Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Ασ' την (Τουρκία) να λέει…



Η Κυβέρνηση, διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη, επέκρινε τις πρόσφατες τοποθετήσεις και ενέργειες από πλευράς Άγκυρας στο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. 
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  η Άγκυρα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν  ότι η  έναρξη ερευνών για φυσικό  αέριο θα πρέπει  να ανασταλεί μέχρι την επανένωση της  Κύπρου.



Ο κ. Χριστοφίδης, ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Άγκυρα φαίνεται να ασκεί πιέσεις διά της διπλωματικής οδού και με διαβήματα προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, απάντησε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και «αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία αρκετά χρόνια».


«Η συμφωνία για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στο γνωστό οικόπεδο 12 αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία και έχει κυρώσει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που δεν έχει πράξει η Τουρκία, και ό,τι εμείς πράττουμε το πράττουμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφίδης έστειλε επίσης μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς την τ/κ πλευρά, ώστε «με μια σωστή λύση ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να απολαύσει τα ενδεχόμενα οφέλη από τυχόν ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ».


Η απάντηση των ΗΠΑ στην Τουρκία

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  η Άγκυρα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν  ότι η  έναρξη ερευνών για φυσικό  αέριο θα πρέπει  να ανασταλεί μέχρι την επανένωση της  Κύπρου.

Οι  Ηνωμένες  Πολιτείες πάντως δεν φαίνεται να  συμμερίζονται τα επιχειρήματα της Τουρκίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ανέφερε  ότι  τα σχέδια της Κύπρου εντάσσονται στο πλαίσιο της εξασφάλισης ενέργειας, γεγονός  το οποίο οι Ηνωμένες πολιτείες υποστηρίζουν για όλες τις  χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: