Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

"ΔΙΕΘΝΗΣ"-Στίχοι:Ευγένιος Ποτιέ-Μουσική: Πιερ Ντεζετέ




O Ευγένιος Ποτιέ
* * *


"Δεν αποχωρεί ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο"-"σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130.000 "Τούρκοι", που ζουν στη Δυτική Θράκη"


"Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο νότο", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόσυρσης Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και αποστολής τους στο Αφγανιστάν.
"Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους", είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε ενημέρωση που οργανώθηκε, στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει, μετά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ερντογάν, είπε ότι συζήτησαν με τον αμερικανό πρόεδρο για το Κυπριακό και για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες προς εξεύρεση λύσης και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή υπέρ μιας συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Επίσης, είπε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάρτιο και συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Ντάουνερ κατά τις διεξαγόμενες συνομιλίες.
Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο και το θέμα των μειονοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν οι "Ρωμιοί" πολίτες στην Πόλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130.000 "Τούρκοι", που ζουν στη Δυτική Θράκη και δεν μπορούν να εκλέξουν το θρησκευτικό τους ηγέτη.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι τα προβλήματα αυτά τα είχε θέσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης είπε ότι για το θέμα αυτό ασχολείται το Υπουργείο Παιδείας και υπενθύμισε ότι προ μηνών είχε καλέσει τους θρησκευτικούς ηγέτες των μειονοτήτων στην Πρίγκιπο, όπου επισκέφτηκαν και την περιοχή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου και μίλησαν επίσης για τα προβλήματά τους.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση περιμένει την αιτιολογημένη απόφαση του ΕΔΑΔ για το θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

Πηγή:www.nooz.gr

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ-"Εύγε!"

ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ για τσατσάρες τάχα μου αντιεξουσιαστικές και αναρχικές. Καμία τυφλή έκρηξη με μολότοφ, μαδέρια και λοστούς δεν κατέληξε σε κοινωνική πρόοδο, ούτε βελτίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από συστάσεως της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα επιβεβαιώνεται μια αλήθεια που κάνουν πως δεν ξέρουν ή που εσκεμμένα την αγνοούν. Οι κουκούλες ουδεμία σχέση με τις λαϊκές θυσίες. Οι βανδαλισμοί είναι του λαϊκού κινήματος οι πρώτοι εχθροί. Όλη αυτή η ασύμμετρη και προσχεδιασμένη οχλοβοή καταλήγει συκοφαντία για την οποιαδήποτε αριστερή προοπτική. Απόδειξη; Από τη μια μεριά η οικονομική κρίση. Από την άλλη ο τρόμος από μια τυφλή έφοδο προς το κέντρο το αθηναϊκό, σπρώχνουν την κοινωνία προς τον συντηρητισμό. Να το ξέρετε. Το σύστημα θ΄ αρχίσει να ανησυχεί από τη στιγμή που ο απλός και φοβισμένος πολίτης θα αναρωτηθεί: Τι είχα τι έχασα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κάθε έκρηξη αναρχική θα λειτουργεί για το σύστημα σαν παράσταση θεατρική. Άριστη δουλειά. Εύγε στα παιδιά!

Δημήτρης Δανίκας , ddanikas@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 8 Δεκεμβρίου 2009

850 προληπτικές συλλήψεις το διήμερο, 124 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Κατηγορούνται για το κακούργημα της κουκούλας, παρ' ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατάργηση του νόμου!


 850 προληπτικές συλλήψεις το διήμερο, 124 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Κατηγορούνται για το κακούργημα της κουκούλας, παρ' ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατάργηση του νόμου
- Εγκληματική επίθεση μοτοσυκλετιστών της ομάδας Δ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Σύνταγμα
Σε εικόνα κατεχόμενης πόλης μετέτρεψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, την Αθήνα, την Κυριακή και τη Δευτέρα, κατά το διήμερο κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Εκμεταλλευόμενος και πάλι τη δράση ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου και κουκουλοφόρων, κλιμάκωσε την ένταση εκφοβίζοντας διαδηλωτές και κοινή γνώμη. Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε την παραμονή των κινητοποιήσεων με έφοδο σε στέκι νέων στο Κερατσίνι και συνεχίστηκε με προληπτικές συλλήψεις 850 πολιτών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομική ασυδοσία κορυφώθηκε με την επίθεση τριών μοτοσυκλετιστών της ομάδας Δ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών την Κυριακή το μεσημέρι στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η 61χρονη διαδηλώτρια Α. Κουτσουμπού και ελαφρύτερα η συντάκτριά μας Ε. Ζώτου.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα επειδή κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις του.
Χθες, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ήταν μεγάλη η συμμετοχή νέων. Οι μαθητές σε πολλές περιοχές της Αθήνας έκαναν δικές τους κινητοποιήσεις.





Πηγή:ΑΥΓΗ

Μέλος της Ομάδας ΔΕΛΤΑ τραβάει περίστροφο!

Στη διαδήλωση για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ένα χρόνο μετά ένας αστυφύλακας τραβάει ξανά περίστροφο! Στο Σύνταγμα μετά από περιορισμένα επεισόδια μια ομάδα Δέλτα συγκρούεται με διαδηλωτές και ένας της ομάδας Δέλτα δεν διστάζει να τραβήξει περίστροφο.
Πηγή : http://aformi.wordpress.com/2009/12/07/περίστροφο-κατά-διαδηλωτών/

K.K.E:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη δράση των μηχανισμών καταστολής και την ικανοποίηση της Κυβέρνησης


Είναι φανερή η επιδίωξη της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την προβοκατόρικη δράση των ομάδων κουκουλοφόρων προκειμένου να εμφανίσει σαν αναγκαίο κακό τη γενικευμένη δράση των δυνάμεων καταστολής, των ΜΑΤ, των καμερών παρακολούθησης, των προληπτικών συλλήψεων μακριά από τα επεισόδια, των τρομονόμων.  Το ίδιο έκανε στο παρελθόν και η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η δράση προβοκατόρων δεν πρέπει να οδηγήσει το λαό και τη νεολαία να αποδεχθούν και να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση τους τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, γιατί ο πραγματικός στόχος είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Να προστατέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.
Μόνο η ανάπτυξη ενός μαζικού, δυνατού, ανυπότακτου και περιφρουρημένου εργατικού - λαϊκού κινήματος μπορεί να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή τη δυνατότητα και την προοπτική εχθρεύονται όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος, που θέλουν τους εργαζόμενους και ειδικά τη νεολαία ή υποταγμένους ή αποπροσανατολισμένους σε μικροαστικές, ανούσιες ψευτοεπαναστατικές δράσεις που δεν ανησυχούν την πλουτοκρατία, το κράτος της, το σύστημα της. 


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το σκάνδαλο με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες - Eρώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή



Ερώτηση στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα νεολαίας και αθλητισμού κ.Sevcovic κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής ζητώντας να ερευνήσει την υπόθεση των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου που αποκάλυψε έκθεση της UEFA. Η ερώτηση θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Στην ερώτησή του, ο Ν.Χουντής αφού αναφερόταν στο άρθρο 165 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρ. Ένωσης που προβλέπει ότι «η δράση της Ευρ. Ένωσης έχει ως στόχο: … να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.» τόνιζε ότι «τέτοια γεγονότα δίνουν αρνητικά πρότυπα στην νεολαία διαστρέφοντας το νόημα του αθλητισμού, που παραμορφώνεται μέσα από τα τεράστια ποσά που διακινούνται με τον «τζόγο» και τα στοιχήματα» και καλούσε την Ευρ. Επιτροπή να δώσει στοιχεία για την υπόθεση και να παρέμβει προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τα νόμιμα ή παράνομα στοιχήματα που «αποτελούν μόνιμο κίνητρο για το «στήσιμο» αθλητικών γεγονότων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Έκθεση της «Union des Associations Européennes de Football (UEFA)» αποκαλύπτει σκάνδαλο με στημένους αγώνες ποδοσφαίρου της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Είναι φανερό ότι τέτοια γεγονότα δίνουν αρνητικά πρότυπα στην νεολαία διαστρέφοντας το νόημα του αθλητισμού, που παραμορφώνεται μέσα από τα τεράστια ποσά που διακινούνται με τον «τζόγο» και τα στοιχήματα. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 165 παρ.2 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρ. Ένωσης, το οποίο αναφέρει ότι «η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο: … να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.»
ερωτάται η Επιτροπή:
Έχει ερευνήσει την υπόθεση, πώς την σχολιάζει; Ποια μέτρα αναμένει η Επιτροπή ότι θα πρέπει να λάβει η UEFA απέναντι στις ομοσπονδίες, τις ομάδες, τους παράγοντες και τους αθλητές, που ενέχονται στο σκάνδαλο; Δεδομένων των τεράστιων ποσών, που «τζογάρονται» κάθε χρόνο σε νόμιμα ή παράνομα στοιχήματα και τα οποία αποτελούν μόνιμο κίνητρο για το «στήσιμο» αθλητικών γεγονότων, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή;»
To Γραφείο Τύπου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για τις δραστηριότητες σε σχολεία, με αφορμή την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου



08/12/09


Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ξεδιπλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη - μέλη, μια συντονισμένη προσπάθεια προπαγάνδας, με στόχο τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης και την εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού.
Ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων το 1945 που οδήγησε στο να χωριστεί όχι μόνο μία χώρα, η Γερμανία, αλλά και μια πόλη που βρισκόταν ολόκληρη στην Ανατολική Γερμανία και το αυτονόητο δικαίωμα της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) να υπερασπίσει την ύπαρξή της, επιχειρείται να εμφανιστεί ως «ολοκληρωτισμός» και «αντιδημοκρατική πράξη».
Στον κύκλο της αντιδραστικής και ανιστόρητης προπαγάνδας, που αναπτύχθηκε και στη χώρα μας, εντάχθηκε και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επίσημες εγκυκλίους σχολικών συμβούλων καλούνταν εκπαιδευτικοί και σχολεία να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή μαθητών σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης του τείχους.    
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ Υπουργός,αν η κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο καλύπτει τέτοιες ενέργειες που μετατρέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε χώρο ανάπτυξης ανιστόρητων και μονοδιάστατων αντιλήψεων και που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν τη συνείδηση των νέων ανθρώπων.

Ο βουλευτής
Γιάννης Πρωτούλης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) εδώ και μήνες


Πρακτικά της βουλής της συζήτησης της από 1/12/2009 επίκαιρης ερώτησης

 
Επόμενη είναι η με αριθμό 169/1.12.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κυρίας Λιάνας Κανέλλη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) κ.λπ.
Η ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η κατάσταση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) είναι εξοργιστική. Δεν φτάνει που πριν λίγο καιρό αυξήθηκαν υπέρμετρα τα εισιτήρια, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια απαράδεκτη καθυστέρηση στα δρομολόγιά του και τα Σαββατοκύριακα διακοπή ακόμα και της κυκλοφορίας σε μεγάλα τμήματά του. 
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά από καθυστερήσεις μέχρι 20 με 30 λεπτά, από ακανόνιστα πλέον δρομολόγια και από μια απερίγραπτη κατάσταση στο εσωτερικό των συρμών από το αδιαχώρητο των στοιβαγμένων επιβατών. Και όλα αυτά σε συνθήκες σχεδόν ασφυξίας και με την επιδημία της νέας γρίπης και άλλων λοιμώξεων να καραδοκούν. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι και τα επανειλημμένα κρούσματα λιποθυμιών που σημειώνονται συχνά. 
Όλα αυτά φυσικά στο βωμό της κερδοφορίας που προφανώς δεν επιτρέπει ούτε τη δρομολόγηση ικανοποιητικού αριθμού λεωφορείων που να καλύπτουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, ούτε την ενίσχυση των συνεργείων για την επιτάχυνση των εργασιών. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού ο αρχικός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των έργων ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. 
Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ερώτηση του Κ.Κ.Ε. (αριθ. 319/26.10.2009) προσπερνάει το μέγεθος του προβλήματος και δεν αναφέρει κανένα μέτρο προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση στο θέμα της ταλαιπωρίας των χιλιάδων επιβατών καθημερινά. 
Ερωτάται η Κυβέρνηση τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε:
1. Να μειωθεί ή να μην καταβάλλεται καθόλου εισιτήριο κατά τη διάρκεια των έργων στον ηλεκτρικό που επιφέρουν την παραπάνω κατάσταση.
2. Να δρομολογηθούν ενισχυτικά δρομολόγια με λεωφορεία σε παράλληλες διαδρομές του ΗΣΑΠ. Να ενισχυθούν τα συνεργεία για την επιτάχυνση των έργων και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για την αποπεράτωση των έργων».

13 για κακούργημα 800 για φακέλωμα ! Το άσυλο πάλι επί τάπητος - Αψιμαχίες ΜΑΤ με 12άρηδες!

Στα κατάστιχα της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν εκατοντάδες νεαροί μετά τις απανωτές προσαγωγές. Δεκατρείς απ' αυτούς διώκονται με βάση τις διατάξεις του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας. Στο προσκήνιο και το πανεπιστημιακό άσυλο, με τους πρυτάνεις αποφασισμένους να σκληρύνουν τη στάση τους για τους εξωπανεπιστημιακούς καταληψίες.Πρόσωπο με πρόσωπο ήρθαν χθες η γενιά της μηδενικής ενοχής με την εξουσία της μηδενικής ανοχής. Παιδιά του Γυμνασίου ή και ακόμη μικρότερα, χωρίς ποινικό και πολιτικό μητρώο, συνοδευμένα από γονείς ή ενταγμένα σε άγουρες παρέες είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στους δρόμους της Αθήνας, να φοβηθούν και να φωνάξουν, να δουν την «αθηναϊκή τριλογία», τους τρεις ναούς της μάθησης (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Βιβλιοθήκη) περικυκλωμένους από τα ΜΑΤ. Για το καλό τους...



Πηγή:Ελευθεροτυπία


Αντιπαράθεση Μπατζελή - βουλευτών ΚΚΕ για τα αγροτικά θέματα


Τα αγροτικά προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αρμόδια υπουργό και τους βουλευτές του ΚΚΕ που είχαν καταθέσει σχετική επερώτηση. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ δεσμεύτηκε επίσης ότι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα πληρωθούν όλες οι επιδοτήσεις. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και στην προώθηση ενός νέο μοντέλου ανάπτυξης και της «πράσινης γεωργίας».
Η υπουργός κάλεσε τόσο τα κόμματα όσο και τους εκπροσώπους των αγροτών να συμβάλουν σε ένα ειλικρινή κοινωνικό διάλογο, ώστε να βρεθεί, όπως είπε, η καλύτερη δυνατή λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία. Αναφερόμενη σε αιτιάσεις επερωτώντων βουλευτών σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η κ Μπατζελή σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος έχει το πολιτικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Την πολιτική μας αυτή δέσμευση την τηρούμε. Η κυβέρνηση μας ουδέποτε ποινικοποίησε τους αγώνες. Ποτέ δεν το έκανε στο παρελθόν, δεν θα το κάνει και στο μέλλον».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υποστήριξαν ότι η πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια με της προηγούμενης, της ΝΔ και συνέχεια των επιλογών της ΕΕ. Όπως τόνισαν, αυτή η πολιτική επιταχύνει την πορεία αφανισμού των μικρών και μεσαίων παραγωγών ενώ η παραγωγή συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Ακόμα, χαρακτήρισαν υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και την «πράσινη γεωργία».
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλίδου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να δεσμευθεί για εγγυημένες τιμές παραγωγού ενώ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. «Να μεταφέρετε στη κυβέρνηση ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στη Θεσσαλία ζεσταίνουν τα τρακτέρ. Και δεν είναι σχήμα λόγου. Ο αγώνας για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.


Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε,Αντώνης Σκυλλάκος




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

10 χρόνια από την εξέγερση του Σιάτλ



Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια από τις μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη Σιάτλ των ΗΠΑ, οι οποίες μετατράπηκαν σε μια εξέγερση με δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο δρόμο, και κατάφεραν να ματαιώσουν τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα γινόταν στην πόλη εκείνες τις μέρες.


Το χρονικό

Στα τέλη Νοέμβρη του 1999 το Σιάτλ επιλέχτηκε για να πραγματοποιηθεί ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ για τη διεύρυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Στον αντίποδα αυτών των διαδικασιών, διοργανώθηκαν 4ήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με διαδηλωτές απ? όλο τον κόσμο. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, επίσημα εργατικά συνδικάτα, αλλά και ανεξάρτητες συλλογικότητες κατέβηκαν στους δρόμους, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο διαδήλωσης ενάντια σε διεθνή συνδιάσκεψη στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη 30 Νοέμβρη του 1999, υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 διαδηλωτών κατέκλησαν τους δρόμους του Σιάτλ, μπλοκάροντας και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν στο Συνεδριακό Κέντρο που θα πραγματοποιούνταν η συνδιάσκεψη.

Η Αστυνομία κύρηξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας που εκτεινόταν σε 50 οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το συνεδριακό κέντρο και χρησιμοποίησε σκληρή καταστολή για να αποθήσει τους διαδηλωτές: προχώρησε σε μαζική ρίψη δακρυγόνων, ακόμα και χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίων διαδηλωτών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελλήφθησαν.

Τελικά το κίνημα του Σιάτλ έστειλε τους αντιπροσώπους του ΠΟΕ πίσω στα ξενοδοχεία τους, μιας και οι συνομιλίες κατέρρευσαν, χωρίς να παρθεί καμία απόφαση σε αυτή την συνδιάσκεψη.

Η σημασία της εξέγερσης

Καταρχάς, η εξέγερση ή «μάχη του Σιάτλ» (όπως καθιερώθηκε στη γλώσσα του αμερικάνικου κινήματος), τάραξε τα ήρεμα νερά της αμερικάνικης κοινωνίας. Σε μια φάση ανόδου της οικονομίας, επιβολής του «αμερικάνικου ονείρου» και προσπάθειας επέκτασης της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον πλανήτη, οι διαδηλωτές του Σιάτλ απέδειξαν ότι υπάρχει και «μια άλλη Αμερική», που αντιστέκεται και οργανώνεται ενάντια στις νεο-φιλελεύθερες πολιτικές.

Πάνω απ? όλα όμως, η εξέγερση αυτή αποτέλεσε τον προπομπό ενός ζωντανού και δυναμικού κινήματος, με διεθνή χαρακτήρα, ενάντια στη νεο-φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, το οποίο για τα επόμενα χρόνια θα διαδήλωνε μαζικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενάντια σε συνόδους του ΠΟΕ ή των G8 σε μια σειρά από πόλεις (Πράγα, Γένοβα, Φλωρεντία κά). Στη συνέχεια το κίνημα αυτό συνδέθηκε και με το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που εκδηλώθηκε ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, με εκατομμύρια κόσμου να διαδηλώνουν σε κάθε γωνιά της γης ενάντια στην πολιτική Μπους.

Τα δύο αυτά κινήματα έβγαλαν στους δρόμους εκατομμύρια νεολαίους και εργαζόμενους στον πλανήτη, διαμόρφωσαν συνειδήσεις σε μαζικό επίπεδο και έδωσαν την ευκαιρία σε όλον αυτόν τον κόσμο να γνωρίσει την αξία του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα.

Οι αδυναμίες

Παρά την εξαιρετική μαζικότητα, ζωντάνια και τη διεθνή φυσιογνωμία που είχε το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, αφενός με το πέρασμα των χρόνων σημείωσε «πτώση» (παρότι οι νεοφιλελεύθερες επιθέσεις συνεχίζονται και οξύνονται) και αφετέρου δεν κατάφερε να δώσει στοχευμένες μάχες και να φέρει απτές νίκες για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί οι διεθνείς διαδηλώσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές να σταματήσουν τις συνόδους και πάνω απ? όλα τις πολιτικές των αστών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών τους παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, ρόλο έπαιξε και η απώλεια της δυναμικής των κοινωνικών φόρουμ, που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο εκείνη σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα φόρουμ αποτέλεσαν τον κεντρικό πολιτικό φορέα που συσπείρωνε τις δυνάμεις του κινήματος και οργάνωνε τις κινητοποιήσεις και κατάφεραν να αποκτήσουν τεράστια μαζικότητα.

Την ίδια στιγμή όμως, χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ανομοιογένεια, μιας και συσπείρωναν στους κόλπους τους από δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ρεφορμιστικής αριστεράς, μέχρι και ΜΚΟ ή ηγετικές μορφές της Σοσιαλδημοκρατίας. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε στα φόρουμ να πάρουν σαφή αντικαπιταλιστικά και ταξικά χαρακτηριστικά, να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου και να συνδεθούν με τους αγώνες των εργαζομένων, βοηθώντας τους να αποκρούσουν τις επιθέσεις του νεο-φιλελευθερισμού.

Αγώνας ενάντια στο νεο-φιλελευθερισμό: πιο επίκαιρος από ποτέ

Το κίνημα του Σιάτλ άνοιξε την αυλαία σε μια νέα περίοδο για τους αγώνες σε διεθνές επίπεδο, ανατρέποντας την απογοήτευση του κινήματος και το πάγωμα των συνειδήσεων και των αγώνων που επικράτησε την δεκαετία 1990, μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ.

Τώρα, εν μέσω της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 χρόνων, ο αγώνας ενάντια στον νεο-φιλελευθερισμό και τις πολιτικές των αστών παγκοσμίως είναι πιο επίκαιρος από ποτέ: η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και η εκμετάλλευση αυξάνονται, ενώ η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει συνεχώς (κι όλα αυτά χωρίς να έχουν ξεδιπλωθεί πλήρως οι συνέπειες της κρίσης).

Την ίδια στιγμή ο μύθος της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς (όπως τα παρουσιάζαν την προηγούμενη δεκαετία τα αστικά επιτελεία) καταρρίπτονται μέρα με την ημέρα, ενώ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας ότι το σύστημα αυτό ούτε θέλει, ούτε μπορεί να μας προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα η αριστερά οφείλει να βοηθήσει το κίνημα να βγάλει συμπεράσματα και να το βοηθήσει να οργανώσει αγώνες ακόμη πιο μαζικούς, οργανωμένους και αποτελεσματικούς, για να ανατρέψει μια και καλή αυτή την πολιτική που βάζει τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.


Μαρία Καπαράκη

Φωτογραφίες από τις προσαγωγές και τις συλλήψεις της αστυνομίας στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας.







Πηγή:www.enet.gr-Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης, Μάριος Βαλασσόπουλος

ΠOΛΩΝΙΑ: Αντικομμουνιστικό παραλήρημα - φασιστικές απαγορεύσεις

Mετά τις χώρες της Bαλτικής και την Oυγγαρία, ήρθε η σειρά της Πολωνίας! H ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας αυτής με τον περιβόητο πρόεδρο Kατσίνσκι αποφάσισε να απαγορεύσει και να κηρύξει παράνομα τα κομμουνιστικά σύμβολα, το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι, την κόκκινη σημαία, ακόμη και μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Tσε Γκεβάρα. Έτσι από τώρα και εξής θα φυλακίζεται στην Πολωνία όποιος έχει στην κατοχή του ή διαδίδει σε έντυπη, ηχητική ή άλλη μορφή κομμουνιστικά σύμβολα. Kαι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα της EE που παριστάνει την προστάτιδα δύναμη «της ελευθερίας των ιδεών» και της «Δημοκρατίας».
Aκόμη δεν τελειώσανε οι παράτες για τα 20 χρόνια από την «πτώση του τείχους του Bερολίνου» και οι κάλπικοι πανηγυρισμοί για την «επικράτηση της Δημοκρατίας» και αποκαλύπτεται το ψεύδος, η υποκρισία και η απάτη των αστικών κυβερνήσεων για το είδος της Δημοκρατίας που ευαγγελίζονται.
Mια «Δημοκρατία» που μισεί θανάσιμα και απαγορεύει τις ιδέες και τα σύμβολα του κομμουνισμού, αυτά που κλόνισαν συθέμελα την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην Eυρώπη και σ' όλο τον κόσμο, που ενέπνευσαν εκατομμύρια και εκατομμύρια εργαζόμενους για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Παρά τους πανηγυρισμούς στους οποίους επιδίδονται οι αστικές κυβερνήσεις για το τέλος του κομμουνισμού, οι διαρκείς συκοφαντικές, αντικομμουνιστικές επιθέσεις τους, η κήρυξη σε παρανομία των κομμουνιστικών ιδεών και συμβόλων πιστοποιούν το μίσος και το φόβο τους απέναντι στην ακατάβλητη απελευθερωτική δύναμη που εξακολουθούν να διατηρούν.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Υποδείξεις για λιτότητα και από ΗΠΑ


«Υποδείξεις» για σκληρή πολιτική λιτότητας δέχτηκε ο πρωθυπουργός και από αμερικανικούς οικονομικούς κύκλους. Το μεγάλο εξειδικευμένο οικονομικό- επιχειρηματικό ειδησιογραφικό δίκτυο Bloomberg σε άρθρο του αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις που τον βοήθησαν να νικήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας.Σύμφωνα με το δημοσίευμα του  Bloomberg, οι επενδυτές θεωρούν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να ξαναδεί τις  προεκλογικές του υποσχέσεις κάτω από ρεαλιστικό πρίσμα. Μέσα από το πρίσμα αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψει  τα συνδικάτα, τους ψηφοφόρους του και αρκετούς συμμάχους του, ώστε να καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα κατά 10%, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος. 
Πηγή:www.topontiki.gr