Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΝΕΠΑΛ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία:

Αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού)*


Του Νετραμπικράμ Τσάντα (Μπιπλάμπ)

μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού)


Η ΚΕ του κόμματος μας ολοκληρώθηκε μετά από 25 μέρες. Η συνάντηση αυτή πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις και έβγαλε σημαντικά συμπεράσματα για τα παρακάτω θέματα που σχετίζονται με το πολιτικο κίνημα στο Νεπάλ και την εσωτερική κομματική οργάνωση. Η σημασία αυτών των αποφάσεων έχει ως εξής:

1. Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις σχετικά με την πολιτική κατάσταση

Έγινε μια μακρά και σοβαρή συζήτηση για την επίλυση της εξαιρετικής πολιτικής κατάστασης σχετικά με την επανάσταση και την αντεπανάσταση, την ιδεολογία του προλεταριάτου και της αστικής τάξης, την εθνική ανεξαρτησία και την ξένη παρέμβαση. Μετά από μακρά αντιπαράθεση φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η σωστή λύση της παρούσας πολιτικής κρίσης της χώρας θα βρεθεί αποκλειστικά μέσα από την οικοδόμηση μιας νέας αντίληψης της δημοκρατίας, του συντάγματος, του ενιαίου μετώπου , του ομοσπονδισμού, της ενωμένης εθνικής κυβέρνησης και της μαζικής πάλης, ενώ πήραμε και ανάλογες αποφάσεις για τα θέματα αυτά. Είμαστε σίγουροι ότι οι πρόσφατες αυτές αποφάσεις θα δώσουν λύση στα υπάρχοντα προβλήματα.

1.α. Η Λαϊκή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία

Το κόμμα μας πήρε πρόσφατα μια απόφαση σύμφωνα με την οποία μια νέα αντίληψη για τη δημοκρατία είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με αυτήν, το κόμμα πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τη Δημοκρατική Δημοκρατία (Democratic Republic) με την Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτή είναι η μόνη απόφαση που θα μπορέσει να φέρει τη λύση στην παρούσα πολιτική κρίση. Τα προβλήματα και η κρίση που εντείνονται μέρα με τη μέρα είναι αποτελέσματα κυρίως της παρούσας κρατικής εξουσίας, του κρατικού μηχανισμού της αστικής δημοκρατίας, αν και υπάρχουν και δευτερεύοντες λόγοι. Οι λαϊκές προσδοκίες για χειραφέτηση δεν θα πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή στο κρατικό σύστημα.

Είναι αλήθεια οτι η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας είναι ένα σημαντικό ιστορικό φαινόμενο. Όμως ήταν αναμενόμενο αυτή η εγκαθίδρυση έχει προκαλέσει διάφορα σημαντικά ερωτήματα. Εδικά μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας τα βασικά ερωτήματα ήταν ποιος θα ήταν ο ιδιοκτήτης της δημοκρατίας, ποιον θα υπηρετούσε η δημοκρατία και ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά της.

Το κόμμα μας θεώρησε τη Δημοκρατική Δημοκρατία σαν μια μεταβατική δημοκρατία (ούτε αστική ούτε λαϊκή). Αυτό σήμαινε ότι η έμφαση θα δινόταν στη μετάβαση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία και την εγκαθίδρυση του λαού ως ιδιοκτήτη της δημοκρατίας. Το κόμμα μας έκανε προσπάθειες από την ανακήρυξη της δημοκρατίας μέχρι την συνταγματική πράξη της αλλαγής του τότε αρχηγού στρατού Ρουκμανγκάντ Καταουάλ από την εκλεγμένη κυβέρνηση. Έγιναν πολλοί αγώνες. Όμως οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των ιμπεριαλιστών, των επεκτατιστών και των λακέδων τους.

Η ανακηρυγμένη δημοκρατία έχασε τον μεταβατικό της χαρακτήρα και πήρε αστικό χαρακτήρα μετά την παρέμβαση του Προέδρου, την ανάδειξη της κυβέρνησης – μαριονέτας και την ξένη παρέμβαση. Η αστική τάξη έγινε ο ιδιοκτήτης της δημοκρατίας. Η δημοκρατία αντί να είναι δημοκρατία του λαού (κύρια των εργατών και των αγροτών) άλλαξε και έγινε δημοκρατία μιας χούφτας κομπραδόρων καπιταλιστών και φεουδαρχών. Δεν υπάρχει εξασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού. Αντίθετα θα υπάρχει καταστολή των λαϊκών δικαιωμάτων. Βλέποντας αυτά, τα συμπεράσματα που έβγαλε το κόμμα μας σχετικά με την αστική δημοκρατία και το σύνθημα περί εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι καθαρά και σωστά.

1.β. Το Σύνταγμα της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

Το ζήτημα της σύνταξης ενός νέου Συντάγματος είναι η ουσία της παρούσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης το κόμμα μας πήρε την απόφαση να συντάξει το Σύνταγμα της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (Λαϊκής Δημοκρατίας) και να το φέρει για ψήφιση στη Συντακτική Συνέλευση. Επειδή το κόμμα μας είναι ο εκπρόσωπος της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και ο ηγέτης των εργαζομένων, η πρόταση έχει ιστορική σημασία λόγω της ευθύνης να κατατεθεί η καλύτερη πρόταση για τη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα σε ένα Λαϊκό Σύνταγμα που είναι ο βασικός νόμος της χώρας. Μέσα σ΄ αυτόν κατοχυρώνονται η μορφή του κράτους, το σύστημα ηγεσίας, τα βασικά δικαιώματα, η εθνική κυριαρχία, κλπ.

Οι διαδικασίες για το βασικό νόμο και τους άλλους νόμους και πράξεις αλλάζουν σύμφωνα με την κατάσταση του κράτους και την κατάσταση της τρέχουσας πολιτικής πάλης. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Όμως το σύνταγμα και οι νόμοι ποτέ δεν γράφονται σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού και του έθνους. Αντίθετα το σύνταγμα και οι νόμοι χρησιμοποιούνται ως μέσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραδοσιακών δυνάμεων και του τωρινού κράτους.

Γνωρίζουμε ότι το μελλοντικό σύνταγμα δεν θα πρέπει να υπηρετεί την αστική τάξη και το στάτους κβο. Γι' αυτό θα πρέπει στη Συντακτική Συνέλευση να γίνει συζήτηση και να περάσει ένα λαϊκό σύνταγμα από τις προοδευτικές και αντι-αστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της λαϊκής ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Η άλλη εναλλακτική λύση θα είναι το μαοϊκό κόμμα και οι φιλο-δημοκρατικές δυνάμεις να εξαπολύσουν αγώνα στους δρόμους και στη Συντακτική Συνέλευση για να περάσει το λαϊκό σύνταγμα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο το μελλοντικό λαϊκό σύνταγμα θα γραφτεί μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης. Ειδάλλως η χρησιμότητα της Συντακτικής Συνέλευσης τελειώνει εδώ.

1.γ. Τα προνόμια των αυτόνομων πολιτειών και η διακήρυξη τους

Το κόμμα μας έχει μια ξεκάθαρη άποψη για τη μορφή του κράτους που θα πρέπει να είναι ομοσπονδιακό. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των ομόσπονδων πολιτειών. Το μελλοντικό αυτό σύνταγμα θα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα τους. Στα πλαίσια αυτά το κόμμα πήρε και μια επιπλέον απόφαση. Σύμφωνα μ΄ αυτήν την απόφαση οι αυτόνομες πολιτείες θα έχουν δικαιώματα πάνω στους φυσικούς τους πόρους. Στον πολιτικό τομέα το κόμμα πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα στην ομοσπονδιακή της δομή πριν αυτή περάσει στο σύνταγμα. Αν αυτό αποδειχτεί αδύνατο εξαιτίας των αστικών κομμάτων, του ΕΜΛ και του Νεπαλέζικου Κογκρέσου , η ανακήρυξη των ομόσπονδων πολιτειών θα γίνει σε όλη τη χώρα. Αυτή η απόφαση έχει ιστορικό χαρακτήρα.

1.δ. Το Ενωμένο Μέτωπο των πατριωτικών και αριστερών δυνάμεων.

Διάφορες μορφές ενωμένων μετώπων γίνονται και διαλύονται ανάλογα με την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση του κινήματος. Το ενωμένο μέτωπο αποφασίστηκε να σχηματιστεί στη βάση της αντίθεσης ανάμεσα στην κρατική εξουσία και το λαό. Στο παρελθόν ήταν αναγκαία η δημιουργία ενωμένου μετώπου ανάμεσα στο λαό και τις αντι-μοναρχικές δυνάμεις. Όμως αυτού του είδους η αντίθεση δεν υπάρχει πια. Έτσι η παρούσα αντίθεση είναι ανάμεσα στους κομπραδόρους καπιταλιστές και τους φεουδάρχες που προστατεύονται από τις ξένες δυνάμεις και το νεπαλέζικο λαό. Μ’ άλλα λόγια η αντίθεση είναι ανάμεσα στην Αστική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτή η νέα αντίθεση δημιούργησε μια κατάσταση όπου απαιτείται ένα νέο ενωμένο μέτωπο και το κόμμα μας πήρε αυτήν την απόφαση. Το αποκαλούμε ενωμένο μέτωπο των πατριωτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων.

1.ε. Ενωμένη Εθνική Κυβέρνηση

Το κόμμα μας πρότεινε τη διάλυση της κυβέρνησης – μαριονέτας και το σχηματισμό ενωμένης εθνικής κυβέρνησης. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση του Μαντχάβ Νεπάλ είναι το εξώγαμο των ξένων αφεντικών και των ντόπιων λακέδων. Η κυβέρνηση αυτή είναι βάρος στις πλάτες των νεπαλέζων και ταυτόχρονα ντροπή απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση αυτή στέκεται σε σαθρό έδαφος, δεν έχει ποιότητα και είναι ανίκανη. Δουλεύει με τηλεκοντρόλ. Τα κέντρα εξουσίας που τη διευθύνουν προετοιμάζουν πόλεμο και καταπίεση για το νεπαλέζικο λαό.

Επομένως η παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για το φασισμό. Από την άλλη, απόφαση και εντολή του λαού είναι να αναλάβει το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) την ηγεσία της χώρας και τη σύνταξη νέου συντάγματος. Μόνο με την εφαρμογή αυτής της εντολής είναι δυνατή η διατήρηση της ειρήνης. Επομένως η κυβέρνηση - μαριονέτα θα πρέπει να διαλυθεί σύντομα και να σχηματιστεί μια ενωμένη εθνική κυβέρνηση κάτω απο την ηγεσία του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού) ή την κατάλληλη εκπροσώπηση.

2. Αποφάσεις σχετικά με την οργανωτική δομή του κόμματος

Ήταν απαραίτητο για μας να ανταποκριθούμε και να αποφασίσουμε σχετικά με την εσωτερική κομματική πάλη. Έπρεπε να απαντήσουμε στις κριτικές αδελφών κομμάτων και του λαού και να απαντήσουμε σ΄ αυτούς που ανησυχούσαν για τα κακά στο εσωτερικό μας. Έπρεπε να είχαμε κεντράρει την προσοχή μας στο χτίσιμο ενός προλεταριακού κόμματος και να ξεκινήσουμε μια εσωτερική συζήτηση γι΄ αυτό. Τελικά το κάναμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πολυθεσικό σύστημα, δηλαδή μια μόνιμη κεντρική επιτροπή, τη διατύπωση 15 κανόνων συμπεριφοράς και μιας υψηλού επιπέδου επιτροπής για να μετασχηματίσει και να ενώσει το κόμμα σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο.

2.α. Δημιουργία πολυθεσικού συστήματος ηγεσίας

Αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα ενός νέου οργανωτικού ηγετικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του, τις ευθύνες του και τους στόχους του. Έχουμε χιλιάδες επαγγελματικά κομματικά μέλη. Εκατομμύρια δουλεύουν στις μαζικές οργανώσεις βάσης. Οι ψηφοφόροι είναι πάνω από 4 εκατομμύρια. Εκατομμύρια ακόμη διάκεινται ευνοϊκά και μας στηρίζουν ακόμη και ως μετανάστες σε κάθε γωνιά της γης από τη Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και αλλού. Υπάρχουν δεκάδες αδελφά κόμματα στον κόσμο.

Ο λαός έχει δώσει στο ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) την ευθύνη να ηγηθεί της κρατικής εξουσίας και να συντάξει ένα νέο σύνταγμα. Μας έχει δώσει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης του συνόλου της κρατικής εξουσίας και να προστατέψουμε και να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των εθνοτήτων, των γυναικών, των εργατών, των αγροτών και των διανοουμένων. Αυτό σημαίνει ευθύνη αλλαγής της αστικής δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Πρέπει να φτάσουμε τον απώτερο στόχο μας, τον κομμουνισμό, μετασχηματίζοντας το έθνος σε εργατικό και έθνος των εργαζομένων, με λαϊκή κυριαρχία και σε ένα ανεξάρτητο έθνος μακριά από επεμβάσεις ξένων δυνάμεων και έτσι να φτάσουμε στον τελικό στόχο μέσω της Λαϊκής Δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Όλα αυτά τα καθήκοντα δεν μπορούν να γίνουν δυνατά μέσω της παλιάς δομής της κρατικής εξουσίας. Η ηγετική δομή του κόμματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον πολιτικό στόχο και το πολιτικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε την οργανωτική δομή και την ηγετική δομή του κόμματος. Φτιάχνουμε τμήματα με πλήρη δικαιώματα. Αποκτούμε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Γραμματέα.

2.β. Το Νέο Ενωμένο Μέτωπο

Αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα νέο Ενωμένο Μέτωπο στα πλαίσια της νέας κατάστασης. Έχουμε μια ξεκάθαρη αντίληψη για την οικοδόμηση του απο πατριωτικές, δημοκρατικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις κάτω από την ηγεσία του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού). Για την ώρα σκεφτήκαμε να δουλέψουμε κάτω από τη σημαία του Ενωμένου Εθνικού Λαϊκού Κινήματος που θα πάρει την πρωτοβουλια οικοδόμησης ενός συγκροτημένου μετώπου. Το Κίνημα θα βοηθήσει το νεπαλέζικο λαό να ενωθεί και να προχωρήσει ενάντια στην ξένη παρέμβαση, την καταπάτηση του προσωρινού συντάγματος και τη συνομωσία που εξυφαίνεται από τους αντεπαναστάτες.

2.γ. Οι 15 κανόνες συμπεριφοράς και η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου

Η Κεντρική Επιτροπή συνέταξε έναν κώδικα συμπεριφοράς 15 σημείων και όρισε μια επιτροπή υψηλού επιπέδου με σκοπό τη διαφάνεια του τρόπου ζωής των κομματικών ηγετών και την εξάλειψη της υποψίας και της ανησυχίας των στελεχών και του λαού σχετικά με τη διαχείριση των πόρων, των μέσων και των εγκαταστάσεων όπου υπάρχει κομματική πρόσβαση. Αυτός ο κώδικας συμπεριφοράς θα δώσει επαναστατικά θεμέλια στο λαό κάνοντας ξεκάθαρα ζητήματα όπως η ατομική ιδιοκτησία, οι οικονομικές δραστηριότητες, η διαχείριση πόρων και μέσων, οι οικογενειακή και πολιτική ηθική.

Συμπέρασμα: εν συντομία, το Νεπάλ βρίσκεται στην πορεία μετασχηματισμού του σε Λαϊκή Δημοκρατία. Απαιτείται μια συνειδητή προσπάθεια για να μετασχηματιστεί. Είναι απαραίτητη η λαϊκή εξέγερση για να αλλάξει η αστική δικτατορία, επειδή η ποιοτική αλλαγή δεν είναι δυνατή χωρίς ώθηση. Γι’ αυτό το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) και το ενωμένο λαϊκό μέτωπο θα πρέπει να παίξουν ισχυρό και ιστορικό ρόλο. Η ηγεσία, τα στελέχη, οι πατριωτικές, οι δημοκρατικές και οι αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να ενωθούν για να εκμεταλλευτούν αυτήν την χρυσή δυνατότητα.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην διεύθυνση http://krishnasenonline.org/main/news.php?pname=Theredstar&id=51&cata_name=Opinion#, της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Red Star» , δημοσιογραφικού οργάνου του ΕΚΚΝεπάλ (Μαοϊκού), με ημερομηνία 5 του Δεκέμβρη 2009. Ο τίτλος του κειμένου προστέθηκε από τον μεταφραστή. Την μετάφραση για λογαριασμό της «Προλεταριακής Σημαίας» έκανε ο Άρης Λάμπρου.

Αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια.Υπάρχει χρώμιο, αλλά δεν το μετράμε!

"Δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας στον Δήμο Μεσσαπίων Ν. Ευβοίας" για την ποιότητα του νερού, παρά το γεγονός ότι "το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από 20ετία και πλέον, παρακολουθεί την ποιότητα των νερών τηςΕλλάδας, όσον αφορά την καταλληλότητά τους", όπως προκύπτει από την απάντηση της υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΚατερίναςΜπατζελή, σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα.
Υπενθυμίζουμε ότι στον Δήμο Μεσσαπίας, ανιχνεύθηκε σε 17 σημεία ολικό χρώμιο σε ποσότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια αλλά και εξασθενές χρώμιο, άκρως καρκινογόνος ουσία, έπειτα από σχετικές έρευνες του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών.Στην απάντησή της η υπουργός υπογραμμίζει ότι “για το εξασθενές χρώμιο, αλλά και για τα βαρέα μέταλλα γενικότερα, έχει παρατηρηθεί η τάση να συγκεντρώνονται στους ριζικούς ιστούς των φυτών που καλλιεργούνται σε εδάφη με ρύπανση βαρέων μετάλλων, σε σύγκριση με το υπόλοιπο μέρος του φυτού”. Συνεπώς, “είναι επικίνδυνη η χρήση αρδευτικού νερού με μεγάλη συγκέντρωση σε περίπτωση καλλιεργειών των οποίων τα εδώδιμα μέρη είναι υπόγειοι ιστοί (βολβώδεις και κονδυλόριζες καλλιέργειες, όπως κρεμμύδια, πατάτες, καρότα)”.Με αφορμή την απάντηση της υπουργού, ο πρώην βουλευτής Ευβοίας και μέλος της Π.Γ. Του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου, παραθέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:α) Γιατί δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας για την αρδευτική καταλληλότητα του νερού των Μεσσαπίων, όταν η περιοχή είναι από τις πιο εντατικά καλλιεργούμενες της χώρας και μάλιστα με είδη καθημερινής διατροφής;β) Γιατί δεν επεμβαίνει άμεσα, αφού και δεν αμφισβητεί τις διαπιστωθείσες από άλλους φορείς συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ειδικά του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αλλά και αποδέχεται ότι είναι επικίνδυνη η χρήση του συγκεκριμένου νερού για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών;γ) Τέλος, γιατί αποφεύγει να τοποθετηθεί στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, αλλά και στο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, όταν είναι γνωστό ότι οι βολβώδεις και κονδυλόριζες καλλιέργειες, δηλαδή τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα καρότα, που παράγονται κυρίως στα Μεσσάπια, πλήττονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραγωγή από τέτοιου είδους μολύνσεις;
Πηγή:www.avgi.gr

Ο δήμαρχος Σμύρνης ζητεί την επιστροφή ελληνικών αγαλμάτων!


Μετά το αίτημα που υπέβαλαν οι Τούρκοι προς το Βατικανό για να τους επιστραφούν τα οστά του Αγίου Νικολάου των Μύρων («Πατέρα των Χριστουγέννων», όπως τον αποκαλούν), υπέβαλαν νέο αίτημα, αυτή τη φορά προς το Μουσείο του Λούβρου, για να τους επιστραφούν δύο... ελληνικά αγάλματα, του Δία και του Απόλλωνα.
Ο δήμαρχος της Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου με επιστολή του προς τον διευθυντή του Λούβρου Ανρί Λουαρέτ ζήτησε την επιστροφή των αγαλμάτων του Δία και του Απόλλωνα (που φυλάσσονται στο Λούβρο), σημειώνοντας ότι η πόλη του είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ειδικό μουσείο για να τα εκθέσει, το οποίο θα ονομάσει Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου, κατά τα πρότυπα δηλαδή του Μουσείου της Ακρόπολης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
'Εθεσε μάλιστα θέμα συνεργασίας αλλά και βοήθειας για τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Τα αγάλματα των δύο αυτών θεοτήτων χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκαν σε ναούς που είχαν χτιστεί στο όνομά τους στην Ανατολία.
Το Λούβρο φιλοξένησε αυτές τις ημέρες έκθεση αφιερωμένη στον τουρκικό πολιτισμό και η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία μέσω δημοσιευμάτων να προβάλει σε πρωτοσέλιδα γαλλικών εφημερίδων το αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επιπλέον, αυτές τις ημέρες η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά αεροσκαφών Αirbus για τις Τουρκικές Αερογραμμές διατηρώντας για πολλές ημέρες το όνομα της χώρας στα γαλλικά ΜΜΕ.
Στο Λούβρο παρουσιάζονται αφιερώματα στον αρχαίο και σύγχρονο, όπως τον ονόμασαν, τουρκικό πολιτισμό. Μία από τις εκθέσεις «Από το Ισμίρ στη Σμύρνη» διοργανώνεται από το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Η πρώην ελληνική και ρωμαϊκή πόλη, τα μνημεία και τα πλέον τυπικά έργα τέχνης παρουσιάζονται χρονολογικά. Πλήθος έργων που εκτίθενται είναι αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά.
Η πολυτέλεια της Οθωμανικής Αυλής εκτίθεται με καφτάνια (κυρίως από το Τοπκαπί), κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, τα οποία κάποτε βρίσκονταν στην κατοχή οθωμανικών σπιτιών.

ΠΗΓΗ:www.tovima.gr

Μυθολογικός οπερατικός «Ατυς»




Τη λυρική δραματική όπερα «Ατυς» τουΖαν Μπατίστ Λουλί, θα παρουσιάσουν η «Μικρή Οπερα του Κόσμου» και το μουσικό σύνολο «Αλμαζίς» στο Μέγαρο Μουσικής (8, 9/1) και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου (12/1).


«Στην όπερα ''Ατυς'' η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία», τονίζει ο σκηνοθέτης της παράστασηςΒασίλης Αναστασίου. «Αλλωστε η όπερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος. Ο ''Ατυς'' - ένα παιχνίδι έρωτα και δύναμης - αναβιώνει το μύθο του Αδωνη και της Αφροδίτης».
Ο Ζαν Μπατίστ Λουλί (1632 - 1687), «αρχιτέκτονας» του γαλλικού μουσικού μπαρόκ, έγραψε την όπερα αυτή, μετά από επιτυχημένες συνεργασίες του με τονΜολιέρο και άλλους διάσημους συγγραφείς της εποχής του. Ο Λουλί ήταν ο πρώτος που συνδύασε τη γαλλική λογοτεχνία με τη μουσική και το χορό. Στην όπερα «Ατυς», ο ομώνυμος ήρωας, ημίθεος της Φρυγίας, είναι ερωτευμένος με την όμορφη Σαγγαρίδα, η οποία πρόκειται να παντρευτεί τον Σειληνό, βασιλιά της Φρυγίας. Η θεά Κυβέλη, ερωτευμένη με τον Ατυ, του κάνει μάγια, ωθώντας τον να σκοτώσει την αγαπημένη του. Εκείνος, συνειδητοποιώντας τι έκανε θέλει να αυτοκτονήσει, αλλά η Κυβέλη τον μεταμορφώνει σε πεύκο, θρηνώντας και εκείνη τη χαμένη αγάπη της.
Η «Μικρή Οπερα του Κόσμου», που διευθύνει ο Βασίλης Αναστασίου (σκηνοθέτης, καθηγητής Λυρικής Δραματολογίας στο πανεπιστήμιο της Πιασένζα στην Ιταλία), έχει επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μικρή Οπερα του Κόσμουαποτελείται από Ελληνες, Ιταλούς και Γάλλους μουσικούς, με ελληνική Παιδεία, που αγαπάνε τη λυρική τέχνη.
Το σύνολο «Αλμαζίς», που δημιούργησε το 1992 ο διακεκριμένος μαέστρος, τσεμπαλίστας και μουσικολόγος Ιάκωβος Παππάς, με παράδοση στη γαλλική μπαρόκ μουσική συνταιριάζει τεχνικές και όργανα εποχής. Μετά τις λυρικές όπερες «Μαινόμενη Μήδεια»και «Ατυς» η τετραλογία θα ολοκληρωθεί με τον «Τανκρέδο» και τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Οι παραστάσεις αυτές θα παιχτούν στην Αθήνα, στο Μιλάνο και το Παρίσι.
Η όπερα του Λουλί παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση, δραματουργική επεξεργασία Ιάκωβου Παππά, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Βασίλη Αναστασίου, χορογραφία Φάνη Καφούσια, φωτισμούς Βασίλη Καραργύρη, βίντεο Ηλία Χατζηχριστοδούλου.
Ερμηνεύουν: Ατυς: Βαγγέλης Αγγελάκης (9/1), Σεμπαστιάν Μοντί (8/1), Αντώνης Σιγάλας (12/1). Σαγγαρίδα: Στερέν Μπουλμπίν (8, 9/1), Ρέα Βουδούρη (12/1). Κυβέλη: Καρολίν Σασανί (8/1), Πολ Ντρουμπινί (9/1), Σιμέλα Εμμανουηλίδου (12/1). Σειληνός: Ρομάν Μπετού. Μέλλισα: Μαρία Δήμα. Δωρίδα: Μαρία Φραγκιαδάκη. Ιδας: Ματιέ Αιμ. Συμμετέχει η μπαρόκ ορχήστρα «Αλμαζίς».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Βίαια επεισόδια μεταξύ αιγυπτιακών δυνάμεων και Παλαιστινίων-Ένας αιγύπτιος νεκρός, 4 παλαιστίνιοι τραυματίες


Φωτογραφία από τις συγκρούσεις



Ενας αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων προερχόμενων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του αστυνομικού, ηλικίας 21 ετών, διευκρινίζοντας ότι αυτός υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια.Οι αιγυπτιακές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους στη διάρκεια των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασαν στα σύνορα κατά της ανέγερσης υπόγειου χαλύβδινου τείχους το οποίο κατασκευάζει η Αίγυπτος για να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση μέσω σηράγγων.Οι στρατιώτες έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων όταν πλήθη παλαιστινίων διαδηλωτών άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον τους, δήλωσαν αυτόπτες μαρτυρες και νοσηλευτικές πηγές.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προεδρικές εκλογές


Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Γενάρη 2010. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, συνολικά καταγράφηκαν 18 υποψήφιοι πρόεδροι, μεταξύ τους ο νυν πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο, η νυν πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του «Κόμματος των περιοχών» Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρόεδρος του ΚοινοβουλίουΒλαντίμιρ Λιτβίν, ο τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο και ο Πιοτρ Σιμονένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

O κομμουνιστής υποψήφιος Piotr Simonenko
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Ετσι στις 3 Γενάρη, στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μόρσιν (στην περιοχή του Λβοφ) δήλωσε πως το βασικό μήνυμα των τελευταίων δηλώσεων του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με τα ουκρανικά ζητήματα είναι να ψηφίσουν οι πολίτες «υπέρ του Γιανουκόβιτς ή υπέρ της Τιμοσένκο, και όχι υπέρ του Γιούστσενκο». Οπως υπογράμμισε ο Β. Γιούστσενκο, ο ίδιος «είναι συνεπής φορέας της εθνικής αναγέννησης της Ουκρανίας και αυτό δε συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ρωσίας». Ταυτόχρονα ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως «εάν πρόεδρος της Ουκρανίας εκλεγεί η Τιμοσένκο, τότε ο ρωσικός στόλος θα παραμένει στην Ουκρανία όχι μέχρι την 28η Μάη του 2017, αλλά για πάντα», υπογραμμίζοντας πως η παραμονή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης του κράτους».
Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να πάρει ορισμένες αποστάσεις από την εσωτερική πολιτική ζωή της Ουκρανίας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να διαψεύσει τον Β. Γιούστσενκο. Ετσι σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πως «η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος που τον πρόεδρό της θα ορίσει ο λαός. Η Ρωσία δεν έχει τους δικούς της υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τα λόγια του, η Ρωσία θεωρεί πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Ουκρανίας θα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, να μην «αδικήσει» τη ρωσική γλώσσα και να μη σπρώξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Στις 2 Γενάρη άρχισε να ισχύει η απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ιδρύματος «Δημοκρατικές πρωτοβουλίες», ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συγκεντρώνει το 33,6%, η Γιούλια Τιμοσένκο το 19,2%. Ακολουθούν ο Σεργκέι Τιγκίπκο με 9,3%, ο Αρσένι Γιατσινιούκ με 6,1%, ο Βίκτορ Γιούστσενκο με 3,7%, ο Πιοτρ Σιμονένκο με 3,4%, ο Βλαντίμιρ Λιτβίν με 2,6%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 2%. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον Γιανουκόβιτς είναι έτοιμο να ψηφίσει το 42,9% των ψηφοφόρων, ενώ την Τιμοσένκο το 27,4%.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Φως για το 2010 βλέπει κανείς;!

Κώστας Μητρόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ-ΕΘΝΟΣ

Τρομοϋστερία με την οικονομία


Με επίκεντρο την οικονομία, ασκείται μία τεραστίων διαστάσεων προπαγανδιστική πίεση στα λαϊκά στρώματα, με εμπνευστές και εκτελεστές το πολιτικό σύστημα και τα ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ενδεικτικά: «Μπαράζ ελέγχων στην οικονομία από Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα», «Πόθεν έσχες για ακίνητα...», «Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες...». «Τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι αβεβαιότητες του 2010 - η χρονιά των γρίφων». «Πώς γίναμε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». «Τα δύσκολα στοιχήματα για το 2010... Αποφασισμένος για επώδυνα μέτρα φέρεται ο Γ. Παπανδρέου». «Από σήμερα μαζεύουμε αποδείξεις». Πρόκειται για πρωτοσέλιδους τίτλους από εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Κοινός τόπος, η οικονομία, οι εξελίξεις, τα μέτρα...


Η εξαπλωνόμενη τρομοϋστερία ξεκίνησε τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας κυβέρνησης, όταν δήθεν έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει ξεφύγει και ότι το χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ακολούθησε καθημερινό μπαράζ δημοσιευμάτων από ξένες εφημερίδες και δηλώσεων από παράγοντες της ΕΕ, οι οποίοι εμφανίζονταν να πιέζουν για λήψη εδώ και τώρα σκληρών και οδυνηρών μέτρων. Και κάτω από την πίεση αυτή, η κυβέρνηση «κάμφθηκε». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως απαιτούσαν οι «αγορές», ενώ παράλληλα άνοιξαν, μέσω «δημόσιας διαβούλευσης», όλα τα καυτά θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, το Φορολογικό. Και ενώ υποτίθεται ότι ο «κοινωνικός διάλογος» βρίσκεται σε εξέλιξη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετερχόμενα εκβιασμών και τρομοκρατικών διλημμάτων, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό τοπίο, προκειμένου να «πείσουν», για την υποτιθέμενη αναγκαιότητα των σκληρών και επώδυνων κυβερνητικών μέτρων. Επιδιώκουν να εμφανίσουν ως δεδομένο κάθε μέτρο που διαρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα, αφού πρώτα έχουν δημιουργήσει τα ίδια ένα υπέδαφος «αποδοχής» στηριγμένο στην ιδεολογική τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Μέσα από τη μαύρη προπαγάνδα και με καθημερινή πλύση εγκεφάλου, υποβάλλουν τους εργαζόμενους στην ιδέα της «αναγκαιότητας» και του «δεδομένου» των μέτρων.


Επιχειρούν να δημιουργήσουν άτομα τρομοκρατημένα, άβουλα, χωρίς ηθικές αντιστάσεις, τα οποία θα είναι σε θέση να αποδεχτούν ακόμα και τις χειρότερες λύσεις, αρκεί να γλιτώσουν από τον εφιάλτη. Εναν εφιάλτη που παίρνει τις μορφές της ΕΕ, του ΔΝΤ, των «αγορών», των τιμωρών που μας απειλούν με οικονομική κατάρρευση και εξοστρακισμό από τον πολιτισμένο κόσμο του κεφαλαίου. Πρόκειται για επεξεργασμένες μεθόδους ψυχολογικού πολέμου, τις οποίες χρησιμοποιούν για να προωθήσουν μέτρα, τα οποία είχαν ήδη προαποφασίσει πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, και σήμερα στο όνομά της επιχειρούν να τα εφαρμόσουν. Η νέα επέλαση στο Ασφαλιστικό, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, προωθούνται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ, και σε αυτές με υψηλά ελλείμματα, και σε αυτές που εμφανίζουν μικρά.


Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καλοστημένη απάτη και σε έναν κολοσσιαίο σωρό από ψέματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να απογυμνώσουν εκείνους που θέλουν να τους παραδώσουν γυμνούς και απροστάτευτους στον μαχαιροβγάλτη που περιμένει στη γωνία. Να κλείσουν τα αυτιά στους εκβιασμούς και στα σενάρια τρομοκρατίας. Να βγουν μαζικά στους δρόμους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αυτοί είναι οι παραγωγοί όλων των κοινωνικών αγαθών, από τη δική τους δουλειά ζει παρασιτικά η αστική τάξη και το σινάφι της. Να μη στενέψουν τα όνειρά τους, να μη συμβιβαστούν στα όρια ενός κόσμου παρακμής και αποσύνθεσης. Να τα ξεπεράσουν, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Ομιλούντα βιβλία για τυφλούς μεταφέρονται σε MP3 ή CD


Πάνω από 1.200 τίτλοι ομιλούντων βιβλίων από τα 3.500 που έχει στη βιβλιοθήκη του ο «Φάρος Τυφλών» έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η διαδικασία προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Τα «ομιλούντα βιβλία» είναι βιβλία που έχουν διαβαστεί και ηχογραφηθεί από επαγγελματίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από άτομα με μειωμένη όραση και γενικότερα από ανθρώπους που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να διαβάσουν ένα κανονικό βιβλίο. Η εγγραφή των βιβλίων ξεκίνησε από το 1976, πρώτα σε μπομπίνες και μετά σε κασέτες. Αρχικά οι εγγραφές έγιναν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς άτομα με προβλήματα όρασης που φοιτούσαν σε πανεπιστήμια έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγχειρίδια. Αμέσως όμως, όταν φάνηκε η χρηστικότητα του εργαλείου, το πρόγραμμα διευρύνθηκε και για τα λογοτεχνικά βιβλία. «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με 13 φοιτητές και το επόμενο έτος αυτός ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε. Σήμερα, μαζί με την αντίστοιχη βιβλιοθήκη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, καλύπτουμε τις ανάγκες όλης της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ έχουμε τουλάχιστον 500 μόνιμους αναγνώστες», περιγράφει στην «Κ» η προϊσταμένη του Τμήματος Ηχογραφήσεων του «Φάρου Τυφλών» Αθηνά Τσάση.
Η ψηφιοποίηση του τεράστιου αρχείου που έχει συγκεντρώσει 34 χρόνια η βιβλιοθήκη του Σωματείου θεωρείται σπουδαίο βήμα τόσο για τη διάσωση ηχογραφήσεων που έγιναν με αρκετό κόπο για τρεις δεκαετίες όσο και για την πρακτικότητα της χρήσης τους. «Τα αρχεία ψηφιοποιούνται μέσω ειδικού προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφονται σε αρχεία MP3 και να αναπαράγονται από τις σύγχρονες συσκευές ήχου. Ετσι, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να «φορτώσουν» τα βιβλία απευθείας στο MP3 Player τους ή να τα γράψουν σε CD. Κάποιοι μάλιστα τα ακούν μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα», αναφέρει η κ. Τσάση. Χωρίς αυτά τα βιβλία πολλοί από αυτούς θα είχαν στερηθεί όμορφες στιγμές, αυτονόητες για όλους τους υπόλοιπους.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.fte.org.gr/



Πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Κωστας Ονισενκο

Η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο


Δήλωση Δημ. Στρατούλη για όρια συνταξιοδότησης γυναικών

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προώθηση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο ανέφερε τα εξής:Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την προσβλητική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο.Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική, ηθική και πολιτική βάση, είναι αντικοινωνική  και επιζήμια για τις εργαζόμενες στο δημόσιο.Η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας δεν είναι επαγγελματική αλλά δημόσια και κοινωνική. Επομένως με βάση τις ιδρυτικές συμφωνίες της Ε.Ε. η ευρωπαϊκή επιτροπή και το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχουν αρμοδιότητα να ασχολούνται με  αυτή, αφού σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας τα θέματα που αφορούν την δημόσια κοινωνική ασφάλιση πρέπει να επιλύονται σε εθνικό επίπεδο.