Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή Αιχμηρή απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη προς τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Με ανοιχτή επιστολή, σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης στην επίθεση και τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον του η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για το βομβιστικό χτύπημα στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη.«Λεβέντες μου σας καμαρώνω! Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου και του Άρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι' αυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με τη γενναία σας δημόσια αποκήρυξή μου, μου ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα, ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης-συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανοιωμένος αποζητώ τη δίκαιη τιμωρία μου» αναφέρει ο Μίκης Θοδωράκης.Και συνεχίζει: «Το σπίτι μου βρίσκεται σε μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη, στην Επιφανους 1, και καθώς είμαι ξαπλωμένος έχω απέναντί μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ' όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό, για να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν. Προς τούτο, έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρα μου για να σας διευκολύνω με κίνδυνο να πάθω γρίπη».«Όμως, ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες όταν έχει να κάνει με terroristes-τιμωρούς όπως εσείς;... Je vous remercie» καταλήγει ο μουσικοσυνθέτης και προσθέτει το υστερόγραφο «Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις τη σπορά σου...».Η τρομοκρατική οργάνωση μιλούσε στην προκήρυξή της για «επιφανείς προσωπικότητες της 'αντι-δικτατορικης' αυτοεξορίας, στο Παρίσι της καλοπέρασης όπως ο Μίκης Θεοδωράκης» και έκανε λόγο για «γνωστούς πρώην αριστερούς με κύρος και διεθνή φήμη, που ξεπληρώνουν τις ολιγοήμερες 'διακοπές' τους στα κρατητήρια της Ασφάλειας με βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα».

ΠΗΓΗ:www.in.gr

To Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα καταγγέλλει τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών





To Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα καταγγέλλει τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών μετά το πέρας της μεγαλειώδους πορείας του Πολυτεχνείου, όπως και τις δεκάδες προσαγωγές νεολαίων έξω από πολλούς σταθμούς του Mετρό, την ώρα που πήγαιναν στην πορεία. Eξ ίσου προκλητική ήταν η ασφυκτική παρουσία των MAT, κατά μήκος της πορείας, σε απόσταση αναπνοής από τους διαδηλωτές που ειρηνικά πορεύονταν με τα πανώ της Aντιεξουσιαστικής Kίνησης και του Eργατικού Eπαναστατικού Kόμματος. 
O Προστάτης υπουργός κ. Xρυσοχοΐδης, με την αναίτια βία των MAT έδωσε ικανοποιητικό δείγμα γραφής ως αντάξιος συνεχιστής του κυρίου Mαρκογιαννάκη της Δεξιάς, και του παλιού καλού Xρυσοχοΐδη, του βραβευμένου από το FBI.
Aν η κυβέρνηση ΠAΣOK νομίζει πως μπορεί να κυβερνήσει με ολίγον «καρότο» - ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού - και πολύ «ρόπαλο» είναι γελασμένη. Δεν έχει ούτε άλλοθι, ούτε περίοδο χάριτος. H τρομοκρατία δεν θα περάσει! Nα αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες.



Aθήνα 17 Nοέμβρη 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πολυτεχνείο 2009: Ογκώδης αντικυβερνητική διαδήλωση



Η ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) χαιρετίζει τις μαζικότερες πορείες με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα τελευταία χρόνια τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και στις υπόλοιπες πόλεις. Διαδηλώσεις που χρωματίστηκαν έντονα από αντικυβερνητικά συνθήματα, με αφορμή τα νέα προγράμματα λιτότητας, την επικείμενη αντιασφαλιστική και αντιεκπαιδευτική επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συμφωνία με ΝΔ, Ε.Ε. και ΣΕΒ.Οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται από ένα αντεργατικό κρεσέντο, από την προσπάθεια από νωρίς να επιβάλλει το σύνολο της συντηρητικής πολιτικής του. Η σημερινή διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έδειξε ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν είναι διαθετιμένοι να δώσουν καμιά περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την προκλητική παρουσία της αστυνομίας από την αρχή της πορείας, με άνωθεν εντολές Χρυσοχοϊδη, που με την παρουσία της και τη στάση της υποδαύλιζε τη δημιουργία επεισοδίων. Αποκορύφωμα της αστυνομοκρατίας ήταν οι μαζικές συλλήψεις στο σωρό, δεκάδων διαδηλωτών, χωρίς καμιά αφορμή και οι προσαγωγές τους στη ΓΑΔΑ στα πλαίσια του δόγματος της προληπτικής (προκλητικής) καταστολής. Ίδιου χαρακτήρα επίθεσης είναι και η μήνυση που υπέβαλλε η εισαγγελία Αθηνών στον πρύτανη του ΕΜΠ και στους δυο αντιπρυτάνεις με αφορμή τη λειτουργίαserver (κατά τα λεγόμενα της εισαγγελίας) site στο χώρο του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής είναι βαθιά νυχτωμένες αν νομίζουν ότι με την τρομοκρατία και την καταστολή μπορούν να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στη συντηρητική πολιτική τους, αλλά και μπροστά στις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από τη στυγνή δολοφονία του μαθητή Α. Γρηγορόπουλου. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, το σταμάτημα κάθε δίωξης ή άλλων ενεργειών απέναντι στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου, το σταμάτημα κάθε απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης ιδεών.  Οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας με το μέτωπο εργασίας – παιδείας – λαϊκών ελευθεριών θα ανατρέψουν τη συντηρητική, αντεργατική πολιτική και τον ωμό κρατικό αυταρχισμό 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 17 Νοέμβρη 2009

Πολύ μεγάλη η πορεία για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου !

Μαχητική και μαζική ήταν η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.Από όλα σχεδόν τα μπλοκ της συγκέντρωσης υπάρχει η εκτίμηση πως ήταν η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων 10 ετών!Απαράδεκτα τα δελτία ειδήσεων των αστικών καναλιών ,που εξαφάνισαν την μεγαλειώδη συγκέντρωση και έπαιζαν συνεχώς το θέμα εκλογής προέδρου Ν.Δ και την γρίπη των χοίρων, θέματα που παίζουν δηλαδή κάθε μέρα!Έχουν αναφερθεί 277 ,τουλάχιστον, προσαγωγές ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και 8 συλλήψεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.



Το ΑΚΕΛ τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου (Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ ΑΚΕΛ)


Το ΑΚΕΛ τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κλίνει ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ηρωικών νέων που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στα χουντικά τανκς και θυσιάστηκαν στον βωμό της δημοκρατίας. Τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στη φασιστική χούντα τόσο στην Ελλάδα όσο και εδώ στην Κύπρο.Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν το αποκορύφωμα του αντιχουντικού αγώνα του ελληνικού λαού, που πιστός στις δημοκρατικές του παραδόσεις ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ξενοκίνητη φασιστική χούντα. Από την πρώτη μέρα της επιβολής της δικτατορίας αγωνίστηκε για την ελευθερία του και για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Το Πολυτεχνείο, αν και αιματοκυλίστηκε από τους αδίστακτους δικτάτορες, στάθηκε η απαρχή του τέλους της χουντικής επταετίας. Δυστυχώς έμελλε να προδοθεί και να θυσιαστεί και η Κύπρος για να καταρρεύσει η φασιστική χούντα.Ο κυπριακός λαός διεξάγοντας το δικό του αντικατοχικό αγώνα για επανένωση της Κύπρου, εμπνέεται από τα ιδανικά του Πολυτεχνείου. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του αγνού πατριωτισμού, της κοινωνικής προόδου. Οι αξίες και τα ιδανικά αυτά έχουν διαχρονική ισχύ. Και βρίσκονται σε συνεχή αντιπαλότητα με τα ιδεολογήματα του σκοταδισμού, του εθνικισμού-σοβινισμού, και της πατριδοκαπηλίας.Με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό και θερμά συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.


Στις 20 Ιανουαρίου στην Άμφισσα η δίκη Γρηγορόπουλου


Στις 20 Ιανουαρίου, ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Άμφισσας, προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.


Αρχικά, η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας στις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μετά από διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου της πόλης η εκδίκαση μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, που διοικητικά υπάγεται στο Εφετείο Λαμίας. Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 20 Ιανουαρίου καθώς οι κληρώσεις δικαστών για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια Δεκεμβρίου στην Άμφισσα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί όταν η υπόθεση μεταφέρθηκε στο εκεί Πρωτοδικείο.Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που πυροβόλησε τον άτυχο μαθητή και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, παρών στο τραγικό περιστατικό. Ο Κορκονέας βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ενώ ο συνάδελφος του θα δικαστεί για απλή συνέργεια.


Πηγή:Ελευθεροτυπία

Νικηφόρος Βρεττάκος Μικρός τύμβος

Νικηφόρος Βρεττάκος
Μικρός τύμβος
(17 Νοεμβρίου 1973)

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο,
Υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το ποίημα.
Απλώνοντας το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί
Που ωραία λουλούδια τις μορφές σας
Λιτανεύει ο αέρας της αρετής. Ω παιδιά μου,

Μπροστά σ' αυτό το ποίημα μετράει μόνο η σιωπή.



Αυτά έχουν οι μοιρασιές κύριε Βγενόπουλε...

Ε, ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΕΙ ΤΗΝ κυβέρνηση ο πρόεδρος της MIG Α. Βγενόπουλος, όταν την κατηγορεί για «έλλειψη πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών»! Ιδίως με αφορμή το διαγωνισμό για τις αεροπορικές άγονες γραμμές...
Δικαίως θα συγχυστούν εκεί στο ΠΑΣΟΚ και θα μιλάνε για αχαριστία και αγνωμοσύνη. Σε κάτι τέτοια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι...
Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε ...σαφέστατη πολιτική στο θέμα των αερομεταφορών πριν καν «έρθει» στην εξουσία, όταν ήταν αντιπολίτευση. Καμία ταλάντευση, κανένα δισταγμό.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συνάντηση Βγενόπουλου - Παπανδρέου την περίοδο που ο πρώτος εξαγόραζε (όσο - όσο και με προνομιακούς όρους) την «Ολυμπιακή Αεροπορία».
Είχαν βγει και οι δυο από την αίθουσα με αμοιβαίες δηλώσεις αλληλοεκτίμησης και κάτι χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά. Συμφωνώντας φυσικά στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής»...
Τώρα τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα; Προφανώς πολλοί είναι αυτοί που πρέπει να «φάνε» από την υπόθεση των επιδοτήσεων στις «άγονες γραμμές» και κάτι τέτοιες μοιρασιές δημιουργούν τσατίλες και διχόνοιες.
Δηλαδή μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να καταλάβει τι γίνεται και πώς όταν το παιγνίδι «χοντραίνει» και τα λεφτά είναι πολλά, οι μάσκες πέφτουν και φαίνεται ο πραγματικός ρόλος και η πραγματική σχέση κυβερνήσεων και επιχειρηματιών.

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 (Εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976)