Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΙΑ : «Νέκρωσαν» οι μεγάλες επιχειρήσεις


Συγκλονιστικές σε όγκο και παλμό ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία. Σε πολλά μεγάλα εργοστάσια, εργοτάξια κι άλλους χώρους δουλειάς, όπου από τα ξημερώματα δόθηκε με αποφασιστικότητα η μάχη της περιφρούρησης, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν ιδιαίτερα δυναμικές.
Στη Λάρισα, πολλά εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή και αλλού, όπου από νωρίς βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία, νέκρωσαν. «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», «ΠΕΛΑΣΓΙΣ», «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΣΤΑΦ», «ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ», «ΣΑΜΑΡΑΣ» είναι μερικά απ' αυτά όπου το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε στο 100%. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στα εργοτάξια της σήραγγας των Τεμπών. Με μεγάλα ποσοστά συμμετείχαν οι οικοδόμοι (90%), οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λάρισας (96%), στο «Βοήθεια στο σπίτι» (80%), «ΝΕΣΥΘΕΡΜ» (50%) κ.ά.Να σημειωθεί ότι στη «ΝΕΣΥΘΕΡΜ», όπου πριν λίγες μέρες η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη για τη συνδικαλιστική δράση της, οι απεργοί έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της περιφρούρησης, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία, όπου για μια ακόμα φορά μπροστάρηδες ήταν νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, βροντοφωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν αυτά που αφορούν στην αναγκαιότητα κοινού μετώπου της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.
Στο Βόλο, η δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου και ακολούθησε πορεία. Καθολικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι πολλών εργοστασίων όπως «ΜΕΤΚΑ», «ΚΟΝΤΙ», «ΑΓΕΤ», «VPA», «ΕΒΕΤΑΜ», «ΒΙΟΣΩΛ», «ΛΕΜΟΝΙΑΣ», «ΘΕΟΣΤΥΛ», «ΒΕΚ», «ΓΑΛΑΝΟΣ», «ΣΤΕΦΑΝΟΥ», «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΣΕΛΜΑΝ», «ΙΜΑΣ», «ΕΥΡΗΚΑ», «ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΒΟΛΟΥ», οι λιμενεργάτες, οι καθαρίστριες, οι ναυτεργάτες του πλοίου «Σαντορίνη» και σ' άλλους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ και με πολύ μεγάλα ποσοστά σε άλλα, όπως «BMT» (95%), «ΔΕΜΕΚΕΠ» (95%), ΒΙΣ (95%), ΔΕΗ (95%), Δικαστήρια (95%), Οικοδόμοι (90%), Σωλήν (80%), Δήμος Βόλου 70%.
Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μεταξύ των άλλων, καθολικά στην απεργία συμμετείχαν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Τρικκαίων, που το πρωί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου, στον ΟΤΕ κ.α.
Και στην Καρδίτσα ήταν μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής, όπως στον ΟΤΕ (100%), στο Δήμο (95%), στους Καποδοστριακούς Δήμους (80%). Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και μετά έγινε μαχητική πορεία.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Ελασσόνα, Φάρσαλα και Σκόπελο.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: