Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ- Χιλιάδες νέα ζευγάρια και εργατικές οικογένειες σε αδιέξοδο


Εκατοντάδες σταθμοί έχουν κλείσει εξαιτίας των περικοπών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Χιλιάδες εργαζόμενοι, που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες για να λειτουργούν οι σταθμοί, είτε απολύονται είτε δουλεύουν με το φόβο της απόλυσης
Ανοίγουν σήμερα οι περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέα ζευγάρια, εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι ανυπέρβλητα. Κι αυτό γιατί χιλιάδες βρέφη και νήπια έμειναν εκτός, καθότι δεν υπήρχαν θέσεις, με ζοφερό το έλλειμμα υποδομών και υπηρεσιών.

Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού για το δημοσιονομικό δελτίο του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους


ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. “ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ” Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!



Το μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που αφορά την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011, επιβεβαιώνει με τον πλέον ρητό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της τρόικας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι πολιτικές του Μνημονίου οδηγούν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση και την ελληνική κοινωνία στην απόγνωση.
Πιο συγκεκριμένα:

Σχόλιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την προωθούμενη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων


To βαθύ έλλειμμα δημοκρατικής και κοινωνικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία παρωδία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η βούληση του λαού έχει πάει περίπατο, έχουν ψηφιστεί τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, σε πλήρη αναντιστοιχία με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στον τύπο, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δεσμευθεί από τον Απρίλιο να προσφέρει το 35% των πετρελαϊκών συμβολαίων της Λιβύης στη Γαλλία.


Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στον τύπο, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δεσμευθεί από τον Απρίλιο να προσφέρει το 35% των πετρελαϊκών συμβολαίων της Λιβύης στη Γαλλία.
Η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των σελίδων της σημερινής Liberation, όπου δημοσιεύεται επιστολή του συμβουλίου στον εμίρη του Κατάρ, με ημερομηνία 3 Απριλίου και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει υπογράψει "συμφωνία με την οποία χορηγεί το 35% επί του συνόλου του αργού πετρελαίου (της Λιβύης) στη Γαλλία έναντι της συνολικής και αδιάλειπτης υποστήριξής της προς το Συμβούλιό μας".

ΞΕΚΙΝΗΜΑ-Νέος νόμος για τα πανεπιστήμια: Πρέπει και μπορεί να ανατραπεί στους δρόμους.


Διάλυση της δημόσιας παιδείας από τους σοσια-ληστές του κ.ΓΑΠ. Ανάγκη άμεσης και δυναμικής απάντησης από το κίνημα. Του Ν. Κανελλή.

Η ψήφιση του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία δείχνει ότι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια – δηλαδή η ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας – αποτελούν μια στρατηγική επιλογή μεγάλης σημασίας για το κεφάλαιο και τα κόμματα αυτά που το υπηρετούν.
Παράλληλα, η αγωνία τους για να επιτευχθεί η περιβόητη «συναίνεση» και οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν την ψήφιση του νόμου από τους 250 βουλευτές αντανακλούν την προσπάθεια του κατεστημένου να δημιουργήσει ένα πλαστό κλίμα κοινωνικής αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής.

H στρατιωτική κατάκτηση της Λιβύης και ο αγώνας του λαού της ενάντια στην ιμπεριαλιστική σκλαβιά και υποδούλωση .Στο πολεμικό στόχαστρο των νατοϊκών μπαίνει τώρα η Συρία.


Σύμφωνα με την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, τη μοναδική φωνή «ενημέρωσης» για την κατάσταση στη Λιβύη, οι ντόπιοι λακέδες των δυτικών επιδρομέων κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας, την Tρίπολη, αφού είχαν προηγηθεί ανελέητοι νατοϊκοί βομβαρδισμοί, που ισοπέδωσαν και κατέστρεψαν την πόλη.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ­τις οποίες επιβεβαίωσαν και οι νατοϊκοί επιτελείς­ πως «ειδικές δυνάμεις» των HΠA, Γαλλίας, Bρετανίας δρουν στο λιβυκό έδαφος, οργανώνοντας και καθοδηγώντας τις χερσαίες επιχειρήσεις και τη μάχη για την κατάληψη της Tρίπολης, όπως και την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη δολοφονία της λιβυκής ηγεσίας και πρωτίστως του Mουαμάρ Kαντάφι.Πέντε μήνες μετά την εξαπόλυση του πολέμου από τους Aμερικάνους και Eυρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους καθημερινούς φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που κατερείπωσαν τη χώρα, οι επιθετιστές, με τη βοήθεια των ντόπιων λακέδων τους σε ρόλο πέμπτης φάλαγγας, κατάφεραν να καταλάβουν στρατιωτικά και να υποδουλώσουν τη Λιβύη, ρίχνοντας τη χώρα στη θέση ενός κατοχικού αποικιοκρατούμενου προτεκτοράτου.
Tώρα αποκαλύπτεται ποιοι ήταν οι πραγματικοί σκοποί του πολέμου που εξαπέλυσαν οι Αμερικάνοι και Γαλλοβρετανοί, ποιος ήταν ο ρόλος των «εξεγερμένων επαναστατών» στη Λιβύη, τι κρύβονταν πίσω από την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για τη «σωτηρία του λαού της Λιβύης από το σφαγέα Kαντάφι».

ΠΑΜΕ – ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ – ΟΓΕ - ΜΑΣ.Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε μαζί και στην Αθήνα στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα !


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
Εργαζόμενη, εργαζόμενε,
          Αυτοαπασχολούμενε/η, επαγγελματία, χαμηλοσυνταξιούχε, άνεργε/η
         
          Την ώρα που η ανεργία μας τσακίζει, που φόροι και ακρίβεια μας πνίγουν με συνεχή αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις στα καύσιμα, στους λογαριασμούς, που μας κόβουν μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, που επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ, που εμπορευματοποιούν παραπέρα την Παιδεία και την Υγεία κλπ φέρνουν νέα φοροκαταιγίδα.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου.


Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν την ύπαρξή τους στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ και η χρηματοδότηση προς την αγορά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, το ελληνικό δημόσιο αρνείται πεισματικά να θέσει όρους και κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αντί για πανηγυρισμούς λοιπόν, εκ μέρους της κυβέρνησης για τη συγχώνευση ALPHA-EUROBANK,

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -Επίθεση με λύσσα σε λαϊκά δικαιώματα και συνειδήσεις.


Τη συκοφάντηση της οργανωμένης ανυπακοής στα βάρβαρα μέτρα επιχειρεί η κυρίαρχη προπαγάνδα
                                      Οι απειλές της κυβέρνησης πρέπει να βρουν απέναντί τους την οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή
Ανοιχτή επίθεση στους λαϊκούς αγώνες, στο ταξικό κίνημα και στο ΚΚΕ, εξαπέλυσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα του λαού να αντιπαλεύει με όρους κινήματος και με μορφές που ο ίδιος επιλέγει συλλογικά την εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων που ψηφίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εκφράζοντας την ανησυχία του αστικού πολιτικού συστήματος για την κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να τσακιστεί «κάθε μορφή αντίστασης και εντός και εκτός Διοίκησης»που διαφωνεί με τους νόμους, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε «πολιτικές δυνάμεις που προτρέπουν - άλλοι με πιο κρυφό τρόπο, άλλοι όμως και ανοιχτά - στη μη τήρηση των νόμων, κάτι απολύτως απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία, που βασίζεται σε κανόνες δικαίου».

K.K.E, ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα.



Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και στη χώρα μας επιδεινώνεται συνεχώς. Στο γενικό πληθυσμό με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΠΝ) και Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) στην Έκθεση για το 2010 εμφανίζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  •  Ενα στα 12 άτομα (8,6%) ηλικίας 12-64 ετών αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και  μία φορά στη ζωή (κυρίως κάνναβη). Το 3,8% δοκίμασαν κάποια παράνομη ουσία 1-2 φορές, ενώ το 4,8% επανέλαβαν τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές.
  •  Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καταγράφονται: στους άνδρες (13,3%, έναντι 3.9% των γυναικών), στις ηλικιακές ομάδες 25-34 (12,5%) και 18-24 (12%) και 35-44 ετών (12%) στα άτομα με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (14,6% έναντι 10,2% και 5,4% για τα άτομα μέσου και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, αντίστοιχα) και στην Αθήνα (12,4%, έναντι 7,9% και 7,3% της Θεσσαλονίκης και των λοιπών αστικών περιοχών, αντίστοιχα).

Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών. Και οι φοιτητές ψηφίζουν καταλήψεις για την ανατροπή του νόμου μετάλλαξης του Πανεπιστημίου σε Ανώνυμη Εταιρεία.



Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών. Και οι φοιτητές ψηφίζουν καταλήψεις για την ανατροπή του νόμου μετάλλαξης του Πανεπιστημίου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Ακόμη δεν βγήκε ο Αύγουστος και τα αμφιθέατρα γέμισαν από φοιτητές. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε. Γενικές Συνελεύσεις, και μάλιστα μεγάλης μαζικότητας, τέτοια εποχή. Οι φοιτητές ανατρέπουν και πάλι τα δεδομένα.
Οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοιήθηκαν χθες(σ.σ.προχθές),μία απόφαση έβγαλαν: Κατάληψη.

ΓΑΛΛΙΑ: Διεύρυνση της φτώχειας,η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς μεγαλώνει.



Η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς μεγαλώνει. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής που συνέκρινε στοιχεία ανάμεσα στο 2008 και στο 2009. Σύμφωνα με αυτά, στο όριο της φτώχειας (που στη Γαλλία ορίζεται στα εισοδήματα ύψους 984 ευρώ το μήνα) καταμετρήθηκαν το 2009, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων η πλειοψηφία ζει με περίπου 773 ευρώ μηνιαίως. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 13,5% του συνολικού πληθυσμού της Γαλλίας εκτός των υπερπόντιων κτήσεων - αποικιών.

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και το δημοσιογράφο Βασίλη Πεσκένη.

Για τη συγχώνευση της Alpha Bank-Eurobank 


Είναι θετικό το γεγονός της συγχώνευσης. Παραμένει, όμως, το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής πολιτικής συνολικά του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει το ζήτημα ρευστότητας της αγοράς και συμμετοχής των τραπεζών στη στήριξή της. Εκείνο που πρέπει να προτάσσεται είναι η προστασία των θέσεων εργασίας.

Είναι αναγκαία η δημιουργία νέων τραπεζικών ολοκληρωμάτων, προκειμένου να σταθούν στον ανταγωνισμό, με δεδομένη την οικονομική κρίση, τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.

O αποχαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου στον Λεωνίδα Κύρκο.




alt

                             Στον Λιόντα
 
      Ο Μανώλης Γλέζος αποχαιρετά τον Λεωνίδα Κύρκο με ένα ποίημα. Σ' αυτό περιγράφει μεταξύ άλλων το δεκαήμερο που έζησαν μαζί με τους Στέλιο Δαμιανίδη, Μανώλη Τσερέπα και τη σύζυγό του Κύρκου Καλή, το Μάρτιο του 1949 μετά την καταδίκη σε θάνατο, περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή τους.
 
 
       Εφυγες, λένε, Λιόντα, σήμερα το πρωί στις έξη,
από το βιολογικό τον κύκλο της ζωής,
μα 'σύ παραμένεις όρθιος στης ιστορίας το διάβα,
αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής
της Λευτεριάς, της Ανεξαρτησίας
και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Να μην απελαθεί η αγωνίστρια Gulaferit Unsal

To ψήφισμα αυτό διακινείται από συνδικαλιστές ως πρόταση στα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι απαραίτητο να διακινηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και να βγουν αποφάσεις αλληλεγγύης στην αγωνίστρια.  Αντιγράψτε το και διαδώστε το. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκφραση αλληλεγγύης από συλλογικότητες εργασιακές ή και άλλες τόσο θα μειωθούν και οι πιθανότητες να παραδοθεί στη Τουρκία. Προς το παρών όσοι θέλουν να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης μπορούν να το κάνουν μέσω του mail του blog μας (antigeitonies@yahoo.gr), όπου και θα δημοσιευτούν, εφ' όσον το θέλουν βέβαια. Καλούμε και άλλα συντροφικά και συναγωνιστικά blog να συμμετάσχουν στην καμπάνια αλληλεγγύης, αν και νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο. 

Η Gulaferit Unsal είναι αγωνίστρια και συνδικαλίστρια του πολιτικού και συνδικαλιστικού κινήματος στην Τουρκία. Για τους αγώνες της υπέστη διώξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές της Άγκυρας και συμμετείχε στη μεγάλη απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Όταν αποφυλακίστηκε συμμετείχε και πάλι στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Οι διώξεις σε βάρος της από τις τούρκικες αρχές συνεχίζονταν καθημερινά και αναγκάστηκε πριν λίγες εβδομάδες να έρθει στη χώρα μας και να ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και στο αστυνομικό τμήμα ενημερώθηκε ότι η Γερμανία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής της και απαιτεί την έκδοσή της στη Γερμανία. Στη Γερμανία βρέθηκε πριν 10 χρόνια για διάστημα 1,5 έτους και το 2001 επέστρεψε στην Τουρκία. Η πολιτική δράση της αγωνίστριας για τη διακίνηση περιοδικών και άλλων εντύπων καθώς και για εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας θεωρήθηκε από το γερμανικό κράτος παράνομη και τρομοκρατική. Μάλιστα, το ένταλμα σύλληψής της το έκδωσαν 8 χρόνια αργότερα και αυτό είναι αρκετό για να δείξει πως το κατηγορητήριο σε βάρος της αγωνίστριας ήταν κατασκευασμένο και με σκοπιμότητα.
Την τελική απόφαση για την τύχη της Gulaferit Unsal θα την πάρει ο Άρειος Πάγος στις 16 Σεπτέμβρη.
Απαιτούμε την αποφυλάκιση της Gulaferit Unsal και να της δοθεί πολιτικό άσυλο.
Αν απελαθεί στη Γερμανία θα καταλήξει στις φυλακές της Τουρκίας.

ΕΚΘ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στην GULAFERIT UNSAL

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην Τουρκάλα συνδικαλίστρια GULAFERIT UNSAL, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και τώρα βρίσκεται στη φυλακή περιμένοντας την απέλασή της στη Γερμανία όπου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.
Η GULAFERIT UNSAL ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικές μέρες από την Τουρκία με σκοπό να ζητήσει άσυλο. Στην Τουρκία συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων και στους κοινωνικούς αγώνες. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συνδικάτου BEMSEN (Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων) στην Άγκυρα.
Η Γερμανία την κατηγορεί ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς ισχυρίζεται ότι είχε πολιτική δράση στη Γερμανία και εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.
Τα τελευταία χρόνια έχουν απελαθεί δεκάδες αγωνιστές από την Γερμανία στην Τουρκία, ενώ πραγματοποιούνται συνεχώς δίκες Τούρκων αγωνιστών πάντα με την απειλή απέλασής τους στην Τουρκία.
Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ ζητά από τις ελληνικές αρχές να δοθεί άσυλο στην Τουρκάλα συνδικαλίστρια και να μην απελαθεί στη Γερμανία όπου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής σε βάρος της και επικείμενη έκδοση της στην Τουρκία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ