Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Κυβέρνηση οικονομικής φρίκης



Σε κυβέρνηση της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας της κοινωνίας εξελίσσεται η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά το χθεσινό πακέτο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Μέχρι πρότινος, είχαμε ένα νέο «πακέτο» άγριων αντιλαϊκών μέτρων κάθε πέντε μήνες. Τώρα, κάθε πέντε ...μέρες! Εκεί οδηγεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ με το τσεκούρωμα των μισθών στο δημόσιο, το χαράτσωμα των ακινήτων που θα γονατίσει καταχρεωμένους στις τράπεζες μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, μαζί με την παράδοση των ταξί στις εταιρίες.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Μπεγλίτη για αύξηση της στρατιωτικής θητείας



Ο υπουργός κ. Μπεγλίτης, με πρόφαση τα “κενά” στην επάνδρωση των μονάδων της παραμεθορίου, δημοσιοποίησε τις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας. Στα σχέδια του υπουργείου είναι το κόψιμο των αναβολών και η υποχρεωτική στράτευση αμέσως μετά το σχολείο. Εκτός ότι τα σχέδια αυτά είναι απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά, και αντιπαιδαγωγικά, για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια και δεν απαντά σε πραγματικά ερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα δεν δίνει καμία εξήγηση πως γίνεται να μειώνονται σχεδόν παντού οι στρατιωτικές δυνάμεις και στη χώρα μας, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ο Στρατός Ξηράς να έχει 103.000 μέλη.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις



Η ομοβροντία νέων μέτρων που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση προδιαγράφει βαρυχειμωνιά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Και σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους φτάνουν τα πρώτα «μπιλιέτα» του κεφαλικού φόρου, η κυβέρνηση εξαγγέλλει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ, μειώσεις μισθών, νέο χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, νέα λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων με την ανταλλαγή των ομολόγων, παράδοση στο κεφάλαιο των «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, σχολεία που ανοίγουν χωρίς βιβλία.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη





Το δίλημμα για τον ελληνικό λαό, όπως εκβιαστικά το θέτει η κυβέρνηση, δεν είναι μεταξύ της χρεοκοπίας και των νέων μέτρων, αλλά μεταξύ της συνέχισης της πολιτικής των μνημονίων, της ανεργίας και της φτώχειας, της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας και των αγώνων για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, για  μια άλλη Ευρώπη, της ανάπτυξης, της αναδιανομής του πλούτου και της προστασίας της εργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ψευτοδιλήμματα για να γονατίσει ο λαός-Σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


Διαρροές για στάση πληρωμών τον Οκτώβρη, αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου
 
Με το πιστόλι στον κρόταφο των λαϊκών στρωμάτων, με ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς, μέσα σε κλίμα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επιτάχυνσης της ελληνικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η κυβέρνηση κλιμακώνει τη βάρβαρη φιλομονοπωλιακή επέλαση.
Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα «νέα μέτρα αλλά και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Πριν την τηλεδιάσκεψη θα γίνει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου θα εξεταστεί «η πορεία της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Παραίτηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Guenther Oettinger ζητούν 150 ευρωβουλευτές που είχε προτείνει να κυματίζουν μεσίστιες (χαμηλότερα, δηλαδή, από τις άλλες) οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών μπροστά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για την πρόταση να είναι ... μεσίστιες οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών!

 Δήλωση Τρεμόπουλου: Να πάψει η Κομισιόν να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας
Παραίτηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Guenther Oettinger ζητούν 150 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και όλες σχεδόν τις χώρες μέλη. Ο συγκεκριμένος Γερμανός επίτροπος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, είχε προκαλέσει σάλο προτείνοντας να κυματίζουν μεσίστιες (χαμηλότερα, δηλαδή, από τις άλλες) οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών μπροστά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κοινή επιστολή ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πορτογάλου Πράσινου ευρωβουλευτή RuiTavares, συγκεντρώνοντας 150 υπογραφές από όλες τις πολιτικές ομάδες και όλες σχεδόν τις χώρες μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες.

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ!



ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Οι μειώσεις μισθών κατά 20% στο Μουσείο Μπενάκη και οι απολύσεις 2 εργαζομένων, οι οποίοι «συμπωματικά» έθεσαν υποψηφιότητα για τις εκλογές του Σωματείου των εργαζομένων, συνθέτουν ένα πρωτοφανές - για τον χώρο του πολιτισμού - σκηνικό εργασιακής ζούγκλας. Η διοίκηση καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας, με σκοπό είτε να υπάρξουν αποκλειστικά εργοδοτικοί υποψήφιοι για τις εκλογές του Σωματείου είτε να μην επαρκούν οι υποψηφιότητες, ώστε να μην διενεργηθούν καν οι εκλογές.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της ΗELEXPO



«Ο εργατόκοσμος, ο κόσμος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται μπροστά σε μια ελεγχόμενη ή και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, όσο είσαι μέσα στο λάκκο των λεόντων με λιοντάρια ελληνικά, ευρωπαϊκά και όχι μόνο. Πρέπει να παλέψεις να βγεις από το λάκκο των λεόντων και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να νικήσεις στο επίπεδο της εξουσίας στην Ελλάδα και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ- «Υπέρ σκυβάλου κοπρηρού και δυσοσμίας ούρου»!



Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα χαράτσια που επιβάλλονται από την κυβέρνηση - και η τακτική με την οποία επιβάλλονται - είναι ...οθωμανικού τύπου.
Η στήλη αρνείται διαρρήδην την παραπάνω κακόβουλη κριτική εναντίον της κυβερνήσεως.
Επιπλέον:
Ενεκα των κρισίμων στιγμών που διανύουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στεκόμεθα παρά τω πλευρώ της πατριωτικής και σωτήριας κυβέρνησης του τόπου και προτείνουμε στους κ.κ. Παπανδρέου - Βενιζέλο, μερικές πιο «ελληνικές» ιδέες για την επιβολή και είσπραξη φόρων.

Προκήρυξη του Μαθητικού Ξεκινήματος-Μαθητές - Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά!


Προκήρυξη του Μαθητικού Ξεκινήματος


Καταλήψεις, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες! Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας στην Υπουργό Παιδείας από εδώ και πέρα.

- Όχι μόνο γιατί μας φλόμωσε στα ψέματα με το «Νέο Λύκειο», το «ψηφιακό Σχολείο» και τους «διαδραστικούς πίνακες» που ούτε στον ύπνο μας δεν τους είδαμε…

- Όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων το προηγούμενο διάστημα που θα οδηγήσουν σε σχολεία – μαμούθ και τάξεις με πάνω από 30 μαθητές…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ-Η ΓΣΕΕ είναι η «πέμπτη φάλαγγα» στις γραμμές της εργατικής τάξης.



Οι τελευταίες τοποθετήσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τόσο στην επιστολή της στο Υπουργείο Εργασίας και στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» για την αποχώρησή της από την επιτροπή «αναβάθμισης του ρόλου και της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας» (ΑΣΕ), όσο και στις τοποθετήσεις της για τα νέα χαράτσια και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν το ρόλο της αυτόν της «πέμπτης φάλαγγας» στις γραμμές της εργατικής τάξης.

Ανατριχιαστικό...Ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια το όραμα του ΓΑΠ



Είναι ανατριχιαστικό αυτό που είπε ο πρωθυπουργός να υπάρχει ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια. Αν σ' αυτό προστεθεί ότι οι μισθοί για τους νέους είναι 500 ευρώ και για τους υπόλοιπους 625 ευρώ με ορίζοντα πεντάμηνη εργασία, τότε η ανάπτυξη που οραματίζονται κυβέρνηση και πλουτοκρατία είναι φρίκη για την εργατική τάξη. Γιατί είναι αδύνατο να ζήσει εργατική οικογένεια με ένα μόνο εργαζόμενο και μ' αυτούς τους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ -Εργασιακή εφεδρεία σημαίνει απολύσεις και διάλυση του δημοσίου




Με μια σύντομη ανακοίνωση αντάξια του ύφους των Κουίσλιγκ η κυβέρνηση προγράφει μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζητώντας να δηλωθεί «πλεονάζον προσωπικό» τουλάχιστον 10% από τις διοικήσεις μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη!
Για μια ακόμα φορά τα μεγάλα λόγια για «αναμόρφωση του δημόσιου τομέα» αποδεικνύονται φούμαρα. Κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας την άθλια, βαθιά αντιλαϊκή και χρεοκοπημένη πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, που στοχεύει στην κατάργηση κάθε δικαιώματος, στην γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια, στην βάρβαρη λιτότητα και στην παράδοση των πάντων στις επιχειρήσεις, απολύει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κάνοντας ένα ακόμα βήμα διάλυσης του δημόσιου τομέα!

ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '98 ΚΑΙ '99 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ!-ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ


ISKRA.GR

ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!
Του ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Τα κείμενα που ακολουθούν είναι εκτενή αποσπάσματα από δύο άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν, το πρώτο στο περιοδικό «Δίαυλος» στο τεύχος Φεβρουαρίου του 1998 (!) και το δεύτερο στην Κυριακάτικη Αυγή της 3/01/1999, πρώτες μέρες του νέου έτους τότε.
Το πρώτο άρθρο, λοιπόν, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση ή ένωση αγορών και νομίσματος», είναι δημοσιευμένο ένα, σχεδόν, χρόνο πριν εισαχθεί το ευρώ (εισήχθη την 1.1.1999) στις 11 πρώτες χώρες της Ε.Ε. και το δεύτερο, υπό τον τίτλο «1999: Η καπιταλιστική κρίση, το ευρώ και τα «κεντροαριστερά» φούμαρα» δημοσιεύτηκε τις πρώτες μέρες του 1999,όταν ήταν θέμα ημερών η λειτουργία του ευρώ στους 11.
 Φυσικά και τα δύο αυτά κείμενα είδαν το φως τρία και δύο χρόνια πριν τεθεί σε πρώτη κυκλοφορία το ευρώ στην Ελλάδα.
 Νομίζω ότι τα δύο αυτά κείμενα είναι, σχεδόν, «προφητικά» για τις σημερινές τραγικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.
 Αν σήμερα ελάχιστοι «τολμάνε» να στραφούν κατά του ευρώ, το να έγγραφε κάποιος ενάντια στο ευρωνόμισμα το 1998, πριν καν τεθεί σε κυκλοφορία, θεωρείτο σκέτη «παραφροσύνη» και «ιεροσυλία».
 Πολύ περισσότερο θωρείτο κάποιος ως «άνθρωπος του Νεάντερνταλ» αν το 1999 τολμούσε να ψελλίσει κάτι για την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, η οποία αν απεφεύχθη το 2000-01 με μια μικρή ύφεση, ξέσπασε αργότερα το 2008 με θυελλώδεις διαστάσεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΚΟΥΛ - Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΥΒΡΙΣ


Αναφορικά με το ατύχημα στο κέντρο πυρηνικών ερευνών και ανακύκλωσης πλουτωνίου στη Μαρκούλ, στη περιοχή Γκαρντ της Γαλλίας, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε:

«Ακριβώς έξι μήνες (!) μετά την πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα, η ακόμη ‘ασφαλέστερη' και υπεροπτική Γαλλία ζει ένα ατύχημα σε κέντρο πυρηνικών ερευνών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του,  το νέο περιστατικό διαψεύδει ξανά την προπαγάνδα ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής, ακόμη και στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες.

Επίθεση δέχτηκαν στελέχη της ΚΝΕ στο Αιγάλεω



«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται, δεν εκφοβίζονται», αναφέρει σε δήλωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, καταγγέλλοντας την επίθεση που δέχθηκαν μέλη της ΚΝΕ στο Αιγάλεω.

«Καταγγέλλουμε την άνανδρη επίθεση που δέχθηκαν δύο στελέχη της ΚΝΕ χθες το βράδυ στο Αιγάλεω, καθώς προπαγάνδιζαν τις εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, από ομάδα τραμπούκων που επιτέθηκε στα στελέχη της ΚΝΕ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι εκπαιδευτικοί απέναντι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου!


Δυναμικές κινητοποιήσεις η μόνη απάντηση στην κυβέρνηση. Οι ηγεσίες των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πίσω από τις ανάγκες του κλάδου!

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου


Τον Αύγουστο του 2010 η υπ. Παιδείας δήλωνε ότι η περσινή χρονιά θα ήταν για το σχολείο η πιο δύσκολη από τη μεταπολίτευση. Ο στόχος τους στέφθηκε με επιτυχία!
Την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση:
•    Αύξησε των αριθμό των μαθητών ανά τάξη μέσα από της συγχωνεύσεις–καταργήσεις σχολείων
•    Έκλεισε τα αθλητικά και υποβάθμισε τα μουσικά σχολεία
•    Υποβάθμισε την ξενόγλωσση εκπαίδευση με τις αλλαγές στη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας