- Αντιδράσεις για καθυστερήσεις στη βοήθεια με το φόβο των τροπικών καταιγίδων
- Στα 270.000 τα καταμετρημένα θύματα της καταστροφής, με το πραγματικό νούμερο να μην μπορεί ποτέ να γίνει γνωστό
Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε χτες τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς έβγαλε στην επιφάνεια την άμεση ανάγκη να στεγαστούν οι περίπου ένα εκατομμύριο άστεγοι που υπάρχουν, πριν ξεκινήσουν οι τροπικές βροχοπτώσεις στις αρχές του Μάρτη. Χιλιάδες εξαγριωμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και πορεύτηκαν στα γραφεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, απαιτώντας άμεσα μέτρα. «Εκατομμύρια χρήματα έχουν συγκεντρωθεί απ' όλο τον πλανήτη και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στην αθλιότητα», υπογράμμισε ένας εξαγριωμένος διαδηλωτής. Στα πρόχειρα καταλύματα που έχουν φτιάξει από μουσαμάδες ή κομμάτια από ύφασμα οι ίδιοι οι Αϊτινοί δεν υπάρχουν τουαλέτες ή νερό, ενώ σύμφωνα με τις αρχές υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τετάνου, δάγκειου πυρετού και άλλων λοιμωδών ασθενειών.
Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αντικρουόμενα είναι τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς. Ενώ η υπουργός Επικοινωνίας Mari-Laurence Jocelyn ανέβασε τους νεκρούς στους 230.00, μια ημέρα αργότερα (την Τετάρτη) ο Πρόεδρος της χώρας Ρενέ Περβάλ μίλησε για 270.000. Στους αριθμούς αυτούς, πάντως, δεν υπολογίζονται όσοι θάφτηκαν από ιδιωτικά γραφεία κηδειών ή από τις οικογένειές τους.
Στο μεταξύ, τη δημιουργία ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη της ανοικοδόμησης της Αϊτής αποφάσισαν την Τρίτη οι αρχηγοί κρατών, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο της Ενωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (UNASUR) που διεξήχθη στο Κίτο του Εκουαδόρ. Σημειώνεται πως στην UNASUR συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, η Γουιάνα, η Παραγουάη, το Περού, το Σουρινάμ, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και ως παρατηρητές το Μεξικό και ο Παναμάς. Στο πρόγραμμα δράσης 13 σημείων προτεραιότητας περιλαμβάνεται η άμεση αποστολή σκηνών ενόψει της περιόδου βροχοπτώσεων, ενώ παράλληλα με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Βενεζουέλας, Εκουαδόρ, Βολιβίας, ζήτησαν από χώρες και ιδιαίτερα από οργανισμούς να ακυρώσουν το χρέος της Αϊτής. Επίσης, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει ως βοήθεια την μετανάστευση Αϊτινών στη χώρα του. Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αϊτής Ρ. Περβάλ. Ταυτόχρονα στο Κίτο, κατά την άφιξη του αντιδραστικού Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ενάντια στην απόφασή του για τη δημιουργία 7 αμερικανικών στο έδαφος της χώρας και το γεγονός ότι συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ελεύθεροι οι 10 Αμερικανοί
Τέλος, αγανάκτηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Αϊτινού δικαστή Bernard Saint-Vil να αφήσει ελεύθερους τους 10 Αμερικανούς - μέλη της εκκλησίας των Βαπτιστών - που κατηγορούνται πως προσπάθησαν να απαγάγουν 33 παιδιά από την Αϊτή ως ορφανά και να τα βγάλουν παράνομα από τη χώρα. Το εμπόριο παιδιών που έχει διογκωθεί μετά το σεισμό, αποτελεί άλλη μια πληγή για το βασανισμένο αϊτινό λαό. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 10 Αμερικανών είναι φανερό ότι υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ (εκεί βρέθηκαν η υπουργός Εξωτερικών και ο ειδικός απεσταλμένος Μπιλ Κλίντον), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι 5 γονείς παιδιών κατέθεσαν επίσης υπέρ των Αμερικανών...
Πηγή:Ριζοσπάστης