Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τα λαμόγια και οι μισθοί.Άρθρο από την εφημερίδα Αυγή.


 Πέρυσι στο στόχαστρο του Μνημονίου ήταν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, με την επίκληση του δημοσιονομικού προβλήματος. Φέτος η επιχείρηση "εσωτερική υποτίμηση" κλιμακώνεται με επίθεση στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα. Όμως όλοι οι σοβαροί αναλυτές παραδέχονται ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν προκύπτει από το μισθολογικό κόστος, αλλά είναι διαρθρωτικό.
Με ιταμό ύφος χθες ο κομισάριος Όλι Ρεν έστειλε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για ραγδαία μείωση των μισθών.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11 π.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 12/1, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», από τους εργαζόμενους της Μαγνησίας. Αποφάσεις έχουν πάρει πολλά εργατικά σωματεία (μετάλλου, Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών, Τύπου και Χάρτου, κ.α.) Ενώ στάσεις εργασίας έχουν αποφασίσει η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το σωματείο της ΔΕΥΑΒ κ.α..
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, έξω από τη Χαλυβουργία Βόλου στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» δρομολογεί λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ τα οποία θα ξεκινούν στις 9.30 και 10.30 το πρωί από το Δημαρχείο του Βόλου.
Στην απεργία και τη συγκέντρωση καλεί και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζόμενων και Ανέργων Μαγνησίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση τους Πρωτοβουλίας:

Στους μαζικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες η απάντηση
στην βάρβαρη πολιτική κεφάλαιου- κυβέρνησης- Ε.Ε. – ΔΝΤ
Συνάδελφοι
Η εργατική τάξη και όλος ο εργαζόμενος λαός βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο ωμή και βάρβαρη επίθεση του συστήματος σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κερδίσαμε με αγώνες και θυσίες. Οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου, σε ένα αντιδραστικό μέτωπο με το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό παρόν και ένα μαύρο μέλλον για το λαό. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν την αντιλαϊκή-αντεργατική τους πολιτική αν δεν τους σταματήσουμε, με τους αγώνες μας, αν δεν τους ανατρέψουμε με το ανέβασμα του επιπέδου της οργάνωσης και της πάλης μας.

Aλέκος Αλαβάνος: ''H Ελλάδα θυμίζει μέρες Πομπηίας''.




Την εκτίμηση οτι η Ελλάδα ζει ''μέρες  Πομπηίας'' εξέφρασε ο Αλ.Αλαβάνος  μιλώντας στον ρ/σ του Αντέννα.

Αναφερόμενος στα νέα σκληρά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους που απαιτεί η τρόικα  για να πάρουμε το νέο δάνειο,τόνισε πως η μεγάλη ελπίδα ειναι να ΜΗΝ πάρουμε το νέο δάνειο. Απαιτείται να κάνουμε μια μεγάλη τομή,να ξανακάνουμε την οικονομία να κινηθεί,η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να ζεί άλλα βασανιστήρια τονισε χαρακτηριστικά. 

Süddeutsche Zeitung: “Ο εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τέλος”.



Δυσοίωνο παρόν και ακόμη πιο σκοτεινό μέλλον βλέπει για τους Έλληνες και την Ελλάδα η έγκυρη οικονομική γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Για τους Έλληνες το μέλλον φαντάζει πιο σκοτεινό από ποτέ. Μετά από ενάμισι χρόνο από την ημέρα που αποφασίστηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης, δεν έχει σωθεί κανείς! Αντίθετα η κατάσταση στη χώρα γίνεται χειρότερη κάθε μήνα που περνά», γράφει η εφημερίδα, που παραδέχεται λαθεμένους υπολογισμούς και αναποτελεσματικότητα στα μέτρα που ζητήθηκαν από την Ελλάδα.

Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο (12-14/1).



Στις 12-14/1 διεξάγεται η -πρώτη για το 2012- συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με αφορμή την 93η επέτειο της δολοφονίας των Γερμανών επαναστατών, Ρόζας Λούξεμπουργκ και  Καρλ Λίμπκνεχτ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ καλείται να αναλύσει την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη, μετά και τις αποφάσεις των τελευταίων συνόδων  της Ε.Ε., και να οριστικοποιήσει τις νέες πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Αριστερά τους προσεχείς μήνες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

Ιαπωνικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων μολυσμένα από το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό Φουκουσίμα-1 ανακαλύφθηκε ότι εκπέμπουν ραδιενέργεια. Ρωσικό μπλόκο σε κοντέινερ.



Η αστυνομία στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό ωκεανό κατέσχεσε δεκάδες ανταλλακτικά αυτοκινήτων μολυσμένα από το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό Φουκουσίμα-1 της Ιαπωνίας, έγινε  γνωστό από λιμενικές αρχές.
"Μόνο κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Ιανουαρίου, τελωνειακοί του Βλαδιβοστόκ εντόπισαν 34 'θερμά' ανταλλακτικά αυτοκινήτων, περιλαμβανομένων σασί και κινητήρων", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το τελωνείο του Βλαδιβοστόκ.
Τα ανταλλακτικά ήταν μολυσμένα από ραδιενέργεια ως αποτέλεσμα του πυρηνικού δυστυχήματος που συνέβη το Μάρτιο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τη δήλωση.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε. για την επίσκεψη του υπ. άμυνας του Ισραήλ Εχ. Μπάρακ.



Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, στη χώρα μας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το επιθετικό κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό και αποτελεί σταθερό «πυλώνα» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Είναι βήμα μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας στις νέες πολεμικές προετοιμασίες και απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας, καθώς και βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο του πετρελαίου και του  φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – τρόικας – ΣΕΒ στους μισθούς & τα εργασιακά .



Είναι αδιανόητο η εργατική τάξη να δεχθεί να μπει σήμερα στο σφαγείο του «κοινωνικού διαλόγου» για να παζαρέψει τι θα χάσει ακόμα. Η πραγματική άμυνα αρχίζει από την ταξική οργάνωση, ενότητα και αντεπίθεση για να ανατραπούν οι αντεργατικοί νόμοι, τα χαράτσια, για πραγματική προστασία των ανέργων, για να μην περάσει κανένα νέο μέτρο.
Είναι προκλητική η κοροϊδία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κομμάτων του συστήματος που παριστάνουν ότι δεν θέλουν να θίξουν άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά να προστατεύσουν τους ανέργους.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το λαό της Νιγηρίας.



To ΠΑΜΕ που εκφράζει το ταξικό κίνημα της χώρα μας, καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης της Νιγηρίας να τερματίσει την επιδότηση των καυσίμων για το λαό, με συνέπεια ένα εφιαλτικό μπαράζ ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες 
Η Νιγηρία είναι μία από της μεγαλύτερες παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική . Όμως οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και οι καπιταλιστές κερδίζουν τεράστια κέρδη, ενώ ο λαός της ζει στη πείνα και στη φτώχεια.

Οικολόγοι Πράσινοι : Η θρησκευτική ελευθερία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών! - Πράξη σκοταδισμού η προσφυγή κατά της ανέγερσης τεμένους στον Ελαιώνα.



Η προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς -μεταξύ άλλων φορέων- στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα Αττικής, αποτελεί πράξη σκοταδισμού που στρέφεται κατά της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα μας.
Η ελευθερία στη θρησκευτική συνείδηση και η δυνατότητα δημιουργίας χώρων λατρείας δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη αλλά αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη  που προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Να πως μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση.Άρθρο-ομιλία του σ. Δημήτρη Δεσύλλα, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Ελλάδας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτή.


Η συνολική θέση κατά της ΕΕ αποτελεί «Λυδία λίθο» για κάθε αριστερή δύναμη.
Άρθρο-ομιλία του σ. Δημήτρη Δεσύλλα, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Ελλάδας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτή.
.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» (2ο πολύ χειρότερο Μάαστριχτ), όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την κρίση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αντίθετα, τους οξύνουν, τους ανεβάζουν σε ανώτερο επίπεδο (προοίμιο το βρετανικό βέτο). Συγκροτούν μια αντιδραστική «τομή βάθους» στη μέχρι τώρα καπιταλιστική - ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση της Ε.Ε. Τομή, που στην πράξη φέρνει σ΄ όλη την Ευρώπη:

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.



Στη Νικαράγουα, δεύτερο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική έφτασε χτες ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, για την τρίτη του προεδρική θητεία, ορκωμοσία στην οποία έδωσαν επίσης το «παρών» πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ιρανός Πρόεδρος έφτασε στη Νικαράγουα από τη Βενεζουέλα, όπου οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν σειρά συμφωνιών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, συμφωνίες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, ενώ στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον Πρόεδρο Τσάβες να δηλώνει ότι «η ιμπεριαλιστική τρέλα έχει εξαπολυθεί με τρόπο που δεν είχαμε δει για πολύ καιρό».

Δήλωση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τους κυβερνητικούς εκβιασμούς .



«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μαϊμού διαπραγμάτευση.
Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα, στον Πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και στους πιστωτές και στους εταίρους. Όλοι  κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Απλά οι πιστωτές και οι εταίροι ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους και ο Πρωθυπουργός γίνεται κομιστής τους, μεταφέροντας σκληρά εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ :Τρέχει στο «διάλογο» - νομιμοποιεί τη νέα επίθεση.


Τον επικίνδυνο για τους εργαζόμενους ρόλο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αλλά και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», αποκάλυψαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας
ΚΟΥΚΟΣ

Με τα μπούνια στον «κοινωνικό διάλογο» χώνεται και πάλι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παραδίδοντας συνειδητά την εργατική τάξη στις ορέξεις του κεφαλαίου και βάζοντας πλάτη για να ξεδιπλωθεί η νέα αντεργατική επίθεση. Η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, να πάρει μέρος στο «διάλογο» και να στέρξει την πρόσκληση του ΣΕΒ, νομιμοποιεί το τελεσίγραφο κυβέρνησης - τρόικας - εργοδοσίας, με το οποίο κατακρεουργούνται οι μισθοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις, και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή του.

Άρθρο από την εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος:Με αφορμή το θάνατο του Κορεάτη ηγέτη Κιμ Γιογκ Ιλ.Συντονισμένες δυτικές επιθέσεις κατά της Λ.Δ. Κορέας, της ανεξαρτησίας και της άρνησης υποταγής της στα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού.



O θάνατος στις 17 Δεκέμβρη 2011 του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας (Βόρεια Κορέα) Κιμ Γιονγκ Ιλ, αξιοποιήθηκε από τη διεθνή αντίδραση, σαν μια ακόμα «ευκαιρία» για να οργιάσει ο αντικομμουνισμός, που χρησιμοποιείται σαν ιδεολογικό προκάλυμμα για να συγκαλυφθεί η ιμπεριαλιστική πολεμοκάπηλη και τυχοδιωκτική πολιτική. Η πολιτική αυτή απειλεί και κραδαίνει τα όπλα της εναντίον όσων αρνούνται να υποταχτούν και επιμένουν να προβάλλουν αντίσταση στα επεκτατικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Τέτοια ήταν η πολιτική που ακολούθησε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, υπερασπίζοντας την ανεξαρτησία της Λ.Δ. Κορέας, που ιδρυτής και θεμελιωτής της υπήρξε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργασίας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Το «Mega»-κριτήριο : Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ.



«Δεν υπάρχουν όμως εφημερίδες που να εκδίδονται για να εκφράζουν απόψεις διαφορετικές από εκείνες του ιδιοκτήτη τους ή να υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα».
*
Η παραπάνω θέση διατυπώνεται στο προχτεσινό κύριο άρθρο του «Βήματος της Κυριακής»
που φέρει την υπογραφή του εκδότη της εφημερίδας, Σταύρου Ψυχάρη.
***
Σχόλιο πρώτο:
Η επισήμανση του κ. Ψυχάρη, ότι δηλαδή οι εφημερίδες και ο Τύπος εν γένει εκπροσωπούν τα συμφέροντα και τις απόψεις των ιδιοκτητών τους, κινείται στη σφαίρα του αυτονόητου.

Μ-Λ ΚΚΕ: Αριστερά ή φιλανθρωπία;



Το τελευταίο διάστημα και μ' αφορμή την απότομη, ραγδαία όσο και δραματική φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού μας πλήθυναν σαν την άμμο της θαλάσσης τα «φιλάνθρωπα αισθήματα». Κυρίες και κύριοι του λεγόμενου καλού κόσμου, μη κυβερνητικές οργανώσεις που έσκασαν από τις επιδοτήσεις, τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου που αποφεύγουν τις εισφορές στο ΙΚΑ, φασίστες του ΛΑOΣ, η «γαιοκτήμων» εκκλησία, δήμαρχοι που θέλουν ψήφους, ακόμα και το κράτος προτείνουν «φιλανθρωπία». Το συγκρότημα Αλαφούζου (ΣΚΑΪ κ.λπ.), αφού πέταξε στο δρόμο τους εργαζόμενους κι έφερε τα ΜΑΤ, εγκαινίασε εκστρατεία υπέρ των φτωχών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.



Σε μια περίοδο που σβήνουν από τη ζωή της νέας γενιάς τα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή ένα άκρως επικίνδυνο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση των ναρκωτικών. Η επιλογή της χρονικής περιόδου για την κατάθεσή του δεν είναι τυχαία. Θέλουν τη νεολαία μαστουρωμένη, σπρωγμένη στην απάθεια, την αδράνεια και την καταστροφή. Αυτό μπορούν να της προσφέρουν οι υποστηρικτές του καπιταλισμού, αυτό βολεύει τις δυνάμεις του κεφαλαίου που φέρνουν μόνο δυστυχία και ανασφάλεια για τις νέες και τους νέους εργαζόμενους, ανέργους, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.