Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού για την τραγωδία του Ζυγίου.


Από τη Δευτέρα ολόκληρη η Κύπρος συγκλονίζεται από το χαμό των δώδεκα ηρωικών συμπατριωτών μας που έπεσαν στο καθήκον. Το ΑΚΕΛ νιώθει θλίψη και οδύνη για την ανείπωτη τραγωδία και για το χαμό τους. Θρηνούμε την απώλεια τους και με βαθιά θλίψη στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών τους. Η σκέψη μας είναι μαζί τους. Συμπαραστεκόμαστε στο δράμα τους, ευχόμενοι δύναμη και κουράγιο. Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο αθώων συνανθρώπων μας.
Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε με λύπη τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών. Αναμέναμε ότι οι δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις θα λάμβαναν υπόψη τους τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη σεβασμού του. Δυστυχώς γίνεται το αντίθετο. Προτού καν αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές και αποχαιρετίσουμε τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική αστάθεια.
 
Είναι προφανές ότι κάποιοι θεωρούν πως η ανείπωτη τραγωδία που κτύπησε το λαό μας, συνιστά μοναδική ευκαιρία για να προωθήσουν τους κομματικούς τους στόχους. Εκμεταλλεύονται τα δικαιολογημένα συναισθήματα πόνου και αγανάκτησης του λαού, επιχειρώντας να τα μετατρέψουν σε απαίτηση για απομάκρυνση της Κυβέρνησης από την εξουσία.
 
Δυστυχώς, την ώρα του πόνου για την απώλεια ζωών κάποιοι δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ως να έγιναν όλοι ξαφνικά ειδικοί επί του θέματος, ισοπεδώνουν τα πάντα, δίχως να έχουν υπόψη τους τα πραγματικά γεγονότα. Αυτά θα παρουσιαστούν πλήρως μόνο όταν θα ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δυστυχώς, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοια σοβαρά περιστατικά θυσιάζονται στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων.
Αυτό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα είναι πρωτοφανής τραγωδία για την Κύπρο. Δικαιολογημένα ο λαός πέραν από τη θλίψη και την οδύνη, νιώθει και αγανάκτηση. Ως ΑΚΕΛ στηρίξαμε από την αρχή ότι η όλη υπόθεση θα πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν.
 
Ο Πρόεδρος αμέσως ξεκαθάρισε ότι θα διερευνηθούν πλήρως και όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν. Ήδη σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα έχει ανακοινωθεί ποινική έρευνα, ενώ θα διεξαχθεί και έρευνα από ερευνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Αυτό απαιτεί η νομιμότητα που πρέπει να διέπει ένα ευνομούμενο κράτος.  
 
Είμαστε Κόμμα που διαχρονικά υπηρετεί την αλήθεια. Η υπόσχεση που δίνουμε στη μνήμη των αδικοχαμένων ηρώων είναι ότι θα απαιτήσουμε να παρουσιαστεί μέσα από τη διερεύνηση, η απόλυτη αλήθεια. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το παρόν και το μέλλον του τόπου και στα παιδιά μας.
 
Δυστυχώς την ώρα που η Κύπρος θρηνεί, η μικροπολιτική και ο ακραίος και τυφλός φανατισμός ορισμένων περισσεύουν. Είναι με λύπη που είδαμε να συμβαίνουν τα απαράδεχτα χθεσινοβραδινά επεισόδια. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει και να εκφράζει τη λύπη και τη θλίψη του. Αυτό πρέπει όμως να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και με πλήρη σεβασμό στη μνήμη των αδικοσκοτωμένων ηρώων. Η απρόκλητη επίθεση που έγινε ενάντια στο Προεδρικό Μέγαρο προσβάλλει και τη μνήμη των ηρώων αλλά και το σύνολο του κυπριακού λαού. Τα εξτρεμιστικά στοιχεία, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο καλλιεργώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα πρέπει να απομονωθούν. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους λογικούς και εχέφρονες πολίτες να μην επιτρέψουν μεταφορά και στην Κύπρο, φαινομένων που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, με τεράστιες ζημιές γι΄αυτές.
 
Επιθυμούμε να απευθύνουμε επίσης έκκληση στα πολιτικά κόμματα, αυτές τις δύσκολες ώρες, να θέσουν υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον. Η οικονομία του τόπου, που αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα, δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα. Ας αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Ας μην γκρεμίσουμε όλες τις γέφυρες μεταξύ μας. Ας δώσουμε τα χέρια, συνεχίζοντας την προσπάθεια για επίτευξη της αναγκαίας συναίνεσης που θα σώσει την οικονομία. Η πατρίδα μας το χρειάζεται. Αυτό επιτάσσει και η εθνική ευθύνη ολονών μας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να εξασφαλίσουμε ότι θα λάμψει όλη η αλήθεια γύρω από το τραγικό συμβάν. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους ήρωες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: