Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

"Μούδιασμα" Αθήνας από πρωτοβουλία Μπορίσοφ.Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με έλληνες αγρότες στα σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα


"Μούδιασμα" προκάλεσε στην ελληνική κυβέρνηση η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές με το Βούλγαρο πρωθυπουργό Mπόικο Μπορίσοφ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επί βουλγαρικού εδάφους.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημέρωσαν τον κ. Μπορίσοφ για τα αιτήματά τους, δίνοντάς του μάλιστα σχετικό φάκελο και του υποσχέθηκαν θα ανοίγουν για λίγες ώρες καθημερινά το σταθμό του Προμαχώνα, πράγμα που έγινε λίγο μετά τη συνάντηση. Παράλληλα, οι αγρότες ζήτησαν συγγνώμη για τα προβλήματα που προκαλούν.
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την επίλυση των αιτημάτων των αγροτών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας «Φόκους», ο Μπόικο Μπορίσοφ εξήγησε στους αγρότες ότι η πρωτοβουλία του για την αιφνιδιαστική του επίσκεψη «δε στρέφεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης».
Ακόμα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είχε την Πέμπτη επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι σήμερα συζήτησε και πάλι τηλεφωνικώς, για 30 λεπτά, με τον κ. Παπανδρέου, για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στη Βουλγαρία το κλείσιμο των συνόρων», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Φόκους».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε στους έλληνες αγρότες τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αγροτών που περιμένουν μέσα στις νταλίκες, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας, που οδήγησαν τη χώρα του να απευθύνει επίσημο αίτημα στην Κομισιόν να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία αγροτών την Κυριακή θα έχει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Χαμηλοί τόνοι

Η πρωτοβουλία αυτή του Βούλγαρου πρωθυπουργού προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας, αν και διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η συνάντηση αυτή ήταν εν γνώσει της ελληνικής πλευράς.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως τηρεί χαμηλούς τόνους και τονίζει ότι «υπήρχε και υπάρχει συνεχώς επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και δεν υφίσταται ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος.
Το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών, Τράικο Τράικοφ, με τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη και μια σειρά από φορείς για το θέμα του αποκλεισμού του Προμαχώνα.
Στο μεταξύ, πάνω από 6 μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία προσφυγής της Βουλγαρίας κατά της Ελλάδας για αποζημιώσεις λόγω των αγροτικών μπλόκων.

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: