Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Για τη «δημοκρατία και τον πλουραλισμό» του διαδικτύου

Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η αντίληψη ότι το διαδίκτυο είναι ένα «εργαλείο», το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αντικειμενική πληροφόρηση και να εξυπηρετήσει μια μορφή πιο «άμεσης δημοκρατίας». Γίνεται συχνά προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που μπορεί σε ευρεία κλίμακα να λειτουργήσει και να χρησιμοποιηθεί, πέρα και έξω από τις ανάγκες και τους σκοπούς του συστήματος και τελικά εις βάρος των κυρίαρχων τάξεων και της ιδεολογίας τους. Aυτή η σύλληψη που έχει κερδίσει έδαφος και σε χώρους της αριστεράς, καταντάει επικίνδυνη όταν εξειδικεύεται και παίρνει τη μορφή πρότασης - λύσης για διάφορα προβλήματα.  

ΔΝΤ: Αλλάξτε πάλι το ασφαλιστικό – εργασιακό αλλιώς δεν παίρνετε δεύτερη δόση


Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για να πάρουμε δεύτερη δόση του δανείου από Ε.Ε και ΔΝΤ αλλά ήδη η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει.
 
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η τρόικα μας επιβάλει την εφαρμογή του ασφαλιστικού από το 2015 και όχι από το 2018 όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
 

Να απεμπλακεί ο ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 22/05/2010


Τον κίνδυνο διάσπασης του Συνασπισμού σε περίπτωση που το συνέδριό του δεν απεμπλακεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και περιοριστεί στην κυριαρχία των αριθμών, επισημαίνει ο Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για την αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών» και αναρωτιέται γιατί δεν αντιδρά απέναντι στις ενέργειες του Αλέκου Αλαβάνου που μαρτυρούν σχεδιασμούς...

Π.Ε. ΝΑΡ: Μάχη για την ανατροπή

block_nar.gifΣυνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ και συζήτησε πάνω στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, ειδικά μετά τον απεργιακό σεισμό της 5ης Μάη, αλλά και της 20 Μάη και, στη βάση αυτή, κατέληξε σε εκτιμήσεις και κατευθύνσεις για ένα πολιτικό σχέδιο παρέμβασης του ΝΑΡ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στην απόφαση της Π.Ε. διατυπώνεται το πλαίσιο στόχων και αιτημάτων που οι δυνάμεις του ΝΑΡ προωθούν στο κίνημα και τους αγώνες.
 
Όπως εκτιμά η απόφαση της Π.Ε. του ΝΑΡ: «Η απεργία και η διαδήλωση της 5ης του Μάη αποτελούν μια στροφή στην εργατική - λαϊκή πάλη και τις πολιτικές εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πανελλαδική πανεργατική πολιτική απεργία και την πιο μεγάλη εργατική διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών και, ίσως, από την μεταπολίτευση και μετά. Σφραγίστηκε από το παλλαϊκό «όχι στο σφαγείο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ». Έδειξε ότι, εφτά μήνες αφόρητης ιδεολογικής τρομοκρατίας της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των ΜΜΕ για να πείσουν ότι τα «μέτρα είναι μονόδρομος», ότι «ή τα παίρνουμε ή καταρρέουμε», ότι αποσκοπούν «στη σωτηρία της χώρας», δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους εργαζόμενους έξω από την πάλη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ «Εκπροσωπώ το Κομμουνιστικό Κόμμα κι όχι κάποια αριστερά»

«Ή θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία, μέση λύση δεν υπάρχει». Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας στην ερώτηση για την ενότητα της αριστεράς σημειώνει πως «εγώ εκπροσωπώ το Κομμουνιστικό Κόμμα και όχι κάποια αριστερά. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε το μυαλό μας πρωτίστως στο κίνημα και όχι στην κάλπη».
* Μιλώντας για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «τον κατάλογο των μελών μας δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε κανέναν. Είναι θέμα αρχής. Το ίδιο για όποιον ενισχύει το ΚΚΕ οικονομικά και δεν θέλει τ' όνομά του να γίνει γνωστό».
* Ολοι μιλούν για κρίση. Πρόκειται για κρίση του δικομματισμού ή για κρίση συνολικά των κομμάτων;
- Κατ' αρχήν πρόκειται περί βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Επομένως, είναι αδύνατο τα κόμματα που υπηρετούν αυτό το σύστημα να μην έχουν συνέπειες. Η χρεοκοπία της κυρίαρχης πολιτικής σε όλες τις εκφάνσεις της είναι αποτέλεσμα της όξυνσης όλων των αντιφάσεων και των αδιεξόδων του καπιταλισμού λόγω υπερβολικής του γήρανσης και όχι το αντίθετο, όπως θέλουν να την εμφανίζουν για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και αναζήτηση «λύσης» εντός των τειχών. Το κατά πόσον η κρίση θα εκφραστεί και στα αστικά κόμματα, αυτό εξαρτάται από το βαθμό της λαϊκής χειραφέτησης και τη δυναμική της οργανωμένης παρέμβασης του λαού.