Αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού)*
Του Νετραμπικράμ Τσάντα (Μπιπλάμπ)
μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού)
Η ΚΕ του κόμματος μας ολοκληρώθηκε μετά από 25 μέρες. Η συνάντηση αυτή πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις και έβγαλε σημαντικά συμπεράσματα για τα παρακάτω θέματα που σχετίζονται με το πολιτικο κίνημα στο Νεπάλ και την εσωτερική κομματική οργάνωση. Η σημασία αυτών των αποφάσεων έχει ως εξής:
1. Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις σχετικά με την πολιτική κατάσταση
Έγινε μια μακρά και σοβαρή συζήτηση για την επίλυση της εξαιρετικής πολιτικής κατάστασης σχετικά με την επανάσταση και την αντεπανάσταση, την ιδεολογία του προλεταριάτου και της αστικής τάξης, την εθνική ανεξαρτησία και την ξένη παρέμβαση. Μετά από μακρά αντιπαράθεση φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η σωστή λύση της παρούσας πολιτικής κρίσης της χώρας θα βρεθεί αποκλειστικά μέσα από την οικοδόμηση μιας νέας αντίληψης της δημοκρατίας, του συντάγματος, του ενιαίου μετώπου , του ομοσπονδισμού, της ενωμένης εθνικής κυβέρνησης και της μαζικής πάλης, ενώ πήραμε και ανάλογες αποφάσεις για τα θέματα αυτά. Είμαστε σίγουροι ότι οι πρόσφατες αυτές αποφάσεις θα δώσουν λύση στα υπάρχοντα προβλήματα.
1.α. Η Λαϊκή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
Το κόμμα μας πήρε πρόσφατα μια απόφαση σύμφωνα με την οποία μια νέα αντίληψη για τη δημοκρατία είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με αυτήν, το κόμμα πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τη Δημοκρατική Δημοκρατία (Democratic Republic) με την Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτή είναι η μόνη απόφαση που θα μπορέσει να φέρει τη λύση στην παρούσα πολιτική κρίση. Τα προβλήματα και η κρίση που εντείνονται μέρα με τη μέρα είναι αποτελέσματα κυρίως της παρούσας κρατικής εξουσίας, του κρατικού μηχανισμού της αστικής δημοκρατίας, αν και υπάρχουν και δευτερεύοντες λόγοι. Οι λαϊκές προσδοκίες για χειραφέτηση δεν θα πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή στο κρατικό σύστημα.
Είναι αλήθεια οτι η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας είναι ένα σημαντικό ιστορικό φαινόμενο. Όμως ήταν αναμενόμενο αυτή η εγκαθίδρυση έχει προκαλέσει διάφορα σημαντικά ερωτήματα. Εδικά μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας τα βασικά ερωτήματα ήταν ποιος θα ήταν ο ιδιοκτήτης της δημοκρατίας, ποιον θα υπηρετούσε η δημοκρατία και ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά της.
Το κόμμα μας θεώρησε τη Δημοκρατική Δημοκρατία σαν μια μεταβατική δημοκρατία (ούτε αστική ούτε λαϊκή). Αυτό σήμαινε ότι η έμφαση θα δινόταν στη μετάβαση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία και την εγκαθίδρυση του λαού ως ιδιοκτήτη της δημοκρατίας. Το κόμμα μας έκανε προσπάθειες από την ανακήρυξη της δημοκρατίας μέχρι την συνταγματική πράξη της αλλαγής του τότε αρχηγού στρατού Ρουκμανγκάντ Καταουάλ από την εκλεγμένη κυβέρνηση. Έγιναν πολλοί αγώνες. Όμως οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των ιμπεριαλιστών, των επεκτατιστών και των λακέδων τους.
Η ανακηρυγμένη δημοκρατία έχασε τον μεταβατικό της χαρακτήρα και πήρε αστικό χαρακτήρα μετά την παρέμβαση του Προέδρου, την ανάδειξη της κυβέρνησης – μαριονέτας και την ξένη παρέμβαση. Η αστική τάξη έγινε ο ιδιοκτήτης της δημοκρατίας. Η δημοκρατία αντί να είναι δημοκρατία του λαού (κύρια των εργατών και των αγροτών) άλλαξε και έγινε δημοκρατία μιας χούφτας κομπραδόρων καπιταλιστών και φεουδαρχών. Δεν υπάρχει εξασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού. Αντίθετα θα υπάρχει καταστολή των λαϊκών δικαιωμάτων. Βλέποντας αυτά, τα συμπεράσματα που έβγαλε το κόμμα μας σχετικά με την αστική δημοκρατία και το σύνθημα περί εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι καθαρά και σωστά.
1.β. Το Σύνταγμα της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας
Το ζήτημα της σύνταξης ενός νέου Συντάγματος είναι η ουσία της παρούσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης το κόμμα μας πήρε την απόφαση να συντάξει το Σύνταγμα της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (Λαϊκής Δημοκρατίας) και να το φέρει για ψήφιση στη Συντακτική Συνέλευση. Επειδή το κόμμα μας είναι ο εκπρόσωπος της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και ο ηγέτης των εργαζομένων, η πρόταση έχει ιστορική σημασία λόγω της ευθύνης να κατατεθεί η καλύτερη πρόταση για τη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα σε ένα Λαϊκό Σύνταγμα που είναι ο βασικός νόμος της χώρας. Μέσα σ΄ αυτόν κατοχυρώνονται η μορφή του κράτους, το σύστημα ηγεσίας, τα βασικά δικαιώματα, η εθνική κυριαρχία, κλπ.
Οι διαδικασίες για το βασικό νόμο και τους άλλους νόμους και πράξεις αλλάζουν σύμφωνα με την κατάσταση του κράτους και την κατάσταση της τρέχουσας πολιτικής πάλης. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Όμως το σύνταγμα και οι νόμοι ποτέ δεν γράφονται σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού και του έθνους. Αντίθετα το σύνταγμα και οι νόμοι χρησιμοποιούνται ως μέσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραδοσιακών δυνάμεων και του τωρινού κράτους.
Γνωρίζουμε ότι το μελλοντικό σύνταγμα δεν θα πρέπει να υπηρετεί την αστική τάξη και το στάτους κβο. Γι' αυτό θα πρέπει στη Συντακτική Συνέλευση να γίνει συζήτηση και να περάσει ένα λαϊκό σύνταγμα από τις προοδευτικές και αντι-αστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της λαϊκής ομοσπονδιακής δημοκρατίας.
Η άλλη εναλλακτική λύση θα είναι το μαοϊκό κόμμα και οι φιλο-δημοκρατικές δυνάμεις να εξαπολύσουν αγώνα στους δρόμους και στη Συντακτική Συνέλευση για να περάσει το λαϊκό σύνταγμα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο το μελλοντικό λαϊκό σύνταγμα θα γραφτεί μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης. Ειδάλλως η χρησιμότητα της Συντακτικής Συνέλευσης τελειώνει εδώ.
1.γ. Τα προνόμια των αυτόνομων πολιτειών και η διακήρυξη τους
Το κόμμα μας έχει μια ξεκάθαρη άποψη για τη μορφή του κράτους που θα πρέπει να είναι ομοσπονδιακό. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των ομόσπονδων πολιτειών. Το μελλοντικό αυτό σύνταγμα θα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα τους. Στα πλαίσια αυτά το κόμμα πήρε και μια επιπλέον απόφαση. Σύμφωνα μ΄ αυτήν την απόφαση οι αυτόνομες πολιτείες θα έχουν δικαιώματα πάνω στους φυσικούς τους πόρους. Στον πολιτικό τομέα το κόμμα πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα στην ομοσπονδιακή της δομή πριν αυτή περάσει στο σύνταγμα. Αν αυτό αποδειχτεί αδύνατο εξαιτίας των αστικών κομμάτων, του ΕΜΛ και του Νεπαλέζικου Κογκρέσου , η ανακήρυξη των ομόσπονδων πολιτειών θα γίνει σε όλη τη χώρα. Αυτή η απόφαση έχει ιστορικό χαρακτήρα.
1.δ. Το Ενωμένο Μέτωπο των πατριωτικών και αριστερών δυνάμεων.
Διάφορες μορφές ενωμένων μετώπων γίνονται και διαλύονται ανάλογα με την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση του κινήματος. Το ενωμένο μέτωπο αποφασίστηκε να σχηματιστεί στη βάση της αντίθεσης ανάμεσα στην κρατική εξουσία και το λαό. Στο παρελθόν ήταν αναγκαία η δημιουργία ενωμένου μετώπου ανάμεσα στο λαό και τις αντι-μοναρχικές δυνάμεις. Όμως αυτού του είδους η αντίθεση δεν υπάρχει πια. Έτσι η παρούσα αντίθεση είναι ανάμεσα στους κομπραδόρους καπιταλιστές και τους φεουδάρχες που προστατεύονται από τις ξένες δυνάμεις και το νεπαλέζικο λαό. Μ’ άλλα λόγια η αντίθεση είναι ανάμεσα στην Αστική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτή η νέα αντίθεση δημιούργησε μια κατάσταση όπου απαιτείται ένα νέο ενωμένο μέτωπο και το κόμμα μας πήρε αυτήν την απόφαση. Το αποκαλούμε ενωμένο μέτωπο των πατριωτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων.
1.ε. Ενωμένη Εθνική Κυβέρνηση
Το κόμμα μας πρότεινε τη διάλυση της κυβέρνησης – μαριονέτας και το σχηματισμό ενωμένης εθνικής κυβέρνησης. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση του Μαντχάβ Νεπάλ είναι το εξώγαμο των ξένων αφεντικών και των ντόπιων λακέδων. Η κυβέρνηση αυτή είναι βάρος στις πλάτες των νεπαλέζων και ταυτόχρονα ντροπή απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση αυτή στέκεται σε σαθρό έδαφος, δεν έχει ποιότητα και είναι ανίκανη. Δουλεύει με τηλεκοντρόλ. Τα κέντρα εξουσίας που τη διευθύνουν προετοιμάζουν πόλεμο και καταπίεση για το νεπαλέζικο λαό.
Επομένως η παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για το φασισμό. Από την άλλη, απόφαση και εντολή του λαού είναι να αναλάβει το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) την ηγεσία της χώρας και τη σύνταξη νέου συντάγματος. Μόνο με την εφαρμογή αυτής της εντολής είναι δυνατή η διατήρηση της ειρήνης. Επομένως η κυβέρνηση - μαριονέτα θα πρέπει να διαλυθεί σύντομα και να σχηματιστεί μια ενωμένη εθνική κυβέρνηση κάτω απο την ηγεσία του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού) ή την κατάλληλη εκπροσώπηση.
2. Αποφάσεις σχετικά με την οργανωτική δομή του κόμματος
Ήταν απαραίτητο για μας να ανταποκριθούμε και να αποφασίσουμε σχετικά με την εσωτερική κομματική πάλη. Έπρεπε να απαντήσουμε στις κριτικές αδελφών κομμάτων και του λαού και να απαντήσουμε σ΄ αυτούς που ανησυχούσαν για τα κακά στο εσωτερικό μας. Έπρεπε να είχαμε κεντράρει την προσοχή μας στο χτίσιμο ενός προλεταριακού κόμματος και να ξεκινήσουμε μια εσωτερική συζήτηση γι΄ αυτό. Τελικά το κάναμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πολυθεσικό σύστημα, δηλαδή μια μόνιμη κεντρική επιτροπή, τη διατύπωση 15 κανόνων συμπεριφοράς και μιας υψηλού επιπέδου επιτροπής για να μετασχηματίσει και να ενώσει το κόμμα σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο.
2.α. Δημιουργία πολυθεσικού συστήματος ηγεσίας
Αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα ενός νέου οργανωτικού ηγετικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του, τις ευθύνες του και τους στόχους του. Έχουμε χιλιάδες επαγγελματικά κομματικά μέλη. Εκατομμύρια δουλεύουν στις μαζικές οργανώσεις βάσης. Οι ψηφοφόροι είναι πάνω από 4 εκατομμύρια. Εκατομμύρια ακόμη διάκεινται ευνοϊκά και μας στηρίζουν ακόμη και ως μετανάστες σε κάθε γωνιά της γης από τη Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και αλλού. Υπάρχουν δεκάδες αδελφά κόμματα στον κόσμο.
Ο λαός έχει δώσει στο ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) την ευθύνη να ηγηθεί της κρατικής εξουσίας και να συντάξει ένα νέο σύνταγμα. Μας έχει δώσει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης του συνόλου της κρατικής εξουσίας και να προστατέψουμε και να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των εθνοτήτων, των γυναικών, των εργατών, των αγροτών και των διανοουμένων. Αυτό σημαίνει ευθύνη αλλαγής της αστικής δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Πρέπει να φτάσουμε τον απώτερο στόχο μας, τον κομμουνισμό, μετασχηματίζοντας το έθνος σε εργατικό και έθνος των εργαζομένων, με λαϊκή κυριαρχία και σε ένα ανεξάρτητο έθνος μακριά από επεμβάσεις ξένων δυνάμεων και έτσι να φτάσουμε στον τελικό στόχο μέσω της Λαϊκής Δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Όλα αυτά τα καθήκοντα δεν μπορούν να γίνουν δυνατά μέσω της παλιάς δομής της κρατικής εξουσίας. Η ηγετική δομή του κόμματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον πολιτικό στόχο και το πολιτικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε την οργανωτική δομή και την ηγετική δομή του κόμματος. Φτιάχνουμε τμήματα με πλήρη δικαιώματα. Αποκτούμε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Γραμματέα.
2.β. Το Νέο Ενωμένο Μέτωπο
Αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα νέο Ενωμένο Μέτωπο στα πλαίσια της νέας κατάστασης. Έχουμε μια ξεκάθαρη αντίληψη για την οικοδόμηση του απο πατριωτικές, δημοκρατικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις κάτω από την ηγεσία του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού). Για την ώρα σκεφτήκαμε να δουλέψουμε κάτω από τη σημαία του Ενωμένου Εθνικού Λαϊκού Κινήματος που θα πάρει την πρωτοβουλια οικοδόμησης ενός συγκροτημένου μετώπου. Το Κίνημα θα βοηθήσει το νεπαλέζικο λαό να ενωθεί και να προχωρήσει ενάντια στην ξένη παρέμβαση, την καταπάτηση του προσωρινού συντάγματος και τη συνομωσία που εξυφαίνεται από τους αντεπαναστάτες.
2.γ. Οι 15 κανόνες συμπεριφοράς και η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου
Η Κεντρική Επιτροπή συνέταξε έναν κώδικα συμπεριφοράς 15 σημείων και όρισε μια επιτροπή υψηλού επιπέδου με σκοπό τη διαφάνεια του τρόπου ζωής των κομματικών ηγετών και την εξάλειψη της υποψίας και της ανησυχίας των στελεχών και του λαού σχετικά με τη διαχείριση των πόρων, των μέσων και των εγκαταστάσεων όπου υπάρχει κομματική πρόσβαση. Αυτός ο κώδικας συμπεριφοράς θα δώσει επαναστατικά θεμέλια στο λαό κάνοντας ξεκάθαρα ζητήματα όπως η ατομική ιδιοκτησία, οι οικονομικές δραστηριότητες, η διαχείριση πόρων και μέσων, οι οικογενειακή και πολιτική ηθική.
Συμπέρασμα: εν συντομία, το Νεπάλ βρίσκεται στην πορεία μετασχηματισμού του σε Λαϊκή Δημοκρατία. Απαιτείται μια συνειδητή προσπάθεια για να μετασχηματιστεί. Είναι απαραίτητη η λαϊκή εξέγερση για να αλλάξει η αστική δικτατορία, επειδή η ποιοτική αλλαγή δεν είναι δυνατή χωρίς ώθηση. Γι’ αυτό το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) και το ενωμένο λαϊκό μέτωπο θα πρέπει να παίξουν ισχυρό και ιστορικό ρόλο. Η ηγεσία, τα στελέχη, οι πατριωτικές, οι δημοκρατικές και οι αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να ενωθούν για να εκμεταλλευτούν αυτήν την χρυσή δυνατότητα.