Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αυξάνονται δραματικά οι "πειρατές των κάδων"!



Ομάδες με καροτσάκια σαρώνουν τους κάδους ανακύκλωσης σε όλη την Αθήνα, με στόχο την ανεύρεση αντικειμένων που θα μπορούσαν να πουληθούν.
Η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ακρίβεια, έχουν οδηγήσει πολλούς μετανάστες και Έλληνες να ψάχνουν στα σκουπίδια και να ανταγωνίζονται με τους παραδοσιακούς ρακοσυλλέκτες.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής" το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να ψάχνουν στους γαλάζιους κάδους οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το ενδεχόμενο των εκλογών


Οι εκλογές προβάλλουν ως αναγκαιότητα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει χάσει και τα τελευταία ψήγματα λαϊκής νομιμοποίησης και τα μέτρα που παίρνει υποθηκεύουν το μέλλον και των επόμενων γενιών.
Το ζητούμενο είναι η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, μέσα από την έκφραση στο πολιτικό επίπεδο των αιτημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς.

ΚΚΕ: «Οικονομική διακυβέρνηση» ίσον νέα βάρη για τους λαούς-Άρθρο από το www.topontiki.gr.



Από την αρχή της εισόδου της χώρας στη δίνη της κρίσης - και ακολούθως υπό την σκέπη της εποπτείας των δανειστών -, το ΚΚΕ διακήρυξε ότι δεν πρόκειται για κρίση χρέους, αλλά για βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι οι πολιτικές που ξεδιπλώνονται σήμερα σε επίπεδο Ε.Ε., και στην Ελλάδα φυσικά, δεν είναι έκτακτες λόγω κρίσης, αλλά στρατηγικέςεπιλογές που περιγράφονται στις βασικές συνθήκες και συμφωνίες της Ένωσης, οι οποίες με το πρόσχημα της κρίσης προωθούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς και σε ευρεία κλίμακα.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ! ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ! -ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ WWW.ISKRA.GR

Αναδημοσίευση από www.iskra.gr

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ή ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥΣ;
Το ναυάγιο των επιλογών κυβέρνησης - αστικού πολιτικού κατεστημένου - τρόικας αφήνει πίσω του κυριολεκτικά συντρίμμια και ερείπια.
Ένας "κατάμαυρος" Σεπτέμβρης και Φθινόπωρο ετοιμάζονται να διαδεχθούν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι!
Το μεσοπρόθεσμο μνημονιακό πρόγραμμα ρημάζει τα πάντα. Η ύφεση έχει πάρει ιστορικά πρωτοφανείς εφιαλτικές διαστάσεις. Η ανεργία καλπάζει σε ουράνια ύψη! Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις βάζουν μαζικά λουκέτο!

Μπασάρ Αλ Ασαντ



Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται ο 46χρονος πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, καθώς σύσσωμες οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ) απαιτούν πλέον απροκάλυπτα την απομάκρυνσή του από την εξουσία, επιδιώκοντας προφανώς την επίτευξη μίας σειράς ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι γιατί συγκινούνται από τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στον άμαχο πληθυσμό μέσα στο τελευταίο 20ήμερο...

3η Σεπτέμβρη Αγανακτισμένοι αποφασισμένοι.



ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
Για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και το πολιτικό καθεστώς της πείνας, της διαφθοράς, και της εθνικής μειοδοσίας!
Είναι καθήκον μας να υπερασπίσουμε την Πατρίδα μας, την αξιοπρέπειά μας και το βιός μας. Η νίκη θα είναι δύσκολη. Θα είναι όμως δική μας!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ:

Τέσσερα χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηλείας.Tο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «80 ώρες σε πύρινο κλοιό - Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας»



    Στις 24 Αυγούστου 2011 συμπληρώνονται 4 χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας, που συγκλόνισαν όλο τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
    Στο χρονικό και τις διαστάσεις της πρωτοφανούς τραγωδίας αναφέρεται το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «80 ώρες σε πύρινο κλοιό - Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας»,που κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».
    Καταγόμενος από τη Μίνθη του Δήμου Ζαχάρως, ο συγγραφέας έζησε την πολυδιάστατη καταστροφή της περιοχής από την πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου 2007.

    Συντριβή Boeing 737 της εταιρίας First Air με 15 επιβαίνοντες στον Καναδά.



    Αεροσκάφος Boeing 737 της εταιρίας First Air με 15 επιβαίνοντες, τέσσερις εκ των οποίων ήταν μέλη του πληρώματος, συνετρίβη μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Ρέζολουτ Μπέι στην αρκτική περιοχή Νάναβουτ, σύμφωνα με την αστυνομία. 

    Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από το Γιέλοουναϊφ στο Ρέζολουτ Μπέι όταν συνετρίβη. Γιατροί έσπευσαν αμέσως στο σημείο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη στρατιωτική βάση Τρέντον στο Οντάριο.

    MIHRI BELLI (1916-2011) - Καπετάν Κεμάλ, ένας «οθωμανός» στον ελληνικό εμφύλιο.



    Επιμέλεια: Σπύρος Κακουριώτης
    «Άνθρωποι σαν κι αυτόν δεν πεθαίνουν. Αναχωρούν απλώς για κάποιο ταξίδι ή για κάποιο μακρινό προορισμό, απ' όπου μας στέλνουν μονίμως σημάδια της διαρκούς παρουσίας τους», δήλωσε ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός για τον Μιχρί Μπελί, τον «πρωταγωνιστή» της ταινίας του Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος. Ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας της τουρκικής αριστεράς στον αιώνα που έφυγε, ο Μ. Μπελί (1916-2011) αποτέλεσε κι ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι και της ελληνικής ιστορίας, αφού μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του υπηρέτησε στις τάξεις του ΔΣΕ στη Θράκη. Την εμπειρία του από τον ελληνικό εμφύλιο έχει αφηγηθεί ο ίδιος στο βιβλίο του Καπετάν Κεμάλ: Αναμνήσεις από τον ελληνικό εμφύλιο, που κυκλοφόρησε το 2009 σε μετάφραση Φραγκώς Καράογλαν από τις εκδόσεις Telos International στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί αναδημοσιεύουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ : Πασχίζει για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας.Από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη.


    Παπαγεωργίου Βασίλης
    Τη σωτηρία της πλουτοκρατίας και την υπεράσπιση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, έχει αναλάβει εργολαβικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με διακηρυγμένο στόχο να συσκοτίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, να εμποδίσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τη λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση και αντεπίθεση και να προωθήσει τη λογική της «ταξικής συνεργασίας»,καλώντας το λαό να διεκδικήσει κοινούς στόχους με το κεφάλαιο, στέλνοντας στο απόσπασμα τα εναπομείναντα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.
    Ο ΣΥΝ αθωώνει την ΕΕ και χρεώνει την εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των λαών στο «νεοφιλελεύθερο δόγμα», δηλαδή στη μορφή διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

    Της Λιάνα Κανέλλη- Project: Ο κανείς είναι κανίς...Απ' όλους τους πολέμους ο πιο πικρός είναι ο εμφύλιος...


    Απ' όλους τους πολέμους ο πιο πικρός είναι ο εμφύλιος. Στιφιάζει το αίμα στην ιστορία και χάνεται η πηγή του μαζί με τα πρόσωπα σε τάφους που δε γνώρισαν ανθρωπιά.
    Απ' όλες τις επιθέσεις του κεφαλαίου κατά μέτωπο στην εργατική τάξη, η πιο δολοφονική σε βάθος χρόνου, η πιο βάρβαρη και ανήθικη είναι αυτή που ξετινάζει σωματικά και ψυχικά και πνευματικά τα παιδιά, τα νιάτα.
    Δεν έχω πού να βρω τις λέξεις για να βρίσω και να οργιστώ δημόσια για τη φρικώδη πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσει τμήματα ή και να τα κλείσει, στα έτσι κι αλλιώς λιγοστά νοσοκομεία Παίδων. Πού ν' αντλήσω εκείνο το φραστικό οπλοστάσιο της οργής για την ανασκολόπιση του ενιαίου σχολείου.

    Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία: Γιατί οι συμφωνίες με την τρόικα ειναι απεχθείς;


    altalt


     των Renaud Vivien, Eric Toussaint* 
    [μετάφραση Γιώργος Μητραλιάς]
    Πηγή:www.tometopo.gr
        Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι  οι τρεις πρώτες χώρες της Ευρωζώνης  που τέθηκαν υπό τη κηδεμονία  των πιστωτών τους συνάπτοντας σχέδια «βοήθειας» με τη «Τρόικα» που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
    Όμως αυτές οι συμφωνίες, που γεννάνε νέα χρέη και που επιβάλλουν στους λαούς μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο, μπορούν να αμφισβητηθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πράγματι, αυτές οι συμφωνίες είναι «απεχθείς»  και άρα άνομες.
    Όπως  τονίζει η θεωρία του απεχθούς χρέους, «τα χρέη των Κρατών πρέπει να έχουν συναφθεί και τα απορρέοντα κεφάλαια να έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Κράτους» (1). Όμως, τα δάνεια της Τρόικα χορηγούνται υπό τον όρο της λήψης μέτρων λιτότητας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και που δεν θα επιτρέψουν σε αυτά τα Κράτη να βγουν από τη κρίση. 

    Εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών στη λιβυκή πρωτεύουσα.Στους δρόμους της Τρίπολης ένοπλοι αντικαθεστωτικοί.



    Στους δρόμους της Τρίπολης εθεάθησαν, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, ένοπλοι αντικαθεστωτικοί και από τις 23.00 (ώρα Ελλάδος) ακούγονται εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σε διάφορες συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας, ακόμα και στο κέντρο της πόλης.
    Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένοπλοι εισέβαλαν στην Τρίπολη, όμως όπως ισχυρίστηκε, αντιμετωπίστηκαν και η πόλη είναι ασφαλής.

    Σεισμός 7,5 βαθμών στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά του Βανουάτου.


    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.
    Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε σήμερα στις 19:55 ώρα Ελλάδος, εντοπίστηκε 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πορτ Βίλα. Το εστιακό του βάθος ήταν αρκετά μικρό, 40,5 χιλιόμετρα.