλων: The Reconstruction of International Monetary Arrangements (ed., Macmillan, 1986), The Handbook of International Financial Management (ed. Dow Jones Irwin, 1989),. and Global Portfolios (co-editor, Business One Irwin, 1991), Money, Banking, and the Economy (Norton, First Edition, 1981, Fourth Edition 1990), Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises (Palgrave MacMillan, 2005), and author of The International Money Game (Palgrave MacMillan, 2001). Τη μέρα μετά τη διάλεξη του τον συνάντησα στο ξενοδοχείο του, λίγο πριν επισκεφθεί το Μουσείο της Aκρόπολης.

 
-Πολλοί γνωστοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιο που έχουν εκπονήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δουλέψει. Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα λένε είναι είτε να κάνει στάση πληρωμών, ή να βγει από την ΕΕ, είτε κάποιος συνδυασμός αυτών των δύο. Ποιός είναι ο λόγος, κατά τη γνώμη σας, που  το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό θα πετύχει;
«Οι πολιτικοί γενικά κάνουν πράγματα με καθυστέρηση. Το 1969 έγραψα ότι το δολάριο θα πρέπει να υποτιμηθεί σε σχέση με τον χρυσό. Όταν το έγραψα αυτό πολλοί διαφώνησαν μαζί μου. Ήμουν πραγματικά "εκτός μόδας". Όμως, δυο χρόνια αργότερα η συμφωνία του Bretton Woods έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα. Οι πολιτικοί είναι οι τελευταίοι που αντιλαμβάνονται τι θέλουν να μας πουν οι αγορές.

Ερώτηση- παρέμβαση του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου της Ν/Α Τουρκίας


Ερώτηση- παρέμβαση του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου της Ν/Α Τουρκίας

Με ερώτηση-παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής έθεσε υπόψη της Κομισιόν την Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου της Νοτιανατολικής Τουρκίας και ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην κατασκευαστεί η πυρηνική μονάδα.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν.Χουντής τόνιζε την έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει σεισμολόγοι όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε άλλες χώρες εξαιτίας της σεισμικότητας που παρατηρείται στην περιοχή όπως επίσης και τους κινδύνους για την Μεσόγειο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως δρόμος μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων. Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, ρωτούσε την Επιτροπή «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποθαρρύνει την Τουρκία για την υλοποίηση ενός τέτοιου επικίνδυνου σχεδίου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το πόθεν έσχες


Oι προτάσεις της κυβέρνησης, για την δήθεν διασφάλιση της διαφάνειας στο πόθεν έσχες των βουλευτών, είναι υποκριτικές και αφήνουν άθικτα όλα τα βασικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες.
Και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να καθίσταται δυνατός στοιχειώδης έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και περιορίζονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού όπως είναι η αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής που διενεργεί τον έλεγχο.

Σλοβενία - μαζικές διαδηλώσεις νεολαίας και επίθεση ενάντια στο κοινοβούλιο.



10.000 φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, στις 19 Μαΐου. Η πορεία των φοιτητών κατευθύνθηκε στο σλοβενικό κοινοβούλιο, στο οποίο φοιτητές και μαθητές έκαναν επίθεση με αβγά πέτρες και μπουκάλια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων της νεολαίας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, θα καθιερωθούν οι «μίνι-δουλειές», σύμφωνα με τις οποίες οι νέοι δεν θα μπορούν να δουλεύουν περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα, και ο μισθός τους θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 3,5 € και τα 8 € μαξίμουμ. Οι «μίνι-δουλειές» θα αφορούν φοιτητές, μαθητές, άνεργους και συνταξιούχους.


ΛΑΕ ΠΟΛΕΜΑ ,ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ !

ΣΤΑΘΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αυτή η επίθεση δεν έχει τέλος! Ο ρόλος της αριστεράς ποιός είναι;

Υπάρχουν στην αριστερά δυνάμεις που όταν τους λέμε τα περί εξάρτησης της χώρας και πως άλλοι αποφασίζουν για το τι θα αποφασιστεί και τι όχι διαμαρτύρονται και ισχυρίζονται πως έτσι ...απαλλάσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της! Οι κυβερνητικοί από την άλλη, ειδικά αυτός ο Λοβέρδος είναι απίθανος με το τρόπο που το παίζει ...δυστυχισμένος, παριστάνουν τους κακομοίρηδες και πως δε μπορούν να κάνουν αλλιώς, τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δίνουν μάχες οι κυβερνητικοί για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τα μέτρα που μας επιβάλουν το ΔΝΤ και η ΕΕ, τόση εθνική ανεξαρτησία δηλαδή.
Χθες λοιπόν, εκεί που τις προηγούμενες μέρες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ μας διαβεβαίωναν ότι αυτοί απλώς αποδέχονται αυτά που τους προτείνει η κυβέρνηση, τώρα στείλαν ραπόρτο ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα αυτής της ανεξάρτητης κυβέρνησης και αξιώνουν να μην υπάρχει τίποτα που να ...θυμίζει υποχώρηση.

Κινητοποιήσεις στη Βολιβία*

Στις 4 Μαϊου η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βολιβίας (Central Obrera Boliviana) προχώρησε σε πανεθνική απεργία με αίτημα αύξηση μισθών. Η κυβέρνηση πρότεινε 5% σε όλους τους τομείς ενώ η Συνομοσπονδία Εργαζομένων ζητούσε πολύ μεγαλύτερες για να αντισταθμιστεί η μεγάλη άνοδος στις τιμές των τροφίμων.
Στις κινητοποιήσεις εκτός από βιομηχανικοί εργάτες και ανθρακωρύχοι, συμμετείχαν δάσκαλοι και εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία. Αρκετοί από τους εργάτες προχώρησαν και σε απεργία πείνας για πάνω από μια εβδομάδα. Προάγγελος των κινητοποιήσεων αυτών υπήρξαν οι πορείες και συγκρούσεις της Πρωτομαγιάς στη χώρα.

ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΑΪΠΑΚΑΓΙΑ (ΙΜΠΟ) - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Ιμπραήμ Καϊπάκαγια (Ίμπο) γεννήθηκε το 1949 κάτω από πολύ φτωχικές συνθήκες στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας (στη περιοχή Çorum). Παρά τις δυσκολίες, όντας γιός μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, κατάφερε με σκληρή δουλειά να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει δάσκαλος.
Μόλις ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσική. Λόγω της καταγωγής του ένιωσε για τα καλά τι σημαίνει η εκμετάλλευση και καταπίεση του Τουρκικού και Κουρδικού λαού, κάτι που δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Από νωρίς εντάχθηκε στο «Επαναστατικό Εργατικό και Αγροτικό Κόμμα της Τουρκίας» (TIIKP). Κατά τη διάρκεια της ένταξής του στο κόμμα αυτό ο Ίμπο και αρκετοί άλλοι σύντροφοί του επηρεάστηκαν της επαναστατικές – προλεταριακές ιδέες του Μάο Τσετούνγκ, και ήρθε σε ρήξη με την πλειοψηφία του κόμματος. Το 1972 σε ηλικία 23 χρόνων μαζί με μια χούφτα συντρόφους, και αφού δεν επικράτησαν κατά τη διάρκεια της διαπάλης των δύο γραμμών στο κόμμα, αποφάσισαν να ιδρύσουν το  TKP/ML, το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό-Λενινιστικό, και αμέσως μετά το ένοπλο τμήμα του, τον Εργατοαγροτικό Απελευθερωτικό Στρατό της Τουρκίας  (TIKKO).

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΒΙΕΝΝΗ: Αλληλεγγύη στον λαό της Ελλάδας & Συλλαλητήριο την Πέμπτη 27 Μαΐου

Κοινό κάλεσμα της πρωτοβουλίας
«Αλληλεγγύη στον αγώνα των λαϊκών μαζών της Ελλάδας»
Χαιρετίζουμε τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και τον λαό στην Ελλάδα. Ο αγώνας σας ενάντια στην εντεινόμενη λεηλασία από τις ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές χώρες είναι απόλυτα δίκαιος και γεμίζει με θάρρος και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Το επιθετικό ευρωπαϊκό μπλοκ προσπαθεί αυτή την περίοδο κάτω από την καθοδήγηση του γερμανικού ιμπεριαλισμού να επιβάλει με την βία τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών και των πολυεθνικών ενάντια στην αντίσταση των εργαζόμενων και του λαού. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η απόλυτη νέο-αποικιακή υποδούλωση και η εντεινόμενη λεηλασία των εξαρτημένων χωρών της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.
Η καθημερινή προπαγάνδα στα ΜΜΕ (στην οποία πρωτοστατούν ιδιαιτέρως τα αυστριακά και γερμανικά μέσα) εξυπηρετεί στο να στραφεί ρατσιστικά ο κάθε ευρωπαϊκός λαός ενάντια στον άλλο. Έτσι επιδιώκεται να αποτραπεί, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αναγνωρίσουν ότι δεν είναι οι Έλληνες (ή οι Πορτογάλοι κ.λπ.) οι εχθροί τους αλλά η κυρίαρχη καπιταλιστική τάξη και οι λακέδες τους σε όλες τις χώρες.

Μπάλα είναι και γυρίζει



Την Πέμπτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά των κυβερνητικών μέτρων κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, πυκνές ομάδες διαδηλωτών όρμησαν προς τη Βουλή με σύνθημα "κάτω οι κλέφτες". Παρ' ότι εντοπίστηκαν θύλακες ακροδεξιών υποκινητών, επρόκειτο για αυθόρμητη κίνηση που ανταποκρίνεται στην οργή των πολιτών και στο αίσθημα εξαπάτησης που νιώθουν, καθώς τα μέτρα για να "ξεφύγει το κράτος από τη χρεωκοπία" ισοδυναμούν με μονόπλευρη χρεωκοπία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. 
Θα πυκνώσουν τέτοιες συμπεριφορές.