Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Δραστικές αποφάσεις παίρνει ο Μ. Καρογιάν.Τέλος αυτής της εβδομάδας, ή αρχές της επόμενης, τα νεότερα στα ΔΗΚΟ




«Ανήσυχη ηρεμία» επικρατεί στο ΔΗΚΟ, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ή αρχές της επόμενης, ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες «θα είναι δραστικές», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρουσιάζεται έντονα δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά που επέδειξαν ηγετικά στελέχη του κόμματος -του αναπληρωτή προέδρου και του αντιπροέδρου περιλαμβανομένων- και όλες αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαρκή επαφή με συνεργάτες του, για αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι ίδιες πληροφορίες διαβεβαίωναν πως η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής ουδόλως σχετίζεται με προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει. Λόγω της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, προχθές, αλλά και της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Μάριου Καρογιάν -ο Πρόεδρος Χριστόφιας απουσιάζει στο εξωτερικό- ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα, ούτε όμως και θα είχε τον απαιτούμενο χρόνο για τη σύνοδο της Κ. Ε. Ενώπιον στελέχους του ΔΗΚΟ, το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει, θέσαμε πληροφορίες για έκφραση ανησυχιών από συγκεκριμένο αξιωματούχο του κόμματός του, σε σχέση με τις προθέσεις Καρογιάν για την παραβίαση της απόφασης του Ε. Γ. για «πειθαρχημένη επικοινωνία». Η απάντησή του ήταν λακωνική αλλά ενδεικτική των προθέσεων: «Καλά κάνουν να ανησυχούν, γιατί δεν μπορεί να δοκιμάζεται η αντοχή και η αξιοπιστία του προέδρου, αλλά και ολόκληρου του σώματος». Εξάλλου, συναφές με τα πιο πάνω είναι και η στήριξη που ζητά από την Κ. Ε. στέλεχος του ΔΗΚΟ, το οποίο όχι μόνο διαφώνησε με την απόφαση του Ε. Γ. αλλά άσκησε και δημόσια κριτική για το περιεχόμενό της. Οπως δήλωνε στη «Χ» έγκυρη πηγή, το συγκεκριμένο στέλεχος επικοινώνησε με μέλη της Κ. Ε., ζητώντας τη βοήθειά τους για να αποφευχθεί η υλοποίηση της απόφασης για λήψη μέτρων κατά όσων παραβιάζουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, κλήθηκε χθες να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», για παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στα όσα τεκταίνονται στο κόμμα. Αν και παραδέχθηκε ότι ο Μακαριότατος έχει σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για πολλά θέματα, ιδιαίτερα για το εθνικό, δήλωσε πως «τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος δεν είχε καμία επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο». Ερωτηθείς αν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είχε επαφή με κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος, απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Το ΑΚΕΛ δεν σχολιάζει «ανοησίες» «Ανοησίες» χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τις πληροφορίες για ανάμειξή του στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα, κληθείς χθες ο Γ. Γ. του ΑΚΕΛ να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», σύμφωνα με το οποίο πίσω από την αποφασιστικότητα του Μ. Καρογιάν να προχωρήσει στη διαγραφή στελεχών που διαφωνούν με τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ κρύβεται το ΑΚΕΛ, απάντησε: «Δεν σχολιάζω ανοησίες».
Μαρία Φράγκου-ΧΑΡΑΥΓΗ

H κυβέρνηση του ΠAΣOK επισπεύδει την αντιασφαλιστική επίθεση


ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ... αλλά ξινισμένοι όσο δεν παίρνει άλλο βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και τη στάση του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό!



Κυκλοφοράνε στους διαδρόμους της Βουλής, στα ραδιόφωνα και σε διάφορους «κύκλους» με «δηλητηριώδεις» ατάκες για τον υποτιθέμενο διάλογο που παρεμποδίζεται, για πρακτικές «τσαμπουκά» κλπ, κλπ.
Ε, τι να γίνει βρε παιδιά; Αφού είναι «ηλίου φαεινότερον» τι σχεδιάζετε και τι προωθείτε! Πρέπει, δηλαδή, όλοι να σας λένε... περάστε και σαρώστε το ασφαλιστικό σύστημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα;
'Η άντε το πολύ πολύ να σας... καταθέτουν «εποικοδομητικές» ή «εναλλακτικές» προτάσεις, την ώρα που έχουν ετοιμαστεί οι ρυθμίσεις που θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει και το μόνο που μένει είναι η τυπική διαδικασία ενός υποκριτικού διαλόγου;
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η φαρσοκωμωδία περί του «ποιος ήξερε» και «πόσα ήξερε» για το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται! Ο Προβόπουλος λέει «τους τα είπα», ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι... «έμεινε έκπληκτος».
Τονίζει όμως στη συνέχεια ότι ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας «κάνει καλά τη δουλειά του»...
Εμείς πάλι λέμε ότι, τελικά, όποιο και να 'ναι το έλλειμμα αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Είτε με 10%, είτε με 8%, είτε με 12,7% πάλι πάνω μας σχεδίαζαν να τα φορτώσουν.
Τελικά δεν είναι το μέγεθος του ελλείμματος αυτό που συζητούν. Αλλά το... ύψος του «σκιάχτρου» προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο κοσμάκης και να μην αντιδρά.
Πηγή:Ριζοσπάστης

H κυβέρνηση του ΠAΣOK επισπεύδει την αντιασφαλιστική επίθεση


Mε τις τετριμμένες κινδυνολογικές δικαιολογήσεις, που χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως κυβερνητικό μέσο προετοιμασίας για την επιβολή διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εσπευσμένα άνοιξε πυρ κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στην πρώτη γραμμή των μέτρων που προωθεί για ψήφιση στη Bουλή είναι ένας νέος νόμος ξηλώματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Eργασίας A. Λοβέρδος «η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, επείγουσα προτεραιότητα».
Aπό τη στιγμή της δήλωσης αυτής τα αστικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν το γνωστό προπαγανδιστικό βομβαρδισμό για την «κατάρρευση των Tαμείων», την κινδυνολογία ότι «δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις». Kοροϊδεύοντας και προκαλώντας τη μνήμη των εργαζομένων, αυτοί που όταν πέρναγαν τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους διαβεβαίωναν ότι έδωσαν λύση μακροβιότητας στα Tαμεία «σε βάθος δεκαετιών», ένα χρόνο μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά, έρχονται ξανά να στοχοποιήσουν τα ασφαλιστικά Tαμεία για τα «ελλείμματά τους», να τα ενοχοποιήσουν για τον «εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών», να παρουσιάσουν  τις «δαπάνες για τις συντάξεις» -κατά δήλωση απύθμενου θράσους του υπουργού Eργασίας- σαν απειλή για την «ακύρωση της ανάπτυξης»!
Έτσι, οι συντάξεις φτώχειας που στην πλειονότητά τους δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ ανάγονται από την κυβέρνηση σε «εθνική απειλή και βαρίδι για την εθνική ανάπτυξη», όταν είναι γνωστό ότι τα αρπακτικά του μεγάλου κεφαλαίου με τις κυβερνητικές ευλογίες έχουν βουτήξει δεκάδες δις από τα ασφαλιστικά αποθεματικά, ότι το συντριπτικό μέρος του κρατικού προϋπολογισμού με τη μορφή τόκων και επιδοτήσεων πάει στις τσέπες τραπεζιτών, μεγαλοδανειστών και μεγαλοεπιχειρηματιών.
Προβάλλονται τα 2,4 δις ευρώ που χρειάζονται φέτος τα Tαμεία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σαν πρόβλημα «εθνικών διαστάσεων», που αποδίδεται στην αύξηση, τάχα, των δαπανών για συντάξεις, την ίδια στιγμή που η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή στα Tαμεία έχει ξεπεράσει τα 9 δις ευρώ και οι οφειλές του κράτους στα Tαμεία μετά το 1993 τα 12 δις ευρώ!
H πολιτική της κυβέρνησης του ΠAΣOK, όπως και εκείνη της NΔ, είναι γνωστή: Nα μη ζητήσει τίποτα από τις αρπαγές και τα χρέη των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Tαμεία ούτε από τις καταπατήσεις νόμων για την κρατική χρηματοδότηση των Tαμείων και να βάλει ξανά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πληρώσουν από τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις τους το «μάρμαρο» για το ξάφρισμα των Tαμείων.
Προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και οι Aλμούνιες της EE. Kαι η κυβέρνηση του ΠAΣOK τρέχει τώρα να φτιάξει νέο αντιασφαλιστικό νόμο, καλώντας στα γρήγορα σε «κοινωνικό διάλογο» ΓΣEE, AΔEΔY, ΣEB. Στήνοντας, δηλαδή, ένα θέατρο για να πάρει μέτρα προαποφασισμένα και έτοιμα στο συρτάρι της.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

  • H αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των 140.000 γυναικών στο δημόσιο στα 65 χρόνια, δηλαδή, κατά 5-17 χρόνια, κατ' επιταγή και της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου της EE.
  • H γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από το λεγόμενο «περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».
  • H αύξηση του αριθμού των ετών ασφάλισης, επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη, σε περισσότερα από 10, μέτρο που θα φέρει κατακόρυφη μείωση των συντάξεων.
  • H μείωση του αριθμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με αντίστοιχη αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων.
  • O περιορισμός των ασφαλιστικών δαπανών για την Yγεία και ειδικά των φαρμακευτικών δαπανών με μετακύλιση του κόστους αγοράς των φαρμάκων και των υπηρεσιών Yγείας στην τσέπη των συνταξιούχων.
  • Oι ενοποιήσεις Tαμείων με ισοπέδωση των παροχών στο επίπεδο του IKA.
  • H χορήγηση ποσοστών αυξήσεων στις συντάξεις μικρότερων των ποσοστών αυξήσεων των μισθών για να μικρύνουν οι δαπάνες συντάξεων.
Tο αν θα περάσει αυτός ο νέος ορυμαγδός αντιασφαλιστικών μέτρων εξαρτάται από το πώς θα κινηθούν και θα αντιδράσουν οι μεγάλες μάζες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Θα εξαρτηθεί κυρίως από την αγωνιστική πίεση που αυτοί θα ασκήσουν, γιατί οι ηγεσίες της ΓΣEE και της AΔEΔY ήδη ανταποκρίθηκαν στην απάτη του κυβερνητικού «διαλόγου» και δηλώνουν «πρόθυμες» να παζαρέψουν νέες παραχωρήσεις στα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα.
Oι εργαζόμενοι, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι χώροι δουλειάς, οι ταξικές συνδικαλιστικές κινήσεις χρειάζεται να τεθούν άμεσα σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουν την επερχόμενη σφοδρή αντιασφαλιστική έφοδο της κυβέρνησης.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τον Προβόπουλο



Συνολική κριτική στην κυβέρνηση για τις οικονομικές της επιλογές άσκησαν με αφορμή και την αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου "να πάψει να κρύβεται πίσω από τον κ. Προβόπουλο και ν' αλλάξει ρότα, ακολουθώντας μια πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία, μια πολιτική δημόσιων επενδύσεων, μια πολιτική ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή ότι, από τη στιγμή που είχαν ενημερωθεί από τον κ. Προβόπουλο για την κατάσταση της οικονομίας, "όλος ο καυγάς που γινόταν, γινόταν για τα μάτια του κόσμου. Και όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι είναι υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα".
Με όρους στον διάλογο
Εν τω μεταξύ μια σειρά από ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το έργο του Αχελώου, η σύνοδος της Κοπεγχάγης για το κλίμα, οι διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το κείμενο του Δ. Βίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό και τον διάλογο αποφασίστηκε ο ΣΥΝ αλλά και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" να προσέλθουν στη συζήτηση θέτοντας, όμως, δυο προϋποθέσεις, την κατάργηση του νόμου Πετραλιά (αποτελεί άλλωστε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ) και να μην προχωρήσει η μείωση των κονδυλίων για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.
Παράλληλα "ισχύει στο ακέραιο" η πρόσκληση σε debate που έχει απευθύνει ο Αλ. Τσίπρας προς τον Γ. Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει -επιτέλους- τις θέσεις της για το ασφαλιστικό, ενώ παίρνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μετώπου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να αντισταθούν στις αλλαγές που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.
Ο Φώτης Κουβέλης κληθείς (Κανάλι 1 90,4) να σχολιάσει τη στάση των συνδικαλιστών του ΚΚΕ που απέτρεψαν την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι την είδε με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο, λέγοντας ότι "όποιος θέλει να προσέλθει στον διάλογο να προσέλθει και όποιος δεν θέλει να μην προσέλθει. Από εκεί και πέρα όμως σε μία δημοκρατική κοινωνία κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη ενός διαλόγου".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες των επιλογών της για το ασφαλιστικό. 


Πηγή: ΑΥΓΗ

Συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ.Μπιρμπίλη είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων



Συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ.Μπιρμπίλη είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπροσώποι της Γραμματείας και οι συντονιστές των θεματικών ομάδων για το περιβάλλον, τα νερά, τα δάση και την ενέργεια.
Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί  από τους Οικολόγους Πράσινους στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για προγραμματικό διάλογο, συζητήθηκαν θέματα περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής. Η κυρία Μπιρμπίλη ενημέρωσε για τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν προς την υπουργό μια σειρά ζητήματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα της Κορώνειας, του Ασωπού, του Αχελώου, των απορριμμάτων, του θεσμικού πλαισίου των ΑΠΕ, της δασικής πολιτικής, των φυσικών περιοχών, της δημιουργίας νέων περιβαλλοντικών θεσμών. Στα θέματα χωροταξίας τέθηκε η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού, η ματαίωση  των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό, η αναβάθμιση των πόλεων. Ιδιαίτερη θέση στη συνάντηση είχε η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν στην Υπουργό τη σχετική Διακήρυξη που υιοθέτησαν το περασμένο Σάββατο στη Μεγαλόπολη. Αναλυτικό υπόμνημα για τα θέματα της συνάντησης θα καταθέσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις επόμενες μέρες.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων πρότεινε στην Υπουργό την ανάπτυξη ενός συστηματικού διαλόγου τόσο για τα γενικά περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα όσο και για συγκεκριμένα κάθε φορά θέματα (για παράδειγμα: Ρυθμιστικό, Χωροταξικά). Η υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση αυτή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα καταθέτουν προτάσεις, θα ασκούν κριτική και θα παρεμβαίνουν στην πολιτική και καθημερινή ζωή σαν αν είναι στη Βουλή με στόχο τη λύση  των προβλημάτων. Θα κρίνουμε, βέβαια, την κυβέρνηση από τα έργα της και όχι με βάση τα λόγια και τις υποσχέσεις.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για την επιχειρηματική αντιπαράθεση γύρω από τις άγονες γραμμές


Η οξυμμένη αντιπαράθεση των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα κυριαρχήσει στην εκμετάλλευση των άγονων αερογραμμών στο Αιγαίο αποκαλύπτει μόνο μία πλευρά του τι είναι ο «υγιής ανταγωνισμός» που διαρκώς επικαλείται η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Καταδεικνύει επίσης τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν την απελευθέρωση των μεταφορών και στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.
Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την πολιτική που για τους μεγαλοεπιχειρηματίες έχει φοροαπαλλαγές, κίνητρα και ενισχύσεις και για το λαό ακριβά εισιτήρια και περιορισμό δρομολογίων.

Θα γίνει του ... Ασφαλιστικού !

Ριζοσπάστης-Παπαγεωργίου Βασίλης



Σπύρος Ορνεράκης-ΤΑ ΝΕΑ
Ριζοσπάστης-Παπαγεωργίου Βασίλης





Ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με τη συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έκανε την ακόλουθη δήλωση:




Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαθοριστεί, τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συμμαχικό σχήμα. Εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πείσει ότι μπορεί να υπάρξει ως θετικό εγχείρημα μόνο εάν συνεχίσει την παρουσία και την δράση του με δεδομένη, αναμφισβήτητη και σεβαστή την εσωτερική του διαφορετικότητα, χωρίς  αποκλεισμούς, με δεδομένες της διαφορετικές θεωρήσεις σε ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής. 
Θεωρώ, συνεπώς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμένει αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε: Μια πολιτική συμμαχία αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενο την ιδεολογική ταύτιση, αλλά με πολιτική συμφωνία στις εκτιμήσεις, τους στόχους και την πολιτική πρακτική της αριστεράς από τους εταίρους του σχήματος, στη βάση της συναίνεσης και της ομοφωνίας. Εξάλλου, σε μια πολιτική συμμαχία, της οποίας κυρίαρχο στοιχείο είναι ο πλουραλισμός, η αποτελεσματικότητα στις αποφάσεις, προϋποθέτει η πραγματικότητα των μεγεθών να σέβεται τον πλουραλισμό και ο πλουραλισμός να σέβεται την πραγματικότητα των μεγεθών. Σε θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις η συμφωνία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ως η βασική και μεγαλύτερη συνιστώσα οφείλει να εμμείνει στο συμμαχικό χαρακτήρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η τακτική και η ανάλογη πολιτική πρακτική της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση σημαίνει να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, τις δεσμεύσεις μας.

Αυτή την «πρόοδο» τους την χαρίζουμε


Όποιος, λοιπόν, αντιστέκεται στη βαρβαρότητα - εκτός από βίαιος και αντιδημοκρατικός - είναι συντηρητικός και οπισθοδρομικός. Αυτό μας είπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αφού αναγορεύτηκε «Πάπας της Προόδου» εξαπέλυσε τις γνωστές συκοφαντίες κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Τι είναι όμως πρόοδος και τι συντήρηση; Ποιοι πραγματικά τάσσονται υπέρ της εξέλιξης της κοινωνίας προς τα μπρος και ποιος είναι αυτός που αντιπροσωπεύει τη στασιμότητα;


Είναι πρόοδος άραγε οι επτά στους δέκα συνταξιούχους στη χώρα μας να επιβιώνουν με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα; Είναι πρόοδος ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ να περιμένει στην ουρά για μήνες να κάνει μια ιατρική εξέταση; Είναι πρόοδος οι επιχειρηματίες να μην καταβάλλουν κάθε χρόνο στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης το 25% τουλάχιστον των εισφορών που έχουν παρακρατήσει από τους εργάτες και που σύμφωνα με εκτιμήσεις φέτος το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ; Είναι προοδευτικό ένας εργαζόμενος να πληρώνει όχι μία, αλλά τρεις φορές για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη; Την πρώτη ως φορολογούμενος, τη δεύτερη με τις εισφορές του στον κλάδο υγείας του Ταμείου του και την τρίτη με το ποσοστό της «ιδιωτικής» προσωπικής του δαπάνης σε φάρμακα και εξετάσεις.


Και ποιος είναι σε αυτή την περίπτωση ο «προοδευτικός»; Αυτός που θεωρεί ότι για τα προβλήματα του Ασφαλιστικού φταίνε οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή «διαβουλεύεται» με αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν πώς θα φορτώσουν τα βάρη και πάλι στους ασφαλισμένους; `Η μήπως είναι προοδευτικός αυτός που αντί να σταματήσει μια και έξω την κερδοσκοπία της φαρμακοβιομηχανίας, ενοχοποιεί τους ασφαλισμένους για τη «σπατάλη» που κάνουν στα φάρμακα; `Η είναι προοδευτικός αυτός που έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του για να δουλεύουν νέοι άνθρωποι ανασφάλιστοι για χρόνια και μετά τους κατηγορεί και από πάνω γιατί ζητάνε να έχουν ένα μεροκάματο και τους απολύει;


Είναι πρόοδος άραγε το έτος 2010 να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, να καταργείται η πενταετής διαφορά στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών, όπως αποφασίζουν τα ευρωδικαστήρια, και οι νέες γυναίκες, τα παιδιά τους, να δουλεύουν με χειρότερους όρους από τις μανάδες τους; Μήπως είναι πρόοδος τα σχέδια που προβλέπουν παραπέρα μείωση συντάξεων και, ακόμα χειρότερα, συντάξεις που δε θα είναι καθορισμένες αλλά θα εξαρτώνται από τον τζόγο στο χρηματιστήριο; Και άραγε τι κοινωνία είναι αυτή, που ακόμα και αυτές τις πενιχρές συντάξεις, για να βιοποριστεί ο εργάτης στα γηρατειά του, τις αναθέτει στις «αγορές» σηκώνοντας αδιάφορα τους προοδευτικούς της ώμους;


Αν όλα τα παραπάνω είναι πρόοδος, τότε, πράγματι, το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη σύνταξη είναι συντήρηση. Η δωρεάν δημόσια και καθολική Υγεία είναι στασιμότητα. Πολύ περισσότερο, αυτοί που διεκδικούν αύξηση των συντάξεων σε επίπεδα που να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες, είναι οπισθοδρομικοί. Αν όλα αυτά είναι συντηρητικά, ναι, είμαστε συντηρητικοί. Αυτή την πρόοδο που εκπροσωπείτε, σας την χαρίζουμε. Είναι όλη δική σας. Εμείς θα παραμείνουμε «εκτός πραγματικότητας» για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα ότι μέσα από τους αγώνες της η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θα βγει επιτέλους «εκτός πραγματικότητας». Θα ξεφύγει απ' αυτή τη μαύρη πραγματικότητα της ταξικής μιζέριας, στην οποία την έχει καταδικάσει μια χούφτα εκμεταλλευτών σε αγαστή συνεργασία με το στρατόπεδο της «προόδου».

 
Πηγή:Ριζοσπάστης

Αυξάνονται τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη Ρωσία


Ρώσος αστυνομικός ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου άνδρα στην Αγία Πετρούπολη ενώ νωρίτερα την ίδια εβδομάδα τρεις μεθυσμένοι αστυνομικοί στη Μόσχα συνελήφθησαν γιατί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ένα μετανάστη.

Ο άνδρας από την Αγία Πετρούπολη νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες μετά την επίθεση αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Εντύπωση προκαλεί ότι στις αρχές του μήνα ένας νέος αστυνομικός από το λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα απολύθηκε όταν έκανε έκκληση μέσω του youtube προς τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορώντας ανώτερους αξιωματούχους για διαφθορά.

Πηγή:www.enet.gr

Στην οικονομία του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι δεν είναι εταίροι αλλά εκμεταλλευόμενοι

Οι εργαζόμενοι σε πτώχευση

Με απεργίες και κινητοποιήσεις να αντισταθούμε

Σε εξαθλίωση και ανεργία οδηγούνται με απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι, που γι' άλλη μια φορά συνειδητοποιούν τα παιχνίδια που παίζουν στην πλάτη τους οι ιμπεριαλιστές, το κεφάλαιο και η κυβέρνηση που επιλέχθηκε από αυτούς για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις τους.

Πάγωμα των μισθών στο δημόσιο δεν σημαίνει απλώς ο ίδιος μισθός αλλά πραγματική μείωση και αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Παράλληλα, οι "συμφωνίες" που επιβάλλονται στο δημόσιο αποτελούν απλησίαστη οροφή και στην πραγματικότητα οδηγό νέας αφαίμαξης για τον ιδιωτικό τομέα. Η επίσπευση της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοσίας, που ζητάει ο ΣΕΒ, έρχεται να επικυρώσει ακριβώς αυτή την απόφαση των βιομηχάνων να παγώσουν τους γλίσχρους μισθούς και τα μεροκάματα που ισχύουν με το τέλος της προηγούμενης επαχθούς διετούς συμφωνίας.

Πίσω από τις απειλές για "χρεοκοπία της χώρας" και έναν προϋπολογισμό "προ πτώχευσης" βρίσκονται οι ακόρεστες διαθέσεις του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στην εργατική τάξη και μεγαλύτερα κέρδη για το ίδιο. Τόσο η επιτήρηση των ιμπεριαλιστικών λύκων της ΕΕ όσο και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα, στις συντάξεις, στην υγεία και στην παιδεία", για "μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και μεγαλύτερη ευκινησία" αλλά και για "πάταξη της διαφθοράς και μείωση των δαπανών" μεταφράζονται σε απολύσεις, κόψιμο των συντάξεων, κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης αλλά και ξεπέταγμα της νεολαίας των φτωχώτερων στρωμάτων από τη δημόσια παιδεία.

Οι εκβιασμοί αυτοί των "αρνητικών" αριθμών (χρέους, ελλείμματος, ανάπτυξης κ.λπ.) καταλήγουν στην "εθνική έκκληση” να επιμερισθούν οι "κοινωνικοί εταίροι" τις ευθύνες και τα καθήκοντα για μια "εθνική ανόρθωση" της οικονομίας, για ξεπέρασμα της κρίσης με ...επιμερισμό των υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη και ψέμα από αυτές τις εκκλήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κοινωνικοί εταίροι σε μια εθνική οικονομία. Είναι η οικονομία του κεφαλαιοκρατικού συστήματος που βρίσκεται σε κρίση, ακριβώς επειδή απαιτεί μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων αλλά και νέα ανακατανομή των αγορών για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην άλλη όχθη. Στην πλευρά των εκμεταλλευόμενων, στην πλευρά αυτών που ξεζουμίζονται σαν λεμονόκουπα για να ξεπεράσει το σύστημα την κρίση του. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, κοινοί στόχοι και συμφέροντα παρά μόνο ταξικά.

Καμία, λοιπόν, συμφωνία δεν μπορεί να γίνει στη λογική των "κοινωνικών εταίρων". Καμία έκπτωση στα μισθολογικά και εργατικά δικαιώματα δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους, ακόμη κι αν οι εργατοπατέρες -όπως κάνουν πάντα- ξεπουλήσουν κάθε εργατική κατάκτηση. Οι μεταρρυθμίσεις τους σημαίνουν για τους εργαζόμενους νέα βάρη και μεγαλύτερη φτώχεια.

Ας οικοδομήσουμε σε κάθε χώρο, με κάθε τρόπο, αντιστάσεις στην αδίστακτη επίθεση που έχει εξαπολύσει το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και οι ντόπιοι υπηρέτες του. Τα συμπτώματα του πολυκερματισμού που εμφανίζονται σε εργατικές κινητοποιήσεις (π.χ., stage, συμβασιούχοι) μπορεί να ικανοποιούν μικροκομματικούς ανταγωνισμούς, όμως δεν οφελούν τους εργαζόμενους.

Ο νέος προϋπολογισμός, το νέο φορολογικό, η νέα συλλογική σύμβαση που επιδιώκεται να συμφωνηθεί εσπευσμένα, τα νέα μέτρα κατάργησης, ουσιαστικά, των συντάξεων, οι νέοι νόμοι που επεξεργάζονται για σχολεία και ΑΕΙ πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία στους δρόμους. Για να αποκτήσει πραγματικό, πολιτικό νόημα η εξέγερση του Δεκέμβρη. Για να ξεσπάσουν νέες εξεγέρσεις εργαζομένων και νεολαίας.

3 Δεκεμβρίου 2009 - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ - Οι θέσεις της Αριστεράς για μια ισχυρή και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή


Εν όψει της διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντήςδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή", που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009, 9.30 - 15.00, στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Αχιλλέως 2-6, Μεταξουργείο).



Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
9.30 – 10.30: Έναρξη
 • Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ 
• Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ 
• Σταύρος Δήμας, Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον 


10.30-12.30: Το διεθνές πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα 

• Marisa Matias: Ευρωβουλευτής, Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ 
• Kartika Liotard, Ευρωβουλευτής, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ
• Δημήτρης Ιμπραήμ, Ελλ. Γραφείο Greenpeace – Υπεύθυνος καμπάνιας για το κλίμα και την ενέργεια 
• Τάκης Χατζηγεωργίου, Ευρωβουλευτής, ΑΚΕΛ

12.30-13.00: διάλειμμα 

13.00-15.00: Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα 

• Κώστας Μαθιουδάκης, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Γεν. Γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας 
• Δέσποινα Σπανούδη, ΣΥΡΙΖΑ – Θεματική Περιβάλλον & Οικολογία
• Θεοδότα Νάντσου, WWF Greece – Υπεύθυνη πολιτικών
• Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ 

Πληροφορίες: τηλ. 210-3378530, email: chountis@syn.gr

Οι πρώτοι 250 ψήφοι στο γκάλοπ του kke4ever

Έχουμε λοιπόν ένα μικρό δείγμα 250 ατόμων που ψήφισαν στο γκάλοπ μας.Υπενθυμίζουμε πως ο κάθε φίλος-η του μπλογκ έχει επιλογή να αλλάξει την ψήφο του.Δηλαδή είναι μια δυναμική έρευνα που δείχνει  ποιο-ποια κόμματα εκφράζουν τον επισκέπτη-ια του http:// kke4ever.blogspot.com.
Στους πρώτους 250 το Κ.Κ.Ε είναι τρίτο με 29%, που σημαίνει ότι μας διαβάζουν άτομα από πολλούς χώρους της αριστεράς και όχι μόνο κουκουέδες.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 42%  είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο σχηματισμό.Η έκπληξη είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι στην δεύτερη θέση με 32% αλλά και το υψηλό ποσοστό του Κ.Κ.Ε(μ-λ) με 14%.Τα άλλα κόμματα έχουν μονοψήφια ποσοστά.Πολλοί έχουν κάνει χρήση της πολλαπλής επιλογής.Έτσι είχαμε άτομα που ψηφίσανε Κ.Κ.Ε και ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ και άλλους πολλούς συνδυασμούς.Ο μέσος όρος ψήφων ανά άτομο είναι 1,44 κόμματα!Επομένως αρκετοί συμφωνούν τις απόψεις 2 τουλάχιστον κομμάτων.Ενθαρρυντικό αυτό ιδίως όταν μιλάμε για τον χώρο της αριστεράς.
Υπήρξαν βέβαια και πολλά μονοκούκια!Επίσης να αναφερθώ στην παρουσία 8 ψήφων στην Χρυσή Αυγή! (3%).Φαίνεται οι φασίστες που και που ρίχνουν και μια ματιά στο τι γράφουν οι κομμουνιστές.
Και τέλος μια διευκρίνιση.Στην μικρή μας δημοσκόπηση δεν βάλαμε πολιτικά σχήματα που δεν είχαν πάρει πάνω από 10.000 ψήφους όπως δεν είχαμε επιλογές κομμάτων σαν την Ένωση Κεντρώων και τους Οικολόγους Βεργή για να μην δημιουργηθεί ένα κύμα ψήφου χαβαλέ.Οι επιλογές δεν με εκφράζει τίποτα ή αναρχία κλπ κλπ που μας ζήτησαν κάποιοι φίλοι θα ήταν γενικόλογες, μια και το ερώτημα δεν αφορά ιδεολογίες, αλλά πολιτικούς σχηματισμούς.
Μόλις με το καλό φτάσουμε τους 500 ψήφους θα κάνουμε και σύγκριση των νέων δεδομένων!


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ 250 ΨΗΦΟΥΣ


 1)  ΣΥ.ΡΙΖ.Α          42 %
2) ΑΝΤΑΡΣΥΑ        32 %
  3) Κ.Κ.Ε                29 %
 4) Κ.Κ.Ε(μ-λ)         14 %
5) ΠΑ.ΣΟ.Κ              8 %
6) ΟΙΚ.ΠΡΑΣΙΝ.        6 %
 7) Ν.Δ                      3 %
-ΧΡΥΣΗ.ΑΥΓΗ           3 %
 9) ΔΗ.ΑΝΑ.               2 %
 -ΛΑ.Ο.Σ                    2 %


Red Star

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Τιμά τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 Το Σάββατο 5 του Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Φόρο τιμής στον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 αποτίει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ το Σάββατο 5 του Δεκέμβρη με δύο σημαντικές εκδηλώσεις: Η πρώτη θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα. Την ίδια μέρα διοργανώνεται εκδήλωση στις11 π.μ. στα «Προσφυγικά» της Λ. Αλεξάνδρας, κατά την οποία θα τοποθετηθεί τιμητική στήλη για τους μαχητές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που πολέμησαν ενάντια στην αστική τάξη και στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό.

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στο λαό της Αθήνας, με ένα καλαίσθητο τετρασέλιδο, καθώς και με την πρόσκληση της εκδήλωσης και μια σειρά αφίσες. Μέσα από φωτογραφίες της εποχής, όπου καταγράφεται ολοζώντανη η ηρωική πάλη του λαού της Αθήνας καθώς και οι θηριωδίες της αστικής τάξης και του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, μέσα από φύλλο του «Ριζοσπάστη» της περιόδου εκείνης, με μια μεστή ιστορική αναδρομή η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, να τιμήσουν τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, να αντλήσουν διδάγματα που βοηθούν στην ισχυροποίηση της πάλης σήμερα.
Οπως υπογραμμίζεται στο τετρασέλιδο, «ο Δεκέμβρης του 1944 κατατάσσεται αμετάκλητα στις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος, κατά τον 20ό αιώνα. Οσα κι αν γραφτούν εναντίον του Δεκέμβρη, κατευθυνόμενα ή ανιστόρητα, θα μένει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του πανό που κρατούν οι μαυροφορεμένες κοπέλες της ιστορικής φωτογραφίας: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα
Πηγή:Ριζοσπάστης

ΚΟΥΒΑ Απαιτεί ενέργειες κατά των εγκληματικών επιθέσεων


«Η Κούβα επιθυμεί να θυμίσει πως, για 50 χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν οργανώσει, ενθαρρύνει και επιτρέψει να διεξαχθούν αμέτρητες τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον της, ενώ «άνθρωποι προερχόμενοι και από άλλες χώρες έχουν υπάρξει θύματα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε επίσημο γράμμα που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Με τη συγκεκριμένη επιστολή, η Κούβα απαιτεί από τις ΗΠΑ να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στους τρομοκράτες - εγκληματίες που δραστηριοποιούνται από το έδαφός τους ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Καταγγέλλει επίσης την πρόσφατη απελευθέρωση του γνωστού εγκληματία Σαντιάγο Αλβαρες Φερνάντες Μαγκρινιάτ, που είχε συλληφθεί με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και στη βοήθεια που έδωσε στον εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, να εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.
Τέλος, το επίσημο γράμμα υπογραμμίζει την ανάγκη απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Στείλ’ τους πίσω το λογαριασμό!

Tο είδαμε κι αυτό. Ριάλιτι-σόου όπου καταχρεωμένα ως το λαιμό νοικοκυριά καταφεύγουν στη βοήθεια οικονομικού συμβούλου-υπερήρωα (γνωστού από τις δόξες του χρηματιστηρίου) για να τους σώσει από τον οικονομικό αφανισμό… Υπέροχο πράγμα ο καπιταλισμός. Δε διστάζει να κάνει τηλεοπτικό θέαμα (και να βγάλει κέρδη) από τη φτώχεια και τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιουργεί. Και σαν να μην έφτανε αυτό πάει από πάνω να σε πείσει ότι στην τελική φταις εσύ γιατί «ανοίχτηκες πολύ», δεν «ήξερες την αγορά», δεν είχες βρε αδερφέ το τόσο σπουδαίο στην εποχή μας «επιχειρηματικό πνεύμα»… Αντί λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά να χαζεύουν το εν λόγω σκουπιδάκι (με το μυαλό στα δάνεια και την κρυφή χαρά ότι «ευτυχώς δεν είμαστε δα κι έτσι») μήπως θα ήταν καλύτερο να τους στείλουν πίσω το λογαριασμό της κρίσης;


ΠΗΓΗ:ΟΔΗΓΗΤΗΣ

Περού: "Φωτεινό Μονοπάτι" προς τις κάλπες

Την ψήφο των περουβιανών πολιτών στις επόμενες γενικές εκλογές θα διεκδικήσει το "Φωτεινό Μονοπάτι" ανακοίνωσαν χθες οι δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη της οργάνωσης Αμπιμαέλ Γκουσμάν. Η προσπάθεια εντάσσεται σε μία ευρύτερη κίνηση με στόχο την παροχή γενικής αμνηστίας για την περίοδο του εμφυλίου που στις δεκαετίες του '80 και του '90, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69.000 άνθρωποι.

"Πρόκειται να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή της χώρας ως κίνημα σε εθνικό επίπεδο και επίσης στις εκλογές, εθνικές, περιφερειακές ή δημοτικές", δήλωσε ο Αλφρέντο Κρέσπο, ένας από τους δικηγόρους του Γκουσμάν ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. "Νομίζουμε ότι στη χώρα μας πρέπει να δοθεί γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κοινωνικούς μαχητές" προσέθεσε ο Κρέσπο, σύμφωνα με τον οποίο το νέο κόμμα, το "Κίνημα για την Αμνηστία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα" θα συμμετέχει με τους δικούς τους υποψηφίους ή θα υποστηρίξει άλλους υποψηφίους αριστερών κομμάτων.
Οι δικηγόροι πρόσθεσαν ότι το Φωτεινό Μονοπάτι έδωσε ένα δίκαιο πόλεμο και ζήτησαν την απελευθέρωση του Γκουσμάν, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι ποτέ δεν προσήχθησαν σε δίκη. Δεν απέκλεισαν παράλληλα το ενδεχόμενο το νέο κόμμα να προχωρήσει σε συνασπισμό με άλλα κόμματα της αριστεράς φέρνοντας ως παράδειγμα το κίνημα του Πατέρα Αράνα, το οποίο όπως είπε τους "ενδιαφέρει πολύ". Πρόκειται για το κίνημα που έχει ιδρύσει ο Μάρκο Αράνα, ένας προοδευτικός ρωμαιοκαθολικός ιερέας.
Ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία δεν έχει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2011 και υποψήφιοι τόσο από τη δεξιά, όσο και από την αριστερά έχουν αρχίσει να κινούνται. Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει μέχρι στιγμής ο βουλευτής της δεξιάς, Κέικο Φουτζιμόρι, ο πατέρας του οποίου Αλμπέρτο, είναι στη φυλακή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή:ΑΥΓΗ-Τρίκκας Μιχάλης

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Απεργία - απάντηση στις 17 Δεκέμβρη

Να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για τις 17 του Δεκέμβρη καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου, ώστε να αντικρούσουν τον αντεργατικό τυφώνα και με σχέδιο να οργανώσουν την απεργιακή μάχη απευθυνόμενοι πλατιά σε όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα - υπογράμμισαν χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας - είναι επιβεβλημένη η κλιμάκωση του αγώνα, οι εργαζόμενοι να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν: «Φτάνει πια. Καμία νέα θυσία»!

Απ' αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς, υπογράμμισε ο Γιώργος Πέρρος, και κάλεσε μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα stage, να δώσουν αγωνιστικό «παρών» οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία. «Να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα κάθε τίμιος αγωνιστής, κάθε συνδικαλιστής που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να παλέψει για τα εργατικά συμφέροντα και ας μη συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΜΕ».
Εχουμε καθυστερήσει
Μας κατηγορούν, είπε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, ότι «βιαζόμαστε να κάνουμε κινητοποιήσεις και δεν περιμένουμε να δούμε... Εμείς όμως εκτιμούμε ότι έχουμε καθυστερήσει. Γιατί οι απολύσεις των εργαζομένων στα stage δε θα γίνουν κάποτε στο μέλλον, αλλά ήδη γίνονται. Οι απλήρωτοι εργάτες δε θα υπάρξουν κάποτε, αλλά ήδη υπάρχουν και είναι εκατοντάδες. Οι ανασφάλιστοι εργάτες δεν είναι κάτι που αναμένεται, αλλά είναι εδώ ανάμεσά μας και είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε. Το τι θα γίνει έχει ήδη εξαγγελθεί. Εχει αναγγελθεί η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση της φορολογίας στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, το πάγωμα των μισθών. Την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα διόδια, αυξάνονται οι τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.
Επικαλούνται τα ελλείμματα. Γιατί όμως υπάρχουν ελλείμματα; Μήπως υπάρχουν υψηλοί μισθοί, υψηλές συντάξεις, καλό επίπεδο παροχών στην Υγεία; Τα ελλείμματα υπάρχουν, γιατί υπάρχουν υψηλά κέρδη. Γιατί είναι αμέτρητες οι χαρισματικές εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία. Γιατί το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιούνται σαν μεγάλα πορτοφόλια για το κεφάλαιο και όχι για καλές συντάξεις και όχι γιατί είναι υψηλό το επίδομα ανεργίας».


Πηγή:Ριζοσπάστης