Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ;ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ISKRA.GR

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ!

Η υπόθεση της συμπαράταξης της Αριστεράς είναι μέγα ζητούμενο και αδήριτη ανάγκη στους καιρούς μας.
Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για συμπαράταξη της Αριστεράς χωρίς να αποσαφηνίζουμε το προγραμματικό περιεχόμενό της!
Η συμπαράταξη της Αριστεράς δεν θα γίνειαπλώς και μόνο για τη συμπαράταξη ή για να αθροιστούν οι δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά για να δοθεί διέξοδος και προοδευτική σοσιαλιστική προοπτική για τη χώρα.
Μπορούμε, άραγε, να μιλάμε για συμπαράταξη της Αριστεράς με όρους αντιμνημονιακού μετώπου,όπου ο κοινός παρονομαστής της συμπόρευσης θα είναι η ακύρωση, υποτίθεται, του μνημονίου;
Φτάνει αυτό;
Αρκεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο;

Η πάλη κατά του μνημονίου δεν λέει απολύτως τίποτα χωρίς μια συνεκτική, εναλλακτική απάντησηστο πρόβλημα του χρέους!
Διότι το μνημόνιο δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά ήρθε ως απόρροια της βούλησης των κυρίαρχων κύκλων να βρίσκουν πόρους για να αποπληρώνουν το χρέος.
Τέτοιοι πόροι μόνο με τη χρηματοδότηση της τρόικας θα μπορούσαν να βρεθούν!
Αν δεν θέλουμε την τρόικα και το μνημόνιο, τότε πρέπει να αρνηθούμε τη χρηματοδότηση της τρόικας.
Αυτό σημαίνει διακοπή αποπληρωμής του χρέους (στάση πληρωμών), η οποία έχει ως αναγκαίο καιαπαραίτητο συμπλήρωμα την εφαρμογή μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής για τη χρηματοδότηση του κράτους και της οικονομίας και επομένως την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Χωρίς ισχυρή βούληση για στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ η πάλη κατά του μνημονίου είναιαπλή δημαγωγία. 
Πολύ περισσότερο αν δυνάμεις που συμμετέχουν στο αντιμνημονιακό μέτωπο θεωρούν τη στάση πληρωμών όσο και την έξοδο από το ευρώ, καταστροφή.
Ανάλογες παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν για το αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, εφόσον δεν περιλαμβάνει εναλλακτική απάντηση στο χρέος και δεν έχει σοσιαλιστική κατεύθυνση και ορίζοντα.
Διότι, η απάντηση στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό δεν είναι ένας καπιταλισμός με "αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος".
Και αυτό για πάρα πολλούς λόγους αλλά και γιατί ένας τέτοιος καπιταλισμός, αν υπάρξει, δεν έχει προοπτική, παρά μόνο ως προσωρινή σπασμωδική απάντηση στην πρόκληση και το δίλημμα τουσοσιαλισμού.
Οι γενικές αντιμνημονιακές επιλογές μπορεί, ίσως, να έχουν αξία μόνο και μόνο για να συμπεριλαμβάνουν ένα ετερόκλητο μείγμα πολιτικών δυνάμεων αλλά δεν έχουν προοπτική για τη χώρα, χωρίς το απαραίτητο και αξιόπιστο προγραμματικό βάθος.
Η συμπαράταξη της Αριστεράς είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να καταναλώνεται χωρίς περιεχόμενο, μόνο για επικοινωνιακές στοχεύσεις!

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: