Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Πιο αξιόπιστα από τα Αμερικανικά διαστημόπλοια είναι τα Σοβιετικά διαστημόπλοια Σογιούζ !

Πριν μερικές μέρες, ο επικεφαλής της ΝΑΣΑ (η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ) Τσαρλς Μπόλντεν, σε συνέντευξη που έδωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους, «έπλεξε» το εγκώμιο στα ρωσικά διαστημόπλοια της κλάσης «Σογιούζ», χαρακτηρίζοντάς τα ως τα πλέον αξιόπιστα και «καλώντας» τους Ρώσους να είναι περήφανοι γι' αυτά!


Μεταξύ άλλων, ο Μπόλντεν είπε ότι η ΝΑΣΑ έχει προγραμματίσει για τον επόμενο χρόνο έξι εκτοξεύσεις των διαστημικών «λεωφορείων» της αν και «σε αντίθεση με σας, δεν μπορώ να εγγυηθώ το ακριβές οργανόγραμμα των πτήσεων».
«Αυτό σημαίνει», συνέχισε, «ότι, επί το πλείστον, η πλέον ρεαλιστική εξυπηρέτηση του διεθνούς διαστημικού προγράμματος (σ.σ. αναφέρεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) βασίζεται στα δοκιμασμένα και αξιόπιστα ρωσικά "Σογιούζ"».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΑΣΑ... «στάζει μέλι» για τα «Σογιούζ». Το έκανε και πριν την τραγωδία του διαστημικού «λεωφορείου» «Κολούμπια» το 2003, όταν είχε ήδη «κοπάσει» το προπαγανδιστικό, χλευαστικό «παραμύθι» των ΗΠΑ για τη σοβιετική τεχνολογία... και τα διαστημικά «παλιοσίδερά» της. Ο Μπόλντεν όμως, έχει επιπλέον λόγους που έκανε αυτό το «υμνολόγιο» στα - μικρότερα και «άσχημα», για τα αμερικανικά «γούστα», αλλά σαφώς περισσότερο σίγουρα... ότι θα πετάξουν με ασφάλεια - «Σογιούζ». Οι πλέον προφανείς - τους οποίους υπογράμμισαν τα ρωσικά ΜΜΕ - είναι το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει πότε τα... «όμορφα» αμερικανικά διαστημόπλοια θα πετάξουν, αφού οι εκτοξεύσεις συνεχώς αναβάλλονται για «τεχνικούς λόγους».


Αντίθετα, τα... «κακομούτσουνα» «Σογιούζ» πηγαινοέρχονται ακούραστα και με συνέπεια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, μαζί με τα άλλα σοβιετικής κατασκευής... «παλιοσίδερα» μη επανδρωμένα διαστημόπλοια τύπου «Προγκρές» - διασώζουν, ως μη όφειλαν, το κύρος της ΝΑΣΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, μετά το 2010 οι ΗΠΑ σταματούν τη χρήση των διαστημικών «λεωφορείων» και γενικά των διαστημοπλοίων πολλαπλών πτήσεων και οι επανδρωμένες πτήσεις σε τροχιά θα μείνουν, επί το πλείστον, σε ρωσικά «χέρια».


Αυτό όμως που δεν είπε ο Μπόλντεν και που σχεδόν «ακροθιγώς» και επιλεκτικά (για ευνόητους λόγους) ανέφεραν μόνο τα ρωσικά ΜΜΕ, είναι ότι τα «Σογιούζ» δεν εμφανίστηκαν τώρα από κάποιου είδους... «βιομηχανική» «παρθενογένεση» της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην πρώην ΕΣΣΔ: Πρόκειται για ένα από τα πλέον παλιά σοβιετικά διαστημικά προγράμματα, η επιτυχία του οποίου σε τεχνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο (σ.σ. εννοείται το κόστος κατασκευής - συντήρησης σε σχέση με την απόδοση) είναι τέτοια, που μέχρι τώρα δεν έχουν ξεπεραστεί και εξακολουθούν να «τρέχουν» με τέτοια επιτυχία που ακόμη και τα «αφεντικά» της ΝΑΣΑ δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν.


Από το 1962, που ο «πατριάρχης» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, Σεργκέι Καραλιόφ, έκανε τα πρώτα σχέδια των «Σογιούζ» (με αρχική πρόβλεψη την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη) μέχρι σήμερα, αυτά τα μικρά, τριθέσια διαστημόπλοια, που ανάλογα με τις «εκδόσεις» τους ζυγίζουν από 6,5 έως 7 τόνους, έχουν πραγματοποιήσει πλήθος πτήσεων, χωρίς να έχουν υποστεί ουσιώδεις αλλαγές στη βασική δομή τους! Και, όπως φαίνεται, θα πετούν για πολύ ακόμη. Μεταφέροντας τον ανθρωποκεντρισμό της... «απαρχαιομένης» σοβιετικής τεχνολογίας στο διαστημικό μέλλον της ανθρωπότητας...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: