Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Τα μέτρα που ψήφισαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ και Λ.Ορθόδοξος Συναγερμός1. Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
Επέρχεται μείωση 60% στο λεγόμενο 14ο μισθό. Για εργαζόμενο με αποδοχές της τάξης των 1.300 ευρώ, η μείωση θα είναι 390 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και από 195 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, δηλαδή 780 ευρώ!!!
2. Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Το μέτρο αφορά όλους όσοι απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν ο παραπάνω υπάλληλος έχει και 400 ευρώ επίδομα το μήνα (δηλαδή 4.800 το χρόνο), το εισόδημά του θα μειωθεί κατά 576 ευρώ ακόμα. Θα έχει, δηλαδή, συνολική μείωση μισθού 1.356 ευρώ!!!
3. Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το δημόσιο.
Η ρύθμιση αφορά στις γενικές αποδοχές που έχουν οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και οι αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2008, οξύνοντας παραπέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων, αφού το 31% παίρνουν συντάξεις πείνας των 450 ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 72,4% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις που φτάνουν τα 750 ευρώ.

5. Aύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% κι από 4,5% σε 5%.
Στο χαμηλό συντελεστή, που τώρα γίνεται 5%, περιλαμβάνονται είδη όπως τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα εισιτήρια θεάτρων, κλπ., και η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε αυτόματη ανατίμηση 0,5%. Ο μεσαίος συντελεστής, που τώρα γίνεται 10%, αφορά στο σύνολο των τροφίμων, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και σε ορισμένες υπηρεσίες. Η αύξηση του ΦΠΑ ισοδυναμεί με ανατιμήσεις της τάξης του 1%. Με το συντελεστή 19%, που τώρα αυξάνεται κατά δύο μονάδες και φτάνει στο 21%, επιβαρύνεται το σύνολο των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ανατιμήσεις που επιφέρει η κυβερνητική απόφαση για τα είδη αυτά είναι της τάξης του 1,7%.
6. Αύξηση 8 λεπτά στην τιμή της βενζίνης, 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.
Στην προηγούμενη αύξηση προστίθενται από σήμερα ακόμη 10 λεπτά στο λίτρο, αφού ο ειδικός φόρος αυξάνεται στα 610 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Ετσι και μόνο από την αύξηση των ειδικών φόρων οι βενζίνες μέσα σε περίπου 1 μήνα ανέβηκαν 24 λεπτά το λίτρο!!!
7. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.
Μαζί με την προηγούμενη αύξηση, η «πλέον ζητούμενη τιμή» στο περίπτερο θα εκτοξευτεί κατά 1 ευρώ για να διαμορφωθεί από 3,2 σε 4,2 ευρώ στο πακέτο, με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 31,2%.
8. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.
Στα ακριβά ποτά (ουίσκι, βότκα, κ.ά.) η συνολική αύξηση από τους ειδικούς φόρους επιβαρύνει τη φιάλη με ακόμη 2,1 ευρώ.
9. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξαιτίας της κατάργησης της απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα επιφέρει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από 5,5% έως και 8%. Μια οικογένεια που καταναλώνει 2.000 KWh το τετράμηνο και πληρώνει σήμερα 214,14 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το ηλεκτρικό ρεύμα, θα επιβαρυνθεί με 10 ευρώ ή ποσοστό 4,7%. Στη συνέχεια, θα υπολογιστεί ο ΦΠΑ επί του συνολικού ποσού, που είναι ακόμα 1%.
10. Μείωση 10% της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ.
Το συγκεκριμένο μέτρο, στην πραγματικότητα, ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση της τακτικής των μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις, κάτι που ουδέποτε συνέβη στη χώρα.
11. Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
Η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου διατυμπάνιζε ότι θα δώσει από φέτος 1 δισ. ευρώ για την Παιδεία, αλλά τελικά στον προϋπολογισμό έδωσε (συνολικά για Παιδεία και έρευνα) κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία τώρα παίρνει πίσω στο σύνολό τους!!!
12. Αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010.
13. Μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στο δημόσιο από το 2011.
Η μείωση αυτή γίνεται ανεξάρτητα και σε βάρος των πραγματικών αναγκών σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα και ειδικά στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας.
14. Περικόπτεται κατά 5% ή 500 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: