Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τους 111.499 έφτασαν οι νεκροί στην Αϊτή-193.891 τραυματίες

Οι νεκροί από το σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, έφτασαν στους 111.499, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Αϊτής, το οποίο κάνει λόγο για περισσότερους από 190.000 τραυματίες.
Ο προηγούμενος απολογισμός των αϊτινών αρχών έκανε λόγο για 75.000 νεκρούς και 250.000 τραυματίες μετά το σεισμό που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα.
Οι Αμερικανοί αναφέρονται σε 150.000 έως 200.000 νεκρούς. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως συνολικά έχουν επηρεασθεί τρία εκατομμύρια άνθρωποι.
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό των αϊτινών αρχών, 193.891 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης πως επλήγησαν περισσότερες από 55.000 οικογένειες και ότι σχεδόν 610.000 άνθρωποι στεγάστηκαν σε περίπου 500 πρόχειρους καταυλισμούς, τον περισσότερο καιρό σε δημόσιες πλατείες και σε αλάνες.
Περισσότερες από 11.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 32.000 υπέστησαν ζημιές.

Τερματίστηκαν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων 

Το Σάββατο, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση της Αϊτής τερμάτισε την αναζήτηση επιζώντων. Συνολικά, τουλάχιστον 132 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.
Την Παρασκευή, μια 84χρονη και ένας 22χρονος ανασύρθηκαν ζωντανοί, δέκα ημέρες μετά τον σεισμό.

Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό

Στο μεταξύ, ραδιοφωνικός σταθμός του Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσε ότι ένας μεγάλος μετασεισμός μπορεί να σημειωθεί στην Αϊτή το Σαββατοκύριακο και κάλεσε όσους κατοικούν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, να μείνουν αυτό το διάστημα στην ύπαιθρο.
Παρόλο που σεισμολόγοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί ένας σεισμός, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες 30 ημέρες υπάρχει πιθανότητα 90% να σημειωθεί στην Αϊτή νέος σεισμός μεγέθους άνω των 5 βαθμών.

«Ελλειψη συντονισμού» στην παροχή βοήθειας

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στην παροχή βοήθειας. 
   Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pays απέρριψε τις επικρίσεις περί του ότι ήταν «απών» μετά την καταστροφή, λέγοντας ότι έβγαινε καθημερινά έξω για να εκτιμήσει τις ζημιές.
Ερωτηθείς εάν η επέμβαση των ΗΠΑ στην Αϊτή αποτελεί ένα είδος κατάκτησης νεοαποικιακού τύπου, ο Πρεβάλ τόνισε ότι η χώρα του λαμβάνει «βοήθεια από πολλές χώρες, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Επίσης, είπε ότι έχουν ταφεί 70.000 νεκροί. «Βενζινάδικα ήδη έχουν περισσότερα καύσιμα από τις προηγούμενες ημέρες. Ορισμένες τράπεζες ήδη ξανάνοιξαν», ανέφερε ο πρόεδρος της Αϊτής.

Roberto Schmidt/AFP/Getty Images
Με δυσκολίες φτάνει το πόσιμο νερό από την ανθρωπιστική βοήθεια,ακόμη και στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς.

Πηγές:www.nooz.gr-AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: