Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Χιλή: Στα 30 δισ. δολ. οι ζημιές από το σεισμό-Λιτότητα ανακοίνωσε ο νέος κεντροδεξιός Πρόεδρος της Χιλή ...λόγω του σεισμού.

Στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια ευρώ) υπολογίζει τις ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι τις 27ης Φεβρουαρίου ο νέος πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος τόνισε πως στο εξής απαιτείται λιτότητα, ώστε να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.
Για να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι «ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού της χώρας θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες». «Θα κάνουμε οικονομία και θα ζητήσουμε διεθνείς πιστώσεις», τόνισε ο 60χρονος Πινέρα.
Η κυβέρνηση του Πινέρα

«Είναι αλήθεια πως η Χιλή είναι φτωχότερη σήμερα απ'ό,τι ήταν λίγες εβδομάδες πριν την καταστροφή τόσο σε ανθρώπινες απώλειες όσο και οικονομικά», πρόσθεσε ο νέος Χιλιανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πέμπτη.
»Περισσότεροι από 500 Χιλιανοί έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που θα αυξηθεί γιατί υπάρχουν πολλοί νεκροί που δεν έχουν αναγνωριστεί και πολλοί αγνοούμενοι», διευκρίνισε.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός του σεισμού των 8,8 βαθμών και του τσουνάμι που ακολούθησε είναι 497 νεκροί που έχουν αναγνωριστεί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
»Δεν έχουμε ακόμα μια οριστική εκτίμηση (των ζημιών) όμως οι επιπτώσεις της καταστροφής είναι τεράστιες», πρόσθεσε.
Οι ζημιές στην εθνική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και μονάδες παραγωγής υπολογίζονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, επισήμανε ο νέος πρόεδρος της Χιλής.
Το σχέδιο ανοικοδόμησης θα τεθεί σε εφαρμογή από ένα ίδρυμα που θα χρηματοδοτείται από πολλές διαφορετικές πηγές.
«Θα κάνουμε κατ΄αρχήν μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού των δημοσίων εξόδων και θα επανακαθορίσουμε την χρηματοδότηση περιοχών που δεν βρίσκονται στη ζώνη άμεσης προτεραιότητας, ώστε να πετύχουμε την ανοικοδόμηση», υπογράμμισε.
Πηγές: Ναυτεμπορική,ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: