Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ELITE Προκήρυξη συμπαράστασης του "Ξ" που μοιράζεται σε γειτονιές της Αθήνας



Στον αέρα βρίσκονται από το Νοέμβρη οι 250 εργαζόμενοι στην υποδηματοποιία ELITE καθώς είναι απλήρωτοι για 3 μήνες. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας και δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι σε εργαζόμενους προμηθευτές και πιστωτές. Απέναντι σε αυτά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου και μπλοκάρισμα κάθε δραστηριότητας της επιχείρησης.
Εμπαιγμός
Όλη αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι βιώνουν τον εμπαιγμό τόσο από την εργοδοσία όσο και από την κυβέρνηση. Οι μεν εργοδότες δηλώνουν ανίκανοι να πληρώσουν τους χρωστούμενους μισθούς και ζητούν νέο δάνειο με κρατική εγγύηση. Η κυβέρνηση από την άλλη δεν δεσμεύεται ούτε για την καταβολή εκτάκτου επιδόματος 1000 ευρώ για το οποίο είχε δεσμευθεί το Δεκέμβρη. Είναι φανερό ότι μπορεί να γίνονται τριμερείς συναντήσεις (κυβέρνηση ? εργοδότες ? εργαζόμενοι) αλλά επί της ουσίας δεν φαίνεται να υπάρχει ορατή λύση μέσα από αυτές.
Ποια είναι η ELITE;
Η εταιρεία ELITE είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στο χώρο των υποδημάτων με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 1 εκ ζευγάρια παπούτσια το χρόνο. Την περασμένη μάλιστα χρονιά η εταιρεία έκανε άνοιγμα στο εμπόριο με 65 καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα και 11 στο εξωτερικό. Η εταιρεία έκλεισε το 2008 (τα στοιχεία για το 2009 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα) με κέρδη (προ φόρων) 400.000 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους εργαζομένους οι παραγγελίες της είναι σήμερα αυξημένες κατά 20 ? 30%. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Παρόλα αυτά όμως οι εργοδότες από τη στιγμή που οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της εταιρείας δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Που πήγαν τα χρήματα;
Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η ELITE είναι ένα ακόμα θύμα της οικονομικής κρίσης και ζητούν νέα δάνεια με την εγγυητή του δημοσίου (περίπου 6 εκ ευρώ) για να ανταπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες της επιχείρησης. Το ερώτημα βέβαια είναι πως μία επιχείρηση κερδοφόρα μέχρι πριν ένα χρόνο φτάνει σήμερα να μην μπορεί να πληρώσει. Για το ζήτημα αυτό ίσως φταίει το μεγάλο άνοιγμα στην λιανική που δεν απέδωσε, ίσως κακοδιαχείριση από τη διοίκηση, ίσως ... ίσως ...
Άνοιγμα των βιβλίων
Η μόνη διαδικασία που μπορεί να δώσει ακριβείς απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είναι ο διαχειριστικός έλεγχος. Το άνοιγμα δηλ. των βιβλίων της εταιρείας και ο έλεγχος των οικονομικών της από ανεξάρτητους λογιστές με την παρουσία των εργαζομένων για να φανεί που έχουν πάει τα χρήματα.
Δάνειο;
Οι εργοδότες σήμερα ζητούν από το ελληνικό δημόσιο, δηλ. τους εργαζόμενους, να εγγυηθούν ώστε να δανειοδοτηθούν εκ νέου από τις τράπεζες. Επί της ουσίας πρόκειται για μία έμμεση απειλή: «δώστε μας δάνειο αλλιώς η εταιρεία κλείνει και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο». Το ζήτημα βέβαια είναι ποιος θα εγγυηθεί ότι ακόμα και αν η επιχείρηση πάρει σήμερα δάνειο τα χρήματα αυτά θα πάνε στη λειτουργία της και όχι σε κάποιες τσέπες. Η περίπτωση των εργοστασίων του Λαναρά που παρόλο που πήραν αρκετά δάνεια (40 εκ ευρώ περίπου) όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα τους αλλά έκλεισαν και άφησαν στο δρόμο τους εργαζόμενους είναι χαρακτηριστική. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους εργοδότες που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση της εταιρείας.
Τι να γίνει;
- Πρώτα από όλα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να δοθεί άμεσα το επίδομα των 1000 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
- Αν οι σημερινοί εργοδότες οδηγούν την επιχείρηση στη χρεοκοπία, ή τους συμφέρει να κλείσουν το εργοστάσιο και να κερδίσουν από άλλες δραστηριότητες, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους, να απαιτήσουμε να περάσει η ELITE στα χέρια των εργαζομένων της και να στηριχτεί οικονομικά από το κράτος.
- Για να σωθεί η βιομηχανία όπως και άλλες αντίστοιχες «προβληματικές εταιρείες» απαιτείται δημιουργία εθνικών φορέων ανά κλάδο βιομηχανίας, οι οποίοι να σχεδιάζουν και να απορροφούν την παραγωγή. Απαιτούνται μαζικές κρατικές επενδύσεις για εκσυγχρονισμό ή μετατροπή της παραγωγής όπου απαιτείται. Όλα αυτά κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων.
- Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η συνέχιση του μαχητικού αγώνα των εργαζομένων στην ELITE και η υποστήριξή του από το συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία. Ιδιαίτερα να συντονιστούν άμεσα άλλα εργοστάσια στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις (π.χ Βόλος, Θεσ/νίκη κτλ) που κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις και κλείσιμο ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κίνημα.

Η νίκη των εργαζομένων στην ELITE θα είναι νίκη για ολόκληρο το εργατικό κίνημα!


1 σχόλιο:

Δημήτρης Ν. είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, το Ξεκίνημα, και όχι μόνο αυτό, προτείνει σοσιαλισμό στους εργαζόμενους της ELITE;