Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ολοκληρώνεται η 7η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ) στις 12-13-14 Μαρτίου

Για την Αριστερά των αγώνων και της ανατροπής

Τη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου θα διεξαχθεί η 7η Συνδιάσκεψη της οργάνωσης που θα εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις και θα ασχοληθεί με το κεντρικό της θέμα, το ζήτημα της Αριστεράς όπως προβάλλει σήμερα.
Οι εξελίξεις παγκόσμια αλλά και η κρίση που ξέσπασε στο ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα έφεραν στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο το, έτσι κι αλλιώς, επίκαιρο θέμα της σύγχρονης αριστεράς, όπως αυτή σήμερα εμφανίζεται αλλά και αυτό των απαιτήσεων απέναντι στα σημερινά αυξημένα καθήκοντα.
Η ήττα του κομμουνιστικού κινήματος, όπως επικυρώθηκε από την κατάρρευση των αστικοποιημένων καθεστώτων του παλιού σοσιαλιστικού στρατοπέδου, έμελλε να επαναφέρει με δραματικό τρόπο την από παλίοτερες δεκαετίες υποβόσκουσα κρίση σ' αυτό. Οι διακηρύξεις για το τέλος της Ιστορίας αλλά και για την οριστική ταφή του φαντάσματος που ο Μαρξ περιέγραφε ότι πλανάται πάνω από τον καπιταλιστικό κόσμο ήταν οι άμεσες και αναμενόμενες αντιδράσεις των υποστηρικτών της αιωνιότητας και του αδιαμφισβήτητου της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην καταλήστευση του κόσμου της εργασίας και των λαών του πλανήτη.
Εμοιαζε τότε ουτοπία να αναζητά κανείς απαντήσεις για την ήττα και για την παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ακόμη περισσότερο ματαιοπονία η επιδίωξη για την ανοικοδόμηση μιας ανατρεπτικής κομμουνιστικής Αριστεράς.
Η ταχύτητα που εξελίσσονται τα κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα αποδείκτηκε για άλλη μια φορά πιο μεγάλη αλλά και πιο πλούσια από την φαντασία των θεωρητικών δεξαμενών του ιμπεριαλισμού.
Το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ, η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες που ξέσπασαν τα τελευταία μόνο χρόνια στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού, τα επαναστατικά κινήματα που ενισχύονται σε χώρες της Ασίας και της Λ. Αμερικής φτάνοντας στο σημείο να διεκδικούν ξανά ύστερα από δεκαετίες την εξουσία όπως σημβαίνει τώρα στο Νεπάλ διέψευσαν τις Κασσάνδρες της παντοκρατορίας του αυτού του συστήματος που δείχνει να ταλανίζεται έντονα από τις ενδογενείς αντιθέσεις του.
Μόνο στη χώρα μας ο πρόσφατος Δεκέμβρης αλλά και τα νεολαιίστικα και εργατικά ξεσπάσματα των προηγούμενων χρόνων επικαιροποίησαν με έντονο τρόπο το ζήτημα της σύγχρονης κομμουνιστικής Αριστεράς.
Μιας Αριστεράς που θα πρέπει να βρει τρόπους απεύθυνσης στις καταπιεζόμενες μάζες, επικαιροποίησης των στόχων της και του λόγου της αλλά και χάραξης ενός δρόμου κοινής δράσης ώστε να συγκλίνουν όλες οι επιμέρους αντιστάσεις στο ποτάμι της ανατροπής αυτού του σάπιου κόσμου του κεφάλαιου.
Μιας Αριστεράς που θα απεγκλωβίσει τον εργάτη, τους εργαζόμενους, το λαό από τη λογική της μεταρρύθμισης και της ...υπομονής, έως ότου οι κάλπες δώσουν στους πεφωτισμένους ηγέτες της επίσημης Αριστεράς ενα καλό ποσοστό που όμως πάντα θα υπολείπεται από το αναγκαίο για να ανατραπεί η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζόμενων για να ορθοποδήση η ...εθνική οικονομία.
Μια Αριστερά που θα εμπνεύσει πάλι τη νεολαία για έναν καλύτερο κόσμο που δεν θα αρκείται ούτε στην ατομική δικαίωση αλλά ούτε στη διαμαρτυρία μέσω εκτονωτικών ενεργειών που ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα και εν τέλει ανατροφοδοτούν την παραίτηση.
Μια Αριστερά που δεν θα τρέφει αυταπάτες για εδώ και τώρα σοσιαλιστικές νησίδες τάχα μέσα από ενα ατέλειωτο κατάλογο "επιθετικών" αλλά συστημικών εν τέλει αιτημάτων, που δήθεν θα οικοδομήσουν τον εργατικό έλεγχο και την διαδική εξουσία παράλληλα με την κυριαρχία του πλέον αδίστακτου και επιθετικού καπιταλισμού.
Στις αναζητήσεις αυτές προσπάθησε να συμβάλει με την συνδιάσκεψη αυτή η οργάνωσή μας και μένει να αξιολογηθεί και η προσπάθεια και τ' αποτελέσματα. Μια προσπάθεια που, παρόλο που δεν μπόρεσε ίσως να εμπλέξει και άλλες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς, προσπάθησε μέσω εκδηλώσεων και συζητήσεων να ανοίξει το ζήτημα στον κόσμο που αναζητά απαντήσεις.
Ετσι κι αλλιώς στόχος της δεν μπορούσε να 'ταν παρά η ανάδειξη των αναγκαιοτήτων της εποχής αλλά και ο δρόμος επίλυσής τους στο άμεσο μέλλον. Η ενίσχυση της κομμουνιστικής κατεύθυνσης ως τη μόνη που μπορεί να αγγίξει με όρους ανατροπής το μεγάλο ζήτημα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: