Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»: Λεονταρισμοί, για να κρυφτεί η «νόμιμη» ληστεία.


Αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και εκκλήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες να «επαναπατρίσουν» τα κεφάλαια που απομύζησαν από τον ιδρώτα του λαού
 
Σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ φτάνουν τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν, μόνο το τελευταίο διάστημα, στις τράπεζες της Ελβετίας και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Πρόκειται μόνο για ένα πολύ μικρό μέρος της λεηλασίας σε βάρος του λαού, έτσι όπως καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ύψος των καταθέσεων στις ντόπιες τράπεζες.
Ενόψει και του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ντόπιο τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει μπροστά σωρεία από κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», εκχωρώντας - μεταξύ άλλων - στα τρωκτικά το καθεστώς της προκλητικής φορολογικής αμνηστίας, για κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης.
Με δεδομένες αυτές τις διευκολύνσεις, τις φοροαπαλλαγές και την κατακρήμνιση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τα αλλεπάλληλα φιλομονοπωλιακά μέτρα, η κυβέρνηση απευθύνεται στα αρπακτικά, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να δηλώνει ότι, αυτό που χρειάζεται, είναι να «μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια (...) χρειάζεται κινητοποίηση ελληνικών κεφαλαίων, υπάρχει ο ναυτιλιακός κόσμος, υπάρχει ο απόδημος ελληνισμός».
Ταυτόχρονα, παζαρεύει με τις ελβετικές αρχές για ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που απέσπασαν άλλα κράτη της Ευρωζώνης, στην πραγματικότητα για ελάχιστα ψίχουλα και κατά τρόπον που να διασφαλίζουν απόλυτα την ανωνυμία και τα συμφέροντα των αρπακτικών. Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερός ο εμπαιγμός και η ξετσιπωσιά. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων καταθέσεων είναι ποσά που, νομότυπα και με βάση την ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, μπορούν να βρίσκονται σε τράπεζες της Ελβετίας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Με αυτή την έννοια, η ενεργοποίηση διατάξεων, τάχα για την αναζήτηση «παράνομου χρήματος», είναι στάχτη στα μάτια και έρχεται να συγκαλύψει τα αίτια, τους μηχανισμούς, τη λειτουργία του εκμεταλλευτικού συστήματος. Η οικονομική ολιγαρχία, τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, αυτοί που θησαύρισαν εκμεταλλευόμενοι το μόχθο των εργαζομένων, αξιοποιώντας τα προνόμια που τους προσφέρει το σύστημα, έσπευσαν να φυγαδεύσουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού, προκειμένου να μη διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο σε ενδεχόμενη πτώχευση, είτε αυτή γίνει ελεγχόμενα, είτε ανεξέλεγκτα.
Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν και στο παρελθόν σε ρυθμίσεις «επαναπατρισμού κεφαλαίων». Συγκεκριμένα:
  • Η ισχύουσα χαριστική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία «δεν εξετάζεται ούτε ο τρόπος ούτε ο τόπος απόκτησης των κεφαλαίων αυτών», μπήκε σε εφαρμογή από το 2010 και έληγε στο τέλος Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς.
  • Στη συνέχεια, με άλλη ρύθμιση, έδωσαν παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη του 2011. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι τα παζάρια και οι κυβερνητικές δηλώσεις έχουν να κάνουν με τη λήξη και της νέας διορίας.
Πρόσθετοι μηχανισμοί για τις τράπεζες
Στο μεταξύ, πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ρευστότητας των τραπεζών, ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Συνοδευτικά με τη διοχέτευση πακτωλού κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχεδιάζουν την ενεργοποίηση και του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς την παροχή εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, η υπαγωγή ορισμένων ντόπιων στον «έκτακτο μηχανισμό» («ElA») είναι θέμα λίγων εβδομάδων.
Σε σύμφυση με το τραπεζικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση τοποθετεί χρηματικά διαθέσιμα σε τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται με «ανάγκες ρευστότητας», που με τη σειρά τους χρηματοδοτούν την ανακύκλωση του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το νέο δάνειο έφτασε σε 1,3 δισ. ευρώ και τα επιτόκια που απέσπασαν οι τραπεζίτες στο 4,5%.
Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και γενικότερα, ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του Ε. Βενιζέλου με τον επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: