Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

«Όχι, δεν μπορούμε»: Ένας χρόνος Ομπάμα


Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κατά την «Ημέρα της Ορκωμοσίας» που δεν θύμιζε σε τίποτα καμία προηγούμενη, ο Μπαράκ Ομπάμα, έβαλε το χέρι του στη Βίβλο στην οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, ο πρόεδρος που απελευθέρωσε τους σκλάβους, και διαβεβαίωσε τον ανήσυχο αμερικανικό λαό, εμψυχώνοντας και εμπνέοντας, ότι «θα αντιμετωπίσει με θάρρος τα παγωμένα ρεύματα» αλλά και όποιες καταιγίδες ακολουθήσουν.

Ξεχάστε τη λέξη «μπορούμε», τη λέξη «αλλαγή», κυρίως όμως, ξεχάστε τη λέξη «ελπίδα», σχολιάζει η Pauline Arrillaga στο Associated Press. Η νέα λέξη στην μπλογκόσφαιρα αλλά και εκτός, καθώς ο Ομπάμα ολοκληρώνει το πρώτο έτος της θητείας του, είναι η εξής: «απογοήτευση».Και οι δημοσκοπήσεις μάλλον το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Gallup Poll, ο Μπαράκ Ομπάμα, περνά στο δεύτερο έτος στην προεδρία των Ην. Πολιτειών με τα χαμηλότερα ποσοστά επιδοκιμασίας, συγκριτικά με όλους τους προέδρους που προηγήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια: το 50% των Αμερικανών είναι μαζί του την 1η Ιανουαρίου του 2010 ενώ το 44%, δεν εγκρίνει τη δουλειά του. Πέρυσι, τέτοια μέρα, ο ενθουσιασμός εκτόξευσε τα νούμερά του στο 70%.

Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς που απογοητεύτηκαν περισσότερο ήταν μεταξύ των πλέον θερμών υποστηρικτών του. Και είναι εκείνοι που περίμεναν λύσεις γρήγορα, στην οικονομία, στην υγεία, στην εξωτερική πολιτική, ακόμη και στην κλιματική αλλαγή: το μέτωπο του Αφγανιστάν παραμένει ανοιχτό, ίσως πιο ανοιχτό από ποτέ, η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από διψήφια νούμερα ανεργίας- φτάνει στο 10%- ενώ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, οι μεταρρυθμίσεις αφήνουν πολλούς δυσαρεστημένους. Την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή, μοιάζει με ζήτημα που ούτε καν το άγγιξαν. Μιλούν λοιπόν για απογοήτευση και την στρέφουν στον εαυτό τους, γιατί περίμεναν πολλά και γρήγορα, αλλά και για απογοήτευση για τον ίδιο τον πρόεδρο, γιατί ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά. «Ναι, μπορούμε;», ρωτά τους αναγνώστες του ο Μπόιντ. «Τι θα λέγατε τώρα να το αλλάζαμε σε "όχι, δεν μπορούμε;"».
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: