Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΕΔΟΝ: Ανακοίνωση για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων και αποτελεί ημέρα αλληλεγγύης, συνεργασίας και προσήλωσης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.





Το κοινωνικό φαινόμενο του ρατσισμού έχει τις ρίζες του στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα και ειδικότερα στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες σπρώχνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχια, την ανέχεια, την ανεργία, στον αναλφαβητισμό, στην έλλειψη στέγης και εξαθλίωσης, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Ως αποτέλεσμα αυτού παρατηρούνται αφενός μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και αφετέρου μια απάνθρωπη υπερεκμετάλλευση από πλευράς μεγάλου κεφαλαίου των εργαζομένων τόσο στις φτωχές περιοχές του πλανήτη όσο και των μεταναστών στις αναπτυγμένες περιοχές.






Η ΕΔΟΝ θεωρεί ότι τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι εργαζόμενοι είναι αμφότεροι θύματα του ντόπιου και του πολυεθνικού κεφαλαίου και αντικείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τα ίδια ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Η πολιτική της Ε.Ε. από τη μια εντείνει την καταστολή των μεταναστευτικών κυμάτων και από την άλλη τους αντιμετωπίζει ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτό η ΕΔΟΝ αγωνίζεται μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις ενάντια σε μέτρα όπως το Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε κάθε έκφραση ρατσισμού. Εκφράζουμε παράλληλα την αποφασιστικότητα της Οργάνωσης να συνεχίσει να αγωνίζεται με προσήλωση ενάντια σε τέτοια φαινόμενα αλλά και σε όσους οργανωμένα επιδιώκουν να τα καλλιεργήσουν.

Στη δική μας αντίληψη η ομορφιά αυτού του κόσμου βρίσκεται στο στοιχείο της διαφορετικότητας που υπάρχει.

Το εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, πολυπολιτισμικό σχολείο και γενικότερα όλοι οι θεσμοί κοινωνικοποίησης των νέων, επιβάλλεται να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια ενίσχυσης κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Η ΕΔΟΝ μαζί με την νεολαία θα συνεχίσει την πάλη για την επίτευξη του οράματος μας για μια ανθρώπινη κοινωνία της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης ανάμεσα σε πολλά άλλα και του φαινόμενου του ρατσισμού.

Η συστράτευση και ο κοινός αγώνας Κυπρίων και ξένων εργαζομένων με άξονα την απόδοση και το σεβασμό των εργασιακών κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και η συνεπής πάλης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ρατσιστικές προσεγγίσεις που τη συνοδεύουν, είναι όσο ποτέ επιβεβλημένος. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει παράνομη μετανάστευση, αλλά παράνομη εργοδότηση.

Η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια αναπτύσσει μια αξιόλογη και πολυεπίπεδη δράση στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργάζεται και εφαρμόζει μέτρα, πολιτικής ένταξης των μεταναστών στην αγορά εργασίας, διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην παιδεία και τη μόρφωση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για πάταξη της παράνομης εργοδότησης.

Ως ΕΔΟΝ επιστρατεύουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων και του ρατσισμού, κύρια ανάμεσα στην νεολαία. Μέσα από τις εκστρατείες μας στοχεύουμε στην καλλιέργεια πολυπολιτισμικής συνείδησης, συνείδησης αλληλεγγύης και νοοτροπίας σεβασμού της διαφορετικότητας. Κάτω από το σύνθημα «Κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός μας, κάθε εργαζόμενος είναι σύμμαχος μας» στέλλουμε το μήνυμα ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στην Κυπριακή κοινωνία και πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση στην Κυπριακή νεολαία. 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων η ΕΔΟΝ καλεί τον κάθε νέο και νέα στην πορεία – εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου και ώρα 11:15πμ στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου.

Κ.Σ. ΕΔΟΝ
19/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: