Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΙΝΔΙΑ: Νέο κύμα αστάθειας


Κύμα αστάθειας πυροδοτεί στην Ινδία η ανακοίνωση της κυβέρνησης για διάσπαση του κρατιδίου Αντρα Πραντές, με αιχμή του δόρατος την πόλη Χάιντεραμπαντ, που συγκεντρώνει τα συμφέροντα περισσότερων από 500 πολυεθνικών εταιρειών που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και προσφέροντας πακτωλό χρημάτων. Η μονομερής ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου κρατιδίου από την κυβέρνηση, χωρίς να λάβει υπόψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως οριστικής, πριν μερικές μέρες προκάλεσε αρχικά σειρά αντιδράσεων όσων δεν επιθυμούν τη διάσπαση του κρατιδίου, περισσότεροι από 100 τοπικοί βουλευτές παραιτήθηκαν, ενώ οι πολέμιοι της απόφασης απειλούσαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση ανασκεύασε πριν από μερικές μέρες, αναφέροντας ότι θα προχωρήσει στο διαμελισμό του κρατιδίου μετά από συζήτηση του θέματος και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πυροδοτώντας νέο κύμα κινητοποιήσεων από τους υπέρμαχους της δημιουργίας νέου κρατιδίου, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι αποκαλούμενοι «μαοϊκοί αντάρτες», οι οποίοι ευθύνονται για σειρά δολοφονικές επιθέσεις και όχι μόνο, ιδιαίτερα εναντίον στελεχών του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και προοδευτικών ανθρώπων, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται πλέον ως περισσότερο εγκληματική παρά πολιτική οργάνωση. Η συστράτευσή τους με τους οπαδούς του διαμελισμού του Αντρα Πραντές, στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης έδωσε στην κυβέρνηση το άλλοθι για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την αποστολή περισσότερων από 100.000 δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.
Σοβαρά ερωτηματικά τίθενται σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ανακινήσει το ζήτημα της διάσπασης του κρατιδίου του Αντρα Πραντές, που χρονολογείται από το 1969 και την ανάδειξη σε μήλον της έριδος της πόλης Χάιντεραμπαντ, που αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του κρατιδίου. Στην επίμαχη πόλη ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι βρίσκονται τα εργοστάσια εταιρειών όπως οι «Microsoft», «Google», IBM, «Motorola», «Dell», «Hyundai» και άλλες, και αποτελούν τη βασική αιτία της διαμάχης που έχει ξεσπάσει.
Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση ως τη μοναδική υπεύθυνη για την κατάσταση στο Αντρα Πραντές εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις. Χαρακτηρίζει απόλυτα λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κόμματος του Κογκρέσου στο Αντρα Πραντές και απαιτεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ειρήνης στην περιοχή. Καταγγέλλει ακόμα την κυβέρνηση ότι ενώ υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως.
Κλείνοντας, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών ηγετών του κρατιδίου, καθώς και την καταστροφή ιδιοκτησιών και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλότητας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση για διάσπαση προκάλεσε σειρά αντίστοιχων διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα.



Πηγή:Ριζοσπάστης

ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ-KINA

Ενώ στην Ελλάδα διανύουμε τις τελευταίες εορταστικές ημέρες του χρόνου σχεδόν σαν να είναι άνοιξη, στην Κίνα, και πιο συγκεκριμένα στο Βασαλοπέτ, σμιλεύουν το χιόνι δημιουργώντας γλυπτά ύψους 16 μ., μήκους πάνω από 120 μ. και πάχους 14 μ. Η μυθικών διαστάσεων σύνθεση είναι μόνο ένα από τα χάιλαϊτ του φεστιβάλ. Πλάι του πάνω από 40.000 σκιέρ από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό σκι του Βασαλοπέτ, έναν από τους μεγαλύτερους στην Κίνα και παγκοσμίως, ενώ δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες θα βλέπουν τα πάντα λευκά και θα συμμετέχουν σε εορταστικά σπορ και δραστηριότητες στο χιόνι, συνοδεία Αϊ-Βασίληδων.

Πηγή:www.ethnos.gr

Δεύτερη μέρα του 2010 με χιούμορ :)

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μία μαγική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελωδική σύμπραξη πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 14 του Γενάρη στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213310), όπου η Μαργαρίτα Zορμπαλά συναντά επί σκηνής τον εξαίρετο τραγουδιστή των φάδος Helder Moutinho.

Μία μαγική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελωδική σύμπραξη πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 14 του Γενάρη στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213310), όπου η Μαργαρίτα Zορμπαλά συναντά επί σκηνής τον εξαίρετο τραγουδιστή των φάδος Helder Moutinho. H τραγουδίστρια με τη μαγευτική φωνή ετοιμάζει ειδικά για το «Half Note» μια μουσική αναδρομή και διαδρομή μέσα από τις χώρες, τις γλώσσες και τις κουλτούρες που βίωσε - Μόσχα, Λισσαβόνα, Αθήνα. Μπαλάντες και φάδος, από τη Μόσχα ...στην Alfama, περιλαμβάνει η ξεχωριστή, ατμοσφαιρική συνάντησή της με τον Πορτογάλο τραγουδιστή.



Εχοντας ξεχωρίσει με την πορεία της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και τις συνεργασίες της με Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Χατζιδάκι, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Andreas Vollenweider, Λάκη Παπαδόπουλο κ.ά., καθώς και με την ιδιαίτερη ερμηνεία της στο κλασικό «ελαφρό» τραγούδι (Κ. Γιαννίδης, Αττίκ κ.ά.), η Μαργαρίτα Ζορμπαλά βρίσκεται σε μια διαρκή δημιουργική συνάφεια με τις μουσικές του κόσμου. Μοναδικές εξάλλου παραμένουν οι ερμηνείες της στα ρώσικα τραγούδια. Επιμένοντας σε επιλεγμένες και επιλεκτικές καλλιτεχνικές κινήσεις, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά συνεργάζεται σε ένα ειδικό πρόγραμμα με έναν από τους ξεχωριστούς άνδρες τραγουδιστές των φάδος στην Πορτογαλία. Με ισχυρή ερμηνευτική δύναμη και συναισθηματικό βάθος στη φωνή του, ο Helder Moutinho βρίσκεται σε διαρκή καλλιτεχνική εξέλιξη. Τη μεγάλη του στόφα, άλλωστε, είχε την ευκαιρία να την αποδείξει στις εμφανίσεις του πριν κάποια χρόνια με την Celeste Rodriguez. Η πορεία του είναι γεμάτη διακρίσεις και η καλλιτεχνική του σύμπραξη με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά στην αθηναϊκή τζαζ σκηνή αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις των ημερών. Τους δύο τραγουδιστές θα συνοδεύσουν οι: Ricardo Parreira: πορτουγκέζικη κιθάρα, Pedro Pinhal: κλασική κιθάρα, Κώστας Ράπτης: μπαγιάν, Μιχάλης Πορφύρης: βιολοντσέλο, Θοδωρής Οικονόμου: πιάνο, επιμέλεια, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας. Παραστάσεις: Δευτέρα - Σάββατο (10.30 μ.μ.), Κυριακή (9 μ.μ.).


Πηγή:Ριζοσπάστης

Άσχημη αρχή για το 2010-Aπίστευτη σφαγή αμάχων σε αγώνα βόλεϊ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.95 νεκροί από βομβιστική επίθεση.

Τραυματίας από την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση, με στόχο κοινό που παρακολουθούσε αγώνα βόλεϊ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Μοχάμαντ Αγιούμπ Χαν δήλωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε το γεμάτο εκρηκτικά όχημα που οδηγούσε κοντά στο γήπεδο όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας κατηγόρησαν για την ενέργεια ισλαμιστές εξτρεμιστές. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Κάτοικοι της πόλης Λάκι Μαρουάτ εκτίμησαν ότι η βομβιστική επίθεση ενδέχεται να αποτελεί αντίποινα για τις προσπάθειες εκδίωξης των Ταλιμπάν από την περιοχή που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα.
Τουλάχιστον οκτώ κατοικίες και τρία καταστήματα κυριολεκτικά κατεδαφίστηκαν από την έκρηξη στο χωριό Σαχ Χασάν Χαν.
Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο Νότιο Ουαζιριστάν, την ημιαυτόνομη ζώνη των φυλών όπου άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και παραστρατιωτικών σωμάτων διεξάγουν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστών από τα μέσα Οκτωβρίου. Το Ισλαμαμπάντ υποστηρίζει ότι στις επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοτωθεί «τουλάχιστον 600 εξτρεμιστές».
Σε «εξτρεμιστές» αποδίδονται όμως από τις αρχές και οι συχνές επιθέσεις εναντίον πολιτικών, κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων τις τελευταίες 10 εβδομάδες, με επίσης περίπου 600 θύματα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον καταδίκασε αργά χθες Παρασκευή την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα σε γήπεδο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ στο Πακιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 95 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον 100.
Η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στο Πακιστάν το οποίο «αντιμετωπίζει την τρομοκρατία» εντός των συνόρων του.


Πηγές:www.nooz.gr-www.nytimes.com

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Ενισχύουμε το κίνημα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας για τα 51 χρόνια από τη νίκη της επανάστασης


Στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 51 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης σημειώνει:
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Με την ευκαιρία των 51 χρόνων από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, σας απευθύνουμε θερμό συντροφικό χαιρετισμό. Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των εργατών γης, της νεολαίας, των γυναικών της Κούβας ενάντια στην αμερικανοκίνητη δικτατορία του Μπατίστα, και στη συνέχεια για την εδραίωση της επανάστασης, την απόκρουση της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, συγκίνησαν και συγκινούν εκατομμύρια εργαζόμενους και νέους σε όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η υπεράσπιση και η πάλη για το σοσιαλισμό αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τους λαούς, γιατί είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος και επίκαιρος. Οι Σειρήνες του κεφαλαίου διαψεύστηκαν. Το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε. Η κρίση αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που φανερώνει ότι ο καπιταλισμός είναι οριστικά ξεπερασμένος, αγιάτρευτος και επικίνδυνος. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η προσήλωση στις αρχές, η υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού, των παραδόσεων του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, της ιστορικής συνεισφοράς του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, αποτελούν πολύτιμα εφόδια για την αντιμετώπιση των συγχύσεων και της ηττοπάθειας, για την κινητοποίηση ευρύτερων εργατικών και λαϊκών μαζών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Το παράδειγμα της Κούβας έχει σήμερα ξεχωριστή σημασία. Το Κόμμα μας θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες για να ενισχυθεί το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Κούβα, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, που φέτος θα συμπληρώσει μισό αιώνα, για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ, για την επιστροφή στην Κούβα των 5 άδικα φυλακισμένων παιδιών της, Antonio Guerrero, Rene Gonzalez, Ramon Labanino, Gerardo Hernandez και Fernando Gonzalez, που θα περάσουν άλλη μια πρωτοχρονιά μακριά από τις οικογένειές τους.
Μέχρι τη νίκη για πάντα!».



Ο ΣΥΝ συζητά για Συνέδριο την άνοιξη


Ο εορτασμός του νέου έτους βρίσκει τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΝ στη φάση των συζητήσεων και των ζυμώσεων ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες για την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Στις 7 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει από κοινού η Πολιτική Γραμματεία με τους βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΝ, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα επίδικα ζητήματα και ιδίως το φλέγον θέμα του συνεδρίου. Ήδη από όλες τις πλευρές του ΣΥΝ αλλά και από τη βάση συζητείται ευρέως η προοπτική της επίσπευσης των συνεδριακών διαδικασιών στην κατεύθυνση της διεξαγωγής του την άνοιξη.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το περιεχόμενο και η ατζέντα που θα κληθεί να συζητήσει το Σώμα, ενώ σε κάθε περίπτωση το συνέδριο θα είναι και εκλογικό. Πάντως η νέα πολιτική συγκυρία, που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά και οι σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων που θα διεξαχθούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε πρόσφατα για την ανάγκη συντεταγμένου διαλόγου στο εσωτερικό του κόμματος, αναζητώντας και την πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα πορευτεί ο ΣΥΝ στην κορυφαία κομματική διαδικασία.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει ο "πρωινός καφές" του ΣΥΝ προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ζητήματα που σχετίζονται με το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο ΣΥΝ.





Πηγή:ΑΥΓΗ

Τρέμουν και την ...σκιά τους οι Αμερικανοί!Χριστουγεννιάτικο στολίδι προσγειώνει αεροσκάφος

Αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας Northwest Airlines πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σήμερα το πρωί όταν εντοπίστηκε ένα ύποπτο αντικείμενο που, όπως αποδείχτηκε, ήταν ένα... χριστουγεννιάτικο στολίδι.


Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την πτήση NW2364 από το Ντιτρόιτ στο Ορλάντο και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Νάσβιλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Delta (έχει συγχωνευτεί με την Northwest) δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ορλάντο Σεντινέλ, ότι "βρέθηκε ένα ύποπτο αντικείμενο και ο κυβερνήτης αποφάσισε να προσγειωθεί στο Νάσβιλ".
Παραδέχτηκε όμως ότι το "ύποπτο αντικείμενο" δεν ήταν παρά ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι.
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε μία εβδομάδα ακριβώς μετά την απόπειρα ενός Νιγηριανού να ανατινάξει αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.
Πηγή:www.enet.gr

Πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο !:"Πρωτοχρονιάτικη" πυρπόληση 1.137 αυτοκινήτων στη Γαλλία !

Νεαροί έκαψαν 1.137 αυτοκίνητα σε όλη τη Γαλλία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς καθώς οι εορτασμοί για την έλευση του νέου έτους εξελίχθηκαν, για άλλη μια φορά, σε βίαια επεισόδια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η πυρπόληση των οχημάτων είναι συχνό φαινόμενο στις φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων. Παρατηρείται όμως ιδίως κατά τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς.

Μολονότι το υπουργείο Εσωτερικών κινητοποίησε 45.000 αστυνομικούς - 10.000 περισσότερους σε σχέση με πέρσι - τα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες ήταν μόλις 10 λιγότερα αφού την περσινή Πρωτοχρονιά είχαν πυρποληθεί 1.147 οχήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 549 προσαγωγές. Να σημειωθεί πάντως ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των νεαρών. Οι λιγοστές ταραχές ήταν σύντομες και τέθηκαν πολύ γρήγορα υπό έλεγχο.




Πηγή:www.nooz.gr