Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Σκλάβοι στην Ινδία του 2010: 43 εργάτες νεκροί στα έργα για τους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας-Aπάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας-Γράφει ο Red Star

Τουλάχιστον 43 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους στο Νέο Δελχί , λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια.Περίπου 17.000 Ινδοί εργάτες καθημερινά δουλεύουν για να πετύχουν οι Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που θα διεξαχθούν από τις 3 έως τις 14 Οκτωβρίου και θα λάβουν μέρος 71 χώρες πρώην μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι προέρχονται από φτωχές επαρχίες της Ινδίας.

Οι συνθήκες εργασίας  στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και στο νέες γραμμές του μετρό του Νέου Δελχί ,είναι απάνθρωπες.

Δεν υπάρχουν συστήματα αποχέτευσης και τα μέτρα ασφάλειας μηδαμινά.Δεν παρέχεται καν ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια στους εργαζομένους! Σε πολλές περιπτώσεις οι εργάτες δεν φοράνε κράνη, είναι ξυπόλητοι και δεν τους δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία! 


Οι μισθοί πείνας που παίρνουν οι εργάτες (85-100 Ινδικές Ρουπίες 1,4-1,6 ευρώ το οκτάωρο) είναι μικρότεροι και από τον κατώτερο βασικό μισθό που παίρνει συνήθως ένας ανειδίκευτος Ινδός εργαζόμενος.Μάλιστα ακόμα και αυτά τα ελάχιστα χρήματα δίνονται πολλές φορές με καθυστέρηση 2 και 3 μηνών !


Επίσης η υπερωρίες για έναν εργάτη που δουλεύει π.χ στην ανακατασκευή του κεντρικού σταδίου Jawaharlal Nehru  είναι μόλις 12 Ινδικές Ρουπίες την ώρα (0,17 ευρώ), ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο να είναι τουλάχιστον διπλάσιο το ποσό αυτό.

Για τις γυναίκες εργαζόμενες που υπολογίζονται κοντά στο 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού ,υπάρχουν επιπλέον ανισότητες αφού αμείβονται με 20% λιγότερα χρήματα από τους άντρες συναδέλφους τους !
Και δεν είναι μόνο αυτό.Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Guardian, οι εργοδότες παροτρύνουν τις γυναίκες να φέρνουν στην εργασία όσα παιδιά τους μπορούν να να δουλέψουν.Και το αντάλλαγμα;Λίγο ψωμί και γάλα !Υπάρχουν συγκεκριμένες και πολλές καταγγελίες ότι σε πολλά εργοτάξια των αγώνων δουλεύουν μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους, κάτι που δεν είναι δυστυχώς ασυνήθιστο φαινόμενο για την Ινδία.

Για συνδικαλισμό ούτε κουβέντα ,αφού απαγορεύεται έμμεσα ή άμεσα η όποια δημιουργία συνδικάτου.Άλλωστε σπάνια ένας εργάτης παραμένει στον ίδιο χώρο εργασίας πάνω από 2 με 3 μήνες με μοναδικό σκοπό να μην μπορέσει κανείς να οργανώσει μια ομάδα εργαζομένων που θα απαιτήσει τα δικαιώματα της.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν φέρονται με καμιά αξιοπρέπεια  για τους ανθρώπους που μοχθούν να τελειώσουν έγκαιρα τα έργα.Να τονίσω ότι σύμφωνα με Ινδούς παρατηρητές το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων έχει μείνει πίσω.Και κυρίως για το κεντρικό στάδιο Jawaharlal Nehru Stadium στο οποίο  θα γίνει και η τελετή έναρξης στις 3 Οκτωβρίου 2010, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα τα έργα ανακατασκευής του.

Jawaharlal Nehru Stadium

Και τα καλοκαίρια στο Νέο Δελχί είναι πολύ ζεστά με θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμα και τους 45 βαθμούς ,γεγονός που θα δυσκολέψει τους χιλιάδες εργάτες.

Και στην Ελλάδα βέβαια παραμονές της Ολυμπιάδας του 2004, είχαμε σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας των ξένων κατά κανόνα εργατών αλλά και τις άσχημες συνθήκες εργασίας.Αλλά η λάμψη των Αγώνων και η αδιαφορία των ΜΜΕ για τους εργάτες που έχαναν την ζωή τους , άφηναν την Ελληνική κοινή γνώμη στο σκοτάδι.Και οι ανακοινώσεις του Κ.Κ.Ε αλλά και των άλλων Ελληνικών αριστερών κομμάτων είτε κατακρίνονταν ως μίζερες και ανθελληνικές είτε θάβονταν όσο πιο βαθιά γίνεται.

Στην Ινδία πάντως το θέμα έχει οδηγηθεί στην  δικαιοσύνη ύστερα από την έκθεση ειδικής επιτροπής για τις συνθήκες που έχασαν την ζωή τους οι 43 εργάτες.Πολύ όμως αμφιβάλω αν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι.Το αίμα των φτωχών  ρέει άφθονο σε πολλές γωνιές της γης, ως πότε άραγε... ;

Red Star 

Δεν υπάρχουν σχόλια: