Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΙΡΑΝ- Η σύγχυση εντείνει την ένταση


Φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη,31/12/09


Εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν και χτες τα πνεύματα στο Ιράν, μία ημέρα μετά τις μεγάλες φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις, με την παρότρυνση και την πρακτική υποστήριξη των αρχών. Η έντονη φιλολογία και η σύγχυση ως προς το πού βρίσκονται οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας όξυναν περαιτέρω την ένταση.

Επισήμως, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριζε ότι «εγκατέλειψαν την Τεχεράνη για να προφυλαχθούν από την οργή του πλήθους» και σε επόμενο τηλεγράφημα διευκρίνιζε ότι αυτό έγινε «υπό την προστασία των Φρουρών της Επανάστασης». Συγγενείς των Μεχντί Καρουμπί και Μιχ Χοσεΐν Μουσαβί επέμεναν ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται στην Τεχεράνη.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, από την πλευρά του, σε μια σύντομη δήλωση, παραδέχτηκε ότι «για ορισμένους λόγους είναι γεγονός ότι χάσαμε μερίδα υποστηρικτών μας μετά τις εκλογές του Ιουνίου». Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, όμως, όπως και άλλα σημαίνοντα στελέχη της ιρανικής ηγεσίας επέμειναν ότι οι διαδηλώσεις γίνονται από μια «μικρή μειοψηφία». Προς το παρόν στο κενό φαίνεται να πέφτει η εξισορροπητική παρότρυνση του προέδρου της Βουλής, Λαριτζάνι, που ζήτησε να διαχωριστεί η «αντιπολίτευση» από όσους «στρέφονται κατά της Ισλαμικής Επανάστασης».

Την ατμόσφαιρα ηλέκτρισε περαιτέρω η δήλωση του αρχηγού της ιρανικής αστυνομίας ότι θα «συνθλιβούν» οι διαδηλωτές, καθώς μέχρι στιγμής έχει επιδειχτεί «επιείκια». Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές παρέδωσαν, υπό άκρα μυστικότητα, τις σορούς των νεκρών από τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στις οικογένειές τους. Οι κηδείες έγιναν υπό άκρα μυστικότητα και γνωστοποιήθηκαν αργότερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις σκηνές βαρβαρότητας που μεταδόθηκαν από ιστοσελίδες που πρόσκεινται στη «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα και έδειχναν αστυνομικούς να επιτίθενται με τα αυτοκίνητά τους κατά ομάδων διαδηλωτών. Οπως επίσης αρνήθηκε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων.

Το σίγουρο είναι ότι η δικαιολογημένη οργή για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα βρήκε έκφραση στους δρόμους των ιρανικών πόλεων, παρά την καταστολή.


Πηγή:Ριζοσπάστης

2010 Ευχές ( να ξεφύγουμε από τον καπιταλισμό!)

Κώστας Μητρόπουλος - ΤΑ ΝΕΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Νεολαία Συνασπισμού-Ούτε με τον ιμπεριαλισμό, ούτε με τη θεοκρατία - Αλληλεγγύη στην εξέγερση του ιρανικού λαού

Πέρσι ήταν οι «εικόνες» από την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα φέτος είναι οι «εικόνες» από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του ιρανικού λαού απέναντι σ’ ένα φασίζον, αστυνομοκρατούμενο, θεοκρατικό καθεστώς. Μπορούμε, άραγε, να γιορτάζουμε αμέριμνοι;

Η καταπίεση και η ανελευθερία δεν είναι τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό θέαμα, ούτε οι εξεγερμένες/οι του Ιράν οι πρωταγωνιστές δημοσιογραφικών σεναρίων περί «αναμέτρησης φιλοδυτικών-ισλαμιστών». Το καθεστώς Αχμαντινετζάντ, εναντίον του οποίου εξεγέρθηκαν και τον Ιούνιο εκατομμύρια Ιρανές/οι, είναι προϊόν της αυταρχικής εκτροπής της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και της επικράτησης ενός (σιΐτικου) κλήρου και μιας μικρομεσαίας αστικής τάξης, εχθρικών απέναντι στο «διεφθαρμένο δυτικό τρόπο ζωής» και τον «άθεο μαρξισμό». Αυτή η κοινωνικοπολιτική συμμαχία ευθύνεται για την κόλαση που ζουν οι γυναίκες, την καταπίεση που υφίστανται οι αντιφρονούντες, για την ελέω Θεού στέρηση βασικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή κάθε εξέγερση ενάντια στην καταπίεση είναι δίκαιη (ακόμα κι αν δεν μιλάει τη γλώσσα των ΜΜΕ ή των γεωπολιτικών σεναρίων), η Νεολαία Συνασπισμού εκφράζει την αλληλεγγύη της στις εξεγερμένες/ους.

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας-Ευτυχισμένο το 2010 !



Κίνα: Εις θάνατον αλλοδαποί διακινητές ναρκωτικών


Τέσσερις ξένοι ενδέχεται να καταδικαστούν στη θανατική ποινή στην Κίνα, καθώς θα δικαστούν για διακίνηση ναρκωτικών μετά την μεγάλης ποσότητας ηρωΐνης, γράφει σήμερα Πέμπτη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ - ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Λονδίνο που προκάλεσε η εκτέλεση ενός Βρετανού υπηκόου ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.Οι τέσσερις ξένοι είναι ανάμεσα στους εννέα ανθρώπους που συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκη μετά την ανακάλυψη ποσότητας 144,5 κιλών ηρωΐνης στην πόλη Σένσεν, στη νότια Κίνα, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, τον Αύγουστο, αναφέρει η εφημερίδα «Ta Kung Pao», η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στο Πεκίνο.«Βάσει του νόμου της Κίνας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την εσχάτη των ποινών», ανέφερε το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχους στη Σένσεν.Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την εθνικότητα των τεσσάρων ξένων, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο, όταν αστυνομικοί ανακάλυψαν και στη συνέχεια ερεύνησαν ποιοι διακινούσαν τα ναρκωτικά, που προήλθαν από το Πακιστάν.Η αποκάλυψη σημειώνεται μετά την εκτέλεση ενός Βρετανού υπηκόου, του Ακμάλ Σαΐχ, την Τρίτη, για διακίνηση ηρωΐνης.Η οικογένεια του Σαΐχ και η βρετανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εκτέλεσή του, τονίζοντας ότι η κινεζική δικαιοσύνη αγνόησε στοιχεία που κατεδείκνυαν ότι ήταν ψυχικά ασθενής και εξαπατήθηκε από συμμορία λαθρεμπόρων.

ΠΗΓΕΣ:www.naftemporiki.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πρωτοχρονιάτικη Διακήρυξη του ΑΚΕΛ


Με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό πατριωτικό χαιρετισμό σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους. Εύχεται σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, ευτυχία και προκοπή.
 
Ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και σεβασμού απευθύνουμε στους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας και ανανεώνουμε τη δέσμευση μας για κοινό αγώνα με στόχο τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας.
Ευχόμαστε ότι καλύτερο στον προσφυγικό κόσμο, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, στους εγκλωβισμένους μας και στους παθόντες από την κυπριακή τραγωδία του 1974. Τους διαβεβαιώνουμε ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.
 Χαιρετίζουμε τους απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι όπου και αν είναι εγκατεστημένοι δεν ξεχνούν την πατρίδα και παλεύουν για την προώθηση της υπόθεσής της.
 Θερμές ευχές απευθύνουμε και προς τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ θα αντιπαλεύει πάντα την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
 
Η διακαής ευχή και ο πόθος όλων μας είναι όπως επιτέλους τερματιστούν το συντομότερο τα δεινά της Κύπρου και του λαού μας με μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ευχόμαστε όπως το 2010 είναι χρόνος λύσης για το Κυπριακό και ειρήνης για ολόκληρο τον κόσμο.
 
Αγαπητοί συμπατριώτες,
 Το 2009 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εντάθηκε η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Συνεχίστηκαν οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων οι οποίες διεξάγονται στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αυτή τη φορά οι ίδιοι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων μέσα από τη διαπραγμάτευση διαμορφώνουν το πλαίσιο μια λύσης από τους Κυπρίους και για τους Κυπρίους και όχι μιας λύσης που προτείνουν και επιχειρούν να επιβάλουν οι οποιοιδήποτε ξένοι. Στις συνομιλίες διαπιστώθηκαν συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα αλλά και σοβαρές αποκλίσεις σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Η μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδος δεν είναι η επιθυμητή και εκείνη που να επιτρέπει να θεωρείται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις που δεν συνάδουν πάντα με στο συμφωνημένο πλαίσιο.
 
Αντίθετα ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκπροσωπώντας την ε/κυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις που συνάδουν πλήρως με το συμφωνημένο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Προτάσεις δημιουργικές και λειτουργικές. Προτάσεις σύμφωνες με τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και που αποσκοπούν στον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, στην επανένωση του κράτους, της πατρίδας, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ο Πρόεδρος επιδεικνύει πολιτική βούληση και ευελιξία αλλά και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
 
Η πολιτική και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια ανανέωσαν την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού, δημιούργησαν ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα, έβγαλαν την Κύπρο από τη γωνιά που άδικα βρέθηκε μετά το 2004, αξιοποιούν συστηματικά και στον μεγαλύτερο βαθμό τον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τον Ιανουάριο θα έχουμε εντατικοποίηση των συνομιλιών σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλίσεις και να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά προς αυτή τη κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετή η πολιτική βούληση της ε/κυπριακής πλευράς. Χρειάζεται τόσο η τ/κυπριακή ηγεσία όσο και η Τουρκία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού για να εγκριθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα. Χρειάζεται επίσης η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ να ασκήσουν επιρροή και πιέσεις πάνω στην Άγκυρα προκειμένου να συμμορφωθεί με τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η αναζήτηση λύσης σε άλλη βάση εκτός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η άγονη παρέλευση του χρόνου στο όνομα μιας ιδεατής αλλά ανέφικτης λύσης, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, δεν θα οδηγήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά θα παγιώσει την διχοτόμηση με όλα τα τραγικά για το λαό μας επακόλουθα. Από την άλλη η αποδοχή της όποιας λύσης απλά και μόνο για να λήξει η εκκρεμότητα στο Κυπριακό, θα προκαλέσει νέα προβλήματα και περιπέτειες.
 
Το ΑΚΕΛ συντάσσεται πλήρως με τον Πρόεδρο Χριστόφια και δίδει μαζί του την μάχη για μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα μας απαλλάξει από την κατοχή, θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Εκφράζουμε την βαθιά πεποίθηση ότι ο λαός μας ανεξάρτητα πολιτικής ταυτότητας, στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τιτάνια προσπάθεια που έχει αναλάβει. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τον εθνικισμό-σοβινισμό και την πατριδηκαπηλία. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την επαναπροσέγγιση Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων και για την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης.
 
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί χωρίς την ενότητα δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε τους στόχους του αγώνα μας. Ενότητα δεν σημαίνει ισοπέδωση των διαφορών και των διαφορετικών απόψεων, που είναι πάντα σεβαστές. Προϋποθέτει όμως συνειδητοποίηση της ευθύνης που έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στον τόπο και το λαό μας, αυτές τις κρίσιμες ώρες.
 
Όσο αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση το ΑΚΕΛ διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση η κυβέρνηση Χριστόφια συνεχίζει να υλοποιεί προγραμματισμένα και στοχοπροσηλωμένα το φιλολαϊκό της πρόγραμμα. Αντιμετωπίζονται και ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αναβαθμίζεται και ενισχύεται το κοινωνικό κράτος. Τροχοδρομούνται και υλοποιούνται θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τη διασφάλιση μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας και την περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας.
 Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να παλεύει για τα δίκαια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του αγροτικού κόσμου, των αυτοεργοδοτουμένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της νεολαίας, των γυναικών, των προσφύγων, των εγκλωβισμένων των συγγενών των αγνοουμένων και όλων όσων υποφέρουν ακόμα από τα επακόλουθα του πραξικοπήματος και της εισβολής.
 
Αγαπητοί συμπατριώτες,
 Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΑΚΕΛ είναι μήνυμα αισιοδοξίας, αγωνιστικής εγρήγορσης, πίστης στις δυνάμεις του λαού μας και στο δίκαιο του αγώνα μας. Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι ενωμένοι μπορούμε να υλοποιήσουμε το ευγενικό όραμα μιας ελεύθερης, ενωμένης, δημοκρατικής και ευημερούσας πατρίδας.
 
Καλή χρονιά και ότι καλύτερο για όλους!



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Καταγγέλλει τις επιθέσεις κατά του ΚΚ Ισράηλ


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του δημάρχου της Ναζαρέτ
Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στον δήμαρχο της Ναζαρέτ Ρ. Ζεράισι, που συνεργάζεται με το ΚΚ Ισραήλ, και γενικότερα τις διώξεις που αντιμετωπίζει το κόμμα. Από την επίθεση στο σπίτι του δημάρχου της Ναζαρέτ, Ραμίζ Ζεράισι, τραυματίστηκε ο σωματοφύλακάς του, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης. Σχολιάζοντας την επίθεση, ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας, υποστράτηγος Σάιμον Κορέν, μίλησε για «ένα κύμα επιθέσεων κατά αξιωματούχων των τοπικών αρχών στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο δε θα περάσει ατιμώρητο» και το απέδωσε σε ενέργεια του οργανωμένου εγκλήματος.
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση με χειροβομβίδα που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 29 Δεκέμβρη στο σπίτι του Ραμέζ Ζεράισι, δημάρχου της Ναζαρέτ, συνεργαζόμενου με το ΚΚ Ισραήλ στο Δημοκρατικό Μέτωπο για Ισότητα και Ειρήνη.
Η τρομοκρατική αυτή επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που παραμένει αμείωτη η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, ένα χρόνο μετά από τη δολοφονική εισβολή στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν τα αντικομμουνιστικά κρούσματα, οι απαγορεύσεις και οι διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ισραήλ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απαγόρευση των εκδηλώσεων του ΚΚ Ισραήλ στα πανεπιστήμια, ενώ λίγες εβδομάδες πριν η ισραηλινή κυβέρνηση επεδίωξε τη δίωξη του μέλους του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚ Ισραήλ σ. Μοχάμαντ Μπαρακί.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και στο ηρωικό ΚΚ Ισραήλ που αντιστέκεται και αντιπαλεύει την ιμπεριαλιστική πολιτική του κράτους του Ισραήλ».



Πηγή:Ριζοσπάστης

2010 ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ http://kke4ever.blogspot.com !



ΤΟ K.K.E4Ever ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2010 
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ,ΑΓΑΠΗ,ΕΙΡΗΝΗ 
ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ !