Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Εν αναμονή του β' γύρου των προεδρικών εκλογών


Έντονες είναι οι διεργασίες στην Ουκρανία εν αναμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Φλεβάρη. Οι δύο αντίπαλοι, που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους, είναι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς πρώην πρωθυπουργός και φερόμενος ως «φιλορώσος», που με δηλώσεις του υποστήριξε πως δεν επιδιώκει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η μέχρι πρότινος πρωθυπουργός του φιλοδυτικού «πορτοκαλί» μπλοκ Γιούλια Τιμοσένκο. 


Γιούλια Τιμοσένκο
Υπενθυμίζεται πως ο Γιανούκοβιτς έλαβε το 35,34% των ψήφων και η Τιμοσένκο το 25,04% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. Και οι δύο έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να βελτιώσουν τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη γειτονική Ρωσία, θέλοντας έτσι να εξασφαλίσουν την ψήφο του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας.

Πούτιν -Γιανούκοβιτς
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις του Γιανούκοβιτς σε τηλεοπτική εκπομπή όπου υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επενδύσει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», ενός αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Σιβηρία στην Ευρώπη διαπερνώντας υπογείως τη Βαλτική Θάλασσα. Ο συγκεκριμένος αγωγός κατασκευάζεται από κοινού από τη ρωσική «Gazprom», τις γερμανικές «E.ON Ruhrgas» και «BASF-Wintershal», καθώς και την ολλανδική «Gasunie».
Χτες πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος Ουκρανός πρόεδρος θα βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, σχέσεις «εποικοδομητικές, φιλικές και με κατανόηση».




Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: