Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ: Στα χνάρια της τιμημένης ιστορίας του ΚΚΕ.


Το Σαββατοκύριακο 7 - 8 Ιούλη θα γίνει το φετινό διήμερο, με κατασκήνωση στο Νεστόριο της Καστοριάς



Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη θα γίνει φέτος το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Η βάση των νέων της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο θα είναι στο Νεστόριο, στο γνώριμο χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης του Νεστόριου, στις όχθες του Αλιάκμονα, όπου έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν άλλα τέσσερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της Οργάνωσης. Από εκεί θα ταξιδέψουν για άλλη μια φορά στα χνάρια της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, στις πιο λαμπρές σελίδες αυτής της ιστορίας, σε μέρη όπου έδωσε μεγάλες μάχες ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), στο Βίτσι και στο Γράμμο.

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, σχετικά με την κατάρριψη τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας.


Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ
Η κατάρριψη τουρκικού πολεμικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στο Συριακό εναέριο χώρο κοντά στο λιμάνι της Συρίας Λατάκια, είναι μέρος μιας άκρως επικίνδυνης αποστολής της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, που εδώ και καιρό έχει αναλάβει έντονη παρασκηνιακή και παραστρατιωτική δράση στα σύνορα με τη Συρία, εξοπλίζοντας και στηρίζοντας τις δυνάμεις που μάχονται το καθεστώς Άσαντ. Η συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα  δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι και αντικείμενο εκμετάλλευσης για γεωστρατηγικές και ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες από καμιά χώρα και υπερδύναμη.

Το Κ.Κ.Ε ελπίδα και αποκούμπι του λαού.Επίκαιρο άρθρο του σημερινού Κυριακάτικου Ριζοσπάστη.


Ποια είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα;


  • Πρώτον, η καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που βαθαίνει, κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, πυροδοτώντας νέα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση και σενάρια για μια «διαφορετική» ΕΕ, μικρότερη ή πολλών, διαφορετικών «ταχυτήτων». Η Σύνοδος Κορυφής, τη βδομάδα που έρχεται, θα επιβεβαιώσει ότι ο «άλλος αέρας» που πνέει στην ΕΕ είναι κοπανιστός για τους λαούς και ότι το «Σύμφωνο για την ανάπτυξη» που προωθείται, όχι μόνο δεν αναιρεί τη σκληρή λιτότητα, αλλά έρχεται να ενισχύσει το κεφάλαιο με νέα προνόμια και χρήμα, να το θωρακίσει πιο αποτελεσματικά απέναντι στα λαϊκά κινήματα.

Ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Παραγουάη.


Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής η αποπομπή του προέδρου της Παραγουάης από το Κογκρέσο της χώρας και η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις γείτονες χώρες ως «πραξικοπηματική». 



Η Βραζιλία - ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Παραγουάης και η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής - ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Ασουνσιόν για διαβουλεύσεις , τονίζοντας ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία ολοκλήρωσης στην περιφέρεια.

Νωρίτερα και η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει άμεσα επ' αόριστον τον πρεσβευτή της από την Παραγουάη, κάνοντας λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης". Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ χαρακτήρισε την αποπομπή Λούγο, ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει την 5ετή θητεία του, πραξικόπημα.

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη !


Αντιδρούν πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της Δεξιάς στην Παραγουάη.

Το σχέδιο αποπομπής του προέδρου της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο υλοποιήθηκε μετά την απόφαση της Γερουσίας της χώρας τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας χτες. Ο λόγος της αποπομπής είναι η κατηγορία για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στην επαρχία Κουρουγκάτι, ανάμεσα στην αστυνομία και αγρότες, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς.
Η υπόθεση αυτή, όπως καταγγέλλουν το Παραγουανό ΚΚ και λαϊκές οργανώσεις, στήθηκε από την αντιδραστική αντιπολίτευση (Φιλελεύθερο Κόμμα και «Κολοράδο») που ελέγχουν Βουλή και Γερουσία, με χρησιμοποίηση προβοκατόρικων στοιχείων.

Η κυβέρνηση της «τρόικας εσωτερικού».Άρθρο της εφημερίδας "ΠΡΙΝ".


Η κυβέρνηση της «τρόικας εσωτερικού»


Eπιθετική κυβέρνηση υλοποίησης των Μνημονίων συγκροτήθηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη στήριξη της ΝΔ, των υπολλειμμάτων του ΠΑΣΟΚ και των σύγχρονων Τσιριμώκων, που ακούν στο όνομα ΔΗΜΑΡ. Ανύπαρκτα τα μέτρα δήθεν λαϊκής ανακούφισης που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ενώ εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιο της νέας συγκυβέρνησης ακόμα και η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», βασική ατάκα του νυν πρωθυπουργού την προεκλογική περίοδο. Οι κατευθύνσεις είναι καθορισμένες από το Μνημόνιο 2 και τις ντιρεκτίβες Βερολίνου και Βρυξελλών, καθώς και από τα συμφέροντα τραπεζιτών και βιομηχάνων.

«Καράβια βγήκαν στη στεριά... ».Της Λιάνας Κανέλλη.


Πατριδογνωμόνιο


Καράβια βγήκαν στη στεριά/ και πιάσανε τα όρη/ Ποιος είδε βάρκα στο Χελμό/ στο Μέτσοβο βαπόρι./ Καράβια βγήκαν στη στεριά/ και χάθηκαν στο χιόνι/ κι αυτός που τα ονειρεύτηκε/ τα περιμένει ακόμη. / Ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη/ στην Ελασσόνα λευκό πανί/ κι ένα καράβι από την Κρήτη/ να πιάνει Ξάνθη - Κομοτηνή./ Ποιος είδε νύχτα με δυο φεγγάρια/ ποιος είδε ήλιο σαν αχινό/ κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια / να κολυμπάνε στον ουρανό... (Μιχ. Γκανάς).
Το παλεύω με τη θάλασσα όλη μου τη ζωή σύντροφοι. Οπότε δεν παραξενεύεστε που με τη φύση της και τους στίχους που γέννησε στο πέρασμα των αιώνων, επέλεξα να αποκρυπτογραφώ τον κόσμο και να ζω σ' αυτόν...

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν Facebook και Τwitter.

Σύμφωνα με το περιοδικό «New Scientist», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητά ένα εργαλείο για να αντλεί πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα. 

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του την 1 Ιούνη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από εταιρείες να δημιουργήσουν το λογισμικό που θα μπορεί να ανιχνεύει συγκεκριμένες λέξεις, πολιτική φρασεολογία καθώς και συμπεριφορές από χρήστες των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook και του Τwitter. «Το εν λόγω λογισμικό θα πρέπει να μπορεί να αναλύει συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο σε τουλάχιστον επτά ξένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Κινεζικών κι Αραβικών», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου.