Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο Γιανουκόβιτς δεν θα συνεργαστεί με την Τιμοσένκο

O Bίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού εάν επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και απέκλεισε συνεργασία με την Γιούλια Τιμοσένκο, πρωθυπουργό και αντίπαλό του για το προεδρικό αξίωμα.




Οι δύο αντίπαλοι στον Β' Γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην Ουκρανία.




"Η διαπραγματευτική διαδικασία για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές",ανέφερε ο Γιανουκόβιτς σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων.


Ερωτηθείς εάν θα επιδιώξει συνασπισμό με την Τιμοσένκο και την παράταξή της στο κοινοβούλιο απάντησε ότι "είναι αδύνατο".


Ακόμη ανέφερε ότι υποστηρίζει τις αυξήσεις μισθών παρά την αντίθετη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο στο τέλος του περασμένου χρόνου για αυξήσεις των κατωτάτων ορίων μισθών και συντάξεων παραβιάζοντας τις υποσχέσεις για έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού.


"Τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της ζωής στην χώρα...αυτό είναι που ζητήσαμε και εγκρίθηκε σύμφωνα με τον νόμο που πρέπει να εφαρμοστεί",είπε προς τους ξένους δημοσιογράφους ο Γιανουκόβιτς.


Πηγή:www.nooz.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Σ. ΕΔΟΝ ΓΙΑ ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ χαιρετίζει την μεγάλη νίκη της Κομμουνιστικής Ένωσης Νέων Τσεχίας η όποια κέρδισε την απόσυρση της απαγόρευσης της δράσης της μετά από απόφαση του Δημοτικού Δικαστηρίου του Πράγας. Η απόφαση αυτή σημάνει ουσιαστικά την νομιμοποίηση της Κομμουνιστικής Ένωσης Νέων Τσεχίας (KSM).




Αυτή η εξέλιξη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού και της προσπάθειας εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό-ναζισμό.

Η ΕΔΟΝ από τη πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της ΚΕΝ Τσεχίας με παρεμβάσεις, συλλογή υπογραφών και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σε συντονισμό με άλλες Οργανώσεις του εξωτερικού και με την καθοριστική συμβολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών συνέβαλε στη διεθνή προβολή του ζητήματος.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καλεί όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς νέους να συνεχίσουν το αγώνα τους για αντιμετώπιση της αντικομουνιστικής λαίλαπας και των προσπαθειών για παραχάραξη της ιστορίας. 






Κ.Σ. ΕΔΟΝ
27/01/2010

Ανακοίνωση του Μανώλη Γλέζου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Να βρεθεί λύση άμεσα.

Οι αγρότες δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να καλλιεργήσουν τη γη. Αν δε βρεθεί  λύση ο βασικός πρωτογενής παράγοντας της οικονομίας της χώρας θα καταστραφεί με ολέθριες συνέπειες.
Λύση, όμως μπορεί να βρεθεί, όπως  βρέθηκαν τα δισεκατομμύρια για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Αρκεί να υπάρξει θέληση. Εκτός και  αν, και η σημερινή  Κυβέρνηση ,έχει συμφωνήσει στο σχέδιο του Διευθυντηρίου (της Commission ) της Ευρωπαϊκής  Ένωσης να σταματήσει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων  και να μετατραπεί η Ελλάδα σε θέρετρο της  Ευρώπης.


Η Η μαφία δεν γνωρίζει οικονομική κρίση, όπως αποδεικνύει έρευνα του ιταλικού εμπορικού συλλόγου "Κονφεσερτσέντι"



Η δωδέκατη έκθεση του ιταλικού εμπορικού συλλόγου "Κονφεσερτσέντι", η οποία παρουσιάσθηκε στη Ρώμη, αποδεικνύει ότι η μαφία δεν γνωρίζει καμία απολύτως κρίση, παρά τη φάση διεθνούς οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο "τζίρος" της μαφίας, το 2009, άγγιξε τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ, με κέρδη ύψους 70 δισεκατομμυρίων.
Οι δραστηριότητες της μαφίας επεκτείνονται από τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, μέχρι τον τριτογενή και της προσφοράς υπηρεσιών, τον οικοδομικό τομέα και των δημόσιων εργολαβιών γενικότερα.
Η Ντράγκετα στην Καλαβρία, η Καμόρα στη Νάπολη, η Κόζα Νόστρα στη Σικελία και το Ιερό Ηνωμένο Στέφανο στην Απουλία, διαπράττουν συνολικά 1.300 αδικήματα την ημέρα, σχεδόν ένα κάθε λεπτό της ώρας.
Η "Κονφεσερτσέντι", υπογραμμίζει, δε, ότι σε περίοδο κρίσης, η οικονομική ρευστότητα του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, λειτουργεί σαφώς δελεαστικά, ως ισχυρότατο όπλο.

Ο κύριος τομέας δράσης των μαφιόζικων οργανώσεων, είναι η τοκογλυφία: το 2009 σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση, με 200.000 εμπόρους που αναγκάσθηκαν να δανεισθούν χρήματα. Ο συνολικός τζίρος του τομέα φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με 600.000 περιπτώσεις δανεισμού.

Παράλληλα, πολλοί ανερχόμενοι "εκπρόσωποι" του οργανωμένου εγκλήματος, προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια "βιτρίνα νομιμότητας": παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρούν να εμφανίσουν τα κέρδη τους, (αποτέλεσμα των εκβιασμών) ως "παροχή νομικής και φοροτεχνικής στήριξης στους εμπόρους".

Η έκθεση της "Κονφεσερτσέντι" καταλήγει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φετινή χρονιά, καθώς "οι απολύσεις, η προσφυγή στο ταμείο ανεργίας, η κοινωνική ανασφάλεια, ιδίως σε υποβαθμισμένες και προβληματικές περιοχές, μπορεί να ωθήσουν ακόμη περισσότερους νέους, στο να αναζητήσουν λύση και μελλον, στη ``Μαφία ΑΕ``".

Πηγή:www.skai.gr

ΠΑΣΟΚοσοσιαλιστικές επιτυχίες

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ-ΕΘΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στρατιωτική ένταση στην Κορεατική χερσόνησο


Συνεχίζεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μια ημέρα μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των στρατών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Όπως ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, θα συνεχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η περιοχή που σημειώθηκε το επεισόδιο, είναι διαμφισβητούμενη και μετά την ανταλλαγή πυρών, η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε τη ναυσιπλοΐα. Παράλληλα το γενικό επιτελείο της χώρας ανακοίνωσε ότι: "Οι ασκήσεις πυροβολικού τις οποίες πραγματοποιεί ο λαϊκός στρατός της Κορέας θα συνεχιστούν στην ίδια περιοχή".

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες σε ετοιμότητα για να απαντήσουν σε πιθανή επίθεση από την πλευρά της Λ.Δ.Κορέας.
(Φωτογραφία 27/1/2010, Reuters)
Πηγές: ΕΡΤ,ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ




Με σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία, που αυξάνει την εκμετάλλευση, και μείωση των κοινωνικών παροχών, εντείνει την αντεργατική επίθεση η κυβέρνηση, που προχωρά σε:
  • Επιδότηση τετραετούς διάρκειας των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του βασικού μισθού στο όνομα νέων προσλήψεων.
  • Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων «για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων», με πρόσχημα την αποτροπή απολύσεων. Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν για τρεις μέρες τη βδομάδα και για τις υπόλοιπες δύο, που θα θεωρούνται κατάρτιση, το κόστος αναλαμβάνει το κράτος.
  • Ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» της ΝΔ, που «υλοποιεί νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», χαρίζοντας το επίδομα ανεργίας στις επιχειρήσεις, ενώ δίνει χρήμα στο όνομα «προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης» και «ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας».

Επιμένουν οι Γερμανοί για τις μίζες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens



 Τρεις πληρωμές της μητρικής Siemens προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2004,  είναι πιθανόν να δίνουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η ΝΔ ενισχύθηκε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2004, όσο και για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. 





Στον Τύπο έχει δημοσιευτεί ήδη ευχαριστήρια επιστολή του τότε προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, με ημερομηνία 24 Μαίου 2004 για την υποστήριξη του στο «νέο ξεκίνημα» της χώρας. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το κατηγορητήριο, κατά του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Ράινχαρτ Σίκατσεκ η μητρική εταιρία έστειλε στον Χριστοφοράκο 344.000 ευρώ στις 8 Μαρτίου 2004, 454.000 στις 23 Μαρτίου 2004 και 578.000 στις 6 Απριλίου 2004. 

Μάλιστα ο κ. Χριστοφοράκος είχε ζητήσει τα χρήματα με τη δικαιολογία ότι τα χρειάζεται για τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων. 

Ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην γερμανίδα εισαγγελέα είχε αναφέρει πως ζήτησε τα χρήματα καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα ήθελαν να παραλάβουν το γρηγορότερο δυνατόν το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για το λόγο αυτό υποστηρίζει ότι είχε στραφεί στους Κ. Γείτονα και Ι. Βαρθολομαίου, ώστε να προωθήσουν αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις στα δύο κόμματα εξουσίας.


Πηγή:www.skai.gr

Υπεροχή αλλά με τίμημα.Γιατί ο άνθρωπος ζει περισσότερο από τους πιθήκους


Ακόμα και κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες διαβίωσης, η διάρκεια ζωής του ανθρώπου είναι υπερδιπλάσια από των ανθρωποειδών πιθήκων. Αιτία αυτής της διαφοράς ίσως είναι ένα γονίδιο το οποίο προστατεύει από τις παρενέργειες της διατροφής με κρέας, παράλληλα όμως μας κάνει πιο ευπαθείς σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια, εκτιμούν ερευνητές στις ΗΠΑ.
Στους άγριους πληθυσμούς του χιμπατζή, του γορίλα και του ουραγκοτάγκου, όπως και στους προϊστορικούς ανθρώπινους πληθυσμούς, η κύρια αιτία θανάτου είναι συνήθως οι λοιμώξεις και οι φλεγμονές, επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.
«Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά κόκκινου κρέατος που έχει μολυνθεί με παράσιτα, προκαλεί χρόνια φλεγμονή η οποία οδηγεί σε ορισμένες από τις συνηθέστερες ασθένειες του γήρατος» εξηγεί ο Δρ Κάλεμπ Φιντς.
Αντίθετα με τους πλησιέστερους συγγενείς τους, οι άνθρωποι σταδιακά ανέπτυξαν μια εξελικτική προσαρμογή που τους προστατεύει από το κόκκινο κρέας. Πρόκειται για την ποικιλία ApoE4 της «απολιποπρωτεινης Ε», μιας πρωτεΐνης του αίματος που ρυθμίζει το μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων, αλλά και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Το αλληλόμορφο ApoE4 του γονιδίου ApoE πιθανώς επέτρεψε στους ανθρώπους να αυξήσουν την κατανάλωση κρέατος και τη διάρκεια ζωής τους. Οι ερευνητές αποδίδουν τώρα την προσαρμογή αυτή στη «θεωρία της ανταγωνιστικής πλειοτροπίας», σύμφωνα με την οποία ορισμένα γονίδια που ευνοήθηκαν από τη φυσική επιλογή επειδή καταπολεμούν ασθένειες σε νεαρή ηλικία, έχουν τελικά αρνητικές επιδράσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πράγματι, η εξέλιξη του ApoE4 είχε το τίμημά της: Οι φορείς αυτού του αλληλόμορφου παρουσιάζουν αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και αυξημένη συχνότητα καρδιοπάθειας και Αλτσχάιμερ.
Αντίθετα, οι ανθρωποειδείς πίθηκοι δεν διαθέτουν αυτό το αλληλόμορφο. «Στον χιμπατζή, το ApoE λειτουργεί περισσότερο όπως το [ανθρώπινο] 'καλό' ApoE3, το οποίο συμβάλλει στα χαμηλά επίπεδα καρδιοπάθειας και Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Δρ Φιντς.
Πράγματι, οι πίθηκοι που ζουν σε αιχμαλωσία σπάνια προσβάλλονται από καρδιαγγειακές παθήσεις ή άνοια, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.
Η εξέλιξη των διαφόρων ποικιλιών του γονιδίου ApoE «ενδέχεται να είναι το πρωτότυπο για άλλα γονίδια που επέτρεψαν τις τεράστιες μεταβολές στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, όπως και στο μέγεθος του εγκεφάλου του» γράφουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Παρά τις γενετικές ομοιότητες με τον άνθρωπο, τα τρία είδη ανθρωποειδών πιθήκων σπάνια ζουν πάνω από 50 χρόνια. Ακόμα και σε πρωτόγονες ανθρώπινες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, στις οποίες καταγράφεται υψηλή θνησιμότητα, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση είναι διπλάσιο σε σχέση με των άγριων χιμπατζήδων.



Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Καμιά συνδιαλλαγή ! Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει σήμερα το εργατικό και αγροτικό κίνημα.


Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιμένουν. Ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι ο συγχρονισμός του βηματισμού μας με τις απαιτήσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και οι περιβόητες ...αγορές. Οι θεσμικοί και φυσικοί εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου. Και απαιτούν τη λήψη και νέων μέτρων, πέραν αυτών που προβλέπονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Ως λύση σωτηρίας για τη χώρα, δηλαδή, προβάλλονται η μεγαλύτερη περικοπή μισθών και συντάξεων, η ακόμα πιο βίαιη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, που θα συνοδευτεί από μείωση του εισοδήματος των υπαλλήλων και απολύσεις, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο να γίνει η εργατική δύναμη ακόμα φθηνότερη...

Ετσι θα αντιμετωπίσει - υποστηρίζουν - τα δημοσιονομικά προβλήματα, έτσι θα επιλύσει και τα προβλήματα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, έτσι θα στεριώσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Και όλα αυτά διανθισμένα από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει την Ελλάδα να οδηγείται σε χρεοκοπία.

Όμως, ακόμα και αν χάριν συνεννόησης δεχτούμε για μία στιγμή ότι οι απειλές χρεοκοπίας είναι υπαρκτές, τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος, ο απασχολούμενος των 500 - 600 ευρώ, ο συνταξιούχος των 300 - 400 ευρώ, ο αγρότης που τις μέρες αυτές βρίσκεται στο δρόμο των κινητοποιήσεων; Να σκύψουν το κεφάλι και να μαζευτούν στο καβούκι τους, όπως τους καλούν να κάνουν η κυβέρνηση και μία δράκα χρυσοπληρωμένων δημοσιογράφων, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα; `Η να κλιμακώσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων της ζωής τους, όπως προτείνει το ΚΚΕ;


Η αλήθεια είναι μία. Τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να θησαυρίζει κατακλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο εργαζόμενος των 500 - 600 ευρώ, ο μικρός και μεσαίος αγρότης που ληστεύεται από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας, επειδή ακριβώς βιώνουν τα αποτελέσματα από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτικές που κινούνται σε σύμπνοια με αυτές των Βρυξελλών και των... αγορών. Και ζητάνε σήμερα από αυτούς που δεκαετίες λήστευαν με τον πιο απροκάλυπτο και απροσχημάτιστο τρόπο, από τους αποκλεισμένους, τους ομήρους των κεφαλαιοκρατών, να... συναισθανθούν τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα και να βάλουνε πλάτη για την επίλυση των προβλημάτων.


Καμία συνδιαλλαγή. Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει σήμερα το εργατικό και αγροτικό κίνημα. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι κρίση καπιταλιστική, κρίση ενός συστήματος που στηρίζεται στην ταξική εκμετάλλευση και χαρακτηρίζεται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την αναρχία της παραγωγής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δημιουργήθηκαν μέσα σε συνθήκες άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η οποία τροφοδότησε μια πρωτοφανή συσσώρευση κεφαλαίου και οδήγησε σε μία έκρηξη της κερδοφορίας.


Πηγή: Ριζοσπάστης- Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ