Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Λεκτικοί τραμπουκισμοί Πάγκαλου κατά των αγροτών.Αντίδραση από το Κ.Κ.Ε



Μήνυμα στους αγρότες έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, καλώντας τους να ανοίξουν τους δρόμους.«Για τους αγρότες πονάμε, αγωνιούμε για τους αγρότες, πρέπει όμως στη χώρα αυτή να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει η δυνατότητα κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου» σημείωσε.Πρόσθεσε μάλιστα πως «κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του πάνω στους υπολοίπους με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό δεν είναι θεμιτό και δεν είναι αποδεκτό από τον ελληνικό λαό».
Eπίθεση από το ΚΚΕ
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το KKE «Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια υποστηρίζει, ότι το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ, υπερασπίζουν τη βία της αντιλαϊκής τους πολιτικής και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Νόμιμο για τον μικρομεσαίο αγρότη, καθώς και για τον εργάτη και τον αυτοαπασχολούμενο, είναι το δίκιο τους. Και έχουν κάθε δικαίωμα να το υπερασπίζουν με όποιες μορφές πάλης αποφασίζουν».
Συνασπισμός 10 μπλόκων
Την ίδια ώρα πάντως, οι αγρότες 10 μπλόκων αποφάσισαν να συνασπιστούν. Συγκεκριμένα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων, αποφασίστηκε η σύσταση «πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα».Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα μπλόκα, με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα. Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δήλωση Γιώργου Λουκαίδη, Μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης επίσκεψης του δικτάτορα Πατακού στο μνημόσυνο Γρίβα.Ο Πατακός είναι ανεπιθύμητος στην Κύπρο


Για την πρόσκληση προς τον Πατακό να παραστεί στο μνημόσυνο του Γρίβα



 
Οι πληροφορίες ότι έχει απευθυνθεί πρόσκληση για να παραστεί ο δικτάτορας Πατακός στο ετήσιο μνημόσυνο του Γρίβα δεν συνιστούν παρά μια κατάφορη πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.
Είναι φυσιολογική η οργή και αγανάκτηση που ο κάθε δημοκρατικός πολίτης αισθάνεται στο άκουσμα και μόνο αυτής της είδησης, δεδομένου ότι οι τραγικές συνέπειες από το έγκλημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ δεν εξέλειπαν αφού το κορμί της Κύπρου συνεχίζει να αιμορραγεί από τη συνέχιση της κατοχής και της διχοτόμησης της πατρίδας που επέφερε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Η σκέψη και μόνο κάποιοι να καλέσουν τον χουντικό Πατακό στο μνημόσυνο του Γρίβα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τους δεσμούς που ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β΄ είχαν με την χούντα και καταρρίπτει τον μύθο περί του αντιχουντικού τάχα Γρίβα.
Ο Πατακός είναι ανεπιθύμητος στην Κύπρο, όπως ανεπιθύμητα και καταδικαστέα είναι τα ιδεολογήματα που πρεσβεύουν οι ομοϊδεάτες του στην Κύπρο οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα ξανασηκώνουν κεφάλι μέσα από ακροδεξιά σχήματα τύπου Χρυσής Αυγής.
Αρκετά έχουμε υποφέρει ως λαός από τα «ανδραγαθήματα» τους και δεν θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σε νέες συμφορές.

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην οικονομία - μισθούς


O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησαν σήμερα οι απολυμένοι συμβασιούχοι της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε
Έτσι όπως πάμε, σε λίγο οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, που τον οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα, θα φαντάζουν ως μια γενναιόδωρη πολιτική. Η κυβέρνηση αποφάσισε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να διανύσει μια τεράστια απόσταση. Κι από εκεί που έλεγε αυξήσεις στους μισθούς, να πάμε σε μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων στο ύψος του 10%. Και ταυτόχρονα να πάμε σ΄ένα πάγο σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία, τις κοινωνικές παροχές αλλά και τη δυνατότητα εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Η κατάσταση, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γίνεται ασφυκτική. Η κοινωνία όμως οφείλει να αντιδράσει., διότι, αν από τη μια μεριά υπάρχουν πιέσεις από τις Βρυξέλλες,  σε λίγο θα πρέπει η κυβέρνηση να αρχίσει να αισθάνεται τις πολύ ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, πιέσεις της κοινωνίας για μια άλλη πολιτική.

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού για τη μόλυνση του Ασωπού


«Συμφωνούμε απολύτως ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, ούτε μια μέρα, καθώς το πρόβλημα της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι οξυμένο εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε λεπτό που χάνεται θα αποβαίνει σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
Συμφωνούμε απολύτως με το ζήτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί πολύ συγκεκριμένο σχέδιο πραγματοποίησης των έργων που πρέπει να γίνουν, που να λύνουν ριζικά το πρόβλημα του νερού στην περιοχή και όλων των άλλων προβλημάτων που προκαλεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού βιομηχανιών. Ιδιαίτερα αυτών των βιομηχανιών που έχουν σχέση με την παραγωγή μεταλλευτικών - μεταλλικών προϊόντων και που ευθύνονται για τα βαρέα μέταλλα που έχουν περάσει στο νερό, γιατί ακριβώς δεν πήραν κανένα μέτρο για να τα αντιμετωπίσουν, γιατί δεν ήθελαν να χάσουν κάτι από το κέρδος τους.
Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα: Πέρα από τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται, που δεν πρέπει να είναι «μπαλώματα», αλλά να λύνουν οριστικά το ζήτημα και να μην μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, υπάρχει το πρόβλημα «ποιος θα πληρώσει;». Και επειδή βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και πολύ φοβόμαστε ότι εξαιτίας των «άδειων ταμείων», για τα οποία βεβαίως δεν ευθύνονται οι κάτοικοι της Ελλάδας, οι κάτοικοι της Βοιωτίας και της Εύβοιας, ότι αυτό θα γίνει ένα πρόσχημα για να ανατεθεί το έργο στο αόριστο μέλλον.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την μόλυνση του νερού και αυτό μπορεί να το βρει συγκεκριμένα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, με ένα πολύ συγκεκριμένο ονομαστικό κατάλογο, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς. Να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα. Άρα ακόμα και αν η κυβέρνηση θέλει να επικαλεστεί τα άδεια ταμεία, εδώ πρέπει να βάλει πραγματικά το μαχαίρι στο κόκαλο και έτσι και τα έργα να γίνουν και να μην πληρώσει βεβαίως το μάρμαρο ο λαός της περιοχής και γενικότερα.
Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. Το έργο που έπρεπε να γίνει χτες, πρέπει να εξαγγελθεί και να ξεκινήσει σήμερα».


Οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν τα σενάρια κλίματος έντασης


Επιβεβαιώνει το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων το σχεδιασμό στρατιωτικών σεμιναρίων και ασκήσεων, όσον αφορά την αποκάλυψη που έκανε η τουρκική εφημερίδα "Ταράφ" σχετικά με σχέδια δημιουργίας κλίματος χάους εντός της Τουρκίας και κλίματος έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Το επιτελείο χαρακτηρίζει απαράδεκτους τους "ισχυρισμούς" της εφημερίδας, αλλά τονίζει ότι το "επιχειρησιακό σχέδιο" στο οποίο αναφερόταν η εφημερίδα, είναι πραγματικότητα. 

Η εφημερίδα είχε γράψει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανατροπή της κυβέρνησης, ανώτατοι αξιωματικοί είχαν καταρτίσει σχέδια για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλεπόταν στα σχέδια ηκλιμάκωση των πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από ελληνικό. Ταυτόχρονα, τα σχέδια προέβλεπαν αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "διάφορους ισχυρισμούς και σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με το Σεμινάριο Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 εκ μέρους της Α΄ Στρατιάς" και υπογραμμίζεται ότι το "Σεμινάριο" αυτό, "περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Ασκήσεων της περιόδου 2003-2006 του γενικού Επιτελείου".
Αναφέρεται επίσης ότι "σκοπός του Σεμιναρίου Σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη των Επιχειρησιακών Σχεδίων που ετοιμάζονται σχετικά με την εξωτερική απειλή και η διασφάλιση της εκπαίδευσης του σχετικού προσωπικού. Το Σεμινάριο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο σεναρίου το οποίο περιλάμβανε περίοδο συνεχώς αυξανόμενης έντασης".
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το Σεμινάριο "ασχολήθηκε και με θέματα στρατιωτικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις πολέμου ή σε περιπτώσεις εμφάνισης καταστάσεων όπου ο πόλεμος καθίσταται αναγκαίος".
Το επιτελείο αναφέρει ότι "δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κάποιος που διαθέτει νου και συνείδηση, τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σχετικά με το Σχέδιο αυτό".
Η εφημερίδα "Ταράφ" επανέρχεται και αποκαλύπτει τα ονόματα των 36 δημοσιογράφων, που σύμφωνα με τα σχέδια αυτά θα συλλαμβάνονταν μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Μεταξύ τους υπάρχουν γνωστά ονόματα, όπως του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ που δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σενάρια προέβλεπαν τη σύλληψη συνολικά 200.000 ατόμων. 'Όλα αυτά, για την αντιμετώπιση της "εσωτερικής απειλής" που σύμφωνα με τα σχέδια ήταν ο ισλαμικός αναχρονισμός.

Πηγή:www.nooz.gr

Εθνικοποίηση αλυσίδας πολυκαταστημάτων-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


Στην εθνικοποίηση μιας μεγάλης αλυσίδας πολυκαταστημάτων (γαλλο-κολομβιανών συμφερόντων), της «Exito», προχώρησε και με απόφαση της Βουλής της χώρας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Η επιχείρηση αυτή παραβίαζε μια σειρά νόμους, πρωτοστατούσε στην κερδοσκοπία ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την υποτίμηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου, ενώ δεν υπέγραφε συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους και καταπατούσε τα εργασιακά δικαιώματα. Από την Τετάρτη τα 32 καταστήματα (με προϊόντα πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές) που διέθετε η πολυεθνική βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου με ανάληψη της λειτουργίας τους από αυτό, ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν εγγυήσεις ότι κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί.
Με την ίδια απόφαση στη δικαιοδοσία του κράτους περνάει και μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Καράκας, το «Sambil de la Candelaria» που δηλώνεται ότι θα αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία.

Το Μall που εθνικοποιείται.


Η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες έχει συστήσει ένα Ινστιτούτο για την προστασία από την κερδοσκοπία και έχει ανακοινώσει ότι θα κυνηγήσει τη διαφθορά και χειραγώγηση των τιμών, απαιτώντας τη διάθεση προϊόντων σε τιμές προσιτές για την πλειοψηφία του λαού. Η εθνικοποίηση της αλυσίδας πολυκαταστημάτων, όπως δηλώνεται, είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μιας «αλυσίδας σοσιαλιστικών εμπορικών καταστημάτων» (COMERSO). Την αντίθεσή της σε αυτή την απόφαση εκφράζει η Ομοσπονδία Βιομηχάνων της Βενεζουέλας, ενώ φαίνεται να συναντά τη συμφωνία των εργαζομένων, τόσο σε αυτά τα εμπορικά καταστήματα όσο και γενικότερα.


Πηγή:Ριζοσπάστης

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ: Κάλεσμα ενότητας από το μπλόκο της Νίκαιας. Ο ενωτικός πανελλαδικός αγώνας να στηριχθεί στην κοινή απόφαση για μη συμμετοχή στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, στην κοινή απαίτηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο


Kάλεσμα ενωτικής αγωνιστικής δράσης απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας προς όλους τους αγωνιζόμενους αγρότες που βρίσκονται σε όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή αγωνιστική πορεία στο δρόμο προς την κλιμάκωση του αγώνα της αγροτιάς. Μια ενωτική αγωνιστική δράση που θα χτιστεί στην κοινή απόφαση της μη συμμετοχής στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, στην κοινή απαίτηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

Στο κάλεσμα επισημαίνεται ότι «η μαζική συμμετοχή, το περιεχόμενο των αιτημάτων και ο συντονισμένος αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρό όπλο, ικανό να εμποδίσει την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, να επιβάλλει την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια άλλη ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της χώρας μας».
Η πρωτοβουλία αυτή του μπλόκου της Νίκαιας μπορεί να δώσει νέα ώθηση και μεγάλη ορμή στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση και ν' αυξήσει έτσι την πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.
Το κάλεσμα το οποίο εγκρίθηκε, χτες το απόγευμα, από τη συνέλευση των αγροτών στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρει: «Καλούμε τους συναδέλφους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλα τα μπλόκα του αγώνα, απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στην Δυτική Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θράκη, ανεξάρτητα απ' τις επιμέρους διαφορές μας, να συντονιστούμε όλοι μαζί και να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της δήθεν "διαβούλευσης" που προωθεί η κυβέρνηση, να κλιμακώσουμε την κοινή αγωνιστική μας πορεία»

Ξεκάθαρα δηλώνεται στο κάλεσμα ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν έχουν καμιά διάθεση να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν στον στημένο και προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο».



Και σαφώς αναφέρεται ότι η πάλη της αγροτιάς στοχεύει στο να εμποδίσει την προσπάθεια να επιβληθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», που στόχο έχει την καταστροφή και το διώξιμο από την αγροτική παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.
Τα έξι αιτήματα πάνω στα οποία καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους όλα τα μπλόκα, εκφράζουν το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, αφορούν το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων κι αποτελούν τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που αναφέρονται όχι μόνο στο «σήμερα», αλλά και στο «αύριο» της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων...
Μιλώντας στην συνέλευση των αγροτών στο χώρο του μπλόκου ο Β. Μπούτας, υπογράμμισε ότι μόνο με τον ενωτικό, αποφασιστικό, επίμονο και υπομονετικό αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Και τόνισε ότι το μπλόκο της Νίκαιας, με τη μαζικότητα, τον δυναμισμό και την αραγή ενότητά του, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση της κοινής αγωνιστικής πορείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, που χρειάζεται για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας.



Από το μπλόκο της Νίκαιας.
Πηγή:Ριζοσπάστης


ΠΑΜΕ:Οικονομική Ενίσχυση για Αϊτή


Προς τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους


Συνάδελφοι,
Είναι γνωστές σε όλους μας οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή σε ανθρώπινες ζωές και υλικοτεχνική υποδομή, που χτύπησε πρώτα και κύρια τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής. Έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη μας ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Το ΠΑΜΕ ως μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) συμμετέχει και στηρίζει τις προσπάθειές της για έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτή.
Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη που υποφέρει με την κατάθεση χρημάτων από το υστέρημά μας.
Ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός που έχει ανοίξει η ΠΣΟ για το σκοπό αυτό είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθμός λογαριασμού 146/761816 – 63


Τενές Χαράλαμπος
Σιούλα Ρουδάμα
Πέρρος Γεώργιος

Η Εκτελεστική Γραμματεία




K.K.E: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών σχετικά με το ΦΠΑ και τα νέα φορολογικά μέτρα


Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΕΕ, σφίγγει την φορολογική θηλιά στα λαϊκά στρώματα ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρηματιών. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Χρειάζεται τώρα λαϊκή αντεπίθεση.

 


ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ La Saline- Αϊτή

Και αυτό το κείμενο, όπως και το χθεσινό, για την Αϊτή είναι από τη στήλη του Αθέατου Κόσμου της Προλεταριακής Σημαίας. Δυστυχώς και αυτό διατηρεί την επικαιρότητά του πλήρως. Σα να γράφτηκε σήμερα! Δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2008.


La Saline- Αϊτή

Μπισκότα από χώμα


Μπορεί να μην είναι φημισμένη όπως η Σιτέ Σολέιγ, αλλά δεν υπολείπεται καθόλου σε αθλιότητα, η παραγκούπολη La Saline, βόρεια του κέντρου του Πορτ-ο-Πρενς, δυτικά της μεσοαστικής Delmas, δίπλα στην Bel-Air και την Martissant, στις παρυφές του τρομερού Fort Dimance, που για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε από τους Ντυβαλιέ σαν φυλακή και άντρο βασανιστηρίων.

Στα στενά βρώμικα σοκάκια της παραγκούπολης αλλά και στις λιγοστές ταράτσες, ακόμη και στην οροφή του φρουρίου, ψήνονται στον ήλιο χιλιάδες στρογγυλά, υποκίτρινα στο χρώμα, μπισκότα, που αμέσως μετά πουλιούνται στην λαϊκή αγορά της παραγκούπολης αλλά και σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας.

Φτιαγμένα από ασβεστούχο χώμα που προέρχεται κυρίως από την γύρω περιοχή της πόλης Hinche, στα σύνορα με την Δομινικανή Δημοκρατία, νερό, χορταρικά και αλάτι, τα «βρώμικα μπισκότα», όπως είναι γνωστά, ενώ παλιότερα τρώγονταν μόνο από τις πολύ φτωχές έγκυες γυναίκες για την πρόσληψη ασβεστίου, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταφύγιο καθημερινής διατροφής για πολλές χιλιάδες απεγνωσμένους Αϊτινούς. Ειδικά από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που η τιμή του ρυζιού εκτοξεύτηκε στα ύψη, γεγονός που οδήγησε στην έσχατη πείνα εκατομμύρια Αϊτινούς που ξέσπασαν φέτος τον Απρίλη σε άγριες διαδηλώσεις και λεηλασίες, τα μπισκότα από χώμα έγιναν περιζήτητα αποτελώντας το σύμβολο της εξαθλίωσης και της διατροφικής κρίσης στην χώρα αυτή της Καραϊβικής.


Για τους οκτώ από τους δέκα Αϊτινούς, που ζούνε με λιγότερο από ένα δολάριο εισόδημα την ημέρα τα εξήντα σεντς που χρειάζονται για την αγορά δυο φλιτζανιών ρυζιού (αύξηση 50% σε ένα χρόνο) αποτελεί απαγορευτικό όριο. Σε αντίθεση με τα μπισκότα από χώμα που παρότι και αυτών η τιμή αυξήθηκε (η εκατοντάδα από 1,5 δολάριο έφτασε τα 5 δολάρια!) εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, τα πέντε σεντς που χρειάζονται για την αγορά ενός από αυτά καταφέρνει να διασκεδάσει την καθημερινή πείνα και να τους επιτρέψει να κοιμηθούν χωρίς το άσχημο αίσθημα σαν αυτό όταν πίνεις Clorox. (Clorox, είναι μια γνωστή μάρκα χλωρίνης, με την οποία οι Αϊτινοί παρομοιάζουν το αίσθημα που δημιουργεί το άδειο, για ημέρες, στομάχι).

Η πρώτη αφρό-αμερικάνικη δημοκρατία στην ιστορία, που το 2004 γιόρτασε με άγριες διαδηλώσεις τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της, είναι σήμερα η φτωχότερη στην αμερικάνικη ήπειρο και ουσιαστικά υπό κατοχή από στρατεύματα του ΟΗΕ που στάλθηκαν κατ’ απαίτηση της Ουάσιγκτον, η οποία ενδιαφέρεται σταθερά να μην ξεφύγουν οι εξελίξεις από τον έλεγχό της. Μέχρι την δεκαετία του Ογδόντα η χώρα, που καταλαμβάνει το ανατολικό μισό του νησιού Ισπανιόλα, με 8,2 εκατομμύρια κατοίκους, είχε επάρκεια στην παραγωγή ρυζιού. Έκτοτε, ύστερα από εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατάργησε τους εισαγωγικούς δασμούς και μετατράπηκε σε καθαρό εισαγωγέα. Τότε οι οικονομικοί οργανισμοί της Δύσης και ειδικά οι Αμερικάνοι υπόσχονταν στους δύστυχους Αϊτινούς πως θα μετατρέψουν την χώρα σε Ταϊβάν της Καραϊβικής με την έλευση επενδύσεων στον μεταποιητικό τομέα και το άνοιγμα θέσεων για εργασία για τους ξεκληρισμένους αγρότες. Τελικά όμως τα πράγματα έγιναν εντελώς διαφορετικά. Για τους Αμερικάνους παραγωγούς η Αϊτή έγινε ένας από τους καλύτερους πελάτες πλέον, μιας και αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος εξαγωγική αγορά του αμερικάνικου ρυζιού. Οι μικροί αγρότες-καλλιεργητές ρυζιού στην εύφορη κοιλάδα Artibonite καταστράφηκαν και συνέρευσαν, όπως και χιλιάδες άλλοι αγρότες, στα αστικά κέντρα και στις παραγκουπόλεις χωρίς να βρίσκουν δουλειά γιατί οι επενδύσεις δεν ήρθαν ή όσες λιγοστές ήρθαν πληρώνουν εξευτελιστικά μεροκάματα. Και η πλειοψηφία των Αϊτινών βυθίστηκε στην έσχατη μιζέρια, γυρνώντας στα προϊστορικά χρόνια τότε που η γεωφαγία ήταν διαδεδομένη.

* Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Ζακ Ντιούφ, στην Ρώμη, που πριν λίγες ημέρες φιλοξένησε την σύνοδο κορυφής του οργανισμού, ανήγγειλε το τέρμα των λόγων και την έναρξη των πράξεων σχετικά με την αυξανόμενη πείνα στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή μια γνωστή αμερικάνικη ΜΚΟ, η «Bright Hope International», στέλνει σακουλάκια με έξι μπισκότα αργίλου, μέσω του διαδικτύου, σε υποψήφιους δωρητές για να προκαλέσει συγκίνηση και βοήθεια για τους πεινασμένους Αϊτινούς. Όση αξία και αποτελεσματικότητα θα έχει η εκστρατεία των «βρώμικων μπισκότων» άλλη τόση θα έχουν και οι εξαγγελίες του επικεφαλής του FAO και των φιλεύσπλαχνων δυτικών ηγετών που ενδιαφέρθηκαν για την παγκόσμια πείνα, ενόψει της διάσκεψης στην ιταλική πρωτεύουσα.

ΑΪΤΗ

απο TVXS

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι μουν εισηγήθηκε την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης με 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες, τη στιγμή που η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Αϊτή αριθμεί σήμερα 7.000 στρατιώτες και 2.100 αστυνομικούς. Η ΕΕ σκοπεύουν επίσης να στείλουν δύναμη 140 - 150 ανδρών, προκειμένου να συμβάλλουν στη διατήρηση της τάξης στην Αϊτή αλλά και για την καλύτερη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Περισσότερους στρατιώτες αναμένεται να στείλουν και οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στις επικρίσεις που αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναλάβει ρόλο αστυνόμευσης (κατάκτησης θα λέγαμε εμείς) της Αϊτής, απάντησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αστυνόμευσης και πως ο αμερικανικός στρατός προστατεύει (όπως πάντα άλλωστε)τους «αθώους Αϊτινούς» και «τους άντρες τους αν κριθεί αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το σεισμό που έπληξε την Αϊτή ως πρόφαση για να καταλάβουν τη χώρα. «Διαβάζω ότι καταφθάνουν στρατιώτες, πεζοναύτες, οπλισμένοι σα να πηγαίνουν σε πόλεμο. Δεν υπάρχει έλλειψη όπλων εκεί, Θεέ μου. Γιατροί, φάρμακα, καύσιμα, νοσοκομεία εκστρατείας, αυτά είναι που πρέπει να στείλουν οι ΗΠΑ», είπε ο Τσάβες στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του. «Καταλαμβάνουν μυστικά (μάλλον φανερά) την Αϊτή», πρόσθεσε.

Από την Προλεταριακή Σημαία του Σαββάτου που μας πέρασε:

Η αληθινή κατάρα της Αϊτής

Παρά το γεγονός πως την ώρα που γράφονταν αυτό το σημείωμα , η εικόνα για τις ανθρώπινες απώλειες στην Αϊτή , σαράντα οκτώ ώρες από τον μεγάλο σεισμό, εξακολουθούσε να είναι συγκεχυμένη , είναι σίγουρο πως η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Η λεγόμενη παγκόσμια κοινότητα και ειδικά οι δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που κομπάζουν κατά καιρούς για την τεχνολογική δυνατότητα τους να επεμβαίνουν στρατιωτικά στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη και έξω από αυτόν, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε μια δραστική παροχή βοήθειας. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στα ερείπια στην κυριολεξία δίπλα στις ακτές της αμερικάνικης υπερδύναμης που το μόνο που ξέρει να κάνει αποτελεσματικά είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί. Μόλις αργά το απόγευμα της Πέμπτης , έφτασαν οι πρώτοι εκατό αμερικάνοι πεζοναύτες!, και αυτοί για να παίξουν τον ρόλο του αστυνόμου και του κυνηγού κεφαλών.

Ο σεισμός των επτά και κάτι Ρίχτερ θα είχε απείρως λιγότερες συνέπειες αν η χώρα δεν ήταν κατεστραμμένη πολύ πριν την κτυπήσει ο Εγκέλαδος. Αποτέλεσμα της μακρόχρονης επεμβατικής πολιτικής των Δυτικών σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της. Εκατομμύρια Αϊτινοί, έχουν καταδικαστεί να ζούνε στην απόλυτη ένδεια, να τρώνε κυριολεκτικά χώμα και να συνωθούνται απελπισμένοι στην πρωτεύουσα Πόρτο-Πρενς παραγεμίζοντας τις άθλιες παραγκουπόλεις , εδώ και δεκαετίες χωρίς να ιδρώνει στο ελάχιστο το αυτί , αυτών των άθλιων υποκριτών που σπεύδουν τώρα να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα και να υποσχεθούν- «αέρα-πατέρα» βοήθεια και αρωγή. Από τον δήθεν συγκλονισμένο Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον ως τον Πάπα, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΗΕ και τις πολυεθνικές εταιρίες, που σε λίγες μόνο ημέρες θα ξανά-ξεχάσουν τους δύστυχους Αϊτινούς όπως έκαναν για τα θύματα του τσουνάμι στον Ινδικό η για τους πληγέντες από τους τυφώνες στα βόρεια του νησιού το φθινόπωρο του 2008.

Καταραμένο δεν είναι το νησί που οι αποικιοκράτες Ισπανοί ονόμασαν υπεροπτικά Εσπανιόλα , όπως τόλμησε να δηλώσει ένας θρασύς υπάνθρωπος γάλλος διπλωμάτης αλλά όλοι αυτοί –Ισπανοί, Γάλλοι, Εγγλέζοι και Αμερικάνοι- οι καταραμένοι ληστές των λαών που καταδίκασαν συνειδητά την Αϊτή να γίνει μια απέραντη φυλακή πρώτα από τον Ντυβαλιερισμό και μετά από την οικονομική ασφυξία και τις συνεχείς επεμβάσεις. Αυτοί που έστειλαν τους μισθοφόρους δολοφόνους του ΟΗΕ, κάθε καρυδιάς καρύδι, να δολοφονούν και καταπιέζουν χρόνια τώρα τους Αϊτινούς, στο όνομα της τάξης και της σταθερότητας, με σκοπό να ανακόψουν τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων προς τις αμερικάνικες ακτές έτσι ώστε να πεθαίνουν φρόνιμα και στωικά στις παραγκουπόλεις-φυλακές από την πείνα, τις αρρώστιες και τις θεομηνίες. Και για «ξεκάρφωμα», βάλανε την βραζιλιάνικη κυβέρνηση του ντεμέκ Εργατικού Κόμματος, να ηγείται των ταγμάτων των δολοφόνων, την κυβέρνηση του πουλημένου Λούλα που δυστυχώς ακόμη και οι δήθεν ριζοσπάστες ευρωπαίοι αριστεροί της κακιάς ώρας, πανηγύρισαν για την εκλογή του. Τουλάχιστον – κάτι είναι και αυτό- ορισμένοι από αυτούς τους μισθοφόρους-δολοφόνους θάφτηκαν ακριβοδίκαια, γιατί –όπως λέει και ο λαός μας- όλα εδώ πληρώνονται!

ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ! ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Εργαζόμενη – εργαζόμενε, Έλληνα και μετανάστη, άνεργε, νέα, νέε,


Στις 10 Φλεβάρη απεργούμεΑπαντάμε: Δε θα ματώσουμε άλλο, εμείς και τα παιδιά μας, για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, παίρνουμε μέρος στον εργατικό ταξικό αγώνα για να αποκρούσουμε τα νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος μας, που μας επιβάλλει η κυβέρνηση για να δώσει νέες χρηματοδοτήσεις στην πλουτοκρατία.
Πάρε μέρος και εσύ στην οργάνωση και στην επιτυχία της απεργίας για να αποκρούσουμε τις νέες μειώσεις στους μισθούς, τις απολύσεις, τα νέα φορολογικά βάρη, το γκρέμισμα όσων έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά δικαιώματα και σε συντάξεις.
Άφησε το φόβο στην άκρη τώρα!
Τα διλήμματα που σου βάζουν η κυβέρνηση, οι μεγαλοεργοδότες και η ΕΕ είναι ψεύτικα. Έχουν στόχο να σε τρομοκρατήσουν.
Σου λένε: Δέξου τώρα τις νέες θυσίες για να μην έρθουν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Δέξου τη μείωση του μισθού σου ή μισή δουλειά για να μην απολυθείς. Συναίνεσε να δουλεύεις ως τα βαθιά γεράματα και μια σύνταξη – επίδομα φτωχοκομείου, αλλιώς δε θα έχεις τίποτα.
ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΔΕ ΘΑ ΣΟΥ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ
Θυμήσου: Τι κέρδισες εσύ από τις θυσίες που σου επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για «την ισχυρή Ελλάδα» στην ΟΝΕ και στην ΕΕ; Σου πάγωσαν μισθούς, σου έφεραν αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά), υπονόμευσαν το οχτάωρο και τη σταθερή δουλειά, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας και τώρα σου ζητάνε και τα ρέστα. Να πληρώσεις και την κρίση.

Για την κρίση οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες. Υπεύθυνοι είναι οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, τα τεράστια και αμύθητα κέρδη που συγκέντρωσαν από τη δική μας εκμετάλλευση. Αυτοί δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα μεγάλα χρέη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων με τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που τους δίνονται, με τις τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Τώρα κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, ΝΔ σου λένε: Ό,τι κέρδισαν, ό,τι σας έκλεψαν, ό,τι πληρώσατε ξεχάστε το. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται συστράτευση και συναίνεση. Σου λένε δηλαδή ότι πάλι εσύ πρέπει να πληρώσεις τώρα και για τα σπασμένα τους.
Μην πιστεύεις τα τεχνάσματά τους. Όσες θυσίες και αν κάνεις, και τις πιο βαριές, εσύ δε θα κερδίσεις απολύτως τίποτα ούτε τώρα, ούτε στη συνέχεια. Ακόμα και αν ανακάμψουν τα κέρδη τους εσύ πάλι θα τα πληρώνεις, ενώ και η κρίση πάλι θα έρθει.
Μη δέχεσαι να σε κοροϊδεύουν ότι για την άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζεις ευθύνονται οι αυτοαπασχολούμενοι που φοροδιαφεύγουν ή οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο στόχος τους είναι να διαχωρίσουν το λαό για να περάσουν χωρίς αντιστάσεις τα σκληρά και άγρια αντιλαϊκά μέτρα που μας πλήττουν όλους.


Ο μόνος τρόπος για να αποκρούσουμε την αντεργατική επίθεση είναι να αντεπιτεθούμε με την πάλη μας, με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας, με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα.


Όχι μόνο να παλέψουμε για να κρατήσουμε ότι έχουμε, αλλά να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να έχουμε με βάση την προσφορά μας, τις ανάγκες μας, τις δυνατότητες της εποχής μας.
Όλοι μαζί στην απεργία, όλοι μαζί στον αγώνα για σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί – αντεργατικοί νόμοι, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης 5 χρόνια νωρίτερα για τις γυναίκες. Για σύγχρονες εντελώς δωρεάν κοινωνικές παροχές στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια.
Πάρε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια σου σε κάθε εργασιακό χώρο, καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στους εκπροσώπους της εργατικής αριστοκρατίας, στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αυτοί και χθες και πολύ περισσότερο σήμερα υπονομεύουν τον αγώνα και βάζουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα σε βάρος σου.
Όταν το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία στις 11 Φλεβάρη, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για τις 10 Φλεβάρη, η δε ΓΣΕΕ αρνήθηκε να μπει σ’ αυτή τη συζήτηση για ενιαία απεργιακή κινητοποίηση. Όταν το ΠΑΜΕ κατέληξε τελικά στις 10 Φλεβάρη, η ίδια πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ προτείνει κινητοποίηση μετά από 10 μέρες. Δεν ήθελαν και δε θέλουν ενιαίους - συντονισμένους αγώνες, όπως έκαναν πάντα έτσι και τώρα πάνω από όλα βάζουν τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία. Άλλωστε, το πλαίσιο «αιτημάτων» που προβάλλουν, το καθορίζουν με βάση τις αξιώσεις της εργοδοσίας για κερδοφορία. Αυτό εξέφρασε και η εισήγηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που καλεί τον ιδιωτικό τομέα, τους καπιταλιστές να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων με νέα επενδυτικά σχέδια.
Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μαζί με το ΠΑΜΕ
Και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.
Να πληρώσουν τώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να φορολογηθούν τα κέρδη τους με 45%, τέρμα στις φοροαπαλλαγές και στα προνόμιά τους.
Κανένας σεβασμός, καμιά υπακοή στην πολιτική της ΕΕ, στα κόμματα που την υποστηρίζουν.
Εμπιστοσύνη στη δύναμή μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς
Εμείς οι εργαζόμενοι σ΄ όλους τους χώρους δουλειάς να μπούμε μπροστά, να οικοδομήσουμε την ενότητά μας με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, γιατί έχουμε τον ίδιο εχθρό και τον ίδιο δρόμο.
Για να κατακτήσουμε σύγχρονα δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη 21/01 από τα νοτιοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Την Παρασκευή 22/01 κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις χιονοπτώσεις να επηρεάζουν ακόμα και πεδινές περιοχές της Βόρειας και πιθανόν της Κεντρικής Ελλάδας. Οι άνεμοι αρχικά στο Ιόνιο και αργότερα στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά, με την έντασή τους να φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης και από τα βόρεια θα σημειώσει αισθητή πτώση. Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 21/01 αρχικά θα εκδηλώνονται λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και χιονόνερο ή χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Από τις απογευματινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε αρκετές πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ παράλληλα τα φαινόμενα στην ανατολική - νότια χώρα και στο Αιγαίο θα ενταθούν σημαντικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι, ενισχυόμενοι από τις βραδινές κυρίως ώρες σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις με εντάσεις 8 – 9 μπ.

Την Παρασκευή 22/01 στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται λίγες ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ στο Νότιο Ιόνιο θα εκδηλώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά - νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά, σε πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (κυρίως στη Θεσσαλία) με χαμηλό υψόμετρο. Στη Βόρεια Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα είναι γενικά ασθενείς, ωστόσο κατά περιόδους στη Χαλκιδική και από τις βραδινές ώρες στη Θράκη και στο Βόρειο - Βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι περισσότερο έντονες. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις με εντάσεις 8 - 9 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων, που σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους – βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις. Μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου τοπικά θα εκδηλωθεί ισχυρός παγετός.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα το Σάββατο 23/01 χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά τόπους κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής – Ανατολικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Βροχές αναμένονται στα νότια και στο Αιγαίο, ενώ το βόρειο ρεύμα θα διατηρηθεί πολύ ενισχυμένο. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι η προγνωσιμότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Σ. Βουγιούκας
Ε.Α.Α. - Πεντέλη
Τετάρτη 20/01/2010, 21:00
ΠΗΓΗ:www.meteo.gr

H κλιματική αλλαγή είναι μια... παλιά ιστορία Oι κλιματικές συνθήκες στη Γη είναι άμεσα εξαρτώμενες τόσο από εξωτερικούς (ηλιακούς) όσο και από εσωτερ



Ένας από τους άξονες αιχμής της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας την παρούσα χρονική στιγμή είναι αυτός του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των μεταβολών του κλίματος. Tο κλίμα της Γης πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο σημαντικές κλιματικές αλλαγές της Iστορίας της Γης. Mεγάλες κλιματικές αλλαγές έχουν συμβεί στο παγκόσμιο κλίμα κατά το παρελθόν αλλά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

H πρόσφατη κλιματική ιστορία της γης χαρακτηρίζεται από εναλλαγές ψυχρών/παγετωδών και θερμών/μεσοπαγετωδών περιόδων.Oι παγετώδεις περίοδοι έλαβαν χώρα όταν η θερινή ηλιακή ακτινοβολία ήταν μειωμένη στο Bόρειο Hμισφαίριο, ενώ οι μεσοπαγετώδεις όταν η θερινή ακτινοβολία παρουσίαζε αύξηση.

Kατά τη διάρκεια των Παγετωδών περιόδων, σχηματίζονταν οι παγετώνες, επικρατούσαν κλίματα ψυχρά και ξηρά. Kατά τα διαστήματα που μεσολαβούσαν, όπως η εποχή που διανύουμε σήμερα, Mεσοπαγετώδεις περίοδοι, το κλίμα θερμαινόταν, γεγονός που προκαλούσε τήξη των πάγων και σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Oι κλιματικές συνθήκες στη Γη είναι άμεσα εξαρτώμενες τόσο από εξωτερικούς (ηλιακούς) όσο και από εσωτερικούς (ωκεάνιους) μηχανισμούς, διαδικασίες δηλαδή που παράλληλα με τις σύγχρονες ανθρωπογενείς επιδράσεις διαμορφώνουν το παγκόσμιο κλίμα.

Παράγοντες
Oι βασικότεροι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση του κλίματος είναι οι α) τροχιακές μεταβολές του συστήματος Γη-Hλιος, β) μεταβολές του συστήματος λιθόσφαιρα-υδρόσφαιρα-ατμόσφαιρα, γ) ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές της εισερχόμενης και εξερχόμενης ακτινοβολίας στο διάστημα, δ) μεταβολές της ηφαιστειακής δράσης και μεταβολές στη δημιουργία των παγετώνων, ε) μεταβολές της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τέλος σε στ) ανθρώπινες επιδράσεις.

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι επιστήμονες άρχισαν να ερμηνεύουν τις κλιματικές μεταβολές με βάση τις αστρονομικές μεταβολές και συγκεκριμένα με τις περιοδικές μεταβολές που αφορούν την περιστροφή της Γης τόσο γύρω από τον άξονά της όσο και γύρω από τον ήλιο.

Oι αστρονομικές αυτές διακυμάνσεις είναι γνωστές ως «κύκλοι του Milankovitch» και πήραν το όνομά τους από τον ομώνυμο Σέρβο μαθηματικό, ο οποίος πρώτος διατύπωσε την αστρονομική θεωρία και υπολόγισε την περίοδο και τις επιπτώσεις αυτών των κύκλων με βάση τις προαναφερθέντες μεταβολές.

Bασική αρχή της θεωρίας του Milankovitch αποτελεί το γεγονός ότι οι διακυμάνσεις στην εποχιακή κατανομή της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας παρουσιάζουν σταθερή περιοδικότητα και αποτελούν τον κύριο παράγοντα δημιουργίας και καταστροφής των παγετωδών καλυμμάτων. Oφείλονται στις κυκλικές διακυμάνσεις της κλίσεως του άξονα της Γης, οι οποίες με την σειρά τους εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση των βαρυτικών δυνάμεων στο σύστημα περιστροφής Hλιος-Γη-Σελήνη, καθώς και τις επιδράσεις των άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Oι τροχιακές διαταραχές που προκαλούνται από τις επιδράσεις αυτές δημιουργούν διακυμάνσεις στην εκκεντρότητα (με κύριες περιόδους 400.000 και 100.000 χρόνια), στη λοξότητα (με κύρια περίοδο 41.000 χρόνια) και στην μετάπτωση των ισημεριών (με κύριες περιόδους 23.000 και 19.000 χρόνια).

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή οι κλιματικές μεταβολές μεγάλης διάρκειας (παγετώδεις-μεσοπαγετώδεις) οφείλονται σε:

α) Mεταβολές της τροχιακής εκκεντρότητας, (μεταβολές στη μορφή της τροχιάς γύρω από τον ήλιο) οι οποίες μεταβάλλουν τη μέση απόσταση Γης-Hλιου (eccentricity). H εκκεντρότητα εκφράζει το μέτρο του βαθμού ελλειπτικότητας της τροχιάς της Γης και κυμαίνεται από σχεδόν μηδέν (κυκλική τροχιά) έως 0.06 (ελλειπτική τροχιά) με περίοδο που κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 χρόνια. Mία διαφορά της τάξεως του 3% παρατηρείται μεταξύ του περιηλίου, και του αφηλίου, που αντιστοιχεί σε 6% αύξηση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας.

β) Mεταβολές της λοξότητας (obliquity), δηλαδή της γωνίας που σχηματίζει ο άξονας περιστροφής της Γης με το επίπεδο της εκλειπτικής τροχιάς της.

Kατά τη διάρκεια ενός πλήρους κύκλου, με περίοδο περίπου 40.000 χρόνια, η κλίση του άξονα κυμαίνεται από 22ο έως 25ο. H συνεχής μεταβολή της κλίσης αντανακλά τις έντονες εποχιακές διαφορές κατά τέτοιο τρόπο που η μεγαλύτερη κλίση σημαίνει πιο έντονες εποχές, δηλαδή θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότεροι χειμώνες, ενώ η μικρότερη κλίση του άξονα σημαίνει λιγότερο έντονες εποχές, δηλ δροσερά καλοκαίρια και ηπιότεροι χειμώνες.

Tα δροσερά καλοκαίρια είναι αυτά που επιτρέπουν στο χιόνι και τον πάγο να διατηρηθούν στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, δημιουργώντας έτσι τα παγόβουνα. Yπάρχει όμως και ανατροφοδοτούμενη διεργασία στο σύστημα των κλιματικών αλλαγών, γιατί μια επιφάνεια που καλύπτεται με όλο και περισσότερο χιόνι, ανακλά όλο και περισσότερη ηλιακή ενέργεια προς το διάστημα, προκαλώντας επιπλέον ψύξη.

γ) Mεταβολές του χρονικού σημείου των ισημεριών (precession). Δηλαδή μεταβολές του ακριβούς χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του έτους, στο οποίο η Γη βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση από τον Hλιο (περιήλιο). Aυτές οφείλονται στην αργή κυκλική κίνηση του άξονα της Γης με περίοδο 21.000 χρόνια και επιτρέπουν τον προσδιορισμό του περιήλιου και του αφήλιου.

Eτσι αύξηση των εποχιακών διαφορών στο ένα ημισφαίριο συνεπάγεται μείωση αυτών στο άλλο ημισφαίριο. Συνεπώς, ο κύκλος της μετάπτωσης των ισημεριών (precession) είναι ο κύκλος της κανονικής μεταβολής του χρονικού σημείου των ισημεριών και καθορίζει το ποσοστό της ηλιοφάνειας σε κάθε ημισφαίριο.

Κάθε 200.000 χρόνια
Oι κλιματικοί κύκλοι του τύπου παγετώδεις-μεσοπαγετώδεις παρουσίασαν περιοδικότητα περίπου 100.000 ετών, η οποία συμπίπτει με τον κύκλο εκκεντρότητας. Oι μεσοπαγετώδεις περίοδοι παρουσιάζουν περιοδικότητα 23.000 ετών, που συμπίπτει με τον κύκλο μετάπτωσης των ισημεριών.

Oι μεταβολές αυτές, στη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου, είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, αφού μετέβαλαν καθοριστικά τις συνθήκες διαβίωσής τους, την οργάνωση του ομαδικού βίου αλλά και τις συνθήκες επικοινωνίας τους. Παράλληλα, φαίνεται ότι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη μορφολογία και την έκταση των χερσαίων και θαλάσσιων μορφών, αλλά και την σύσταση τόσο του φυτικού όσο και του ζωικού έμβιου κόσμου.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ-Δρ. Aσημίνα Aντωναράκου Λέκτορας Mικροπαλαιοντολογίας Tμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Tομέας Iστορικής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας Eθνικό & Kαποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών

ΛΑΪΚΟΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - Αγαθό στο σοσιαλισμό, εμπόρευμα στον καπιταλισμό

O μαζικός αθλητισμός στη Σοβιετική Ενωση θεωρούνταν αγαθό και βασικό στοιχείο της υγείας και έτσι ήταν στις προτεραιότητες του κράτους, το οποίο φρόντιζε τόσο για τις υποδομές, όσο και για την καλλιέργεια της αξίας της άθλησης. Αντίθετα στον καπιταλισμό, που ο αθλητισμός θεωρείται εμπόρευμα και αναπτύσσεται μόνο αν φέρνει κέρδη, ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός στερείται εγκαταστάσεων και παραμελείται. Γι’ αυτά τα θέματα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Σοφία Αθανασιάδου που σπούδασε και δούλεψε ως γυμνάστρια στην ΕΣΣΔ, ενώ σήμερα δουλεύει ως γυμνάστρια στην Ελλάδα.

 
“Ο”: Πείτε μας δυο λόγια για τις σπουδές σας ως γυμνάστρια στη Σοβιετική Ενωση.
 
Σοφία Αθανασιάδου: Σπούδασα γυμνάστρια στην ακαδημία φυσικής αγωγής του Λένινγκραντ από το 1977 έως το 1981 και στη συνέχεια εργάστηκα ως γυμνάστρια. Στη σχολή εισαγόμασταν με συγκεκριμένη ειδικότητα, με βάση επιδόσεις σε αντίστοιχα αγωνίσματα. Εγώ είχα πρώτη ειδικότητα στο στίβο και δεύτερη στην κολύμβηση.
Η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν εξασφαλισμένη με το που έμπαινες στη σχολή, για όλους. Λίγους μήνες πριν τελειώσεις τις σπουδές, περνούσες από μια επιτροπή, όπου με βάση το βαθμό του πτυχίου διάλεγες που ήθελες να διοριστείς από τις διαθέσιμες θέσεις: είτε σε σχολείο, είτε σε αθλητικό κέντρο, είτε σε κάποιο χώρο εργασίας, είτε σε νοσοκομεία για θεραπευτική γυμναστική κτλ.
 
“Ο”: Πώς ήταν οργανωμένος ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός από το κράτος;
 
Σ.Α.: Ο αθλητισμός στη Σοβιετική Ενωση θεωρούνταν απαραίτητος σαν το μητρικό γάλα. Ηταν κατεύθυνση από το κράτος, το οποίο άλλωστε φρόντιζε να υπάρχουν υποδομές για τα πάντα.
Βασικό ήταν το μάθημα της φυσικής αγωγής στο σχολείο που ήταν πραγματικά ουσιαστικό και τα παιδιά μάθαιναν πολλά αθλήματα. Επιπλέον, κάθε γυμναστής στο σχολείο, ανάλογα με την ειδικότητά του, έκανε και ένα άθλημα τα απογεύματα μετά το σχολείο, που το παρακολουθούσαν όσοι μαθητές ήθελαν.
Εκτός από το σχολείο οι γονείς μπορούσαν να γράψουν τα παιδιά ερασιτεχνικά στα μαζικά τμήματα αθλητικών ομίλων, στις ξεχωριστές αθλητικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν. Οσα παιδιά είχαν ταλέντο και επιδόσεις είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν.
Ολα γίνονταν οργανωμένα: στους αθλητικούς ομίλους αλλά ακόμα και στους παιδικούς σταθμούς, ερχόντουσαν υπεύθυνοι από το κράτος και έβλεπαν όλα τα παιδιά. Ανάλογα με το σωματότυπο του καθενός και των γονιών του, προτείνανε στους γονείς του παιδιού ποιο άθλημα του ταιριάζει για να συνεχίσει, ακόμα και για πρωταθλητισμό. Υπήρχαν και ειδικά σχολεία για παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο σε κάποιο άθλημα, όπου σπούδαζαν, αθλούνταν και κοιμόντουσαν μέσα.
Το κάθε άθλημα είχε και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, για όσα παιδιά ήθελαν να αρχίσουν ρυθμική γυμναστική, έπρεπε να τα πάνε οι γονείς τους απ’ την ηλικία των τεσσάρων χρονών.
Το κράτος διέθετε πάρα πολλά λεφτά, υποδομές και ανθρώπους, ενώ εμείς δεν πληρώναμε πουθενά και για τίποτα, τα πάντα ήταν δωρεάν!
 
“Ο”: Πώς διδασκόταν το μάθημα της φυσικής αγωγής στο σχολείο;
 
Σ.Α.: Αμέσως αφού αποφοίτησα δούλεψα γυμνάστρια σε σχολείο το οποίο εκεί ήταν ενιαίο 10τάξιο. Κατ’ αρχάς εκεί σε όλα τα σχολεία υπήρχε κλειστό γυμναστήριο με πλήρη εξοπλισμό, “σουηδικό τοίχο” για τις ασκήσεις κτλ. Υπήρχαν επίσης αποδυτήρια και ήταν υποχρεωτικό να φοράς άλλα ρούχα για το μάθημα της γυμναστικής καθώς και να κάνεις ντους για να μην πας στα άλλα μαθήματα ιδρωμένος και αρρωστήσεις. Αυτές οι εγκαταστάσεις υπήρχαν ακόμα και στα σχολεία που είχαν κτιστεί πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Για το μάθημα της γυμναστικής υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλο το χρόνο, με το τι θα διδαχθεί και πότε, για κάθε τάξη διαφορετικό και το κάθε έτος χωριζόταν σε 4 τρίμηνα. Για παράδειγμα, προβλεπόταν για το πρώτο τρίμηνο στίβος, το δεύτερο αθλοπαιδιές, το άλλο τρίμηνο σκι κτλ. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ξέρεις τι να κάνεις στο μάθημα της γυμναστικής: υπήρχε γενικό ετήσιο πλάνο, πλάνο μήνα, και τελικά πλάνο ημέρας το οποίο ήταν λεπτομερές.
Παράλληλα, υπήρχε υπεύθυνος που ερχόταν για να ελέγξει αν πράγματι τηρείται το πρόγραμμα. Στο τέλος της χρονιάς γίνονταν έλεγχος στο δάσκαλο, για το αν οι μαθητές ήξεραν τις ασκήσεις. Ηταν η μεγαλύτερη ντροπή και προσβολή για ένα δάσκαλο το να μην ξέρει την άσκηση η πλειοψηφία των μαθητών και ο κάθε δάσκαλος ενδιαφερόταν να διδάξει το μάθημα σωστά.
Το μάθημα της φυσικής αγωγής στο σχολείο ήταν 2-3 φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά, αλλά ήταν κυριολεκτικά ώρα εκπαιδεύσεως, ουσιαστική. Διδασκόταν λεπτομερώς η θεωρία των αθλημάτων (πχ μπάσκετ, βόλεϋ), με προθέρμανση, το στυλ του σκι κτλ. Μερικά σχολεία είχαν ακόμα και πισίνα όπου τα παιδιά μάθαιναν την τεχνική της κολύμβησης. Στις μεγάλες τάξεις το μάθημα της γυμναστικής έπαυε να είναι κοινό για αγόρια και κορίτσια και χωρίζονταν για να διδαχθούν διαφορετικά αθλήματα το κάθε φύλο (πχ τα κορίτσια ρυθμική, τα αγόρια πάλη). Για τα παιδιά δε που είχαν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα υγείας, ο γυμναστής τους έκανε ειδικές ασκήσεις.
 
“Ο”: Κάντε μια σύγκριση με το μάθημα της γυμναστικής στο ελληνικό σχολείο.
 
Σ.Α.: Δούλευα 3 χρόνια στα ολοήμερα σχολεία σαν γυμνάστρια, δεν υπήρχε πλάνο του τι να διδάξεις, ενώ οι υποδομές και ο εξοπλισμός είναι ανύπαρκτα. Οσο καλή θέληση και να έχεις σαν γυμναστής, το μόνο που είχα ήταν δύο μπάλες ξεφούσκωτες και δύο στρώματα που σιχαινόσουν να ακουμπήσεις. Κλειστός χώρος δεν υπήρχε, που να τα κάνουμε, έξω; Να κάνεις στίβο στο τσιμέντο; Να ιδρώνουν να μην έχουν χώρο να αλλάξουν; Και να θέλεις να κάνεις σωστό μάθημα, δεν γίνεται!
Αν υπάρχει υποδομή και στήριξη, θα το αγαπήσει το παιδί το άθλημα. Αντίθετα εδώ για το μάθημα της γυμναστικής, η λογική είναι “δώσ’ τους μια μπάλα κι άσ’ τους!”
Η δουλιά του γυμναστή στην ΕΣΣΔ ήταν πολύ πιο απαιτητική από αυτή του γυμναστή στο ελληνικό σχολείο. Αλλά ευχαριστιόσουν αυτό που έκανες γιατί φαινόταν το έργο σου.
 
“Ο”: Πώς καλλιεργούσε το σοσιαλιστικό σύστημα την αξία και τις ψυχοσωματικές ωφέλειες της φυσικής αγωγής για την υγεία που προσφέρει στους νέους;
 
Σ.Α.: Ο αθλητισμός στην ΕΣΣΔ ήταν τρόπος ζωής. Κυριαρχούσε το “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Από μικρά παιδιά γαλουχούμασταν με αυτό, καλλιεργούνταν από το σχολείο, από όλη την κοινωνία ότι πρέπει να ασχολείσαι με τον αθλητισμό, είναι καλό για την υγεία σου. Προβάλλονταν και μέσα από την τηλεόραση, από αθλητικές εκπομπές, περιοδικά. Υπήρχαν και οι πρωταθλητές της ΕΣΣΔ σαν πρότυπα στην τηλεόραση… Ηξεραν ότι ο άνθρωπος πρέπει να αθλείται. Είχαμε ταυτόχρονα διάφορους μαζικούς αγώνες όπου υπήρχε συναγωνισμός, καλλιεργούνταν το κλίμα της ευγενούς άμιλλας. Υπήρχαν παράλληλα και διάφορα βραβεία που δίνονταν. Αυτές ήταν οι αξίες που υπήρχαν.
Για παράδειγμα λέγανε για τα κορίτσια να αθλούνται για να έχουν ωραίο κορμί. Να γεννήσουν και να έχουν ωραίο σώμα. Τα αγόρια να πάνε στο στρατό και να μην έχουν πρόβλημα να τα βγάλουν πέρα κτλ.
Αλλωστε η γυμναστική στο σχολείο θεωρούνταν εξίσου σημαντική με τα υπόλοιπα μαθήματα. Σήμερα στην Ελλάδα το μόνο που θεωρείται χρήσιμο είναι να μαθαίνει κανείς μαθηματικά, ξένες γλώσσες κτλ. Στο σχολείο εκεί όμως από μικρά παιδιά τους μάθαιναν ότι η άθληση κάνει καλό και έτσι δεν ήθελαν να χάνουν ούτε μάθημα. Από μικρή ηλικία κάθε παιδί σχεδόν έκανε και κάποιο άθλημα.
 
“Ο”: Τι επιπλέον υποδομές και δυνατότητες είχαν οι εργαζόμενοι και ο λαός για άθληση;
 
Σ.Α.: Ο κάθε πολίτης μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των αθλητικών ομίλων για τα τμήματα κοινού. Υπήρχαν για παράδειγμα κρατικές πισίνες όπου υπήρχε γιατρός και νοσοκόμα και μπορούσε να πάει να κολυμπήσει ο καθένας.
Επιπλέον, υπήρχαν πολλές μαζικές αθλητικές δραστηριότητες για το λαό, όπως αγώνες σε διάφορα αθλήματα που γίνονταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα: ερασιτεχνικοί αγώνες δρόμου στο δάσος, σκοποβολή, μπάλα, το χειμώνα σκι κα. Ο κόσμος έδειχνε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Εκτός από αυτά, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν θεσμοθετημένο για όλους τους εργαζομένους να δίνουμε ανά χρονικά διαστήματα κάποια αγωνίσματα όπως σκοποβολή, τρέξιμο κα.
Ξεχωριστές υποδομές υπήρχαν άλλωστε και για τους εργαζομένους, καθώς τα μεγάλα εργοστάσια είχαν δικούς τους αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, σκοπευτήρια, σάουνες και άλλα, τα οποία ήταν όλα δωρεάν. Σε εργοστάσια διορίζονταν και γυμναστές για να καθοδηγούν την εκγύμναση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων διαλειμμάτων. Αθλητικά κλαμπ υπήρχαν και στα κολχόζ για τους αγρότες.
 
“Ο”: Τι θα σχολιάζατε για τον αθλητισμό στην Ελλάδα;
 
Σ.Α.: Δουλεύω αρκετά χρόνια σαν γυμνάστρια στην Ελλάδα και τώρα είμαι αορίστου χρόνου στο δημοτικό κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου και ωρομίσθια στο δημοτικό κολυμβητήριο της Νίκαιας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποδομή, κατεύθυνση και λεφτά από το κράτος. Η υποδομή κανονικά θα έπρεπε να ξεκινάει ήδη από τον παιδικό σταθμό.
Τελικά, το πρόβλημα μεταφέρεται στους γονείς. Επειδή δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ κάνοντας και 2 δουλιές για να τα βγάλουν πέρα, δεν έχουν χρόνο να πάνε τα παιδιά να αθληθούν, είναι όλοι στην τσίτα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα κολυμβητήριο σε κάθε δήμο, αλλά σε πολύ λίγους. Πού θα πάνε τα παιδιά; Δεν υπάρχει επιλογή. Δεν υπάρχουν χώροι για όλους για μαζικό αθλητισμό, χρειάζεται και να πληρώσεις, για εξετάσεις, για εξοπλισμό, για ρούχα, για εγγραφή και συνδρομή.
Παράλληλα, η κατάσταση είναι πολύ λυπηρή και για τους ίδιους τους γυμναστές που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα λεφτά που παίρνουν, να φτιάξουν οικογένεια, και κάνουν δεύτερη δουλιά ή αλλάζουν επάγγελμα.
 
Συνέντευξη: Ξενοφώντας Φλώρος
ΠΗΓΗ:ΟΔΗΓΗΤΗΣ