Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

e-school: Ασφυκτική παρακολούθηση και εργασιακός φόρτος

Να μην εφαρμοστεί – Να πάρουν θέση τα συνδικαλιστικά όργανα

Όπως είναι γνωστό, επιβάλλεται στα σχολεία η εγκατάσταση του λογισμικού e-school, μέσω του οποίου το σύνολο των στοιχείων των σχολείων (προσωπικά στοιχεία μαθητών, απουσίες, βαθμοί κλπ) περνάνε σε βάση δεδομένων που θα συγχρονίζεται με κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου.

Η εξέλιξη αυτή έχει δύο σοβαρές παραμέτρους που έχουν υποτιμηθεί (και υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για αυτό) από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου:

1. Το Υπουργείο εγκαθιστά με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά έναν ηλεκτρονικό ρουφιάνο, παρακολουθώντας από μακριά κάθε πτυχή της εσωτερικής ζωής των σχολείων. Είναι σαφές ότι έτσι αυξάνονται κατακόρυφα οι δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης της ανώτατης διοίκησης σε κάθε λεπτομέρεια που αφορά το σύνολο της σχολικής ζωής. Είναι για μας φανερό ότι τέτοια στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν πιεστικά – εκβιαστικά σε μια περίοδο ιδιαίτερα που ανοίγει ξανά το ζήτημα της λεγόμενης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

2. Η εγκατάσταση και ενημέρωση της εφαρμογής προσθέτει τεράστιο φόρτο εργασίας στους συναδέλφους που θα επιφορτιστούν με αυτή, μια εργασία μάλιστα γραμματειακού τύπου, ξένη με το πραγματικό εκπαιδευτικό τους αντικείμενο. Ανοίγεται έτσι ο δρόμος για το παραπέρα ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων και εξυπηρετείται το όραμα της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης για εκπαιδευτικό – λάστιχο, για όλες τις δουλειές.

Καλούμε τους διδασκαλικούς συλλόγους, τις ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση και αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ανακληθεί η εφαρμογή του λογισμικού e-school.

- Ενάντια στον έλεγχο και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

- Ενάντια στο ξεχείλωμα των εργασιακών μας σχέσεων

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: