Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2010 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ-Συσχετισμοί δυνάμεων,υποψήφιοι,δημοσκοπήσεις-Αναλύει ο Red Star.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Εκλογικών Περιφερειών με την μεγαλύτερη σε πληθυσμό, Περιφέρεια Αττικής.
Υπενθυμίζουμε πως έχουμε ήδη αναφερθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλα τα στοιχεία για το Βόρειο Αιγαίο).

Στην Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνονται οι εκλογικές περιφέρειες Α' Αθήνας,Β'Αθήνας, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς και Αττικής (γνωστή παλαιότερα ως υπόλοιπο Αττικής) ή αν προτιμάτε τη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και τις Νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Για να καταλάβουμε ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη εκλογική Περιφέρεια αρκεί να δούμε τα στοιχεία από τις βουλευτικές εκλογές του 2009.

Με εγγεγραμμένους  3.106.196 ψηφοφόρους,στην Αττική ψήφισαν 2.259.745 πολίτες σε σύνολο 7.044.479 σε όλη την χώρα δηλαδή το  32% του συνολικού εκλογικού σώματος που πήγε στην κάλπη.
Έγκυρα  ήταν 2.194.797 ψηφοδέλτια.Η αποχή έφτασε συνολικά το 29,35% έναντι του 29,08% σε όλη την Ελλάδα ,δηλαδή ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο.

Στις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου 2009 είχαμε τα εξής αποτελέσματα στην Αττική :

ΠΑ.ΣΟ.Κ     40,15% 
Ν.Δ              28,06% 
Κ.Κ.Ε           10,23% 
ΛΑ.Ο.Σ           7,65%
ΣΥ.ΡΙΖ.Α        6,70%
ΟΙΚΟΛ.ΠΡ.    3,92% 
Δ.ΑΝΑΓΕΝ.   0,63%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ   0,47%
ΚΚΕ (μ-λ)      0,18% 
ΜΛ-ΚΚΕ        0,10%  
Ε.Ε.Κ.             0,08% 
ΛΟΙΠΑ           1,80%

Συνολικά τα κόμματα της αριστεράς συγκέντρωσαν το 17,76%.





Αν προστεθεί και το 3,92% των Οικολόγων αθροίζει ένα εντυπωσιακό 21,68% κατά του δικομματισμού και τις άκρας δεξιάς ! Αυτό και μόνο δείχνει πως με μια ενωτική υποψηφιότητα η ευρύτερη αριστερά θα μπορούσε να διεκδικήσει άνετα την περιφέρεια.Το ποσοστό του 17,76% των δυνάμεων της αριστεράς στην Αττική είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του αριστερού Βόρειου Αιγαίου  (17,64% ή 19,83% μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους),μόνο που μιλάμε για περιφέρεια 15 φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό!

Κ.Κ.Ε

Το Κ.Κ.Ε είναι και εδώ η πιο ισχυρή δύναμη με 10,23% και 224.534 ψήφους.Το στοίχημα του Θανάση Παφίλη , υποψηφίου του Κ.Κ.Ε είναι να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό , κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να κάνει οριακά.Το ποσοστό που θα πάρει είναι σαφώς μικρότερο από το ποσοστό που καταγράφει το Κ.Κ.Ε σε δημοσκοπήσεις σήμερα στην Αττική και είναι περίπου 14% (11% Πανελλαδικά).

Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας πολλών υποψηφίων, από το χώρο της αριστεράς και κεντροαριστεράς που “κλέβουν” ψήφους από τους καινούριους ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ και σε επίπεδο εθνικών εκλογών θα ψήφιζαν Κ.Κ.Ε αφού δεν θα υπήρχε “Κόμμα Δημαρά” ή “Μέτωπο Αλαβάνου” (αν και για το τελευταίο δεν αποκλείεται να το δούμε να δημιουργείται και ως κόμμα).Η εκτίμηση μου είναι ότι αυτή την στιγμή ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε κινείται με αναγωγή των αναποφάσιστων μεταξύ 9-12%, αλλά έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα μήνα.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει πολύ ισχυρή παρουσία επίσης με 6,70% αν και το 2009 δεν κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση από το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ.Ο επίσημος υποψήφιος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,Αλέξης Μητρόπουλος, καταφέρνει να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό.Προερχόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ο γνωστός εργατολόγος στα τελευταία φανερά και κρυφά γκάλοπ παίρνει ένα ποσοστό μεταξύ του 10-13% αποσπώντας πολλούς ψήφους από απογοητευμένους πασόκους.

Τρίτη υποψηφιότητα της Αριστεράς είναι ο Αλέκος Αλαβάνος.Δεν θα σχολιάσω το τι,πως και γιατί βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίσημη επιλογή του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Πάντως φαίνεται πως συγκεντρώνει ένα σημαντικό ποσοστό μεταξύ του 5 με 6,5 %.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τέταρτος υποψήφιος της αριστεράς με την  ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο Άγγελος Χάγιος, που αν και μπήκε αργά στην εκλογική μάχη φαίνεται πως ξεπερνά ήδη το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2009 στην Αττική (0,47%).Αυτή την στιγμή συγκεντρώνει το 0,5-1%,χωρίς να έχει τηλεοπτική παρουσία στα πολιτικά πάνελ της ελληνικής τηλεόρασης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο πέμπτος(!) και τελευταίος αριστερός είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός από το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, που αν και ξεκίνησε καλά με ποσοστά πάνω από 4%, η πορεία τώρα κυμαίνεται στο 2,5-3,5%.Ας δούμε λοιπόν όλους του υποψηφίους και τι απήχηση έχουν ένα μήνα πριν την μεγάλη εκλογική μάχη.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Φαίνεται να προηγείται ο υποψήφιος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Γιάννης Σγουρός με ποσοστό 21-25% και πτωτική τάση.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ένα ποσοστό 15 μονάδες χαμηλότερο από αυτό που πήρε ένα χρόνο πριν.

Ακολουθεί ο υποψήφιος της Ν.Δ Βασίλης Κικίλιας (και εδώ διαφωνώ με όσα γκάλοπ τον δείχνουν τρίτο ή ακόμη και τέταρτο) με ποσοστό 16-20%,πολύ χαμηλό και ταπεινωτικό για τη Ν.Δ.

Κοντά του ο δεύτερος υποψήφιος του ΠΑ.ΣΟ.Κ (δήθεν ανεξάρτητος) Γιάννης Δημαράς με 15-18% και ανοδική τάση.Προς το παρόν όμως είναι τρίτος.Ο Γιάννης Δημαράς είναι πολυσυλλεκτικός και κερδίζει ψήφους από την κομμουνιστική αριστερά έως και το ΛΑ.Ο.Σ ! Επίσης είναι εμφανέστατο ότι παίρνει ένα κομμάτι των οπαδών της Ντόρας Μπακογιάννη,

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 10-13%, σχεδόν διπλάσιο από το 6,7% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 2009, κάτι που δικαιώνει (πάντα προς το παρόν) την επιλογή του ΣΥΝ και του Αλέξη Τσίπρα.

Στα ίδια ποσοστά κινείται και ο Θ.Παφίλης με 9-12%,καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα των γκάλοπ που τον έδειχναν αρκετά χαμηλά.

Ο αντικομμουνιστής Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται μεταξύ του 8-11% (δυστυχώς) και δείχνει ότι θα ξεπεράσει εύκολα ή δύσκολα το 7,65% του ΛΑ.Ο.Σ στις εθνικές του 2009.Δείχνει ότι μάχεται για την τέταρτη θέση με τον Α.Μητρόπουλο και Θ.Παφίλη.

Ο Αλέκος Αλαβάνος με το Μέτωπο Ανατροπής φαίνεται να αποσπά το 5-6,5% και μοιάζει να είναι φαβορί για την έβδομη θέση,τίποτα λιγότερο ,τίποτα περισσότερο.

Ο Γ.Ψαριανός της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει μόλις 2,5-3,5% όπως είπαμε πιο πάνω.Προφανώς δεν καταφέρνει να συσπειρώσει όλους του οπαδούς της ΔΗΜ.ΑΡ. και αλιεύει ψηφοφόρους που συνήθως απέχουν ή ρίχνουν λευκό-άκυρο.Επειδή έχουνε ένα μήνα μπροστά μας ας μην αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο,δηλαδή να πάει πιο  κάτω από το χαμηλό όριο του (2,5%) ή να ανέβει πιο ψηλά από το 3,5%.

Ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος είναι μακρυά από το 3,9% που πήρε στην Περιφέρεια Αττικής το κόμμα του και βρίσκεται μεταξύ 1,5-2,5%.

Τέλος μεταξύ 0,5-1% συγκεντρώνει ο  Ά.Χάγιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Η μικρή αναγνωρισιμότητα του ως τώρα, μας κάνει επιφυλακτικούς για το τελικό ποσοστό που θα αποσπάσει στις 7 Νοεμβρίου.

To μέσο ποσοστό όλων των  υποψηφίων ως τώρα έχει ως εξής:

Σγουρός 23%,Κικίλιας 18%,Δημαράς 16,5%,Μητρόπουλος 11,5%,Παφίλης 10,5%, Άδωνις 9,5%, Αλαβάνος 5,75%, Ψαριανός 3%,Διάκος 2%, Χάγιος 0,75%.

Εδώ θα είμαστε να περιμένουμε την συνέχεια της προεκλογικής περιόδου και την μάχη της Αττικής.Τις επόμενες μέρες θα αναφερθούμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Καλή δύναμη, και καλούς αγώνες σε όλους του αριστερούς  αγωνιστές και μην ξεχνάτε ,που και που να κοιτάζουμε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας πληγώνουν και χωρίζουν.

Red Star

9 σχόλια:

haridimos είπε...

Πολύ καλή η ανάλυση, αλλά έχει ένα bug (για μένα)..
Ασχολείται με ποσοστά κι όχι με ψήφους .
Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα ...
Πχ τον Απρίλη του '90 η ΝΔ πήρε λιγότερες ψήφους από τον Νοέμβρη του '89, αλλά ανέβασε τα ποσοστά της λόγω αύξησης της αποχής .
Είναι άλλη η πρόβλεψη πως ο Παφίλης θα πάρει 10,5% κι άλλο αν θα πάρει 200,000 ψήφους..

Red Star είπε...

haridimos : Έχεις απόλυτο δίκιο.Κάνω μια μικρή παρουσίαση των Περιφερειών τώρα και στα τέλη Οκτώβρη, έχοντας τα τελευταία στοιχεία από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων θα αναφερθώ σε όλα, ψήφους και ποσοστά.Τώρα απλώς δίνω μια εικόνα.Στην Αττική π.χ. ,τα ποσοστά και οι εκτιμήσεις αλλάζουν συνεχώς, υπάρχει μια μικρή ανοδική τάση συμμετοχής και μείωσης της αποχής σε σχέση με τις βουλευτικές(ίσως από τις πολλές υποψηφιότητες), οπότε θα είναι χρήσιμη η τελική μου εκτίμηση για ψήφους και ποσοστά.Π.χ. μια και πιάσαμε τον Παφίλη ,μπορεί να πάρει και περισσότερους ψήφους από το 2009 και να τον δούμε στο 9,5% ή αντιστρόφως να πάρει 12% με 190.000 ψήφους και μεγάλη αποχή.Όλα παίζουν ιδίως σε μικρές πληθυσμιακές περιφέρειες.

Ευρυτερος είπε...

Καλή ανάλυση αλλά νομίζω ότι υπερεκτιμάς τη δυναμική της "Ελεύθερης Αττικής", αλλά γενικά συμφωνώ ότι όλη η Αριστερά θα ανέβει. Τα παιχνίδια που παίζονται με τις δημοσκοπήσεις είναι απίστευτα...F-16 του συστήματος που λέει και ο Αλαβάνος.
¨Οσο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτό που λες για την χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Χάγιου είναι σωστό. Επίσης άλλο Αττική, άλλο Αθήνα υπάρχουν κάποιες περιοχές όπως η Ελευσίνα στις οποίες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει πολλές οργανωμένες δυνάμεις και εκεί θα υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα λόγω του αποκλεισμού από ΜΜΕ. Πάντως κάθε ποσοστό κάτω από 1,5% θα είναι αποτυχία , νομίζω ότι θα παρει παραπάνω, αλλά ας μη λέμε μεγάλα λόγια σε 20 μέρες θα ξέρουμε.
Πάντως συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά του μπλογκ σας που προβάλλετε όλη την Αριστερά ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο που όπως και να το κάνουμε μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί και η πολιτική κριτική γίνεται πιο σκληρή και οξύνονται τα πνεύματα

haridimos είπε...

οχι και 1,5%...
να σοβαρευτούμε λίγο...
Με 9500 ψηφους στις βουλευτικές, να μιλάμε για 1,5% που μπορεί να μεταφράζεται σε 30,000 είναι μάλλον καραυπεραισιόδοξο σενάριο..

jorje7 είπε...

Sorry gia ta greeklish den exo ellinika sto keybord

Nomizo oti i Laiki syspeirosi exei arxisei na anevainei.
Meta tin epithesi pou dexthike apo gallop pou tis edinan 2% siga siga kai oso plisiazoume anagkazontai na dosoun 9% gross
Net to pososto anagetai idi sto 10.5%-11%
Dedomenis tis ptotikis poreias Sgourou kai tis kathizisis Kikilia tha itan istoriki eukairia gia Aristera genika kai to KKE eidika na xtipisei kai 2o gyro ean den ypirxan 200 aristera psifodeltia
As einai omos, xarin tis polyfonias,
Agonas mexri telous na anevei oso pio psila ginetai kai an oxi tin ekplixi as petyxoume ena pososto toulaxiston sto 11.5-12 kai pano apo 200.000 psifous se kathe periptosi

Georgios D. Koutras είπε...

Ενημερωθείτε για τις Εκλογές 2010 και τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες μέσα από το www.ekloges247.gr

haridimos είπε...

2006- Νομαρχιακές (Αθηνων-Πειραιως, Ανατολικης Αττικής, Δυτικής Αττικής)

741,468 ψήφοι(41,3%) ΠΑ.ΣΟ.Κ.
656,357 ψήφοι(36,6%) Νέα Δημοκρατία
187,063 ψήφοι(10,4%) ΚΚΕ + ΔΗΚΚΙ
102,552 ψήφοι (5,7%) Συνασπισμός
68,039 ψήφοι (3,8%) ΛΑ.Ο.Σ. (δεν κατέβασε στη Δυτική Αττική)
39,831 ψήφοι (2,2%) Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (Μ-Λ ΚΚΕ σαν Λαϊκή Ενότητα, ΣΕΚ κυριως σαν Συμμαχια στην Υπερνομαρχια)


@ koutras
με τους μισους υποψηφιους να λείπουν ;

Red Star είπε...

Τελικά η αρχική μου εκτίμηση ήταν πιο κοντά στο αποτέλεσμα, αφού είχα προβλέψει το δίδυμο Σγουρού-Κικίλια και την τρίτη Θέση Δημαρά.Δεν περίμενα βέβαια το τόσο μεγάλο ποσοστό Παφίλη και τα μικρά ποσοστά Μητρόπουλου-Αλαβάνου.Τα τελευταία γκάλοπ της τελευταίας εβδομάδας που έδειχναν ιδιαίτερα ενισχυμένο τον Δημαρά και πρώτο με διαφορά, ήταν τελικά μια καθαρά δημοσκοπική ψήφος τηλεφώνου που φούσκωσαν ορισμένοι για να ενισχύσουν την αποχή (αφού οι οπαδοί Δημαρά είχαν αυτή την ροπή) αλλά και για να απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε υποδεικνύοντας τους πως ο Δημαράς είναι αυτός που θα είναι ο τρίτος πόλος με ποσοστά διπλάσια του Παφίλη,κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ευρυτερος είπε...

Θα ήθελα να σημειώσω και εγώ την σωστή κατεύθυνση των δικών μου εκτιμήσεων! Πρώτον ότι το ποσοστό της Ελεύθερης Αττικής είναι δημοσκοπικά υπερεκτιμημένο και δεύτερον ότι θεωρώ κάθε αποτέλεσμα στην Αττική για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάτω από 1,5% αποτυχία και πως πιστεύω ότι θα πάρει παραπάνω. ¨Οπως και για τη γενική άνοδο της Αριστεράς στην Αττική κάτι που φάνηκε. Για το ξεφούσκωμα της υποψηφιότητας Μητρόπουλου είναι σε μεγαλο βαθμό αποτέλεσμα της δημοσκοπικής έκρηξης Δημαρά. Αναρωτιέμαι αν οι δημοσκοπήσεις δίνανε από την αρχή 15% στον Παφίλη (ή τον Μητρόπουλο) ποιό θα ήταν το τελικό ποσοστό τους και αν θα μπορούσε (αν) να περάσει (ουν) στο δεύτερο γύρο, που πιστεύω ότι θα μπορούσε (ο Παφίλης συγκεκριμένα) και θα έπαιρνε μεγάλο μέρος των τελικών ψηφοφόρων Δημαρά που πίστεψαν ότι έτσι δεν θα εκλεγεί μνημονιακός υποψήφιος. Οι δημοσκοπήσεις δυστυχώς καθώς δεν τις υποτιμώ ως επιστημονική μέθοδο αξιοποιούνται ως όπλο του συστήματος. Πριν καν ανακοινωσει την υποψηφιότητα του ο Δημαράς θυμάστε την απίστευτη δημοσκόπηση στην οποία ο Παφίλης έπαιρνε 2,4%!! και δεν περιλαμβανόταν καν στο ερωτηματολόγιο.