Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΙΑ : «Νέκρωσαν» οι μεγάλες επιχειρήσεις


Συγκλονιστικές σε όγκο και παλμό ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία. Σε πολλά μεγάλα εργοστάσια, εργοτάξια κι άλλους χώρους δουλειάς, όπου από τα ξημερώματα δόθηκε με αποφασιστικότητα η μάχη της περιφρούρησης, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν ιδιαίτερα δυναμικές.
Στη Λάρισα, πολλά εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή και αλλού, όπου από νωρίς βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία, νέκρωσαν. «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», «ΠΕΛΑΣΓΙΣ», «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΣΤΑΦ», «ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ», «ΣΑΜΑΡΑΣ» είναι μερικά απ' αυτά όπου το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε στο 100%. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στα εργοτάξια της σήραγγας των Τεμπών. Με μεγάλα ποσοστά συμμετείχαν οι οικοδόμοι (90%), οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λάρισας (96%), στο «Βοήθεια στο σπίτι» (80%), «ΝΕΣΥΘΕΡΜ» (50%) κ.ά.Να σημειωθεί ότι στη «ΝΕΣΥΘΕΡΜ», όπου πριν λίγες μέρες η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη για τη συνδικαλιστική δράση της, οι απεργοί έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της περιφρούρησης, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Αλληλεγγύη με τους Ελληνες εργάτες


Την αλληλεγγύη τους στην ελληνική εργατική τάξη που παλεύει ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, με πρωτοπόρους το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, εξέφρασε χτες το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στο ελληνικό προξενείο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Κρατώντας πανό με το σύνθημα «Οι Ελληνες εργάτες δεν είναι μόνοι τους», με πλακάτ και στις δύο γλώσσες, καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα προς όφελος του κεφαλαίου, η οποία έχει κοινή μήτρα με αυτήν που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι εργάτες. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και εργάτες της καπνοβιομηχανίας «ΤΕΚΕΛ», που βρίσκονται εδώ και καιρό στο δρόμο του αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Πόλεις φαντάσματα της σοβιετικής εποχής ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο χάρτη

fantasma_xwrioΚτισμένη με άκρα μυστικότητα, η Σκρούντα 1 είχε δημιουργηθεί από το μηδέν για να φιλοξενήσει μια στρατιωτική βάση. Για δεκαετίες ολόκληρες ήταν μια μυστική πόλη στη σημερινή Λετονία και είχε πάρει το όνομά της από το ομώνυμο χωριό που βρισκόταν 5 χιλιόμετρα νοτιότερα. Στον χάρτη δεν είχε εμφανισθεί ποτέ και οι κάτοικοί της, στρατιωτικό προσωπικό στην πλειοψηφία τους, ζούσαν σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Λετονίας, η Σκρούντα 1 έγινε μια πόλη - φάντασμα.
Ο πληθυσμός της την εγκατέλειψε και το μόνο που θυμίζει σήμερα την ύπαρξή της είναι τα εγκαταλελειμμένα της κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της σοβιετικής αρχιτεκτονικής.

Σκωτία: Πορεία για 3 Ρώσους που αυτοκτόνησαν πριν τους απελάσουν


Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε μια πορεία, στη Γλασκώβη, για να τιμήσουν τη μνήμη τριών Ρώσων οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στη Βρετανία και φαίνεται ότι αυτοκτόνησαν όταν κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν.
Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 200 άνθρωποι και δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Η τραγωδία, που έγινε στις 7 Μαρτίου, συγκλόνισε τη συνοικία Ρεντ Ρόουντ της πόλης, όπου κατοικούν πολλά άτομα που έχουν ζητήσει άσυλο.
Από την διαδήλωση στην Γλασκώβη

Χιλή: Στα 30 δισ. δολ. οι ζημιές από το σεισμό-Λιτότητα ανακοίνωσε ο νέος κεντροδεξιός Πρόεδρος της Χιλή ...λόγω του σεισμού.

Στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια ευρώ) υπολογίζει τις ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι τις 27ης Φεβρουαρίου ο νέος πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος τόνισε πως στο εξής απαιτείται λιτότητα, ώστε να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.
Για να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι «ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού της χώρας θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες». «Θα κάνουμε οικονομία και θα ζητήσουμε διεθνείς πιστώσεις», τόνισε ο 60χρονος Πινέρα.
Η κυβέρνηση του Πινέρα

Τα μέτρα θα ανατραπούν!




  • next
Χιλιάδες ήταν οι απεργοί που κατέκλυσαν προχθές τους δρόμους της Αθήνας, σε μια από τις πιο μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Είχε παλμό και πάθος, δυναμικά συνθήματα και αποφασιστικότητα ότι -όπως χαρακτηριστικά έγραφαν δεκάδες πανό- “τα μέτρα θα ανατραπούν”.


Επίθεση Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης και του Θεόδωρου Πάγκαλου

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και εναντίον του Θεόδωρου Πάγκαλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των αναγκών, των προσδοκιών και της ελπίδας του ελληνικού λαού.

Επίσης, με αφορμή τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου, υπέθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα της προβοκάτσιας, ότι τώρα θα περάσουμε στο στάδιο της κατασυκοφάντησης». 



ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ- Φεσώνουν το λαό για χάρη των πολυεθνικών



Στην επιφάνεια βγαίνουν τα ανταλλάγματα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ
Ένα από τα υποβρύχια που παραλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά
Οι συμφωνίες και τα ανταλλάγματα που δόθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους προέδρους της Γαλλίας και των ΗΠΑ, βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια.
Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου, η κυβέρνηση έκλεισε χτες με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση της αγοράς των υποβρυχίων, στην οποία εμπλέκεται η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp», ιδιοκτήτρια μέχρι πρότινος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.Μια θάλασσα από απεργούς. Πυκνά, μαχητικά και συγκροτημένα πορεύτηκαν οι απεργοί, σε μια πορεία που «δίπλωσε»


ΑΘΗΝΑ
Μια θάλασσα από απεργούς.
Πυκνά, μαχητικά και συγκροτημένα πορεύτηκαν οι απεργοί, σε μια πορεία που «δίπλωσε»
Νέα βροντερή προειδοποίηση στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του ότι οι εργατικοί αγώνες συνεχίζονται, πιο μαζικοί, πιο μαχητικοί, έδωσαν προχτές χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και νεολαίοι που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας μίλησαν ξανά την Πέμπτη, «έπνιξαν» με συνθήματα και σημαίες του ΠΑΜΕ όλο το κέντρο, ήταν ξεκάθαροι: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, δίνουμε υπόσχεση για ανατροπή και πάλη», ακουγόταν από χιλιάδες στόματα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας.
Την κεντρική ομιλία έκανε από το βήμα που στήθηκε στην Ομόνοια ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μίλησε ακόμα ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ από το χώρο της Υγείας και χαιρέτισαν δύο απολυμένοι από την «Ολυμπιακή» και τα «Νότος Γκάλερι».
Μαζική ήταν και η παρουσία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ κάτω από το πλαίσιο της ΟΒΣΑ, παιδιών των λαϊκών οικογενειών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Ξεχωριστά σε πυκνότητα και μαχητικότητα ήταν ακόμα περισσότερα μπλοκ, όπως αυτό των ΑμΕΑ, των ηλεκτροτεχνιτών, των τραπεζοϋπαλλήλων, των εργαζομένων σε δικηγορικά γραφεία. Εργαζόμενοι από Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Τηλεπικοινωνίες, μέταλλο, ξενοδοχεία, εμπόριο κλπ. συμμετείχαν για πρώτη φορά στην απεργία και τη συγκροτημένη διαδήλωση πίσω από τα πανό των κλαδικών τους συνδικάτων. Ξεχωρίζει ακόμα η παρουσία των εργαζομένων στο «Αττικό» που γύρισαν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου και έστησαν Επιτροπή Αγώνα, αλλά και οι εργαζόμενοι σπουδαστές από σχολές του ΟΑΕΔ.
Η Σταδίου πλημμύρισε σε όλο της το μήκος, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καν φύγει από την Ομόνοια
Οταν η πορεία ξεκινάει, ξεχωρίζει και σε όγκο, αλλά και περιεχόμενο: «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό, δίνουμε απάντηση στον καπιταλισμό», ακούγεται βροντερό το σύνθημα στη Σταδίου, ενώ καλούν όλο το λαό: «Σου πήρανε την ψήφο, μη σκύβεις το κεφάλι. Μ' αγώνες απαντάμε, ενότητα και πάλη». Στην πλατεία Κοραή, τουρίστες έχουν σταματήσει και για όση ώρα περνάει η πορεία δε σταματούν να χειροκροτούν, δίνοντας «πληρωμένη απάντηση» στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που λένε ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι «εκτίθενται» στους Ευρωπαίους με τους αγώνες τους.
Οταν η κεφαλή της πορείας φτάνει στο Σύνταγμα και στρίβει προς την οδό Πανεπιστημίου, ο μεγαλύτερος όγκος της συγκέντρωσης βρίσκεται ακόμα στην Ομόνοια! Οι διαδηλωτές όταν το πληροφορούνται ξεσπούν σε χειροκροτήματα και εντείνουν τα συνθήματά τους: «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!».
Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου οι απεργοί σταματούν για λίγο έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζοντας αλληλεγγύη στους απολυμένους της «Ολυμπιακής». Τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα «πέφτουν βροχή»: «Αλληλεγγύη στους απολυμένους της "Ολυμπιακής"».

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη για τα ποσοστά ανεργίας που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ για το Δεκέμβριο του 2009


Οι κυβερνητικές πολιτικές παγώματος των μισθών και αύξησης των έμμεσων φόρων οδηγούν σε μία κοινωνία ενός εκατομμυρίου ανέργων και 2,5 εκατομμυρίων φτωχών.
Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2009, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση:
Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας υπερβαίνει σήμερα το 18%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι 800.000 και θα φτάσει στο τέλος του 2010 στο 1.000.000, δηλαδή πάνω από 20%, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών παγώματος των μισθών και των δημοσίων επενδύσεων και αύξησης κυρίως των έμμεσων φόρων.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ και ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ : Ο Βενέδικτος είχε δώσει "άσυλο" σε ιερέα παιδεραστή


Ο πάπας Βενέδικτος φιλοξένησε το 1980, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, έναν φερόμενο ως παιδεραστή ιερέα προκειμένου να ακολουθήσει θεραπεία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την αρχιεπισκοπή του Μονάχου.
"Κατόπιν αιτήματος της επισκοπής του Έσεν, ο πάτερ Χ. φιλοξενήθηκε στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου και του Φράιζινγκ τον Ιανουάριο του 1980", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής. Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 μέχρι το 1982 ήταν ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο νυν πάπας Βενέδικτος.
Ο πάπας "αποφάσισε να παραχωρήσει άσυλο στον πάτερ Χ. σε μια ενορία ώστε να μπορέσει να κάνει θεραπεία", προστίθεται στο κείμενο. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος συμμετείχε στη λήψη αυτής της απόφασης, τονίζει η αρχιεπισκοπή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Πηγή:www.nooz.gr

Κινηματογράφος: Ραντεβού στον αέρα του TΖΕΪΣON ΡΑΪΤΜΑΝ, HΠA - 2009


O Ράιαν Μπίνγκαμ κερδίζει το παντεσπάνι του σαν σύμβουλος επαγγελματικής μετάβασης. Πληρώνεται μ' άλλα λόγια αδρά για ν' ανακοινώνει για λογαριασμό διαφόρων επιχειρήσεων, με δήθεν προβλήματα επιβίωσης, τις επικείμενες απολύσεις στους εκάστοτε «τυχερούς».
Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν και η ίδια η επιχείρηση συμβούλων που τον απασχολεί, αποφασίζει να πειραματιστεί με νέες, χαμηλότερου κόστους πρακτικές, που δεν περιλαμβάνουν τα αναρίθμητα ετήσια αεροπορικά ταξίδια, στα οποία είναι εθισμένος ο Μπίνγκαμ.

H απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου δεν είναι καμιά καινούργια υπόθεση -από την δεκαετία του εξήντα ήδη αποκαθηλώνεται με εντεινόμενους ρυθμούς και η κινηματογραφική τέχνη την παρακολουθεί- στη δε διάρκεια της δεύτερης θητείας του υιού Mπους θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για συρμό. 

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ: Πορνογραφία - του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

Γιατί η Τζούλια; Μα επειδή σεξουαλική στέρηση. 

Επειδή εκπόρνευση. Επειδή χυδαιότητα. Επειδή παρακμή και ευτέλεια. Ελεύθεροι στα λόγια. Ανάπηροι στην πράξη. Αναπηρία εργασιακή. Αναπηρία πολιτική. Αναπηρία κοινωνική. Αναπηρία εκπαιδευτική. Αναπηρία αισθηματική. Αναπηρία ερωτική. Ο μεγαλύτερος, αόρατος εχθρός του σύγχρονου Ελληνα, ο αληθινός εαυτός του. Καμία εκτίμηση για την εργασία του. Καμία για την κοινωνία του. 

Καμία για το περιβάλλον του. Καμία για τη διασκέδασή του. Παράδειγμα; Οι χειρότερες τηλεοπτικές εκπομπές στη λίστα της μεγαλύτερης θεαματικότητας. Απολαμβάνει εκπομπές που δεν εκτιμά το περιεχόμενό τους. 

Το ίδιο και με την ψήφο του. Ψηφίζει κόμματα για τα οποία πιστεύει ακράδαντα ότι είναι αντιλαϊκά και διαπλεκόμενα. Τον κλέφτη; Τον κλέφτη! Με τον απατεώνα; Με τον απατεώνα. Ετσι δεν ψηφίζει για το μέλλον και την προσδοκία αλλά για την κόντρα, την άρνηση και το τώρα. Να φύγει ο προηγούμενος, να έρθει ο επόμενος. Ψηφίζει να τιμωρήσει, όχι να επιβραβεύσει.