Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ


Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης,  να θεωρεί επιτυχία και για άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη. Και το κυριότερο για έναν μηχανισμό διάσωσης που προϋποθέτει νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων. Δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να προσφύγει σε έναν μηχανισμό διάσωσης που εμπεριέχει το ΔΝΤ. Το λιγότερο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενημερώσει επισήμως τα πολιτικά κόμματα και να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Κιργιζία: Η λαϊκή εξέγερση ανατρέπει την κυβέρνηση Μπακάγιεφ

Ανταπόκριση από τους Ainur Kurmanov, Zhenya Otto και Rob Jones, από τα 

τμήματα της CWI σε Ρωσία και Καζακστάν. Μετάφραση: Αλέξανδρος Πραντούνας 



Πέντε χρόνια μετά την «Επανάσταση της Τουλίπας», όταν οι καθημερινές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανέτρεψαν τον τότε πρόεδρο Ακάγιεφ, η Κιργιζία ζει σε συνθήκες επαναστατικές. Η «Επανάσταση της Τουλίπας», παρά την τεράστια σημασία που είχε σαν λαϊκός ξεσηκωμός, έφερε στην εξουσία όχι τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες, αλλά μια κυβέρνηση, αυτή του πρόεδρου Μπακάγιεφ, που συνέχισε τις ίδιες αντεργατικές πολιτικές και τη λιτότητα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του Μπακάγιεφ να διπλασιάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5-10 φορές επάνω! Όλα αυτά σε μια χώρα όπου οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονται στα 30-50 δολάρια το μήνα και η διαφθορά βασιλεύει ...
Αιτήματα των κινητοποιήσεων
Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα άρχισαν στις 6/4 στην πόλη Τάλας στη βόρεια Κιργιζία. Το αρχικό αίτημα για απόσυρση των νέων μέτρων σύντομα πλαισιώθηκε από την απαίτηση για επανεθνικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού και της Κιργιζαντέλ (εταιρείας που εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού και το προϊόν που παράγει αντιστοιχεί στο 40% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας).
Ζητούσαν επίσης την απομάκρυνση όλων των συγγενών του προέδρου από τις θέσεις τους. Ενδεικτικά, ο αδερφός του Μπακάγιεφ έχει διοριστεί επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας ενώ ο γιος του πρόεδρος του Κεντρικού Γραφείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ελέγχει την Κιργιζαντέλ.

Πατριώτες τα spreads και τα μάτια σας ,έτσι;

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ανακαλύφθηκαν τα βαθύτερα υποθαλάσσια ηφαίστεια


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα βαθύτερα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, στην ίδια περιοχή που είχε γίνει γνωστή από την ταινία «Η Άβυσσος». Βρίσκονται σε βάθος περίπου 5.000 μέτρων, στο βυθό της Καραϊβικής, και βρίθουν από διάφορες μορφές ζωής.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν ηφαίστεια βάθους 4.200 μέτρων στην Μεσο-Ατλαντική Ράχη.
Οι βρετανοί ερευνητές, από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Τζον Κόπλεϊ, οι οποίοι εκτέλεσαν την αποστολή πάνω στο σκάφος ερευνών «Τζέημς Κουκ», ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της ζωής στους βυθούς των ωκεανών, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και το New Scientist.

Κιργιστάν:Ο Τζανιμπέκ Μπακίγιεφ ,επικεφαλής ασφαλείας του πρόεδρου του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ και αδελφός του έδωσε την εντολή για πυρ εναντίον διαδηλωτών


Ο Τζανιμπέκ Μπακίγιεφ ,επικεφαλής ασφαλείας του πρόεδρου του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ και αδελφός του, δήλωσε την Κυριακή ότι αυτός και όχι ο έκπτωτος πρόεδρος διέταξε τους ειδικούς φρουρούς να πυροβολούν τους διαδηλωτές στη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας που στοίχισαν τη ζωή σε 81 πολίτες , μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι ειδικοί φρουροί άνοιξαν πυρ κατά ενός πλήθους πάνω από 5 χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της χώρας Μπισκέκ στις μάχες που οδήγησαν στο τέλος της πενταετούς προεδρικής θητείας του κ. Μπακίγιεφ ο οποίος έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τη σύλληψη του Πάπα θα επιδιώξει διαπρεπής Βρετανός επιστήμονας



Τη σύλληψη του Πάπα για το σκάνδαλο της κακοποίησης παιδιών απο Καθολικούς ιερείς θα επιδιώξει ο διαπρεπής, άθεος, επιστήμων Ρίτσαρντ Ντόκινς.


Ο Βρετανός διαπρεπής επιστήμονας και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς, κήρυκας της αθεΐας, θα προσπαθήσει να επιτύχει τη σύλληψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ ως υπόλογου για τις κακοποιήσεις παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, όταν ο Ποντίφηκας επισκεφθεί τη Βρετανία τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε χθες ένας από τους δικηγόρους του.
Ο Ντόκινς, συγγραφέας μελετών όπως «Το εγωϊστικό γονίδιο» και αντιθρησκευτικών μανιφέστων όπως «Η Θεία Πλάνη» ζήτησε από δικηγόρους που ασχολούνται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν στοιχειοθετούνται κατηγορίες κατά του Πάπα.

Ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα παραδέχεται και η Βουλγαρία και σταματάει τις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωζώνη.

O υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας 
Simeon Djankov


Η κυβέρνηση της Βουλγαρία απέσυρε την αίτηση ένταξης της χώρας στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM2, που αποτελεί προθάλαμο για είσοδο στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι ανακάλυψε «ψευδή στοιχεία» για το έλλειμμα προϋπολογισμού. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το έλλειμμα στο 3,7% επί του ΑΕΠ από το 0,8%, που εκτιμούσε πριν. Αυτό διότι δεν καταγράφηκαν δαπάνες από συμβόλαια του δημοσίου κατά τα τελευταία δύο έτη, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών της χώρας, Simeon Djankov. 

Στα όρια του διχασμού το κόμμα Καρατζαφέρη -Μεταξύ εθνικοσοσιαλισμού και εθνικοσουρεαλισμού



Μια πολιτική κίνηση, συνηθισμένη μέχρι πρότινος για όλα τα μέλη του ΛΑΟΣ, εξελίσσεται σε σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της ανοχής του αρχηγού. Ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ, και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κουριαννίδης που είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος παραπέμπεται με το ερώτημα της διαγραφής μετά την άρνησή του να υπακούσει στην εντολή του γραμματέα του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος του παρήγγειλε να μη συμμετάσχει στην παρουσίαση του νέου ακραίου βιβλίου του Κώστα Πλεύρη στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά ο Κουριαννίδης παρουσίασε το βιβλίο του Πλεύρη στις 20 Μαρτίου μαζί με τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο (πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, σημερινό εκδότη του φιλοχουντικού Ελεύθερου Κόσμου και παρά τρίχα πολιτευτή του ΛΑΟΣ) και τον Δημήτρη Καψάλα (παλιό στέλεχος της οργάνωσης του Πλεύρη Κόμμα 4ης Αυγούστου). Από κει και πέρα αρχίζει η οπερέτα των «δημοκρατικών διεργασιών» του ΛΑΟΣ.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για το δανεισμό της κυβέρνησης από ΕΕ - ΔΝΤ


Δημοσιογράφος: Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, τα λεφτά όπως λέγεται είναι πάνω στο τραπέζι. Η κυβέρνηση πρέπει να απλώσει το χέρι να πάρει αυτά τα λεφτά ή όχι;

«Μην κοροϊδευόμαστε, θα το απλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξάρτητα τη μορφή. Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές. Και από αυτή την άποψη η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του λαού και μόνο αυτού».

Δολοφονήθηκε δικαστής στη Μόσχα από ακροδεξιούς.



Κορυφαίος Ρώσος δικαστής δολοφονήθηκε ενώ αποχωρούσε από το διαμέρισμά του στην κεντρική Μόσχα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. Ο δικαστής είχε δικάσει αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν σε εθνικιστικές οργανώσεις και είχε δεχθεί πολλές απειλές κατά της ζωής του.
Ο Έντουαρντ Τσουβάσοφ έφευγε για τη δουλειά του τη Δευτέρα το πρωί όταν άγνωστος τον πυροβόλησε και εγκατέλειψε τον τόπο εγκλήματος.

Το Φεβρουάριο καταδίκασε εννέα μέλη της ομάδας νεο-ναζί σκίνχεντ “Λευκοί Λύκοι”, που είχε πραγματοποιήσει σειρά ρατσιστικών δολοφονιών, με ανώτατη ποινή τα 23 χρόνια φυλάκισης.

Νέοι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις αμάχους και τραυμάτισαν είκοσι

Οι Αφγανικές αρχές κατηγόρησαν τη Δευτέρα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι σκότωσαν τέσσερις πολίτες, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα παιδί και τραυμάτισαν άλλους δεκαοκτώ, ανοίγοντας πυρ εναντίον λεωφορείου που πλησίασε ξένη στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στο νότιο Αφγανιστάν. 



Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ζάρι, δυτικά της πόλης Κανταχάρ, δήλωσε ο Ζαλμάι Αγιούμπι εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. 

Ευρωβουλή-Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά


«Η αντιλαϊκή στρατηγική ΕΕ- ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία»
Προκλητική είναι για άλλη μια φόρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και τις οδυνηρές συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με την ερώτησή του καταγγέλει  την προκλητική στάση της ιδιοκτήτριας του Ναυπηγείου "Thyssen Krupp", η οποία αφού εισέπραξε δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή υποβρυχίων που δεν παρέδωσε, τεμάχισε το Ναυπηγείο αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους στο τμήμα τροχαίου υλικού για πάνω από 12 μήνες και προχωράει στην μεταπώληση του Ναυπηγείου με τις ευλογίες της κυβέρνησής του ΠΑΣΟΚ η οποία «προικίζει» τόσο τους νέους ιδιοκτήτες, όσο και την προηγούμενη ιδιοκτήτρια "Thyssen Krupp", με δισεκατομμύρια ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα 2010-2011.    

Ε.Ε.Κ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ . Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ. Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ!



Η προκλητική στοχοποίηση, προσπάθεια τρομοκράτησης, απόπειρα ποινικοποίησης των πολιτικών  πεποιθήσεων και της κοινωνικής δράσης βασικών αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με βάση κατασκευασμένα ασφαλίτικα μυθεύματα, αποτελεί μεθοδευμένη από το κράτος και τους μηχανισμούς του επιχείρηση συγκάλυψης των δολοφόνων και ταυτόχρονα εκδικητικής επίθεσης στην εξέγερση του Δεκέμβρη.

Στη δίκη, που  έχει μετατραπεί σε βήμα θεαματικής υπεράσπισης  των δολοφόνων και διαρκών  απειλών προς τους μάρτυρες κατηγορίας, επιχειρείται, σε μια γκεμπελικού  τύπου αντιστροφή της πραγματικότητας, να στηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αγωνιστές, οργανώσεις, και συλλογικότητες που κινητοποιήθηκαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη '08. Γίνεται μια φαιδρή προσπάθεια να παρουσιαστεί η ίδια η εξέγερση ως «συνωμοσία» κάποιων «σκοτεινών κέντρων». 

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΤΕΡΕΜΠΛΑΝΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ


Φόβοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος


Την Κυριακή του Πάσχα βρέθηκε δολοφονημένος ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Γιουτζίν Τερεμπλάνς στο αγρόκτημά του στο Βέντερσντροπ, από δυο εργαζόμενούς του, επειδή αρνήθηκε να τους πληρώσει τον μισθό τους, ήτοι 36 ευρώ περίπου. 
Οι δυο κατηγορούμενοι, ένας 28χρονος και ένας 15χρονος αγρότης, συνελήφθησαν την ίδια μέρα και την περασμένη Τετάρτη τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ληστείας και της προσβολής της αξιοπρέπειας (crimen injuria) του Τερεμπλάνς επειδή -όπως διευκρίνισε ο Εισαγγελέας- «εξέθεσαν τα γεννητικά του όργανα».  


Η αναγγελία της δολοφονίας ως ρατσιστική -πολιτική αποτελεί μία εύκολη πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, πίσω από αυτή αναδεικνύονται κοινωνικο-πολιτικά αίτια και βία των λευκών. Η είδηση της δολοφονίας δεν πέρασε «στα ψιλά», όπως συμβαίνει με αυτές των εργαζομένων από τους εργοδότες τους, επειδή ο 69χρονος Τερεμπλάνς αποτελούσε ηγέτη της άκρας δεξιάς.