Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Έμπρακτη και ουσιαστική είναι η αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας προς τον βασανισμένο λαό της Αϊτής



Κουβανοί γιατροί στην Αϊτή βοηθούν τραυματίες.Τα μέσα ενημέρωσης των Η.Π.Α, δείχνοντας μικροψυχία,
δεν αναφέρονται στην σημαντική βοήθεια της Κούβας στον Αϊτινό λαό.


Έμπρακτη και ουσιαστική είναι η αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας προς τον βασανισμένο λαό της Αϊτής. Η αλληλεγγύη του κουβανικού λαού δεν έφτασε στην Αϊτή με το σεισμό, η συνεργασία με αυτόν υπάρχει εδώ και μια δεκαετία. Μια ομάδα 447 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σεισμόπληκτο λαό της Αϊτής με τη συνδρομή 400 περίπου Αϊτινών γιατρών που έχουν αποφοιτήσει στην Κούβα, ενώ περισσότεροι από 10 τόνοι φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ήδη σταλεί στη γειτονική χώρα.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένας άμεσος συντονισμός ανάμεσα σε Κουβανούς γιατρούς, την γνωστή Μπριγάδα «Χένρι Ρίιβ» για φυσικές καταστροφές, Αϊτιανούς γιατρούς που βρίσκονταν για μετεκπαίδευση στην Κούβα και άλλους ειδικευμένους χειρουργούς που είχαν και στο παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε δύσκολες αποστολές.
Μάλιστα όπως σημειώνει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του Σαββάτου στους «Στοχασμούς», «σε λιγότερο από 24 ώρες από τον καταστροφικό σεισμό, οι Κουβανοί γιατροί είχαν ήδη βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς. Σήμερα 16 Γενάρη, μόλις τρεισήμισι ημέρες μετά την τραγωδία, ήδη χιλιάδες άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες τους». Υπογραμμίζει επίσης πως το ιατρικό προσωπικό της Κούβας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις άλλων χωρών για να βοηθήσει το λαό της Αϊτής. Τέλος, σημειώνει πως «στην Αϊτή θα τεθεί σε δοκιμασία το πόσο μπορεί να διαρκέσει το πνεύμα της συνεργασίας, πριν υπερισχύσουν ο εγωισμός, ο σοβινισμός, τα στενά συμφέροντα και η περιφρόνηση των άλλων εθνών».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: