Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Όλοι την Τρίτη 27/4 .6:30 μμ στο Συλλαλητήριο (Προπύλαια)

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς, καλούν σε συλλαλητήριο ενάντια στο ΔΝΤ και την Ε.Ε., ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και την αντιλαϊκή πολιτική.

Τώρα είναι η ώρα της μάχης και της κλιμάκωσης του αγώνα, για να μην περάσει η επίθεση.

Η οικοδόμηση της αγωνιστικής ταξικής ενότητας των ίδιων των εργαζομένων και η προβολή των αναγκών τους σε ρήξη με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, την πολιτική της κυβέρνησης, τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.

Φωτογραφίστε τους φωτογράφους!

Γράφει η Ρόζα Κοβάνη (Η Εποχή)

Είναι από τους βασικούς ύποπτους εδώ και χρόνια, όμως σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει γύρω του. Πρόκειται για έναν σαρανταπεντάχρονο, ψηλό, άχαρο, καραφλό με μουστάκι, ο οποίος αρθρογραφεί σε πρωινή εφημερίδα. Παλιός του καθηγητής μας εμπιστεύτηκε πως από μικρός ο Β.Λ. είχε πρόβλημα και με την απλή ακόμα αριθμητική (αυτό το είχαμε καταλάβει κι εμείς: τρία αναμενόμενα εντάλματα βάζει στον τίτλο έξι τα βγάζει στο κείμενο - είναι να μην πάρει φόρα...).
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολλή ώρα «φωτογραφίζοντας» συνδικαλιστές με χαρακτηριστικό επιτονισμό, νεανίες με αριστοτεχνική κοπή γενιού και παλιές καραβάνες που τα μαλλιά τους ασπρίσαν στην υπηρεσία του καλού, κατευθυνόμενου αστυνομικού ρεπορτάζ, όμως και το αστείο θα κρύωνε, και η αγανάκτηση θα μπορούσε να με οδηγήσει σε πολύ incorrect μονοπάτια. Άλλωστε το νόημα είναι προφανές. Με την ανακάλυψη (ή καλύτερα αποκάλυψη άριστα τοποθετημένη στο χρόνο για μία ακόμη φορά;) του διαμερίσματος στην Κυψέλη όπου βρέθηκαν μια σειρά από όπλα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα ο πρώτος κύκλος έκλεισε για ν’ ανοίξει αμέσως μετά ο δεύτερος, με νέες συλλήψεις που αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα, με όπλα που ακόμα αναζητούνται, με χαμένους βραχίονες και με τον «φόβο για ένα νέο χτύπημα» να διασπείρεται από την αντιτρομοκρατική στα κανάλια και τις εφημερίδες και από εκεί στην κοινωνία (δικό μας λάθος ή οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει την εξάρθρωση της οργάνωσης;).

Μεταπολίτευση ΔΝΤ!

  Η παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού δεν περιορίζεται στην οικονομία, χτυπάει την καρδιά του πολιτικού συστήματος, λειτουργεί ως οιονεί κυβέρνηση. Ξεσκονίζουν σενάρια για κυβέρνηση Παπανδρέου με τεχνοκράτες, σπρώχνουν την κοινωνία στον νάρθηκα...
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήδη άρχισε να λειτουργεί ως οιονεί κυβέρνηση. Ανακρίνει υπουργούς, αναπέμπει προσχέδια νόμων, ζητεί απολύσεις και μειώσεις μισθών παντού. "Η δανειοδότηση θα γίνει με τους δικούς μας όρους, η Ε.Ε. έχει υποβοηθητικό ρόλο", δηλώνει ο Ντομινίκ Στρος Καν με ύφος επικυρίαρχου, προϊδεάζοντας για τις μέρες που έρχονται. Ο πρωθυπουργός προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης χωρίς μάλιστα να γνωρίζει ούτε και χθες τους όρους. Η κ. Μέρκελ διεμήνυσε ότι με τα spread στις 900 μονάδες εύλογο είναι να αυξηθούν και τα επιτόκια!Η παρέμβαση του ΔΝΤ δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Χτυπάει την καρδιά του πολιτικού συστήματος. Επιδιώκει νέες, συντηρητικές ή και αντιδραστικές συναινέσεις μέσα από την κοινωνική και πολιτική αποδιάρθρωση. Ανασύρονται ξεχασμένες εφεδρείες, ξεσκονίζονται σενάρια συμμετοχής στην κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανακατασκευάζονται κόμματα, σηκώνονται ανδρείκελα πολιτικών - επιχειρηματιών, η κοινωνία οδηγείται σε νάρθηκα.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ταϊλάνδη

 Την πρόθεσή του να ανακαταλάβει το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, γνωστούς και ως «κόκκινα πουκάμισα» ακόμη και αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, εξέφρασε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπχισίτ Βετζατζίβα.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων

Τα "κόκκινα πουκάμισα", οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οπαδοί του εκδιωχθέντα από τη χώρα το 2006 πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάτρα, απαιτούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και διαδηλώνουν από τα μέσα Μαρτίου, ενώ έχουν καταλάβει εδώ και τρεις εβδομάδες μία τουριστική και εμπορική συνοικία γύρω από την οποία ύψωσαν οδοφράγματα.

"Θα υπάρξει μία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ρατσαπράσονγκ αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τη διαδικασία, τα μέτρα και τη στιγμή, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα", είπε ο Αμπίσιτ.  

Συνεχής πτώση ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ.Άνοδος της αριστεράς σε δημοσκόπηση της RASS για το "ΠΑΡΟΝ", λίγο πριν την ανακοίνωση Παπανδρέου για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε-ΔΝΤ.Διψήφιο το ποσοστό του Κ.Κ.Ε σε όσους έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Διαφορά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν».

Συγκεκριμένα, το 31,4% του πανελληνίου δείγματος 1.001 που ερωτήθηκαν τηλεφωνικά εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ το 22,7%, ΚΚΕ 7,9%, ΛΑΟΣ 4,7%, ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, Οικολόγους Πράσινους 3,3%, άλλο κόμμα 2,2%, άκυρο-λευκό 3,9%, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ανήλθε στο 19,4%.

Στην έρευνα, που διεξήχθη πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, τέθηκε και ερώτημα για το τι είναι πιθανότερο να συμβεί με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Με την πιθανότητα «το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξήσει την ανεργία» συμφώνησε το 62,9% των ερωτηθέντων, με την πιθανότητα «το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει» συμφώνησε το 26,2%, με την πιθανότητα να συμβούν «και τα δύο» το 7,3% ενώ, «δεν ξέρω / δεν απαντώ» δήλωσε το 3,6%.

Κ.Ο.Ε:Σχόλιο για τη δήλωση του πρωθυπουργού, 25/4/2010

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις 24/4 σε αφίσες της ΚΟΕ δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και εκείνος τα συνθήματα ενάντια στο ΔΝΤ και την Κομισιόν, τονίζοντας όμως ότι αυτοί «δεν θα φύγουν με πέτρες και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».
Καταρχήν, η δήλωση αυτή δεν μας κάνει εντύπωση. Είναι ο κ. Παπανδρέου που αφού υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού, μιλώντας για την ανάπτυξη, τα λεφτά που υπάρχουν και τον σοσιαλισμό, εφαρμόζει τώρα μια πολιτική που οδηγεί την κοινωνία στη βαρβαρότητα. Γιατί λοιπόν και σήμερα να μην προσυπογράψει συνθήματα ενάντια σε αυτούς που ο ίδιος εγκατέστησε πανηγυρικά στη χώρα;

ΔΗΚΚΙ: Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέδωσε το κλειδί της εθνικής ανεξαρτησίας

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου παρέδωσε το κλειδί της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας στο νέο Άξονα που τον αποτελούν το ΔΝΤ και η ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή μόνο δεινά έχει να επιφέρει στο λαό, στην πατρίδα μας και συνθήκες κατοχής της περιόδου ’40-’44 .

Κέρδη - μαμούθ των τραπεζικών κολοσσών

Θυμόμαστε όλοι ασφαλώς πριν δύο τρία χρόνια με πόσο ...κλάμα υποδέχτηκαν και τα δικά μας αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα «κανόνια» που έπεφταν σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, λόγω της κρίσης, ακόμη και στην κοιτίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι σιγά σιγά και σταθερά, αφού στηρίχτηκαν και εκεί με «ζεστό» χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή με λεφτά των εργαζομένων) οι τραπεζικοί όμιλοι σημειώνουν και πάλι κέρδη - μαμούθ, τα μεγαλύτερα από το 2007. Ειδικότερα: Η Bank of America ανακοίνωσε κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους 3,2 δισ. δολάρια, η JP Morgan κέρδη 3,3 δισ. δολάρια και η Citigroup κέρδη 4,4 δισ. δολάρια! 

ΠPOKHPYΞH THΣ KE TOY M-Λ KKE

Πανεργατικός αγώνας ενάντια στην άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση και στο ξεπούλημα της χώρας

Eργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι

H φετινή Eργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με μια σαρωτική επίθεση στα δικαιώματά της, που η έκταση, η ένταση και η διάρκειά της δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Kαθ' υπαγόρευση της EE, η κυβέρνηση του ΠAΣOK έχει βάλει σε εφαρμογή με την ψευδεπίγραφη ονομασία «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», ένα μακρόχρονο πρόγραμμα εξόντωσης των μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.