Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Τυνησία: Μαζική διαδήλωση - απάντηση στις επιθέσεις ενάντια στα συνδικάτα


Ανταπόκριση από την Τυνησία,
από το σάιτ της CWI, www.socialistworld.netΕπιμέλεια: Αλέξανδρος Πραντούνας



Το Σάββατο 25/2 χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών.

Αφορμή ήταν οι συντονισμένες επιθέσεις (βανδαλισμοί, πυρκαγιές κτλ.) εναντίον των γραφείων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Τυνησίας (UGTT) που έλαβαν χώρα σε μια σειρά πόλεις τις προηγούμενες ημέρες.

Στην διαδήλωση πήραν μέρος εργαζόμενοι, νεολαίοι, αριστερές οργανώσεις, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. – ανάμεσα τους ένας πολύ σημαντικός αριθμός γυναικών διαδηλωτών.

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, συντονιστή εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για την κοινή υπουργική απόφαση για μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22%.


«Κυβέρνηση και τρόικα ‘σφάζουν στο γόνατο’ τους ανέργους»


Η μείωση κατά 22% των 14 επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και κυρίως του επιδόματος ανεργίας αποτελεί ντροπή και αίσχος για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.  Αφού με τις πολιτικές τους μετέτρεψαν σε ανέργους πάνω από 1εκατομμύριο εργαζόμενους και νέους, τώρα τους καταδικάζουν στην απόλυτη εξαθλίωση και πείνα.

Κ.Κ.Ε: ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ για τα αποθεματικά των ταμείων.


Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών


Η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Με αποφάσεις της, προχώρησε στην αγορά κρατικών ομολόγων χρησιμοποιώντας αυτά τα αποθεματικά.
Καλούνται οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τα έγγραφα από τα οποία θα προκύπτουν το πότε, σε ποια τιμή και από ποιον (νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες) προχώρησε στις παραπάνω αγορές για το διάστημα από το 2009 έως σήμερα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
9 με 14 Μάρτη 2012
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ



Εδώ και 4 μήνες, για πάνω από 100 μέρες, στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, 400 εργάτες απεργούν ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις. Τη στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα, οι 400 απεργοί Χαλυβουργοί αποτελούν παράδειγμα εργατικής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Οργανωμένα, συλλογικά, συνεχίζουν έναν αγώνα, του οποίου η νίκη θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης, για να μη πληρώσουν τη κρίση οι εργαζόμενοι.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ (EUROF) μαζί με τη Διεθνή Μετάλλου της ΠΣΟ, ανανεώνοντας την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό τους απεργιακό αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, αποφάσισε:

Νίκος Χουντής: Στήσανε ένα ολόκληρο σκηνικό, φέρανε 6 Επιτρόπους για να ανακοινώσουν δήθεν προγράμματα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό...


Τα έργα που εξήγγειλε χτές ο κ. Παπαδήμος με τον κ.Μπαρόζο, είναι όχι μόνο ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, αλλά είναι και τα πιο αποτυχημένα προγράμματα, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η Τροϊκανή λαίλαπα.


Ο Νίκος Χουντής με αφορμή τα όσα γράφονται για τις αποφάσεις που λήφθησαν χτες στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι εξωφρενικό. Έστησαν ένα ολόκληρο σκηνικό, ένα επικοινωνιακό σόου, εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνάντηση Παπαδήμου – Μπαρόζο


 Από την ανάπτυξη που επικαλείστε σε τι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο, με μισθό 400 - 500 ευρώ, που δεν φθάνουν να πάρουν ούτε τα αντίγραφα φάρμακα για τα παιδιά τους; Η καπιταλιστική σας ανάπτυξη, που υπηρετεί και η λυκοσυμμαχία σας η ΕΕ, για όλους τους εργαζόμενους γεννά μόνο βαρβαρότητα, κρίση, πολέμους.

Πλησιάζει η επίθεση στο Ιράν.

Αποφασισμένο φαίνεται το Ισραήλ, με την ανοχή του Λευκού Οίκου να επιτεθεί στο Ιράν, επικαλούμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα και λόγους εθνικής ασφάλειας. Εντός του αμερικανικού κατεστημένου δεν λείπουν και οι πιο συνετές φωνές που ζητούν συγκράτηση λόγω των πιθανών αντιποίνων.



της Κατερίνας Κιτίδη


Τα τύμπανα του πολέμου ήχουν και πάλι στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα να παίρνει στον κατάλογο των στόχων τη θέση του Ιράκ και των (ανύπαρκτων) όπλων μαζικής καταστροφής του. «Ώρα να επιτεθούμε στο Ιράν» προέτρεπε τους Αμερικανούς ήδη από τον Ιανουάριο η επιθεώρηση Φόρεϊν Αφέρς. «Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της επίθεσης στο Ιράν και κανένα από αυτά δεν είναι καλό», συμπλήρωνε το περιοδικό Νιούζγουικ. «Ο Ομπάμα πλησιάζει στην πυρηνική εποχή του» πρόσθεταν οι λονδρέζικοι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επισημαίνοντας πως το 2012 έχει ανακυρηχθεί «έτος του Ιράν» από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. 

Σαμαράς: «Ολοι μαζί τα φάγαμε»!Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ.



Τι «αντιμνημονιακός» ηγέτης θα ήταν ο κ. Σαμαράς αν δεν έβαζε τα πράγματα στη θέση τους;


Και τα έβαλε μια χαρά. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής προχτές, κοίταξε στα αριστερά έδρανα και τα είπε «τσεκουράτα».
Τόσο «τσεκουράτα» μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως ακριβώς «τσεκουράτα» ...διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και «έσωσε» τους μισθούς και τις συντάξεις.
Πρόκειται γι' αυτούς τους μισθούς και αυτές τις συντάξεις που (μετά τις ολονύχτιες ...διαπραγματεύσεις του Σαμαρά) καταβυθίστηκαν στα Τάρταρα. Με τις ψήφους και του Σαμαρά!
*
Ενώ λοιπόν ο Σαμαράς αλά μπρατσέτα με τον Βενιζέλο μετέτρεπαν
- με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -
τον εργαζόμενο σε σύγχρονο είλωτα των 400 ευρώ, είχε το ...ανάστημα, την ίδια εκείνη στιγμή, να κατηγορήσει την «Αριστερά» και το εργατικό κίνημα, το ΚΚΕ δηλαδή, ότι έχει την ευθύνη για την κατάντια της χώρας!

Δημοκρατική Αριστερά: Με τις παντιέρες των αστών.


Ο,τι έγινε έγινε κατά τη ΔΗΜ.ΑΡ., τώρα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην 
...ανάπτυξη! 


Όσοι απ' οποιαδήποτε θέση έβαλαν πλάτη σε μια πολιτική που γονάτισε το λαό ή δηλώνουν διατεθειμένοι να τη συνεχίσουν - ο γραμματέας του κόμματος πρόσφατα δήλωσε ότι οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα είναι δεσμευτικές και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα τις εφαρμόσει - υπόσχονται στον λαό ...ανάπτυξη σαν το «αντίτιμο» των θυσιών του, όσων έχει ήδη υποστεί και όσων του ετοιμάζουν.

Ετσι ο Φ. Κουβέλης δήλωσε χτες:

Με την αριστερά να κάνουμε τον εφιάλτη τους πραγματικότητα ! Άρθρο της εφημερίδας ΑΥΓΗ


Αφού κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να αναβάλλουν επ' αόριστον τις εκλογές, οι τροϊκανοί και οι υποτελείς τους μεθοδεύουν ωμή παρέμβαση με στόχο να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο, δηλαδή να ματαιώσουν την ελεύθερη έκφραση του λαού και να... αγοράσουν κυβέρνηση!
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ, διορισμένος κοινοτικός αξιωματούχος, με τη δύναμη των τοκογλύφων απειλεί τους Έλληνες ότι, αν δεν ψηφίσουν μνημονιακά, ώστε να προκύψει συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αν ενισχυθεί η αριστερά, τότε θα τεθεί θέμα ακύρωσης του δανείου.