Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΜΕΞΙΚΟ - Οι εργαζόμενοι βορά στο κεφάλαιο


Με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 40,1 δισεκατομμύρια πέσος (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα την επόμενη τριετία. Αυτό μεταφράζεται σε πάγωμα μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιών. Εξαιρέσεις από το πρόγραμμα λιτότητας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν στους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων, της ασφάλειας και της Παιδείας.
Τα σχέδια της κυβέρνησης Καλντερόν έχουν προκαλέσει την οργή των Μεξικανών εργαζομένων που ήδη έχουν δει τις αποδοχές τους, τα δικαιώματά τους, αλλά και το βιοτικό επίπεδο να μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στο όνομα των αλλεπάλληλων «κρίσεων» που έχουν πλήξει το Μεξικό την τελευταία 20ετία. Εξάλλου, την Τρίτη οι Μεξικανοί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εθνική απεργία ενάντια στο κλείσιμο της ηλεκτρικής εταιρείας «Luz y Fuerza» με προεδρικό διάταγμα, που πέταξε στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται.



Εντούτοις τα κακά μαντάτα για τους εργαζομένους στο Μεξικό δε σταματούν εδώ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Χαβιέρ Λοσάνο Αλαρκόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Jornada», ανακοίνωσε σειρά νομοθετικών σχεδίων που θα προταθούν και σε περίπτωση που ψηφιστούν θα σημάνουν πραγματικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους. Οι ανακοινώσεις όχι τυχαία δε έγιναν στο Συμβούλιο Συντονισμού των Επιχειρήσεων. Τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπουν:
  • Να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να επιζητούν κυβερνητική διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις απεργιών, δικαίωμα που μέχρι σήμερα έχουν τα συνδικάτα. Κατά τον υπουργό Εργασίας το μέτρο αυτό θα βάλει τέλος στις «αιώνιες απεργίες».
  • Επιτρέπεται στους εργοδότες να έχουν πλήρη έλεγχο όσον αφορά τις προσλήψεις και ειδικά όσον αφορά τη μερική εργασία ή για βραχύ χρονικό διάστημα και άλλους μέχρι σήμερα παράνομους και αντισυνταγματικούς τρόπους. Πρόκειται για «αναγνώριση» της ισχύουσας κατάστασης στην αγορά εργασίας κατά τον Λοσάνο!
  • Αλλα μέτρα έχουν στόχο να διευρύνουν την «ευλυγισία της αγοράς» και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, με στόχο φυσικά... την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Δηλαδή οι εργαζόμενοι βορά στο κεφάλαιο.
Η είδηση της πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης αλλά και της αντιλαϊκής λαίλαπας «χάθηκε» όμως από τα διεθνή πρακτορεία που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη δολοφονία τριών Αμερικανών στη Σιουδάδ Χουάρες. Η άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν κάλεσε τις ΗΠΑ να «μοιραστούν την ευθύνη για τον πόλεμο των ναρκωτικών». Το θέμα είναι «καυτό» και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το Μεξικό στις 23 Μάρτη, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και το «Σχέδιο Μέριδα», ή κοινώς «Σχέδιο Μεξικό».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: