Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση της Marc για τον ALPHA.Πλησιάζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α , η Ν.Δ, στο 1,5 % η διαφορά.Το Κ.Κ.Ε. ξεπερνά την ΔΗΜΟK.ΑΡΙΣ. και ανεβάζει τα ποσοστά του σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.Σχολιάζει ο Red Star.

Προβάδισμα 1,2 μονάδων καταγράφει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έναντι της ΝΔ στη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά το  Κ.Κ.Ε .



Σε σχέση με το γκάλοπ της Marc πριν 3 εβδομάδες, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αν και πρώτος με 28,5 % χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα.Αντιθέτως η Ν.Δ ανεβαίνει στο 27 % (από 26,2 %). Και ο Σαμαράς (αν είναι δυνατόν πατριώτες) παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 46,7 % ! ( Εδώ μαζεύει προτιμήσεις ψηφοφόρων από Χρυσή Αυγή-ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΔΗ.ΑΡΙ. κυρίως) με δεύτερο τον Αλέξη Τσίπρα 28,7 % που έχει  μόνο την προτίμηση των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.




Στην τρίτη θέση με 12,1 % η Χ.Α. που πέφτει και αυτή 0,3 % σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ για πρώτη φορά δείχνει παραδόξως μια ανοδική τάση και φτάνει το 7 % (από 6,4 %) .Μικρή πτώση για τους Αν.Έλληνες στο 6,8 % (από 7,1 %). Το Κ.Κ.Ε. πιάνει το 5,9 % ( μικρή άνοδος +0,2 σε σχέση με 20 μέρες πριν) , ενώ συνεχίζεται να πέφτει η ΔΗ.ΑΡΙ. στο 5,6 % (από 6,1 % στα τέλη Νοέμβρη).Τα άλλα κόμματα που δεν ξεπερνούν το όριο του 3 % έχουν 7,1 % χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία από την Marc.

Συνοψίζοντας , ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αν και πρώτος είναι κάτω από το 29 %, η Ν.Δ. επανακάμπτει με την λήψη της δόσης ( συγκυριακά) , η Χ.Α. δείχνει ότι φτάνει στα όρια της και ίσως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να βρεθεί πάλι σε μονοψήφια ποσοστά.Το Κ.Κ.Ε όπως έχω προβλέψει σύντομα θα είναι τέταρτο κόμμα όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο.


Επιστρέφει μέρος των ψηφοφόρων του που είχαν ευκαιριακά ψηφίσει στις επαναληπτικές ουσιαστικά εκλογές του Ιούνη ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι ΑΝ.ΕΛ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ βρίσκονται μεταξύ 6 και 7 % αλλά οι προοπτικές τους είναι να βυθιστούν και άλλο.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξακολουθεί να έχει τεράστιο προβάδισμα έναντι της Ν.Δ.



Η δημοσκόπηση αυτή ήταν τηλεφωνική σε δείγμα 1.018 ατόμων πανελλαδικά και πραγματοποιήθηκε από 14-17 Δεκεμβρίου.

Red Star

17 σχόλια:

Αντιφών είπε...

Ποιο «καθαρή εικόνα» θα έχουμε (ή ορθότερα: το σκηνικό αναμένεται ν' αλλάξει) από Μάιο-Ιούνιο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει σταδιακά την κινηματική δράση (πορείες, διαδηλώσεις κ.λπ.), με το κουστούμι του να γίνεται ολοένα και πιο κυβερνητικό και -«παραδόξως»- μνημονιακό (μιλά σταθερά και ασάλευτα για επαναδιαπραγμάτευση). Το κέντρο βάρους του έχει, σαφώς, μετατοπισθεί από το δρόμο και το πεζοδρόμιο στην «καθαυτό» πολιτική αρένα, τα ξύλινα έδρανα του Κοινοβουλίου, της άνωθεν-έξωθεν (aka Eυρωπαϊκής ή Ευρωενωσιακής) λύσης. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πιθανότατα, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να μεγεθυνθεί περαιτέρω ή να συρρικνωθεί πάραυτα, λόγω του ότι εγκαταλείπει το ρίσκο του «ριζοσπαστιμού» (έστω σε επίπεδο λόγου-ρητορικής). Η αντικατάσταση ακόμη και της πλέον ανώδυνης ανατρεπτικής συνθηματολογίας με μία πιο savoir vivre, political correct, καθωσπρεπίστικη γλώσσα αποτέλει ένα σημάδι-προοίμιο κονφορμισμού. Αυτό, σίγουρα, κάποιους πιο παραδοσιακούς πρέπει να τους έχει ενοχλήσει.

Η ΝΔ αποτελεί τον έτερο πόλο στο πλαίσιο της λογικής των λύσεων, χωρίς ακόμη να παρουσιάζει ουσιαστική φθορά. Για μένα το «κουφό» (μου κάνει εντύπωση) σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, βέβαια, λύνεται αν λάβει κανείς υπ' όψιν στην εξίσωση την παράμετρο «ζημία που βαρύνει κάθε κυβερνητικό σχηματισμό» -άσχετα από το πόσο ικανοποιητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το έργο του εκάστοτε κυβερνώντος. Η τελευταία εκλογική διαφορά των δύο κομμάτων επιτρέπει μια τέτοια ανατροπή. [Στην Ελλάδα ακόμη και ο David Hume πέφτει έξω!]

Το ΠΑΣΟΚ κρατιέται εν ζωή με δημοσκοπικά CPR. Μου προκαλεί ενδιαφέρον η στάση-παραίτηση Μπίστη. Μου θυμίζει Κενυάτη δρομέα-λαγό σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν ξέρω αν πέφτω τελείως έξω, αλλά μου φαίνεται ότι το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΑΡΙ είναι το ποιος θα καταπιεί ποιον.

Η ΧΑ ενσωματώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η ΧΑ πρόκειται να συστημοποιηθεί περαιτέρω, αν θέλει να αντέξει στο χρόνο. Αν και δε νομίζω να γίνει ΛΑΟΣ, ο ρόλος της λαϊκής δεξιάς, της επιτρέπει την απαγκίστρωση από το γκροτέσκο ναζιστικό προφίλ της, την εξωραΐζει, είναι πιο voter friendly (κατά το user friendly). Η ΧΑ, ως ΧΑ που όλοι ξέρουμε, έχει -μπορεί μάλιστα και βίαια- ημερομηνία λήξεως. Το εξτρεμιστικό στοιχείο, που σήμερα την γιγαντώνει κοινοβουλευτικά, αποτελεί βραχυπρόθεσμη συνταγή (άσε που είναι και κιτς αισθητικά).

Το ΚΚΕ δεν ανανέωσε το κοινοβουλευτικό στελεχικό του δυναμικό, πράγμα που το χρεώνεται σε επίπεδο εντυπώσεων εντός Βουλής. Αλήθεια, θυμάται κανείς κάποιον ομιλητή του ΚΚΕ, πλην της δραματικής σκηνής με το ρολόι; Δεν μπορώ -και ποτέ δεν μπόρεσα- να καταλάβω γιατί η ριζοσπαστική αριστερά, γενικά, σνόμπαρε τόσο τα πρόσωπα, ενώ επιδίδεται συχνά-πυκνά σε προσωπολατρία. Στελέχη όπως ο Μάκης ο Παπαδόπουλος, η Παντελάκη, ο Μπογιόπουλος είναι απαράδεκτο να μην αξιοποιούνται. Ουσιαστικά, όμως, παραμένει το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει την αντικοινωνική κατρακύλα με όρους κινήματος, μαζί ίσως με μια μεγάλη μερίδα ριζοσπαστικών, εξω-, αντι- κοινοβουλευτικών συλλογικοτήτων, πρωτόβάθμιων σωματείων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.

Τώρα όσον αφορά τους ΑΝΕΞΕΛιγκτούς, άλλο ένα μυστήριο! Το θέατρο που παίζεται είναι απορίας άξιο κατά πόσο είναι αυτοκινούμενο ή ετεροκινούμενο (από έξω). Ακόμη και στην πρώτη περίπτωση, ποιος είναι άραγε ο εκκινητής; Ο Πάνω Καμμένος ή οι Κάτω «Καημένοι». Πραγματικά, ο ρόλος που του φοράνε, ως το προσεχές δεκανίκι της ΣΥΡΙΖΟλύσης, φαντάζει «πολύ καλός» για να είναι αληθινός. Μπορεί, κιόλας, το κάψιμο του ΣΥΡΙΖΑ να περνά και μέσα από τον Καμμένο. Πρέπει να είσαι πολύ Μανώλης για να μείνεις σε ότι ακούγεται ή φαίνεται μονομιάς, δίχως ακόρεστη καχυποψία. Ένα άλλο που δυσκολεύομαι να προσεγγίσω, είναι το ψυχολογικό-κοινωνικό πορτρέτο του μέσου ΑΝΕΞΕΛιγκτου ψηφοφόρου. Σίγουρα μικροαστός, αλλά τι μικροαστός;


Υ.Γ. Μιλάμε πάντα για τάσεις, και για αυτές πάντα με επιφύλαξη και αξιοποιώντας -συγχρονικά- και τις καθημερινές μας εμπειρίες. Η δημοσκοπήσεις δεν είναι Ευαγγέλιο, αλλά και Ευαγγέλιο να ήταν... δεν είναι ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

jorje7 είπε...

Δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι προσωρινη η ελαφρα ανακαμψη της ΝΔ. Αρχιζουν να υπαρχουν σημαδια οτι η συρρικνωση της οικονομιας θα φρεναρει εντος 2013 και ισως υπαρξει και μεγεθυνση σε επιπεδο μηνος Η' τριμηνου(προς το τελος της χρονιας)
Ολα αυτα προεξοφλουνται απο δεικτες προκυκλικους(ας δουμε την αναβαθιμιση της πιστοληπτικης ικανοτητας της Ελλαδος και την σταδιακη ανακαμψη του ΧΑΑ απο το καλοκαιρι, κοντα στις 300 μοναδες επανω)

Αυτα ειναι σημαδια, ceteris paribus, οτι πλησιαζει στο τελος η υφεση. Εαν αυτο αρχιζει να εμπεδωνεται απο κοσμο, ειδικοτερα οσους δεν ειναι ανεργοι, τοτε ισως εχουμε εξελιξεις-εκπληξη στο πολιτικο πεδιο

Σε επιπεδο συστημικης διαχειρισης, η ΝΔ σιγουρα ειναι πιο σοβαρο κομμα απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Για οσους δεν καταλαβαινουν εννοω διαχειριση του αστικου ΟIΚΟΝΟΜΙΚΟΥ συστηματος
Οι προτασεις του ΣΥΡΙΖΑ(εαν βγαζει και ακρη καποιος τι ακριβως λεει τελικα αυτο το κομμα) ακουμπουν τον παραλογισμο(περιπου μας λεει οτι θα μας διαγραψουν το χρεος, θα μας δανεισουν νεα κεφαλαια, θα παραμεινει εντος ευρωζωνης η χωρα, οι μισθοι θα επανελθουν τουλαχιστον σε επιπεδο 2009...(+40% τουλαχιστον δηλαδη), θα κερδισουν οι εργαζομενοι, θα κερδισει η επιχειρηματικοτητα, θα υπαρξουν νεες μονοπωλιακου τυπου επενδυσεις απο ξενα κεφαλαια, θα υπαρξει ευημερια για ολους, κρατισμος καπιταλιστικου τυπου για την μιση χωρα, εκατονταδες χιλιαδες διορισμοι,....και ολα αυτα ειρηνικα και συντομα, μην ξεχασουμε οτι θα αναμορφωσει επισης ολη την ευρωζωνη)

Λυσεις υπηρχαν και υπαρχουν. Το ζητουμενο ειναι σε τι σκοπευουμε, πως εχουμε αναλυσει τα γεγονοτα και πως τελικα προτεινουμε την μεταβαση στην 'λυση΄του καθενος.
Το ΚΚΕ προτεινει αλλαγη συστηματος, μεταβαση στην σοσιαλιστικη ανοικοδομηση-κατι που απαραιτητα ΔΕΝ ειναι καλο σε ορους καπιταλιστικης αναπτυξης. Θα σωθει ο λαος ,αλλα θα χασουν καποιοι αλλοι.
Η ΝΔ και αλλα αστικα κομματα προτεινουν την διασωση του αστικου συστηματος, οχι ομως και του Ελληνικου λαου.
Ο Συριζα τα εχει θολωσει οσο δεν παει αλλο. Κυριοτερα διοτι ως αφετηρια εχει την βλακωδη, αντεπιστημονικη αιτιολογηση οτι ευθυνεται ο νεοφιλελευθερισμος και μονον.
Ας μου δειξει ενας λοιπον , εναν νεοφιλελευθερο οικομολογο να μιλαει για ΦΠΑ στο 23%, αμεσους φορους στο ζενιθ, εκτακτες εισφορες παντος τυπους κλπ...Ας τελειωνει το παραμυθακι περι νεοφιλελευθερισμου. Καλοι ειτε κακοι ,αυτο που προτεινουν ειναι την ελαχιστοποιηση του κρατους, της κοινωνικης ασφαλισης και πολιτικης, τις απολυσεις αλλα ΟΧΙ τους φορους.

Καπου χασκει λοιπον η 'αναλυση' του συριζα

Ως προς τον αρχηγο του. Η πληρη παντομιμα που παιζει με το προσωπο του Ανδρεα Παπανδρεου, εχει αρχισει να κουραζει.

Καμια βεβαιοτητα δεν εχω προσωπικα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι μπροστα

jorje7 είπε...

Και για να δωσω και ενα παραδειγμα
Λεει ο ΣΥΡΙΖΑ(ισως και αλλα κομματα να το λενε αυτο), να φορολογηθει το εφοπλιστικο κεφαλαιο.
Λοιπον, αυτο ειναι αδυνατον ειτε μας αρεσει ειτε οχι.
Μια που τους εβαλες φορο, την ιδια στιγμη μετεφεραν εδρα αλλου και μαζι και την φορολογικη υλη τους. Μαντεψε τι πετυχες ετσι...

Το κεφαλαιο ,οταν ειναι σε τετοια μεγεθη, ΔΕΝ φορολογειται δυστυχως, μονο κοινωνικοποιειται.-

Red Star είπε...

Ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια.

Το ποσοστό της Ν.Δ. στις επόμενες μετρήσεις θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.Π.χ. η Ν.Δ. μην ξεχνάμε τον Ιούνιο εισέπραξε ένα φουσκωμένο ποσοστό (όπως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α) λίγο κάτω από 30 % όταν τον Μάη ήταν στο 19 %. Κατάφερε να κερδίσει ένα μέρος από το ποσοστό των ΑΝ.ΕΛ. του Ιουνίου (το άλλο πήγε προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α) ,αλλά κυρίως είχε όφελος από τη ένταξη της Ντόρας ,το ΛΑ.Ο.Σ. ,και τους νεοφιλελεύθερους που μαζεύτηκαν από Δράση και Δημιουργάι Ξανά.

Υπό αυτή την έννοια και το 29 + % που πήρε ήταν ολίγο πλασματικό και αποτέλεσμα πόλωσης.

Προς το παρόν οι ΑΝ.ΕΛ. δείχνουν απρόσμενα να αντέχουν παρά τις απώλειες βουλευτών.Η πτώση τους είναι μικρή. Δεν ξέρουμε τελικά που θα καταλήξουν οι βουλευτές τους που φεύγουν , αν θα πάνε πίσω στο μαντρί ή αν θα φτιαχτεί νέο κεντροδεξιό κόμμα όπως ακούγεται

Επίσης μην αποκλείσουμε και την αναγέννηση του ΛΑ.Ο.Σ. (που ακούγεται θα παίξει το χαρτί της αναβάφτισης του σε ΠΑΤΡΙΔΑ) με συνεργασία του Καρατζαφέρη με Παπαθεμελή και της Χριστ.Δημοκρατ. που ίδρυσε ο Νικολόπουλος κλπ.Δεν ξέρω ακόμα αν λόγω της ανόδου της Χ.Α. κάποιοι βαρώνοι ή και κόμματα σπρώξουν τον Καρατζαφέρη για να γίνει ανάχωμα στη Χ.Α. που αργά ή γρήγορα θα ξεφουσκώσει με τις ηλιθιότητες που κάνουν τα στελέχη της.

Είναι πιθανόν το σενάριο του Jorje7 να είναι πιο ρεαλιστικό από την εκτίμηση μου για πρόσκαιρη άνοδο της Ν.Δ., αν όλα κυλίσουν χωρίς φαγωμάρες για τη Νδούλα.Όμως όσο υπάρχει η Ντόρα μέσα ,που παρά τις μπίσνες με τους Άραβες που έκανε θέλει πάντα ένα κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, και όσο ο Σαμαράς δεν έχει τον έλεγχο των βουλευτών του ,πάντα με κάποια αφορμή μπορεί να γίνουν μαλλιά κουβάρια.

Από την άλλη το ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο το συντηρούν στα γκάλοπ πάνω από 5-6 % θα υπάρχει.Ήδη είναι κάτω 5 μονάδες από τον Ιούνιο και 6 από τον Μάη, μιλάμε για τραγική κατάσταση που δεν διορθώνεται.Και ο Κουβέλης έκλεισε προσωρινά την πόρτα στον Βενιζέλο, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται όπως λέει και ο Αντιφών ίσως παίζεται το παιχνίδι ποιος θα καταπιεί ποιον ώστε να σχηματιστεί η ελληνική κεντρώα Ελιά που με ένα 10-12 % θα είναι μια υπαρκτή δύναμη.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα παίξει τα ρέστα του στο συνέδριο που θα γίνει κόμμα.Άποψη μου είναι πως ο Τσίπρας είναι θα δώσει νέο στίγμα και θα κάνει νέο άνοιγμα προς το μεσαίο χώρο.Ίσως με αλλαγή και συμβόλων.Δεν υπάρχει άλλη λύση για να ξεπεράσει το 30 % και να νικήσει τη Ν.Δ.Πρέπει να πάρει δικούς της ψηφοφόρους.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να σας ρωτήσω κάτι για την ΧΑ.

Πώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ΧΑ έχει πιάσει τα όρια της ή ακόμα και ότι πέφτει; Κατ' αρχάς δεν είναι καλό να πιστεύουμε τα γκάλοπ, όσο αφορά ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι σχεδόν όλα τα γκάλοπ έδειχναν πολύ χαμηλότερα ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ πριν τις πρώτες εκλογές. Επίσης θυμίζω ότι η ΧΑ φαίνονταν πάλι 5% τον Ιούνη σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τελικά πήρε 7%. Άρα ίσως να έχει και παραπάνω από 12%.

Δεύτερον, τόσο η φθορά της ΝΔ, όσο και η διάσπαση των ΑΝΕΛ, δημιουργούν πολύ κενό χώρο για την περαιτέρω αύξηση της ΧΑ. Οπότε πώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα πέσει; Που στηρίζεται;

Αντιφών είπε...

«[...] Πώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ΧΑ έχει πιάσει τα όρια της ή ακόμα και ότι πέφτει;»

Βάσει της δημοσκόπησης έχει πτωτική τάση (0,3). Βάσει των σχολίων δεν βγαίνει τέτοιο συμπέρασμα. Ο όποιος σχολιασμός είναι εκτιμήσεις! Η ΧΑ ενδέχεται να φτάσει στις επόμενες εκλογές ένα 15%. So what! Τι θα κάνει; Θα φοβίσει τα αφεντικά της; Θα φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο και θα βάλει στην μπουζού τους μεγαλόκλέφτες; Το πολύ-πολύ να θεσπίσει τα υποχρεωτικά μαύρα μεροκάματα, μόνο για Έλληνες. Ας είμαστε λίγο σοβαροί.

«[..]τόσο η φθορά της ΝΔ, όσο και η διάσπαση των ΑΝΕΛ, δημιουργούν πολύ κενό χώρο για την περαιτέρω αύξηση της ΧΑ»

Από πού προκύπτει αυτό; Προς το παρόν, και πάντα βάσει της δημοσκόπησης, το πιο animal friendly κόμμα φαίνεται να είναι το μΠΑτΣΟκ.

«[...]Οπότε πώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα πέσει;»

Οι όποιες εκτιμήσεις αφορούν έναν πλέον μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (ας πούμε πενταετίας).

Υ.Γ. Είσαι ο; Mail; Ποιος ομιλεί;

Αντιφών είπε...

@jorje7:
«[..] Αρχιζουν να υπαρχουν σημαδια οτι η συρρικνωση της οικονομιας θα φρεναρει εντος 2013 και ισως υπαρξει και μεγεθυνση σε επιπεδο μηνος Η' τριμηνου(προς το τελος της χρονιας) […] Εαν αυτο αρχιζει να εμπεδωνεται απο κοσμο, ειδικοτερα οσους δεν ειναι ανεργοι, τοτε ισως εχουμε εξελιξεις-εκπληξη στο πολιτικο πεδιο»

Χωρίς να είμαι σίγουρος για την ανάκαμψη, η ανησυχία σου ήταν και δική μου ανησυχία από την επίσημη έναρξη της κρίσης. Το ξεπέρασμα της κρίσης, με τον πλέον αντιδραστικό τρόπο, μπορεί να δρομολογήσει κρίση συνειδήσεων ένθεν και ένθεν.

«[…] Σε επιπεδο συστημικης διαχειρισης, η ΝΔ σιγουρα ειναι πιο σοβαρο κομμα απο τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Αν όχι πιο σοβαρό, με πιο σαφή προσανατολισμό.

«[…] Λυσεις υπηρχαν και υπαρχουν. Το ζητουμενο ειναι σε τι σκοπευουμε, πως εχουμε αναλυσει τα γεγονοτα και πως τελικα προτεινουμε την μεταβαση στην 'λυση΄του καθενος.
Το ΚΚΕ προτεινει αλλαγη συστηματος, μεταβαση στην σοσιαλιστικη ανοικοδομηση»

Αν αναφέρεσαι στο σχόλιο μου δεν εννοούσα αυτό. Γενικά γράφω και σκέφτομαι με ένα τελείως προσωπικό κώδικα. Λέγοντας κόμματα των λύσεων, εννοώ τα κόμματα αστικής διαχείρισης, κόμματα που έχουν ως αντικείμενο το συμβεβηκός και όχι την καθαυτό εστία, το καθαυτό πρόβλημα. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ είναι δεν κινείται στη λογική της λύσης, αλλά συνιστά κόμμα που προτείνει άλλο δρόμο ανάπτυξης. Το ΚΚΕ δεν εντοπίζει το πρόβλημα στην κρίση (καπιταλιστική τυχαιότητα-ενδεχόμενο), αλλά στην ίδια τη φύση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, γι’ αυτό και –ορθώς κατ’ εμέ, αν και λίγο ατσούμπαλα καμιά φορά- δεν αναλώνεται σε ευκολολογίες, δεν εγκλωβίζεται στο σκεπτικό της καλύτερης δυνατής λύσης (δηλ. φόλας).

«[…] Το κεφαλαιο ,οταν ειναι σε τετοια μεγεθη, ΔΕΝ φορολογειται δυστυχως, μονο κοινωνικοποιειται.-»

Θα συμφωνήσω, αν και στη θέση του «δυστυχώς» θα έβαζα «ευτυχώς».

@Red Star:
«[…] Επίσης μην αποκλείσουμε και την αναγέννηση του ΛΑ.Ο.Σ. (που ακούγεται θα παίξει το χαρτί της αναβάφτισης του σε ΠΑΤΡΙΔΑ) με συνεργασία του Καρατζαφέρη με Παπαθεμελή και της Χριστ.Δημοκρατ. που ίδρυσε ο Νικολόπουλος κλπ.Δεν ξέρω ακόμα αν λόγω της ανόδου της Χ.Α. κάποιοι βαρώνοι ή και κόμματα σπρώξουν τον Καρατζαφέρη για να γίνει ανάχωμα στη Χ.Α. που αργά ή γρήγορα θα ξεφουσκώσει με τις ηλιθιότητες που κάνουν τα στελέχη της.»

Μόνο σε ένα πλαίσιο κορεσμού και απίστευτων χοντράδων θα μπορούσα δω ένα τέτοιο σενάριο. Βέβαια οι χοντράδες δεν λείπουν από τη ΧΑ, παρόλο που γοητεύουν μια μερίδα καταπιεσμένων αντιδραστικών.

«[…]Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα παίξει τα ρέστα του στο συνέδριο που θα γίνει κόμμα.Άποψη μου είναι πως ο Τσίπρας είναι θα δώσει νέο στίγμα και θα κάνει νέο άνοιγμα προς το μεσαίο χώρο.»

Όντως! Αν ανοίξει και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ενδέχεται να κλείσει από κάπου αλλού. Δηλαδή αυτοί οι έρμοι ο ΚΟΕτζήδες τι άλλο θα πρέπει να καταπιούν; Κώνειο;

Επίσης, κάτσε να δούμε και το συνέδριο του Κόμματος (δεν έχω διαβάσει τις θέσεις). Θα αλλάξει η ηγεσία; Οι εξαγγελίες για κοινωνική συμφωνία-συμμαχία αληθεύουν;

Red Star είπε...

Προς Ανώνυμο : Η μικρή πτωτική τάση της Χ.Α. καταγράφεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις.Εκτίμηση μου είναι πως θα αν οι ΑΝ.ΕΛ. συνεχίσουν να πέφτουν (που είναι ρεαλιστικό σενάριο) θα κερδίσει σίγουρα κάποιους ψήφους η Χ.Α. αλλά ,υπάρχουν άλλα ποιοτικά στοιχεία από έρευνες που είχνουν πως πέφτει η δημοτικότητα του Μιχαλολιάκου (σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) όπως και η δημοτικότητα της Χ.Α. Ήδη το 12-13 % είναι μια δημοσκοπική ψήφος διαμαρτυρίας που θα ξεφουσκώσει και θα περιοριστεί στο 9-10 %.

jorje7 είπε...

@Αντιφων
Δεν αναφερομουν στο σχολιο σου. Πιο πολυ γενικα το εθετα.
Την λεξη λυση την εβαζα σε εισαγωγικα, γιατι το καθε κομμα, ο καθε πολιτης κλπ προτεινει μια λυση αλλα οχι απαραιτητα στο ιδιο προβλημα.
Ετσι εαν το προβλημα που θελουμε να επιλυσουμε ειναι η αναμορφωση του συστηματος προφανως δεν εχει ιδιες 'λυσεις' με το εαν θελουμε να αλλαξουμε το συστημα κλπ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι εγώ.

Διαφωνώ με αυτό που λέτε, ότι η ΧΑ ξεφουσκώνει ή θα απομονωθεί. Για να γίνει να υπάρξει μεγάλη άνοδος του κινήματος. Σε καθαρά κοινοβουλευτικό επίπεδο, η φθορά της ΝΔ και η αποσύνθεση των ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με την μαζική ψήφο διαμαρτυρίας αν γίνουν εκλογές την άνοιξη, ίσως διογκώσουν την ΧΑ και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ.


Αυτό, ξαναλέω, αν συνεχίσει το παιχνίδι να παίζεται κοινοβουλευτικά, μα το λαό στη γωνία. Αν, αντίθετα, υπάρξει μαζικό κίνημα, ή ακόμα και έκρηξη του λαού, τότε το πολιτικό σκηνικό μπορεί να ανατραπεί πλήρως. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ανώνυμος είπε...

Μην περιμένετε να ξεφουσκώσει η ΧΑ. Κάποιος πρέπει να την ξεφουσκώσει.

Αντιφών είπε...

@Ανώνυμος:
«[...]Διαφωνώ με αυτό που λέτε, ότι η ΧΑ ξεφουσκώνει ή θα απομονωθεί.»

Πρώτον, δεν το λέει κανείς. Τουλάχιστον έτσι όπως το εκλαμβάνεις (κοινοβουλευτικά). Δεύτερον, το ξεφούσκωμα δεν είναι -σχεδόν ποτέ- εκλογικό, σε πρώτο χρόνο. Πρώτα καταρρέουν οι θέσεις, τα ιδεολογήματα, η ιδεολογία κ.λπ. Και αυτό ήδη συντελείται. Η ΧΑ είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα 3 μηνών και έχει χάσει το αβαντάζ του καινούριου. Ποια θέση της είναι καινοφανής; Να μην φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Ποια θέση της είναι ευφάνταστη; Το «Γιατροί με Σύνορα»; Η το «Μαύρο Μεροκάματο μόνο για Έλληνες»; Δεν νομίζω ότι ο Έλληνας είναι τόσο αφελής. Για να το δεις αυτό, όμως, σε επίπεδο εκλογών θέλει χρόνο.

Όσο για το: «Εγώ είμαι εγώ.»
Σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος -μόνο!-, αλλά και ποιος λέει τι. Τα ίδια λόγια μπορεί να κρύβουν τελείως διαφορετικές προθέσεις. Και στον πολιτικό λόγο οι προθέσεις -κατ' εμέ- λένε περισσότερα απ' ό,τι οι κουβέντες. Δυνητικά θα μπορούσες να είσαι από ένας τίμιος αγωνιστής, ένας ταξικά συνειδητοποιημένος εργάτης έως ένας «εντιμότατος» προβοκάτορας, ένας χαφιές, ένας ρουφιάνος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το χαφιέ από τον αγωνιστή από αυτά που λέει, αλλά θα μπορείς να με ξεχωρίσεις αν σου δηλώσω το μειλ μου; Αφελές.
Από ό,τι βλέπω τα ανώνυμα σχόλια είναι ενεργοποιημένα στο μπλογκ.

Και διαφωνώ με αυτό που λες. Η ΧΑ μπορεί μια χαρά να πατήσει πάνω στην αποτελεσματικότητα του κινήματος, πάνω στην συστημοποίηση της Αριστεράς (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), πάνω στο αβάντζο που της δίνει το σύστημα, και να ενισχυθεί μέχρι και το 20% πιθανόν. Αυτή η δυνατότητα της δίνεται και επειδή το κόμμα του Καμένου διαλύεται -ή έστω έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Μην ελπίζεις από την αυτόματη συνειδητοποίηση του κόσμου. Ο κόσμος πάνω στην απελπισία του δε σκέφτεται "λογικά". Να του δώσουμε ελπίδα.

Ανώνυμος είπε...

*αναποτελεσματικότητα ήθελα να πω προφανώς.

Red Star είπε...

Αγαπητοί ανώνυμοι , για να μπορούμε να διευκολυνούμε την συνομιλία ένα απλό ψευδώνυμο στην αρχή ή το τέλος των μηνυμάτων.

Ευχαριστώ

Αντιφών είπε...

@Ανώνυμος:
«Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το χαφιέ από τον αγωνιστή από αυτά που λέει, αλλά θα μπορείς να με ξεχωρίσεις αν σου δηλώσω το μειλ μου; Αφελές.»

Ποτέ δεν είπα ότι γνωρίζοντας το mail σου και μόνο ή ένα ψευδώνυμο θα μπορώ να σε «αποκρυπτογραφήσω». Είναι αφελές να πιστεύεις κάτι τέτοιο. Είναι μια ελάχιστη βάση για την εκκίνηση ενός διαλόγου. Ένα είδος minimum πίστης και εγκυρότητας.

«[...] Από ό,τι βλέπω τα ανώνυμα σχόλια είναι ενεργοποιημένα στο μπλογκ.»

Πάλι έτερον εκάτερον. Άλλο το σχόλιο (μπορεί να είναι και troll) και άλλο η αξίωση να δοθεί απάντηση στα σχόλιά μου.

«[...] Και διαφωνώ με αυτό που λες. Η ΧΑ μπορεί μια χαρά να πατήσει πάνω στην αποτελεσματικότητα του κινήματος, πάνω στην συστημοποίηση της Αριστεράς (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), πάνω στο αβάντζο που της δίνει το σύστημα, και να ενισχυθεί μέχρι και το 20% πιθανόν.»

Με τι διαφωνείς, δεν έχω καταλάβει. Η όποια ωφέλεια της ΧΑ μπορεί να είναι κοινοβουλευτική, αλλά βραχυπρόθεσμη. Δεν έχει φαρέτρα επιχειρημάτων, θέσεων, πάσχει από ιδεολογικό κενά και αντιφάσεις. Αν και την ψηφίζουν 500.000, κανείς (αντίθετα είναι οι ίδιοι και ίδιοι όπου πάνε) δεν την ακολουθεί στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο. Αυτό αν δεν είναι απόδειξη αυτού που σου υποστηρίζω, είναι μια αποχρώσα ένδειξη. Δεν έχεις προφανώς υπ' όψιν τον αντιφασιστικό αγώνα σε όλη την Ελλάδα, τις αντιφασιστικές πορείες, τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις, τις αντι-συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα κ.λπ.

Αντιφών είπε...

@Ανώνυμο:
Και κλείνω με αυτό, χωρίς να επεκταθώ περαιτέρω.

«[...]Μην ελπίζεις από την αυτόματη συνειδητοποίηση του κόσμου. Ο κόσμος πάνω στην απελπισία του δε σκέφτεται "λογικά". Να του δώσουμε ελπίδα.»

Αυτό ακριβώς σου λέω. Η εκλογική υποστήριξη της ΧΑ είναι μια αντιδραστική επιλογή, μια επιλογή άλογης διαμαρτυρίας, μάταιου ρεβανσισμού, αντεκδίκησης στο «σάπιο» πολιτικό σύστημα. Σιγά-σιγά ο ρόλος του δήθεν αντισυστημικού καταρρέει είτε από χοντράδες είτε από την ανάδυση θέσεων, που έχουν να κάνουν με τα εγγενή συστημικά-αντιδραστικά χαρακτηριστικά της. Αυτό δε μπορεί εκ των πραγμάτων να συνεχιστεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα (π.χ. πενταετίας). Αυτό. πάλι, δεν σημαίνει ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις, αλλά να τις δρομολογεί κιόλας. Όλο αυτό, επίσης, δεν σημαίνει την αυτόματη συνειδητοποίηση του κόσμου, αλλά την συνειδητοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του, μέσω ενός είδους κοινωνικής-πολιτικής διαδικασίας ή διαλεκτικής. Δεν θα γίνει δι' αυτομάτως (κατά Αριστοτέλη), ούτε μέσα -μόνο- από την ανάρτηση ή ανάγνωση κειμένων κατά της ΧΑ.