Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Καμιά ντροπή για την επέμβαση στο Ιράκ-Μπράουν: Δίκαιος ο πόλεμος στο Ιράκ


    Διέψευσε όσους πίστευαν ότι διαφοροποιείται από τις επιλογές του προκατόχου του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος καταθέτοντας χθες στην επιτροπή διερεύνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ τόνισε με έμφαση και δίχως περιστροφές ότι η αμερικανοβρετανική εισβολή του 2003 ήταν “δίκαιη” και έγινε για “δίκαιο σκοπό”.

    Ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερωθεί πλήρως από τον Τόνι Μπλερ για ό,τι επρόκειτο να συμβεί και πως ήταν απόλυτα σύμφωνος μαζί του. Υποστήριξε ότι από την πληροφόρηση που είχε από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας πείστηκε ότι το Ιράκ του Σαντάμ αντιπροσώπευε έναν σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα ο οποίος έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
    Ωστόσο το κύριο ζήτημα για τον ίδιο δεν ήταν ο Σαντάμ αλλά το γεγονός ότι το Ιράκ παραβίαζε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και πως δεν έπρεπε να επιτραπεί σε “αχρεία κράτη” να αγνοούν το διεθνές δίκαιο.
    “Αν η διεθνής κοινότητα δεν μπορούσε να δράσει από κοινού στο ιρακινό ζήτημα, υπήρχε φόβος να κινδυνεύσει η νέα παγκόσμια τάξη που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκόρντον Μπράουν.
    Στη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής, που διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να επεξηγήσει το δικό του ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που οδήγησαν στον πόλεμο. Πολλές φορές πάντως απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεταν τα μέλη της επιτροπής αναφορικά με τα στοιχεία που συνέθεταν την εικόνα ένος “επικίνδυνου” για την ανθρωπότητα ιρακινού καθεστώτος.
    Μετά τον Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης Ντάγκλας Αλεξάντερ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 8 Μαρτίου.

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: