Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Πανωλεθρία για τον δικομματισμό:Κάτω από 19 % η Ν.Δ ,στο 13 % το ΠΑ.ΣΟ.Κ ! Με 16,7 % δεύτερο κόμμα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Τέταρτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι 'Ελληνες με 10,5 %.Μικρή και απογοητευτική άνοδος του Κ.Κ.Ε στο 8,5 %.Ντροπιαστική είσοδος της Χρυσής Αυγής στη βουλή.Γράφει ο Red Star.

Μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος.



Ποιος θα περίμενε η Ν.Δ. να έρθει πρώτο κόμμα με ποσοστό κάτω από 19 % (18,8 % η πρόβλεψη).Ποιος πίστευε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα άγγιζε το 17 % (16,7 %) και θα κέρδιζε τόσες νομαρχίες ; Ποιος  υπολόγιζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 13 % ; 

Ο λαός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Πρώτα από όλα αποδοκίμασε τον δικομματισμό.Τον εξαφάνισε.

Δεύτερο επιβράβευσε την κυβερνητική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Αλέξη Τσίπρα. Σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς καλώς ή κακώς εναπόθεσε τις ελπίδες του στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και όχι στο Κ.Κ.Ε, την ΔΗ.ΑΡΙ ή την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Τρίτο έδωσε 10,5 % σε ένα πολιτικό σχηματισμό με ανύπαρκτες δομές και ομιχλώδη πολιτική (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

Τέταρτο έστειλε μήνυμα στο Κ.Κ.Ε.

Ναι μεν το ενίσχυσε με μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2009, αλλά δεν το εμπιστεύτηκε στο βαθμό που ήθελε η ηγεσία του.Σε σχέση με τις Περιφερειακές του 2010 το Κ.Κ.Ε έχασε 2,5 %.
Πέμπτο έστειλε στην βουλή το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής με 7 %, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου.
Τέλος ενίσχυσε ελάχιστα την εξωκοινοβουλευτική αριστερά (αναφέρομαι κυρίως στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ) σε συνθήκες που θα περίμενε κανείς να εκτιναχθεί σε μεγάλα ποσοστά.

Όπως όλα δείχνουν ένα μήνα να έχουμε πάλι εκλογές.

 Οι ευθύνες της αριστεράς είναι πλέον τεράστιες.Και η δική μας ευθύνη ως ψηφοφόροι και ενεργοί πολίτες ακόμα μεγαλύτερη.

Η μεταβατική αυτή περίοδος δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας γεμίζει αυταπάτες.

Χρειαζόμαστε όμως ηγεσίες που θα μας κατευθύνουν σε μια πορεία με προοπτική.

Διαφορετικά νέα δεινά χειρότερα ίσως από αυτά του δικομματισμού να μας περιμένουν.

Red Star

19 σχόλια:

admin είπε...

Τώρα που υπάρχουν τα αποτελέσματα, ελπίζω να καταλαβαίνετε την κριτική που σας κάναμε.
Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων απο την μεριά σας είναι ένα δείγμα σκέψης προς την σωστή κατεύθυνση .
Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας

re-la-re είπε...

Μάλιστα: "Οι ευθύνες της Αριστεράς είναι τεράστιες. Χρειαζόμαστε ηγεσίες που θα μας κατευθύνουν σε μια πορεία με προοπτική."

Δύο ερωτήματα: α) Ορισμός της Αριστεράς για να μπορούμε να συζητάμε. Τι είναι αριστερά δηλαδή.

β) Ποια είναι η πορεία με προοπτική.

Και ένα σχόλιο επί των αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα δεν με εξέπληξε καθόλου. Έζησα το 81 όπου ο Παπανδρέου με τη λέξη αλλαγή και με πολύ πιο ριζοσπαστικά συνθήματα από τον σημερινό Τσίπρα σάρωσε τα πάντα. Σήμερα ο Τσίπρας με μια λέξη πάλι, τη λέξη ενότητα πήγε να κάνει το ίδιο κόλπο αλλά οι συνθήκες δεν ήταν οι ίδιες. Αυτά δυστυχώς αποζητά ο ελληνικός λαός. Τις ελπίδες φούμαρα. Τότε τον τρίτο δρόμο για το σοσιαλισμό, σήμερα το όχι στο μνημόνιο αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Όσο για το αποτέλεσμα του κόμματος η απάντηση είναι απλή. Τα πήγε χάλια στα αστικά κέντρα και κυρίως στο Λεκανοπέδιο (Αθήνα Πειραιά) και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αν στις 5 αυτές εκλογικές περιφέρειες είχε πιάσει τα ποσοστά του 2009 πιθανά να είχε διψήφιο ποσοστό. Για να γίνει λοιπόν μια σοβαρή ανάλυση του αποτελέσματος πρέπει να καταλάβουμε γιατί τα μεγάλα αστικά κέντρα είχαν διαφορετική συμπεριφορά από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα; Π.χ. στο δήμο Πατρέων - διαμέρισμα Πατρέων το ΚΚΕ πήγε από 8.87 στο 10.14,στο Ηράκλειο μεγάλη άνοδο, στο Βόλο και στη Λάρισα μέσα στα αστικά κέντρα είχε μικρή άνοδο σε αντίθεση με την Αθήνα και τον Πειραιά.

re-la-re είπε...

Προς Iteanet. Οσο και να θέλετε το ΚΚΕ δεν θα αλλάξει προσανατολισμό. Η δε εκτίμηση του αποτελέσματος είναι απλή.

Εδώ και 20 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στηρίζατε και σας στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ κετέρρευσε όλος αυτός ο κόσμος που τόσο καιρό είχε μάθει ότι είσαστε ένα όμορο κόμμα σας ψήφισε γιατί σας ένοιωθε κοντά του. Η εύκολη λύση. Τώρα λοιπόν πρέπει να κάνετε αυτά που λέγατε. Μέσα στο Μάαστριχτ αλλά χωρίς μνημόνιο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

jorje7 είπε...

Δεν ειναι το αποτελεσμα που περιμενα για το ΚΚΕ

Θετικη η καταβαραθρωση του δικομματισμου
Αρνητικο το γεγονος οτι η προοδος που εκανε το ΚΚΕ ειναι πολυ περιορισμενη

Ακομα πιο αρνητικο το οτι στην περιφερεια Αττικης, στον νομο Θεσσαλονικης καταγραφει αναπαντεχη πτωση, εν αντιθεσει με την περιφερεια οπου καταγραφεται σαφη ανοδος(πχ εκει που ψηφιζω Λακωνια ακουμπησε τα ιστορικα του υψηλα με 6%, ποσοστα που συνηθως αντιστοιχουσαν σε πανελλαδικα διψηφια ποσοστα)

Ειναι αρνητικο το οτι δεν επεισε εργατοκοσμο καθως και ανεργους των αστικων κεντρων

Απο την αλλη επιβεβαιωθηκε η θεση του περι ουτοπικοτητας μιας 'αριστερης' κυβερνησης και απο τα αποτελεσματα

Εντυπωσιακη ανοδο ο ΣΥΡΙΖΑ , που εκανε φοβερες εκπτωσεις στην ρητορικη του και υποσχεθηκε τον ουρανο με τ'αστρα σε λαο που απελπισμενα αναζητουσε πολιτικο προσωπικο να του εναποθεσει την σωτηρια του...δυστυχως για τον λαο, η λυση δεν θα δωθει απο αλλους αλλα απο τον ιδιο αλλιως δεν θα ερθει αλλαγη και τελικα σωτηρια

Προσωπικα δεν βλεπω κανενα θεμα ηγεσιας. Το ζητουμενο για εμενα ειναι η οργανωτικη ανοδος και η ανοδος της συνδικαλιστικης δρασης. Μονο ανοδικη και ισχυρη συσπειρωση σε κοκκινα συνδικατα μπορει να αυξησει την απηχηση του κομματος

Τυχον συνεργασια σε οποιοδηποτε επιπεδο σε τον Συριζα (μετα και απο οσα συνεβησαν) νομιζω απλα θα διελυε το ΚΚΕ

Δεν ισχυει φυσικα το ιδιο για συνεργασια με οσα κομματα συμφωνουν στους αξονες τους βασικους(αποδεσμευση απο ΕΕ,κοινωνικοποιηση μεσων παραγωγης σε βασικους τομεις, ρηξη με μονοπωλια, μονομερης διαγραφη χρεους, σοσιαλισμος)
Και για να μιλησω πιο καθαρα, εννοω την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ) και το ΜΛ ΚΚΕ σε εργατικο, κινηματικο και κοινωνικο επιπεδο

Το εκλογικο επεται και φυσικα το οργανωτικο ειναι αλλο θεμα

Τελος η ανοδος της Χρυσης Αυγης ας προβληματισει ολους τους δημοκρατες, αριστερους και μη αλλα κυριως την αριστερα. Νομιζω σε αυτο το ιστολογιο απο πιο παλια ειχα διατυπωσει σχετικα αιρετικες θεσεις για το θεμα της λαθρομεταναστευσης. Οσο το αντιμετωπιζουμε ειτε σαν να μην υπαρχει ,ειτε επεμβατικα σε γειτονιες που υποφερουν τα αποτελεσματα θα ειναι αντιθετα απο τα προσδοκωμενα. Η εγκληματικοτητα ειναι μια τεραστια αληθεια που δεν μπορει να κρυφτει κατω απο κανενα χαλακι πια

-- είπε...

Το πιο σημαντικό στοιχείο των εκλογών και που πρέπει να είναι πάνω απ'όλα αυτή τη στιγμή, είναι φυσικά, το γκρεμοτσάκισμα των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ.

Η πολιτική των μνημονίων και της εξαθλίωσης έφαγε σε ένα πρωτο επίπεδο, ένα ηχηρότατο χαστούκι από τον λαό.

Οπότε, αυτό είναι το σημαντικό αυτή τη στιγμή.

Επίσης ο λαός μας απέδειξε με την ψήφο του πως κινείται αριστερόστροφα. Το να βαθύνει η τάση αυτή και να αποκτήσει αντικαπιταλιστικά αριστερά χαρακτηριστικά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, είναι το επίδικο όλου του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Εδώ θα πρέπει να σκεφτούν οι αριστεροί/κομουνιστές και τα κόμματά μας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ).

Τα αποτελέσματα των εκλογών, έχουν ακόμα 2 κεντρικά στοιχεία:

- Είναι αποτελέσματα αστάθειας και κοινωνικής πολωσης.

- Ενισχύεται η Αριστερά και η ακροδεξιά.

Επίσης να τονίσουμε την μεγάλη αποχή (μεγαλύτερη σαφώς από ότι εγώ τουλάχιστον περίμενα).

Για την Αριστερά τωρα:

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτήτως της εξέλιξης που θα έχει και της πολιτκής που θα ακολουθήσει, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο αυτών των εκλογών.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να πανυγηρίζει διότι όντας ένα ήδη μαζικό και αναγνωρίσιμο κόμμα, δεν κατάφερε να καρπωθεί σχεδόν τίποτα από 2 χρόνια διογκουμενης λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας (αύξηση 0,8%, στο 8,4% μέχρι στιγμής). Και αυτό ισχύει τόσο για τις μικροαστικές, όσο και για τις εργατολαϊκές περιοχές.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαφώς και δεν πέτυχε το αποτέλεσμα που περιμέναμε (εγώ τουλάχιστον περίμενα να πιάσει το 2%). Το θετικό είναι πως τριπλασιάζεται (από 0,4% πάει στο 1,2% και μπορεί λίγο παραπάνω) και πλέον είναι αναγνωρίσιμη και υπαρκτή πολιτική δύναμη στην κοινωνία και την εργατική τάξη.

Αυτό είναι και το μοναδικό ουσιαστικά θετικό στοιχείο για το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εάν αυτό το αποτέλεσμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το αξιοποιήσει: α. για την περαιτέρω στερέωση και μαζικοποίηση των πολιτικών δεσμών με την εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα, β. για την επιστημονική εμβάθυνση του προγράμματός της, γ. για την εργατοδημοκρατική συγκρότησή της και δ. για τη διεύρυνσή της με άλλες δυνάμεις και ανένταχτο κόσμο βάσει του προγράμματος που έχει ήδη διαμορφώσει, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μπορέσει να έχει σοβαρό αποτέλεσμα. Και ποιό είναι αυτό;

- Να ενισχυθεί περαιτέρω και πολύπλευρα μέσα στην όξυνση της ταξικής πάλης το επόμενο χρονικό διάστημα.

- Να μπουν ουσιαστικές βάσεις για τη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής.

Μπορεί να τα καταφέρει;

Ναι

Πάντως, το σημαντικό είναι η πόλωση που έρχεται και το πώς θα αποκτήσει η αριστερόστροφη τάση της κοινωνίας, αριστερά/αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

και εδώ το ξανατονίζω, θα πρέπει να σκεφτούν οι αριστεροί/κομουνιστές και τα κόμματά μας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ)

Red Star είπε...

@re-la-re
Tο Κ.Κ.Ε έχασε ποσοστά μόνο στις 5 πιο μεγάλες περιφέρειες.Και στις 5 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε άνοδο από 11 % έως και 18 %. (Στην Β'Πειραιά).Προφανώς χάσαμε πιο πολλές ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που κερδίσαμε από το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Red Star είπε...

Να το κάνω πιο συγκεκριμένο.

Οι ευθύνες του Κ.Κ.Ε και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α-ΚΚΕ (μ-λ)/ΜΛ ΚΚΕ είναι τεράστιες.


Χρειαζόμαστε ηγεσίες που θα μας κατευθύνουν σε μια πορεία με προοπτική.

Θέμα ηγεσίας και βέβαια υπάρχει γιατί έγιναν τραγικά επικοινωνιακά λάθη.Και δεν αναφέρομαι στο πρόσωπο της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε που έχει προσφέρει όσα κανείς άλλος στο κόμμα.Αναφέρομαι σε όσους τριγύρω δεν τολμούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε μια αλλαγή που ούτως ή άλλως θα γίνει σε 2,3 χρόνια.

Επικοινωνιακά υστερούμε , ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ χάσαμε την μάχη ενώ στην Σάμο και στην Λέσβο είχαμε επιτυχίες.

Για να υπάρξει οργανωτική άνοδος πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην βάση του κόμματος.

Για τη λαθρομετανάστευση-X.A. θα συμφωνήσω απόλυτα με τον jorje7.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ είπε...

με την Κανελη και τον Μαιλη περιμεναν οι ενοικοι του ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

admin είπε...

Το μεγάλο λάθος του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι οτι περιφρόνησαν τον κόσμο της εργασίας που ήθελε να παλέψει και να νικήσει.

Βάλανε τις δικές τους μικρές και τυχοδιωκτικές στην ουσία ανάγκες σε κόντρα με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Είπανε στον κόσμο όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει καμία Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για το μνημόνιο και να περιμένουν την δευτέρα παρουσία του Σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Τελικά ο κόσμος πάλεψε με τα όπλα που βρήκε και πέταξε στην άκρη τόσο το ΚΚΕ όσο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.(και τα δύο κόμματα πτώση σε ψήφους)

Ο κόσμος σταμάτησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μπορεί να κάνει και άλλα περισσότερα στο μέλλον.

Όσο η αριστερά συμπεριφέρεται σαν να είναι βαρυχειμωνιά και κλείνεται στον μικρόκομό της, όσο δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει καλοκαίρι στις καρδιές του κόσμου που δείχνει να θέλει να παλέψει για την ζωή του και την αξιοπρέπειά του τόσο θα μετράμε ήττες.

Στις περασμένες εκλογές η αριστερά χάρισε 3 περιφέρειες και το 1/3 των Δήμων της χώρας με τις διασπαστικές και αντιδραστικές απόψεις της.
Σήμερα η κοινωνία προχώρησε και προσπέρασε το ΚΚΕ και έτσι μπόρεσε να σταματήσει , έστω προσωρινά την συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι ανάγκες του ΚΚΕ όταν είναι αντίθετες απο τις ανάγκες του κόσμου.
Ο κόσμος θέλει να βλέπει την αριστερά δίπλα του στις μάχες που δίνει , έστω και αν ξέρει η αριστερά οτι αυτές οι μάχες θα χαθούν.
Αν την βλέπει σαν την κακιά πεθερά να τον κατακρίνει και τον βρίζει περιφρονώντας τον, θα την περιφρονήσει και ο ίδιος.

Κυβέρνηση της αριστεράς ζητούσε ο κόσμος και το ΚΚΕ πήγε να κρυφτεί με ψέματα και δικαιολογίες.
Η ηγεσία του περιφρόνησε τις ανάγκες του κόσμου και ηττήθηκε.

admin είπε...

Αφήστε τα ποσοστά γιατί είχε αποχή, δείτε ψήφους να καταλάβετε

Λακωνία που ανέφερε ο φίλος πριν 3,961 ψήφοι το ΚΚΕ το 2009, και 3470 το 2012, πτώση 500 ψήφους


Β Αθήνας 127.000 ψήφοι το ΚΚΕ το 2007, 110.000 το 2009 και 97.000 το 2012.
Μπορείτε να βρείτε και μόνοι σας τα υπόλοιπα...
Όταν αρνείσαι τις ανάγκες του κόσμου σε αρνείται και αυτός.

re-la-re είπε...

Ρε iteanet θα μας τρελάνεις;
Χτες έβλεπα τηλεόραση και ενώ ο ένας του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Παπαδημούλης) έλεγε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε και σε αποχώρηση απο το ευρώ οι άλλοι μιλούσαν για την ευρώπη των λαών. Κάνατε μια επικοινωνιακή επίθεση και τα καταφέρατε. Το ίδιο έκανε και Παπανδρέου το 81. Τώρα λοιπόν ήρθε ηυ ώρα για παραγωγή πολιτικής πέρα από τα συνθήματα.

Ο λαός έκανε πέρα το ΚΚΕ όσο είχε κάνει πέρα το ΣΥΡΙΖΑ πριν 3 χρόνια. Λοιπόν τώρα πρέπει να απάντησετε. Με το ΠΑΣΟΚ ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ η αριστερή σας κυβέρνηση. Αν είναι χωρίς το ΠΑΣΟΚ γιατί ακομα και σήμερα συνεργάζεστε σε δήμους και εργατικά κέντρα; Με τη ΔΗΜΑΡ που είναι κάργα φιλοευρωπαϊκή ;


Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο στόχος σας είναι να εξαφανίσετε το ΚΚΕ ώστε να μπορείτε να καπηλεύεστε τη λέξη Αριστερά. Τώρα είσαστε δεύτερο κόμμα και μπράβο σας. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει όταν η ΕΔΑ βγήκε δεύτερο κόμμα το 58 και στη συνέχεια άνοιξε ο δρόμος στην Ενωση Κέντρου και τον Παπανδρέου.

Οσο για το επικοινωνιακό παιγνίδι εμένα δεν με απασχολεί. Αν σε εποχές τέτοιας κρίσης ο κόσμος ακολουθεί την επικοινωνία είναι άξιος της τύχης του.

admin είπε...

Δεν είναι ο γιαλός στραβός , στραβά αρμενίζετε.
Τα μάθαμε τα παραμύθια σας πασόκοι βολεμένοι , μικροαστοί, χωρίς υπόβαθρο και άλλες τέτοιες τρίχες, όταν τα κάνετε μαντάρα τα ρίχνετε στον κόσμο που δήθεν δεν σας καταλαβαίνει, όμως τέρμα τα παραμύθια, ο κόσμος σας καταλαβαίνει και θα ξεμπροστιαστείτε κι άλλο.

Ο κόσμος θα ψάχνει το επόμενο διάστημα και εσείς να δούμε αν θα μπορείτε...

Πολύ φοβάμαι ότι οπως δεν είσασταν άξιοι να κτίσετε ένα μέτωπο και να δώσετε την εκλογική μάχη , δεν θα είστε άξιοι ούτε να δώσετε την μάχη για την λαϊκή εξουσία.
Φοβάστε τον κόσμο, αισθάνεστε αδύναμοι και ηττημένοι. Αναπτύσσετε φοβικά σύνδρομα ότι κάποιοι θέλουν να σας εξαφανίσουν και απομονωνόσαστε.
Δεν σας πιστεύει κανένας πια με τις δήθεν υπεραριστερές κορώνες σας. Το 89 φέρατε τον Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση και σήμερα δεν θέλετε την κυβέρνηση της αριστεράς. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν το καταλαβαίνει αυτό.
Αν υπήρχε δημοκρατία στο κόμμα σας δεν θα είχατε αυτήν την ηγεσία, δεν θα παίρνατε αυτές τις αποφάσεις.

Όταν ο κόσμος ζητάει 40% την αριστερά να μπει μπροστά δεν μπορείς άλλο να κρύβεσαι και ή θα μεγαλώσεις ή θα εξαφανιστείς.

jorje7 είπε...

Λακωνια το ΚΚΕ ειχε 3168 ψηφους το 2009 και 4,8%
Τωρα ειχε 3470 και 6,0%

Ανοδος 302 ψηφοι και 1,2%

Ποσοστο που ειχε να δει σε βουλευτικες απο το 1985

Απλα το λεω μιας και το σχολιασε ο φιλος

admin είπε...

Τώρα που το ξανακοιτάζω δίκιο έχεις, δεν ξέρω τι είδα στραβα , επίσης
οι ψήφοι στην Λακωνία ήταν 3,426 και το ποσοστό 4,85% το 2007

Unknown είπε...

Red Star, έχεις όρεξη να κάνεις μια ανάλυση και να μας πεις ποιές προεκλογικές δημοσκοπίσεις και εταιρίες πέσαν πιο κοντά στα τελικά αποτελέσματα;
Πάντως όπως φαίνεται ούτε εσύ είχες πρόσβαση στις τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπίσεις.
Δεν πειράζει. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει ούτε έναν να μου πει πως περίμενε αυτά τα αποτελέσματα.
Εγώ συμφωνούσα με τις αναλύσεις σου αλλά είχα την αίσθηση ότι ο Σύριζα θα ήταν 1,5 με 2 μονάδες μπροστά από το ΚΚΕ.

Red Star είπε...

Δεν υπήρξε ούτε μια εταιρία που να είχε προβλέψει το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και όλες είχαν σοβαρές αποκλίσεις από το τελικό αποτέλεσμα 2 ή 3 κομμάτων.Ακόμα και οι τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις που είχα υπόψη μου δεν έπεσαν μέσα με την έννοια ότι με την αναγωγή των αναποφάσιστων το αποτέλεσμα είχε μεγάλη απόκλιση.
Καμιά επίσης δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της αποχής που ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Tragic !

Unknown είπε...

Ως προς το μέγεθος της αποχής νομίζω πως εσύ Red Star έπεσες πιο κοντά απ' όλους. Τα έγραφες άλλωστε χαρακτηριστικά στο τελευταίο σου βαρόμετρο.
Πάντως, αν έτσι έχουν τα πράγματα, τίθεται ένα ζήτημα ως προς το αν και κατά πόσον τα αποτελέσματα των δημοσκοπίσεων ήταν καθοδηγούμενα ή αν οι δημοσκοπίσεις δεν είναι γενικά μια αξιόπιστη επιστημονική μέθοδος διερεύνησης του κοινού.

Red Star είπε...

@Gavros Έχεις απόλυτο δίκιο ! Κάποιες έρευνες ήταν μεν καθοδηγούμενες αλλά και όσες δεν ήταν αδυνατούσαν να καταγράψουν την εικόνα της κοινής γνώμης.Πιστεύω φταίει κυρίως το πολύ ρευστό τοπίο της Ελλάδας σήμερα ! Οι ψηφοφόροι άλλαζαν γνώμη συνέχεια ή η ήταν αναποφάσιστοι.Και αυτό το διαπιστώσαμε και στο δικό μας περιβάλλον ! Γι'αυτό πιστεύω πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και σε νέες έρευνες.Προσωπικά μετά την παταγώδη αποτυχία στο βαρόμετρο και την σπατάλη δεκάδων ωρών σταματάω το χόμπι των γκάλοπ...

Υ.Γ: Άσχετο μεν αλλά πέρα από τις προβλέψεις θα τη σηκώσουμε την κούπα αύριο ;)

Unknown είπε...

Μετά τις εκλογές και το 62-61 λέω ν' αφήσω τα "επιστημονικά" και να το ρίξω στην αστρολογία.
Ο Μάης των Θαυμάτων!