Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Διάγγελμα Παπανδρέου για την Οικονομία-Αυξάνεται ο φόρος στα καύσιμα- Πάγωμα μισθών και προσλήψεων

 «Επώδυνες» αλλά «αναγκαίες» αλλαγές για να ανακοπεί «η πορεία της χώρας προς τον γκρεμό», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του για την οικονομία. «Παγώνουν» οι μισθοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. «Η χώρα δεν αντέχει μπλόκα».



Πηγή:www.naftemporiki.gr

ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Οι μάσκες πέσανε και το δεκανίκι του ΠΑ.ΣΟ.Κ ο Καρατζαφύρερ , παίζοντας το χαρτί της εθνικής ενότητας στηρίζει τον Γιωργάκη Παπανδρέου.Είναι το αντάλλαγμα για την βοήθεια που του έδωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ όταν ιδρύθηκε.Βοήθεια με την υπερπροβολή του ΛΑ.Ο.Σ από τα πράσινα Μ.Μ.Ε καθώς και την απουσία κριτικής από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ για ακραίες θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ.Επίσης ο Σαμαράς όπως έχουμε ξαναπεί απ'αυτό το μπλογκ δεν σκοπεύει να τα βάλει με τους βιομηχάνους και το αστικό σύστημα και καλοσκέφτεται ακόμη και την μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με τον Παπανδρέου.

Η αριστερά πρέπει να αντιδράσει, να ξεσηκώσει τον κόσμο ! Η σοσιαλφασιστική συνεργασία θα πέσει στο κενό!

Red Star

Επανεκδίδεται το «We are the World» για την Αϊτή

Αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής ηχογράφησαν μια νέα έκδοση του τραγουδιού.
Αστέρες διεθνούς φήμης από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, από την Μπάρμπρα Στρέιζαντ μέχρι τη Μάιλι Σάιρους, και ηθοποιοί άφησαν κατά μέρος τις όποιες προσωπικές διαφορές τους και συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να ηχογραφήσουν μια νέα έκδοση του «We are the World» αυτή τη φορά για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, 25 χρόνια μετά το παρόμοιο εγχείρημα που είχε γίνει για να αφυπνιστεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πείνα στην Αφρική.
Κανείς από τους τραγουδιστές του πρώτου εγχειρήματος δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην καινούργια προσπάθεια, η οποία θα ηχογραφηθεί στο ίδιο στούντιο του Χόλυγουντ, που είχε ηχογραφηθεί και η πρώτη έκδοση, και πάλι υπό την επίβλεψη του παραγωγού και συνθέτη Κούινσι Τζόουνς και του έτερου των συνθετών Λάιονελ Ρίτσι.
Περισσότεροι από 70 αστέρες θα μετάσχουν στο εγχείρημα και σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους με εξαιρετικό σεβασμό.
«Όντας διάσημοι, είμαστε όλοι θαυμαστές ο ένας του άλλου, οπότε ο ένας ποντάρει στον άλλο, και ανταλλάσουμε τηλέφωνα και αυτόγραφα», δήλωσε χαμογελώντας η Νάταλι Κόουλ.
Η Στρέιζαντ, η Σελίν Ντιόν και ο Τόνι Μπένετ φαίνεται ότι αποτελούν την πηγή έμπνευσης όλων των υπολοίπων. Ο 15χρονος Καναδός Τζάστιν Μπίμπερ αστειευόμενος δήλωσε ότι θα ζητήσει από το νέο του φίλο, τραγουδιστή του R&B Εϊκον, να του δώσει το τηλέφωνο της Νικόλ Σέρτζινγκερ των Πούσικατ Ντολς.
Η Στρέιζαντ, γνωστή τελειομανής, τραγούδησε τα κομμάτια που στην πρώτη έκδοση είχε ερμηνεύσει η Νταϊάνα Ρος και κανείς δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιο ήταν καλύτερο. Η τραγουδίστρια της τζαζ Πάτι Οστιν συνόδευσε την Στρέιζαντ σε ορισμένα κουπλέ.
Ο βιρτουόζος της κιθάρας Κάρλος Σαντάνα τραγούδησε κάποια κομμάτια μόνος του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τραγουδιστής. Μια από τις εξαιρέσεις τα δύο μέλη των Beach Boys, ο Μπράιαν Ουίλσον και ο Αλ Τζαρντιν φαίνεται ότι δεν μιλούν μεταξύ τους και ένας αγνόησε τον άλλο κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Από τους πλέον δυσαρεστημένους Ευρωπαίους οι Έλληνες


Ως οι πλέον δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία στη χώρα τους, την οικονομική κατάσταση, το κόστος ζωής και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και έχει τίτλο «Το κοινωνικό κλίμα στην ΕΕ».
Προσωπική κατάσταση
Σε κλίμακα από το -10 ως το +10 οι Έλληνες δηλώνουν σε γενικές γραμμές, οι πλέον ανικανοποίητοι από τη ζωή τους, μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους.
Ειδικότερα, δηλώνουν ανικανοποίητοι από την προσωπική τους κατάσταση (-0,6) έναντι (+3,2) του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από την επαγγελματική τους κατάσταση (-1,4) έναντι (+1,4) στην ΕΕ των 27 και από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (-1) έναντι (+1,2) στην ΕΕ των 27.
Επιπλέον, οι Έλληνες μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους έχουν τις χαμηλότερες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη μελλοντική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (-4 έναντι -1,5 στην ΕΕ των 27). Επίσης, το ίδιο τρίπτυχο δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από όλους τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την περιοχή, όπου βρίσκεται η κατοικία τους (+1,7), έναντι (+4,2) στην ΕΕ των 27.
Οικονομία
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση γενικότερα, στην Ελλάδα εμφανίζεται ένας από τους υψηλότερους βαθμούς δυσαρέσκειας (-6,2) μετά τη Λετονία (-8,3), την Ουγγαρία (-7,3) και την Ιρλανδία (-6,5). Ο βαθμός δυσαρέσκειας στην ΕΕ των 27 είναι κατά μέσο όρο (-4,1).
Για την κατάσταση της απασχόλησης, ο βαθμός δυσαρέσκειας των Ελλήνων είναι (-6) έναντι (-4,4) στην ΕΕ των 27. Περισσότερο δυσαρεστημένοι από τους Έλληνες δηλώνουν οι Λετονοί (-7,2), οι Ιρλανδοί (-6,8), οι Εσθονοί (-5,8), οι Ισπανοί, οι Ούγγροι και οι Πορτογάλοι.
Για το κόστος ζωής οι πλέον δυσαρεστημένοι είναι οι Έλληνες και οι Ούγγροι (-6,1) και ακολουθούν οι Λετονοί και οι Βούλγαροι (-5,9). Στην ΕΕ των 27 ο βαθμός δυσαρέσκειας για το κόστος ζωής είναι (-3).
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες στέγασης, ο βαθμός δυσαρέσκειας των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο (-5) έναντι (-3,1) στην ΕΕ των 27.
Επιπλέον, Έλληνες και Λετονοί είναι οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στις χώρες τους. Ακολουθούν οι Ιρλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι. Στην ΕΕ των 27 ο βαθμός δυσαρέσκειας για τη δημόσια διοίκηση είναι κατά μέσο όρο (-1,2).
Κοινωνική προστασία
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός δυσαρέσκειας (-3) έναντι (+1,3) στην ΕΕ των «27». Δυσαρεστημένοι δηλώνουν και οι Ούγγροι, οι Λετονοί, οι Ιρλανδοί και οι Πολωνοί.
Στο θέμα των συντάξεων οι Έλληνες εμφανίζονται, επίσης, ως οι πλέον δυσαρεστημένοι (-5,4). Ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι. Στην ΕΕ των 27 ο βαθμός δυσαρέσκειας για τις συντάξεις είναι κατά μέσο όρο (-1). Στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υψηλότερος βαθμός δυσαρέσκειας (-5,3) και για τα επιδόματα ανεργίας έναντι (-1,2) στην ΕΕ των 27.
Τέλος, οι Έλληνες, οι Ούγγροι και οι Λετονοί είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται η φτώχεια και οι ανισότητες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα ο βαθμός δυσαρέσκειας είναι (-4,7) έναντι (-2) στην ΕΕ των 27.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Πιο γρήγορα από ποτέ μεγαλώνουν σήμερα τα δέντρα

Η αύξηση της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνει τα δέντρα να μεγαλώνουν σήμερα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από 200 χρόνια, δείχνει μελέτη στις ανατολικές ΗΠΑ.
Η παγκόσμια θέρμανση αφενός παρατείνει την αυξητική περίοδο των φυτών και τους επιτρέπει έτσι να αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο κάθε έτος.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των φυτών επιταχύνεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο απορροφάται από τα φύλα και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε ξύλο.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που προκαλούν την επιτάχυνση, καταλήγει η μελέτη στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Συντάξαμε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους αυτά τα δάση [της μελέτης] θα μπορούσαν να μεγαλώνουν ταχύτερα και στη συνέχεια απορρίψαμε τους μισούς από αυτούς» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο Τζέφρι Πάρκερ, οικολόγος δασών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Smithsonian στο Μέριλαντ.
Ο Πάρκερ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν για 20 χρόνια την ανάπτυξη των δέντρων σε 50 δειγματοληπτικές εκτάσεις με δέντρα διαφόρων ειδών. Το 90% των δειγμάτων εμφάνιζαν πολύ ταχύτερη αύξηση από ό,τι θα είχε προβλεφθεί με βάση το μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό -δύο με τέσσερις φορές πιο γρήγορα.
Μάλιστα δέντρα που εξετάστηκαν μεγαλώνουν σήμερα με το μεγαλύτερο ρυθμό από τότε που φύτρωσαν -εδώ και 225 χρόνια για τα πιο ηλικιωμένα δέντρα της μελέτης.
Σε σχέση με τι συνέβαινε πριν από 20 χρόνια, τα δάση που εξετάστηκαν παράγουν σήμερα επιπλέον μισό τόνο ξύλου ανά στρέμμα, υπολογίζουν οι ερευνητές.
Στη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα του δάσους είχε αυξηθεί κατά 12%, ενώ η αυξητική περίοδος είχε παραταθεί κατά 7,8 ημέρες.
Η τελευταία μελέτη φαίνεται να συμφωνεί με παλαιότερες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει τη γεωργία και ίσως αυξήσει τη δασοκάλυψη, τουλάχιστον σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στην επιστημονική και πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο τα δάση πρέπει να θεωρηθούν «απορροφητήρες» άνθρακα που πρέπει να προσμετρώνται στις εκπομπές άνθρακα κάθε χώρας.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

Συναντήσεις Παπανδρέου με Παπαρήγα-Καρατζαφέρη.Βολές Καρατζαφέρη κατά Κ.Κ.Ε

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς εις αναζήτηση συναίνεσης για την οικονομία έχει ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση.





Η πρώτη χρονικά συνάντηση έγινε με την γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι "όλες οι πιέσεις ασκούνται για να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα", τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι "μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη- να οργανώσει την αντεπίθεση", υπογραμμίζοντας: "Αλίμονο να επικρατήσει ο φόβος". Η ίδια σημείωσε: "Καμία συμμαχία με τον Θαπατέρο, τον Μπερλουσκόνι και το Σώκρατες θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση". Πρόσθεσε ότι "ετοιμάζονται αντιλαϊκά μέτρα", και πως "η άμυνα δεν προσφέρει τίποτα, χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση". Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε πυρά και κατά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ότι λένε "ναι" σε αντιλαϊκά μέτρα.

"Πρέπει να προσπερνάμε τα εμπόδια που βρίσκουμε. Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται να δείξουμε σοβαρότητα και σύνεση. Η Ευρώπη μας τιμωρεί", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε στις βολές της γγ του ΚΚΕ, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα που θα περίμενε συναίνεση από την κ. Παπαρήγα". "Εγώ δεν συμμετείχα στο γκρέμισμα, θα συμμετέχω στο χτίσιμο", υπογράμμισε και σημείωσε: "Πρέπει να ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός". Και πρόσθεσε ότι "αν διαπιστώσουμε ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι βλαπτικός θα τον ελέγξουμε, αλλά δεν πρέπει να αβαντάρουμε ακρότητες". 





Πηγή:www.nooz.gr

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών σχετικά με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού


Η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη διαγραφή των δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος, επιχειρεί να τους απαλλάξει και από τις υπάρχουσες εισφορές.
Η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τα ελλείμματα, δίνοντας μέρος από όσα χρωστάει, αλλά και η προτροπή της να καλυφθούν αυτά με το ξεπούλημα της περιουσίας τους και με νέα βάρη στους εργαζόμενους, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση, αποκαλυπτική των προθέσεων και των αντιδραστικών της επιδιώξεων για σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν για να αποτρέψουν τη καταβαράθρωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση.


 

ΓΑΛΛΙΑ Αστυνομοκρατία στα σχολεία


Επιταχύνεται η αστυνομοκρατία στα σχολεία στη Γαλλία στο όνομα της λεγόμενης «αποτίμησης των αναγκών ασφαλείας» στα κτίρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό το νέο αντιδραστικό μέτρο προβλέπει εγκατάσταση είτε σταθερών περιπολιών, πέριξ των σχολείων, της αστυνομίας μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς αλλά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής ή τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων ανίχνευσης ή καμερών παρακολούθησης. Ο υπουργός Παιδείας Λικ Σατέ υποστήριξε ότι μέχρι τις 31 Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, καταρχάς, των περιπολιών και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση για τις ανάγκες ασφαλείας στα 7.946 γυμνάσια και λύκεια. Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα νέα μέτρα, είναι ανάμεικτη, χωρίς πολλές αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Συνέντευξή της Ρένας Δούρου, υπεύθυνης Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, στην εκπομπή ΝΕΤA ΣΚΕΤΑ της ΕΡΑ


Την άμεση, ζωτική ανάγκη προσφυγής στα μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μέσω της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, υποστήριξε σε συνέντευξή της στην εκπομπή ΝΕΤA ΣΚΕΤΑ της ΕΡΑ, η Ρένα Δούρου, προκειμένου όπως τόνισε “να υπάρξει παραγωγή πολιτικής στη βάση ιδεών και όχι μηχανισμών”. “Είναι πραγματική ανάγκη η διεξαγωγή συνεδρίου, το οποίο δεν οδηγεί κατ' ανάγκη σε εσωστρέφεια. Εκτιμώ ότι αν υπάρχει τρόπος για να βγούμε από την εσωστρέφεια, αυτός είναι η προσφυγή στην κορυφαία δημοκρατική λύση, αυτή ενός συνεδρίου”.
Επισημαίνοντας την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες σήμερα, με μια κυβέρνηση που παλινδρομεί, η Ρ. Δούρου τόνισε την επείγουσα ανάγκη εξωστρέφειας του Συνασπισμού.
“Και με ευθύνη κάποιων ΜΜΕ που επιμένουν στο παραπολιτικό, σήμερα δεν έχουμε κατορθώσει να προβάλλουμε το εξαιρετικό έργο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενεστέρων στρωμάτων που συρρικνώνονται”, επεσήμανε η ίδια, αναφερόμενη στη δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή εσωστρέφεια και να γίνει παραγωγικό το συνέδριο θα πρέπει, τόνισε η Ρ. Δούρου, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους τα μέλη “συμβάλλοντας στη δημοκρατική διαδικασία” ενόψει του συνεδρίου και παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να λειτουργήσουν οι τάσεις, όπως στην αφετηριακή τους μορφή, γιατί “το κόμμα δεν πρέπει να έχει τάσεις μηχανισμών αλλά παραγωγής πολιτικής. Η σύνθεση γίνεται επί των ιδεών όχι επί των μηχανισμών”. Η Ρ. Δούρου εξήγησε ότι το συνέδριο πρέπει να έχει συγκεκριμένη ατζέντα προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα που εκκρεμούν από το καλοκαίρι.
Η Ρένα Δούρου
“Ούτε οι ηγεσίες των κομμάτων, ιδίως στην Αριστερά, ούτε οι τάσεις είναι φυσικά φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα του τρόπου που εμείς τα μέλη λειτουργούμε. Καλώ τα μέλη μας να αρθούν στο ύψος του πολιτικού διαλόγου και της συμμετοχής που την επομένη του συνεδρίου δεν θα μας φέρει στην ίδια κατάσταση”, υπογράμμισε η ίδια.

Το κύρος της χώρας σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού, με το πώς ζει ο ελληνικός λαός και τι δικαιώματα απολαμβάνει, σχετίζεται με το αν εκχωρούνται ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα και έχουν εκχωρηθεί προ πολλού στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς.



Αλέκα Παπαρήγα: Χωρίς να θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αντίστασης ή της φιλολαϊκότητας, γιατί υπάρχουν πολλοί μέσα στο λαό που το έχουν, στηρίζουμε και μπλόκα και απεργίες. Γιατί στο βάθος πίσω από έναν αγώνα, υπάρχει και ο ηρωισμός και δεν λοιδορείται
  • Το κύρος της χώρας σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού, με το πώς ζει ο ελληνικός λαός και τι δικαιώματα απολαμβάνει, σχετίζεται με το αν εκχωρούνται ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα και έχουν εκχωρηθεί προ πολλού στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς. Σχετίζεται με το αν η Ελλάδα παρεμποδίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την καταπάτηση των δικαιωμάτων άλλων λαών και των συνόρων άλλων χωρών. Κι απ' αυτή την άποψη δεν δίνουμε δεκάρα για το τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι ή οι διάφορες διακρατικές ενώσεις.
  • Τα ελλείμματα, τα χρέη, η ίδια η κρίση, έχουν άμεση σχέση με τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής εμπορευματικής παραγωγής. Δεν είναι προϊόν μιας διεφθαρμένης κυβερνητικής διαχείρισης ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ. Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του προσωπικού πλουτισμού, αλλά δεν υπάρχει σύνορο ανάμεσα στη σκανδαλώδη αντιλαϊκή πολιτική με τα σκάνδαλα του προσωπικού πλουτισμού. Στηρίζουμε και μπλόκα και απεργίες παντού όπου εκδηλώνεται η λαϊκή πίεση για την επίλυση προβλημάτων. Ποτέ δεν ζητήσαμε τον Αρειο Πάγο να παρέμβει ούτε καλύψαμε, ούτε στηρίζουμε την εργοδοτική τρομοκρατία.

Πηγή:Ριζοσπάστης

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων «Φροντίδα για τους υγροτόπους - μια απάντηση στην αλλαγή του κλίματος»


Σύμφωνα με διεθνείς ορισμούς υγρότοποι «είναι οι ελώδης περιοχές, βάλτοι, υγροί τυρφώνες φυσικοί ή τεχνητοί, μόνιμοι ή πρόσκαιροι, με στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό νερό καθώς και θαλασσινές περιοχές με βάθος που δεν ξεπερνάει τα 6 μέτρα».

Η σημασία τους είναι μεγάλη για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αν και έχουν σημαντική συνεισφορά στην δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα , στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, εν τούτοις απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη πολιτικής για την προστασίας τους

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δέσμιες ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης και των αδυναμιών λειτουργίας του Κράτους στην προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να προστατεύσουν τους Υγροτόπους της χώρας μας. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες στον τομέα αυτό όπως η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την επέκταση του κτηματολογίου και του δασολογίου. Η εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με το ότι οι υγρότοποι συνήθως είναι σε περιοχές φιλέτα για τη δόμηση, νόμιμη και αυθαίρετη.

Στο άμεσο μέλλον το στοίχημα για βιώσιμη ανάπτυξη θα παιχτεί κυρίως σε τρεις τομείς: στην πολιτική γης, στην αυτάρκεια των υδατικών πόρων και στην ενέργεια. Το πόσο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους υγροτόπους θα είναι ενδεικτικό αν μπορέσουμε να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη συμβολή στην ανάδειξη των υγροτόπων είχαν τόσο οι ανά την Ελλάδα Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF- όσο και το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), που ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον γραμματέα της β΄ ΝΕ Θεσσαλονίκης Κώστα Βουδούρη θα επισκεφτεί την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, 12 το μεσημέρι, το ΕΚΒΥ και θα συναντηθεί με την διευθύντρια κ. Ευτυχία Αλεξανδρίδου.

Θα ενημερωθούν για το έργο του ΕΚΒΥ και θα συζητήσουν για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, τις πιέσεις που δέχεται το Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα καθώς και το πρόβλημα της λίμνης Κορώνεια..

To Γραφείο Τύπου

"Στήλη Άλατος"-Κεφάλαιο- Δημήτρης Δανίκας


ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ, αγοράζεις και διαρκώς μια άλλη ζωή στο μυαλό σου παρασκευάζεις. Όλα εξωτερικά, όλα για προϊόντα, όλα αναλώσιμα, όλα χωρίς βαθύτερη ουσία καμιά. Η ύπαρξή σου η απροσμέτρητη τραπεζική κατάθεσή σου. Το εξοχικό, το σκάφος, το χρηματιστήριο, η στιγμιαία ηδονή σου. Κι όμως ολοκλήρωση δεν βρίσκεις πουθενά. Κι όμως ικανοποίηση ούτε με τις βίλες, τα οικόπεδα, τις καταθέσεις, τα υλικά. Και όσο περισσότερα συσσωρεύεις τόσο μέσα σου αδειάζεις. Όσο περισσότερα καταναλώνεις τόσο από την αληθινή ζωή βρίσκεσαι μακριά. Όσο περισσότερα εφήμερα και υλικά τόσο πιο κοντά στου ψυχίατρου την αγκαλιά. Τα έχεις όλα και όμως πάθος για τίποτα, ούτε ακόμα για τα οικογενειακά. Ελεύθερος μόνο στα χαρτιά. Η δύναμή σου, η φυλακή σου. Ο πλούτος σου, η ομηρεία και η παράδοσή σου. Μια ζωή για ένα κεραμίδι πάνω από την κεφαλή σου. Μπαγάσα, τα κατάφερες. Έφτιαξες το χρυσό κλουβί σου. Εσύ είσαι όλα αυτά.

Ένας άνθρωπος. Ένα μεγάλο κεφάλαιο με πολλά μηδενικά!


 
 ΤΑ ΝΕΑ-Δημήτρης Δανίκας , ddanikas@dolnet.gr

Δραματική έκκληση Παπανδρέου για οικονομία

 
Διμερείς συναντήσεις την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ. 

Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, ενώ η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισαν ότι θα προσέλθουν, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε, "η Ελλάδα δέχεται επίθεση και βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού". "Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό", σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ο αγώνας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας". 

Πηγή:www.skai.gr 

Βουλιάζει,βουλιάζει !

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 3/2 Συναυλία με τον Δημήτρη Πουλικάκο, Ώρα 22:00,Βοτανικός


(Στην Πετρούπολη έρχεστε με τα λεωφορεία Α11 και Β11 από σταθμός μετρό Αττική και με το 700 από Αγ. Αντώνη)

Τετάρτη 3/2 Συναυλία με τον Δημήτρη Πουλικάκο
Ώρα 22:00


Πηγή: http://votanikoskipos.blogspot.com/

Η επίθεση των Νεοναζί στους Αμπελόκηπους και η στάση του ΛΑΟΣ


Η επίθεση 50μελους ομάδας νεοναζί σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν «συνέχεια» δεκάδων άλλων περιστατικών ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Δύο όμως ήταν τα χαρακτηριστικά της επίθεσης που την έκαναν να ξεχωρίζει. Πρώτον, ότι η επίθεση δεν έγινε από ομάδα αγνώστων ή την συνήθως ύποπτη Χρυσή Αυγή αλλά από μια ναζιστική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Αυτόνομοι Εθνικιστές» και έγινε γνωστή πολύ πρόσφατα μετά την εισβολή 30 μελών της σε αντιρατσιστική εκδήλωση(*).

Και δεύτερον, ότι η αστυνομία προχώρησε σε μαζική σύλληψη των φασιστών (44 συνολικά). Το γεγονός αυτό, της σύλληψης των νεοναζί, «ανάγκασε» το κόμμα του Καρατζαφέρη να δείξει το πραγματικό, ακροδεξιό του πρόσωπο.

Κοινοβουλευτική συμπαράσταση στους ναζιστές - Αϊβαλιώτης ...

Την μέρα των επεισοδίων ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης έκανε δηλώσεις για το ζήτημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι ακραίες προκλήσεις των αυτοτιτλοφορούμενων αντιρατσιστών, αντιφασιστών, δε πρέπει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να τυγχάνουν ανάλογων ακραίων απαντήσεων.»

Σύμφωνα λοιπόν με το ΛΑΟΣ και τον κ. Αϊβαλιώτη η αντιφασιστική συγκέντρωση που καλούσαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, καθηγητές και δάσκαλοι της περιοχής καθώς και κόμματα της Αριστεράς, διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή 30 μασκοφόρων φασιστών σε αντιρατσιστική εκδήλωση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων (15 μέρες περίπου πριν) ήταν μια «ακραία πρόκληση».

Την ίδια ώρα ο κ. Αϊβαλιώτης και το ΛΑΟΣ δεν φαίνεται να «προκαλούνται» ιδιαίτερα από το γεγονός πως η ομάδα των τραμπούκων-φασιστών χαιρετά ναζιστικά και επιτίθεται σε ειρηνικούς διαδηλωτές με πέτρες, στειλιάρια και ότι άλλο βρέθηκε στα χέρια τους τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι 50χρονη διαδηλώτρια και ελαφρότερα άλλους 3 διαδηλωτές ...

... Πολατίδης

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης προσέτρεξε την επόμενη των επεισοδίων στα δικαστήρια για να συμπαρασταθεί στους κρατούμενους και σε δηλώσεις που έκανε στην νεο-φασιστική εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος, αφού ξεκαθάρισε πως βρίσκεται εκεί

«μετά από πρόσκληση φίλων και συγγενών των κρατουμένων», μίλησε για «παραβίαση δικαιωμάτων των συλληφθέντων».

Στην συνέχεια περιέγραψε την επίθεση των νεοναζί ως μια «δράση που ξέφυγε ενδεχομένως από κάποια όρια». Σύμφωνα με τον Πολατίδη η σύλληψη των νεοναζί ήταν «υπερβολική αντίδραση». Τέλος κατήγγειλε αυτούς που

«θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας εις βάρος οιουδήποτε θα ήθελε να αντισταθεί στους επαγγελματίες αντιρατσιστές».

... Δούμας

Ακόμη πιο σαφής το στέλεχος του ΛΑΟΣ Παναγιώτης Δούμας γράφει στην νεοφασιστική ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελληνικές Γραμμές» για την επίθεση:

«Έτσι, μία κινητοποίηση κατά όσων βρίζουν τον ελληνικό λαό και κατάμουτρα τον αποκαλούν μισαλλόδοξο, ξενόφοβο και όλα τα συναφή, χαρακτηρίστηκε ως ρατσιστική επίθεση.»

Ο «δημοσιογράφος»

Ένας από τους συλληφθέντες φασίστες (που αναγνωρίστηκε μάλιστα από πολλούς διαδηλωτές που πήγαν στην ΓΑΔΑ για να καταθέσουν) είναι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγεωργίου που αρθρογραφεί στις ακροδεξιές εφημερίδες «Ελεύθερη Ώρα» και «Ελεύθερος Κόσμος». Εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» είναι ο Δ. Ζαφειρόπουλος, πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και παρ' ολίγον υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ. Ο Παπαγεωργίου είναι το δεξί χέρι του Ζαφειρόπουλου και ο μόνος από τους φασίστες που έχει προφυλακιστεί. Καθόλου τυχαία λοιπόν η προφυλάκιση του έχει σημάνει συναγερμό για τους συναγωνιστές του στο ΛΑΟΣ.

Στις 28 Γενάρη ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ, Γ. Κουριανίδης, κατέθεσε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ζητώντας την απελευθέρωση του.

Σύμφωνα με την «Ελεύθερη Ώρα» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Καρατζαφέρης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χρυσοχοΐδη δηλώνοντας του ότι θεωρεί αιτία πόλεμου την κράτηση του Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του κ. Καρατζαφέρη άλλωστε,

«Αν ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αντιπροσώπευε την "Αυγή" και συμμετείχε σε βαρβαρότητα των αντιεξουσιαστών σήμερα θα ήταν ελεύθερος.»

Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεων διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση του Παπαγεωργίου είναι η αναφορά πως απλώς βρισκόταν στο χώρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Την ίδια ώρα όμως οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» από το σάιτ τους ζητάνε την απελευθέρωση του «συντρόφου, φίλου και συναγωνιστή» τους.

Σιγή ιχθύος από τα ΜΜΕ

Είναι φανερό πως πίσω από τις αερολογίες και το κρύο χιούμορ που μας έχει συνηθίσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κρύβονται οι πιο αντιδραστικές και επικίνδυνες πολιτικές θέσεις. Σε αυτό τους το «καμουφλάρισμα» βρίσκουν χέρι βοηθείας στα ΜΜΕ που ενώ έχουν επί καθημερινής βάσης και όλες τις ώρες θέση για τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ δεν βρήκαν λέξη να πουν για την συγκάλυψη της δράσης μιας ναζιστικής συμμορίας από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Είναι καθήκον της Αριστεράς και του αντιρατσιστικού κινήματος να ξεσκεπάσει τον βρώμικο ρόλο τους.


Αλέξανδρος Πραντούνας-ΞΕΚΙΝΗΜΑ

(*) δείτε και εδώ: http://www.xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=1000