Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητάει η κυβέρνηση


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ 20%-25% ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ αναφερόμενος στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:«Η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία εδάφους για μια πρωτοφανή φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.Στρατηγική της κυβέρνησης είναι, μέσα από τη μείωση μισθών και τη φορολογική αφαίμαξη, να πέσει τα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας κατά 20%-25%!Η χώρα για να παρακάμψει τα αδιέξοδα, χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή προκειμένου να φύγει από μια αφόρητη δημοσιονομική τρομουστερία και να προχωρήσει σε νέους μεγάλους προοδευτικούς στόχους ανάπτυξης, παραγωγικής αναζωογόνησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος.»


Οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν ξένα ΜΜΕ ότι διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο για να ανατρέψουν το καθεστώς των ιερωμένων και ότι συνεργάζονται με την αντιπολίτευση για να βλάψουν το ισλαμικό κράτος.



Οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν ξένα ΜΜΕ ότι διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο για να ανατρέψουν το καθεστώς των ιερωμένων και ότι συνεργάζονται με την αντιπολίτευση για να βλάψουν το ισλαμικό κράτος.
"Τα ξένα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο. Η προσπάθειά τους να ανατρέψουν το σύστημα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα... αυτοί που σχεδιάζουν την αναταραχή σύντομα θα πληρώσουν το τίμημα της αυθάδειας τους. Η αντιπολίτευση συνεργάζεται με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζεται από ξένους εχθρούς", αναφέρουν οι Φρουροί σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ISNA. 
"Ο ανηψιός του Μουσαβί δολοφονήθηκε από τρομοκράτες" λέει η αστυνομία
Ο ανηψιός του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσέιν Μουσαβί δολοφονήθηκε από "τρομοκράτες" σε ένα επεισόδιο άσχετο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης Κυριακής, υποστήριξε την ίδια ημέρα η ιρανική αστυνομία. 
"Ο Σαγιέντ Αλί Μουσαβί, ο οποίος δεν ήταν παρών στις σκηνές της εξέγερσης, δολοφονήθηκε από πυροβόλο όπλο, με το οποίο έβαλαν από παρακείμενη οδό την Κυριακή περί το μεσημέρι άτομα, τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο", τονίζει η αστυνομία σε ανακοινωθέν της, το οποίο δημοσιεύεται στον ιρανικό Τύπο.
"Επιπλέον, αυτός διακομίστηκε με αργοπορία στο νοσοκομείο, γεγονός που τον έκανε να χάσει πολύ αίμα και να καταλήξει. Εξαντλητική έρευνα διεξάγεται για να εντοπισθούν οι τρομοκράτες, οι οποίοι ευθύνονται για το επεισόδιο αυτό", τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Στο μεταξύ, το κύριο φιλομεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν κάλεσε τους σκληροπυρηνικούς ηγέτες της χώρας να σεβαστούν το σύνταγμα και να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος, δύο ημέρες αφότου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.
"Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση είναι να σεβαστούν οι αρχές το νόμο και να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος", αναφέρει σε δήλωσή του το Μέτωπο Συμμετοχής του Ισλαμικού Ιράν, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Norroz.



Πηγή:www.nooz.gr

Βολές ΠΑΜΕ κατά συνδικαλιστών


Τους προσκείμενους σε ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) κατηγορεί το ΠΑΜΕ (Γραμματεία Θεσσαλονίκης) ότι «αποδέχτηκαν τις απολύσεις των 80 εργαζομένων στο βαφείο υφασμάτων ΤΕΞΑΠΡΕΤ (των Αφων ΚΑΡΑΣΣΟ) στη Θεσσαλονίκη.



Τους κατηγορεί ότι «σεβόμενοι -δήθεν- την απόφαση της πλειοψηφίας των (εκβιασμένων) εργαζόμενων να δεχτούν τις απολύσεις τους, τορπίλισαν τη κοινή κάθοδο στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εργασίας, των εκατοντάδων απολυμένων από τα κλειστά βαφεία της Θεσσαλονίκης με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
Το ΠΑΜΕ προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, έχει περάσει συνειδητά με το μέρος της εργοδοσίας»… και καλεί όλους τους εργαζόμενους στα βαφεία, μαζί με το σωματείο βαφέων Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία του κλάδου να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εργασίας.
Πηγή:www.enet.gr

K.K.E:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το φορολογικό


Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τη συζήτηση που οργανώνει η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν αυτοί και τα νέα φορολογικά χαράτσια, για να δοθούν νέες επιχορηγήσεις στην πλουτοκρατία. Χωρίς χάσιμο χρόνου, πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, με κοινή πάλη να διεκδικήσουν: Κατάργηση όλων των φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομίων για τους μεγάλους επιχειρηματίες και φορολόγηση των κερδών τους με 45%.
Για να σταματήσει η ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία χρειάζεται ισχυρή λαϊκή αντεπίθεση για σύγχρονα δικαιώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή για τα τέλη κυκλοφορίας


Τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραϊτη.
Ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε την απερίγραπτη κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία. Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη απ' ό,τι πληρώνουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων. Γι' αυτό το λόγο οι κάτοχοι χαμηλής αξίας αυτοκινήτων αναγκάζονται να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.
Ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων αλλά και να δοθεί παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.



Διαφωνεί η ΝΔ με την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι


 Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την Εξεταστική ανασύρει γαλάζια σκάνδαλα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Την αντίθεσή της με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, εκφράζει η ΝΔ και κατηγορεί την κυβέρνηση πως ανασύρει τα γαλάζια σκάνδαλα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Στη ΝΔ επικαλούνται τη δική της Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει μια νέα αντίστοιχη κοινοβουλευτική έρευνα.
Στη Ρηγίλλης δηλώνουν πάντως ότι εάν συσταθεί η Επιτροπή, η ΝΔ θα συμμετάσχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τις άλλες τέσσερις υποθέσεις (Χρηματιστήριο, εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, ομόλογα και Siemens), η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ταχθεί υπέρ της κοινοβουλευτικής έρευνας.
Ωστόσο, η ΝΔ αναμένεται να αντιταχθεί στην παράλληλη λειτουργία των Επιτροπών και θα ζητήσει η Βουλή να ολοκληρώνει τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης πριν ανοίξει ένας νέος κύκλος.
Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι ίδιες κομματικές πηγές, υπάρχει ο κίνδυνος οι περισσότεροι βουλευτές να ασχολούνται τους επόμενους μήνες αποκλειστικά με το έργο των Εξεταστικών Επιτροπών.



Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Κοντινή υπερμεγέθης - Γη με νερό!

Μια σημαντική ανακάλυψη ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, καθώς εντοπίστηκε πετρώδης εξωπλανήτης, πλούσιος σε νερό, σε σχετικά μικρή απόσταση από το ηλιακό μας σύστημα, τόσο που οι αστρονόμοι να θεωρούν ότι κάποτε ίσως μπορέσουμε να μελετήσουμε ακόμα και την ατμόσφαιρά του. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη GJ 1214b, που απέχει μόλις 40 έτη φωτός από τη Γη και περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο. Είναι ο μόνος μη αεριώδης εξωπλανήτης με μάζα ανάμεσα σε αυτή της Γης και εκείνη του Ποσειδώνα, που έχει επιβεβαιωμένα ατμόσφαιρα. Ο GJ 1214b είναι κυριολεκτικά στη γειτονιά μας, με την αστρονομική έννοια του όρου. Τα σήματα από τους γήινους τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν φτάσει ήδη αρκετά πιο μακριά από την απόσταση που βρίσκεται η νέα μεγα-Γη.



Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι για την ύπαρξη νερού, αλλά δεν ξέρουν τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, στερεή ή υγρή. Ο GJ 1214b έχει περίπου τριπλάσιο όγκο από τη Γη και 6,5 φορές μεγαλύτερη μάζα. Είναι ο δεύτερος μικρότερος πετρώδης πλανήτης που ανακαλύπτεται σε άλλο ηλιακό σύστημα, μετά από τον CoRoT-7b που έχει 1,7 φορές μεγαλύτερο όγκο και 5 φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη. Μια άλλη ιδιαιτερότητά του είναι ότι εμφανίζει μερικές εκλείψεις ή μεταβάσεις μπροστά από το άστρο του όπως φαίνεται από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι συμπτωματικά η Γη, ο GJ 1214b και ο κόκκινος νάνος που τον φωτίζει βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο. Είναι ακριβώς αυτή η ευτυχής συγκυρία που επιτρέπει στους αστρονόμους να υπολογίσουν με αρκετή ακρίβεια το μέγεθος και την πυκνότητα του πλανήτη. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για πλανήτη καλυμμένο με νερό και ένα στερεό πυρήνα στο κέντρο. Γύρω από τη νέα μεγα-Γη υπάρχει ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου.
Κανονικά, ένας πλανήτης που βρίσκεται τόσο κοντά όσο ο GJ 1214b σε ένα άστρο όπως ο κόκκινος νάνος του, θα έπρεπε να είναι τόσο θερμός που όλο το νερό του να βρίσκεται σε αέρια μορφή. Ομως, αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η πυκνή ατμόσφαιρα δημιουργεί συνθήκες υψηλής πίεσης που επιτρέπουν στο νερό να παραμένει σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Δε λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ως πιθανότερο το νερό να κάνει στον GJ 1214b έναν κύκλο ανάμεσα στη στερεή και την αέρια μορφή, περνώντας ίσως από μια ειδική φυσική κατάσταση, την κατάσταση υπερρευστού.
Η ύπαρξη πυκνής ατμόσφαιρας έχει ως αρνητική συνέπεια η ατμοσφαιρική πίεση να είναι ανάλογη με εκείνη στα βάθη των γήινων θαλασσών, κάνοντας ενδεχομένως δύσκολη την εμφάνιση ζωής. Επιπλέον, εμποδίζει τη λιγοστή ακτινοβολία από το άστρο να φτάσει στην επιφάνεια (ο κόκκινος νάνος εκπέμπει μόλις 3 χιλιοστά της ακτινοβολίας που εκπέμπει ο δικός μας Ηλιος).
Αν και ο GJ 1214b είναι μέχρι στιγμής ο εξωπλανήτης που μοιάζει περισσότερο με τη Γη απ' όσους έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα, διαφέρει σε ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο: Δεν περιφέρεται γύρω από το άστρο του σε απόσταση που του επιτρέπει να είναι κατοικήσιμος.
Η νέα μεγα-Γη δεν ανακαλύφθηκε από κάποιο τροχιακό τηλεσκόπιο, αλλά από τη συνδυασμένη παρατήρηση με μια ομάδα μικρών επίγειων τηλεσκοπίων.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του GJ 1214b και του νάνου ήλιου του.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-www.space.com

Στην «κατάψυξη» η Μόσχα


Χάος έχει επιφέρει το κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη, με συνεχείς χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες να πλήττουν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στο κέντρο της πόλης Γιακούτσκ στη Μόσχα, πυκνό χιόνι έχει σκεπάσει το άγαλμα του μεγάλου πολιτικού και ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν. Η θερμοκρασία στην περιοχή έχει αγγίξει τους -30 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή:www.ethnos.gr

Ανέλαβε την ευθύνη η Αλ Κάιντα.


Για την «επιτυχία του Νιγηριανού αδελφού» πανηγυρίζει η Αλ Κάιντα σε προκήρυξή της που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη για την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Ντιτρόιτ, την ημέρα των Χριστουγέννων.
Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αρχών, που εξ αρχής «έβλεπαν» την Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση, η ισλαμική οργάνωση επαινεί τον δράστη για το γεγονός ότι ξεπέρασε όλα τα «εμπόδια ασφαλείας» και επαίρεται για τα «δικής της τεχνολογίας εκρηκτικά». Αναφέρει μάλιστα ότι η επίθεση δεν εξελίχθηκε βάσει του σχεδίου εξ αιτίας ενός σφάλματος στον πυροκροτητή, ενώ τη χαρακτηρίζει «πράξη εκδίκησης» για τα χτυπήματα εναντίον βάσης της οργάνωσης στην Υεμένη.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα, από τη Χαβάη όπου βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένειά του, δήλωνε την αποφασιστικότητά του για τη σύλληψη των ενόχων. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εντοπίσουμε όλους τους εμπλεκομένους και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Το περιστατικό αυτό ήταν μια σοβαρή υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή:www.tanea.gr

Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση ΝΑΡ


Ανοιχτή επιστολή προς τους φίλους και συναγωνιστές μας, τους εργαζόμενους και τους
νέους.
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα πραγματοποιεί πανελλαδική οικονομική εξόρμηση από τις 20 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2010.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους φίλους και συντρόφους μας, για να στηρίξουν και πάλι το εγχείρημα μας.
Απευθυνόμαστε στους συναγωνιστές μας στα μέτωπα πάλης, τα σχήματα, τις πρωτοβουλίες αγώνα, και τους καλούμε να στηρίξουν την προσπάθεια μας για μια άλλη αριστερά και ένα νέο εργατικό κίνημα.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγωνιστές της αριστεράς και του κινήματος, γιατί είναι το μόνο στήριγμα της προσπάθειάς μας.
- Σχεδιάζουμε τα επόμενά μας βήματα με μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Αλλά και η ίδια η εποχή, οι εξελίξεις, μεγαλώνουν τις απαιτήσεις, θέτουν νέες ανάγκες και μεγαλύτερες προσδοκίες.
Το ΝΑΡ, στα 20 χρόνια από την ίδρυση του και μπροστά στο 3ο Συνέδριό του, επιδιώκει τον διάλογο με τον κόσμο της Αριστεράς και τους εργαζόμενους και ζητά την πολιτική συμβολή τους για μια άλλη Αριστερά, αντικαπιταλιστική, επαναστατική και σύγχρονα κομμουνιστική, μια Αριστερά της νέας εποχής, όπλο στον αγώνα των εργαζομένων. Μια Αριστερά μαχόμενη, που θα κριθεί στη συμβολή της σε ένα μαζικό και ενωτικό πολιτικό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας για την απόκρουση και ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ, οι πολυεθνικές και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας. Που θα προωθεί, για την επίτευξη αυτού του στόχου, την κοινή δράση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.

125 μαυροδέλφινα νεκρά, στις ακτές της Ν. Ζηλανδίας-Εθελοντές και παραθεριστές έσωσαν 42 .




Περίπου 125 μαυροδέλφινα που εξόκειλαν για άγνωστο λόγο στα ρηχά της Νέας Ζηλανδίας βρήκαν φρικτό θάνατο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τουλάχιστον όμως οι παραθεριστές και οι περιβαλλοντιστές κατάφεραν να σώσουν άλλα 43 σπρώχνοντάς τα πίσω στη θάλασσα.Τα κήτη, που ανήκουν σε δύο συγγενικά είδη, βρέθηκαν αβοήθητα σε δύο διαφορετικές παραλίες της Νέας Ζηλανδίας. Στο νησί Σάουθ Αϊλαντ εξόκειλαν 105 μαυροδέλφινα Globicephala melas, ενώ στη χερσόνησο Κορομάντελ εντοπίστηκαν 63 μαυροδέλφινα Globicephala macrorhynchus, από τα οποία τα 43 επέζησαν.Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά κάθε καλοκαίρι στη Νέα Ζηλανδία, όταν τα κήτη αποχωρούν από τα πλούσια αλλά κρύα νερά της Ανταρκτικής για την αναπαραγωγική περίοδο.Παρά τις συστηματικές μελέτες, το φαινόμενο παραμένει δυσεξήγητο. Τα κήτη ίσως πάσχουν από κάποια ασθένεια, το πιθανότερο όμως είναι ότι το φυσικό τους σόναρ κάνει περιστασιακά λάθος και τις οδηγεί σε ρηχά νερά από τα οποία αδυνατούν να δραπετεύσουν.

Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Μίκης Θεοδωράκης-Μην ξεχνάς τον Ωρωπό




Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Μουσική: 
Μίκης Θεοδωράκης







Στις φυλακές του Ωρωπού (φωτογραφία) κρατήθηκαν από τη χούντα εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων, 72 νεολαίοι αγωνιστές μέχρι το 1970. Στόχος της ήταν να απομονωθούν αυτοί οι νεολαίοι από κομμουνιστές κρατούμενους σε άλλες φυλακές και από την επαφή τους με το ΚΚΕ.