Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Δήλωση Δ.Παπαδημούλη για τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, δήλωσε:

«Η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κάνουν, έστω και τώρα, αυτό που πρέπει για να βρεθούν και οι άλλοι «Μαντέληδες» που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα.
Όσοι θέλουν να ξεβρομίσει το πολιτικό σύστημα και να πληρώσουν όσοι πήραν μίζες και μαύρο πολιτικό χρήμα, πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους ελάχιστους που πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή

Eσκεμμένα ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την αλήθεια ανάποδα προκειμένου να δικαιολογήσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για την κρίση και τη ληστεία του ελληνικού λαού ευθύνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η κρατική τους χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές τους.
Η αδιαφάνεια, η διαφθορά και η σήψη είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία αυτής της κατάστασης. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σήψη αλλά μόνο να τη διευρύνουν. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η νομιμοποίηση και οι φοροαπαλλαγές που προσφέρει σήμερα η κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ στο πιο μαύρο και παρασιτικό συσσωρευμένο κεφάλαιο.

Παρισινή Κομμούνα 1871 - Εκδήλωση στο "Εκτός των Τειχών"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Μαΐου, 19:30
Συζήτηση:
• Ιστορική παρουσίαση της πολύμορφης και πολυεπίπεδης προσπάθειας, για πρώτη
φορά στην ιστορία, του προλεταριάτου να ρυθμίσει τη ζωή του χωρίς αφέντες.
• Η επόμενη μέρα. Η ήττα, η αναδιάρθρωση του κινήματος και η επίπονη πορεία
προς τις νικηφόρες επαναστάσεις του 20ου αιώνα.
Έκθεση και προβολή ντοκουμέντων. Βιβλία για την Κομμούνα και το πρώιμο
εργατικό κίνημα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
"Η Κομμούνα ήταν μια κυβέρνηση της εργατικής τάξης, το αποτέλεσμα της πάλης της
παραγωγικής τάξης ενάντια στην τάξη των σφετεριστών, η ανοιχτή τελικά μορφή με την
οποία μπορούσε να συντελεστεί η οικονομική απελευθέρωση της εργασίας."

Καρλ Μαρξ
Γραβιάς 10-12, 106 78 Αθήνα • 210 3303348 • books@ektostonteixon.org
www.ektostonteixon.org

Η αριστερά μπροστά στο ιστορικό καθήκον της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αντίστασης

Το κείμενο αυτό μοιράστηκε στην εκδήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο Σπόρτιγκ.
Όλα ξανά υπό κρίση
Οι συνθήκες βέβαια είναι πρωτόγνωρες. Μια καταιγιστική επίθεση του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Με πρωτοφανή ένταση και ταχύτητα προωθείται η πλήρης παραρτηματοποίηση της χώρας στον ιμπεριαλισμό, η πλήρης υποδούλωση των εργαζομένων στο κεφάλαιο. Η γενικευμένη καπιταλιστική κρίση εκφράζεται πολλαπλάσια στην εξαρτημένη και αποσυγκροτημένη ελληνική οικονομία και κοινωνία που βρίσκεται μπροστά στην ολοκληρωτική ερήμωση.
Στη δίνη αυτή –και κάτω από την παρόξυνση του συνόλου των κοινωνικών αντιθέσεων- θα σαρωθούν βολέματα, αδράνειες και επάρκειες. Θα δοκιμαστούν «βεβαιότητες», θα συντριβούν «ασφάλειες» και αυταρέσκειες. Πολιτικά «προϊόντα» διάφορων αποχρώσεων θα απογειώνονται και θα συντρίβονται με ταχύτητα. Πολιτικές αντιλήψεις, οργανώσεις και συλλογικότητες θα τεθούν στη δοκιμασία τού αν είναι σε θέση -όχι σε επίπεδο σχεδίου, αλλά στην πραγματική ζωή- να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που θέτει η πραγματικότητα, που θέτουν οι ανάγκες του λαού, που γεννάει η ταξική πάλη.

Δεν τα "έπαιρναν" μόνο το δεξί χέρι του Σημίτη ,Θ.Τσουκάτος και ο Τάσος Μαντέλης.Οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ πήραν πολλά λεφτά με βαλίτσες και σακούλες όπως ανέφερε ο Δ.Παπαδημούλης.


Μαντέλης: «Στην Ελλάδα θα μείνω όσο χρειαστεί»

thumb
«Στην Ελλάδα θα μείνω όσο χρειαστεί» λέει  χαρακτηριστικά ο Τάσος Μαντέλης σε δημοσιογράφους, ενώ τονίζει ότι μίλησε με ειλικρίνεια στην εξεταστική και είναι έτοιμος να δώσει όποιες διευκρινίσεις χρειάζεται η δικαιοσύνη.
Εις βάρος του πρώην υπουργού  άσκησε την Πέμπτη ο εισαγγελέας ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ απαγορεύθηκε και η έξοδός του από τη χώρα.

Ν. Αφρική: παγκόσμιο κύπελλο, φτώχεια κι ανισότητα, διεργασίες στην αριστερά


www.socialistworld.net Επιμέλεια: Χάρης Σιδέρης


Τραβώντας την κουρτίνα πίσω από τη λαμπερή παράσταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ΠΚ) 2010, αποκαλύπτεται όλο το σάπιο υπόβαθρο μιας χώρας φτωχής, βουτηγμένης στα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Η Ν. Αφρική διοργανώνει ένα ΠΚ – το πρώτο στην ιστορία που ανατίθεται σε αφρικανική χώρα - με φόντο τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη δεκαετία του ’30. Φυσικά, για την άρχουσα τάξη της Ν. Αφρικής είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλά κέρδη. Τα σχεδόν 800 δις ραντ (περίπου 80 δις ευρώ) που προορίζονται για την ανάπτυξη υποδομών (αεροδρόμια, οδικό δίκτυο και γήπεδα), είναι πολλές φορές περισσότερα από τα ποσά που δαπανήθηκαν στα ΠΚ της Κορέας - Ιαπωνίας (2002) και τη Γερμανίας (2006) αντίστοιχα. Το κόστος της διοργάνωσης εκτιμάται σήμερα ότι βρίσκεται ως και  757% πάνω από τι αρχικές εκτιμήσεις! Το ΠΚ απορροφά επενδύσεις που θα  γινόταν σε έργα με πιο ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για τις υποδομές του ΠΚ ισούνται με επενδύσεις δέκα χρόνων σε νέες κατοικίες!